005_Davut ÖZGÜL

Bülbülzade’de bir teşehhüt miktarı

Görüntülenme: …

davutozgul Üye
Bu hafta başında Pegasus havayollarının giderken de dönerken de gecikmeli uçağı ile Gaziantep’e indiğimde, Anadolu’ya ve de anama kavuşmuş olmanın heyecanı ile rötarı unuttum bile!Ne var ki;zamanı iktisatlı kullanmanın en güzel nimeti olan uçakların 15-30 dakika rötarlı kalkmaları affedilebilir bir hata değil.Buradan yetkililere de bir mesaj vermiş olalım.

--------------------------------------------------------------------------------

Çenesi dövmeli doğunun kızının ellerini öptüm.Zaten elini öpmek içindi yola çıkışım.Kısa da olsa hasret giderdik.Doğunun,doğulunun kültürünün bir parçası olan,dedikodulardan,hasetlikten de bir parça nasiplendik!Değişmeyen bir yazgı gibi.Yoksulluk gibi bir türlü yakamızdan düşmeyen bu kültürün yakamızdan düşmesi için hem fiili hem de kavli olarak dua makamındayım.

Gaziantep denilince aklımıza baklava ve fıstık geliyor hemencecik. Ama eskimezlerin ifadesi ile; “İnsan bilinmedik yerde, kitap okunmadık yerde gariptir” fehvasınca, garipliklerini,zaman içinde halka inerek,halkla hemhal olarak,sosyal içerikli projeler üreterek, aleni ve aşina kılan dostlara uğradım.Bülbülzade vakfına gittim heyecanla.Heyecanla gittim çünkü Esma-ı İlahi gereğince her gün yeni bir iş ve oluş içindeydi vakıf insanlar.Turgay bey,M.Ali bey,İbrahim bey,Rabia hanım,Ayşe hanım…beyefendiler,hanımefendiler,gençler,çocuklar…her biri hayır işinde pervane olmuşlardı yine.Bülbüzade Vakfı kültürümüzün omurga terkiplerinden olan; “Halvet Der Encümen”Yani halkla beraber ama farkındalık oluşturanlar şeklinde de Türkçeleştirebileceğimiz bir güzelliğin içindeler.Karagöz caddesinde Mazıcı çıkmazında diğer binalardan ayrıt edilmeyen bir betonarme bina içindeler.Bu Encümen anlamına geliyor.İçeri girdiğinizde,farkı,farklılığı,güzelliği gördüğünüzde bir an durup düşünüyorsunuz ki; bu da Halvet makamıdır.

Vakfa giderken baş yastığım da yanımdaydı.Eşimle beraberdik yani.Onunla olmak,onu yazmak,onları yazmak ne kadar da zordu oysa!Ben zoru başarmak için çırpınan biri olarak yine bir zorluğun üstüne çıkmıştım.Zira zorluğun altında iki büklüm olup,zorlanmaktansa,zorluğun üstesinden gelerek,üstünde keyifle gezinmek,keyfini zafer kazanmış bir komutan edası ile sürmek daha yeğdi benim için.Nitekim bunu doyasıya yaşadım.

Bülbülzade Vakfı mütevazı adımlarla ilerleyen,Gaziantep’in yüz akı kurumlarından.Çaylarımızı Filistinli bir mülteci kardeşimiz getirdi.Yanımızda Miammar’dan gelen,bütün ailesini,sevdiklerini kaybeden, acılı ama umut ve birikim dolu bir siyahi Müslüman da oturuyor.Yan odaların birinde hanımlar otrumuş hasbihal ediyorlar.Bir ara selam verdim.Değerli dostum Dücane bey’in “Müslüman kadın ile İslamcı kadın arasındaki fark…”sadedinde yazdıklarını tam olarak anlayamadıklarını ve bunun sayın Cündioğlu’na iletilmesini istediler.Bir ara üstadın söylediği espiriyi aktardım; “reçel yapan kadın…”

Bülbülzade Vakfı içişleri bakanlığının riyasetinde geçici bir mülteci kampı oluşturmuş.Irak’lı,Filistin’li,Tataristan’lı…onlarca insan. Kahramanmaraş yolu üzerinde Gaziantep’e 30-35 km mesafede “Bülbülzade Vakfı Kurtuluş Ormanı” levhasını görünce ve dikilen fidanları görünce,daha bir umut doluyor insan.Dikim işinin büyük kısmını mülteciler gerçekleştiriyor.Mültecilere iş verilerek,aş temin etmelerine zemin hazırlanmış,hayata tutunmalarına yardımcı olunmuş.Dünyanın alabildiğine küçüldüğü,sınır kavramlarının neredeyse sadece haritalarda kaldığı bir vasatta bu hayırlı hizmetlerinden dolayı başta Turgay Aldemir beyefendi olmak üzere,vakfın bütün görevlilerini ve görünmeyen gönüllülerini,gönülden tebrik etmek de bizim vefa borcumuz olmalı değil mi?

Bülbülzade Vakfının il genelinde yaptığı faaliyetleri burada sayarsam,bir,iki,üç…yazı kafi gelmez sanırım.İyisi mi siz bu linkten (https://www.bulbulzade.org/ )vakıfla ilgili hizmetlere bir göz atıverin.Ama sadece bakmayın.Görmeye çalışın.Anadolu tabir edilen illerimizin büyük metropolleri nasıl da geçtiğini,proje,iş,emek,kültür…nasıl güzelliklere imza attıklarını görünüz.

Bir-iki saatlik,yani bir teşehhüt miktarı da olsa bu güzellikleri görmemize vesile olan yetkililere,Anadolumuzun en ücra köşelerinde bu toprağın asaletine yakışan değerler için çaba sarfeden herkese yürekten selam olsun.

Email: ozguldavut@gmail.com

Davut Özgül'ün diğer makaleleri:
https://nizip.com/forum/kategori/295?page=1
https://www.tekilhaber.com/Yazar/Davut-Ozgul
şükrü çiftçi Üye
paylaşım için teşekürler başarının devamını dilerim
Ramazan Tarhan Üye
Belki merak edeniniz vardır diye Bülbülzade isminin nerden geldigini açıklamaya çalışayım.Vakıf ismi,kurtuluş savaşında Antep cephesinin en büyük direniş yapılanması olan Ayıntap Cemiyet-i İslamiyye teşkilatı kurucusu Bülbül-zade Hacı Abdullah Efendi'nin isminden almaktadır.Daha sonra kollektif bir yapılanmaya giren direniş cemaati Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ismini alır.Bülbül-zade Hacı Abdullah efendinin Ayıntap direnişinde Fransızlara karşı gösterdigi mücadele azımsanmıyacak bir ölçüdedir.Özellikle hayır işleri yürütülen bir vakfa bu ismin verilmesi oldukça isabetli olmuştur.Gaziantep il sınırları dahilinde tüm ilçeler hatta komşu illere uzanacak kadar sosyal bir aktiviteye ulaşmışlardır.Gerçekten yapmış oldukları hizmetlerden dolayı takdiri hak ediyorlar.Davut bey de bu vesile ile bizlere hatırlatmış oldu..Teşekkür ediyorum..
müslüm akpek Üye
İlk defa duyduğum bir vakıf, Gaziantep'e gittiğimde ziyaret edeceğim, inşallah Davut beyin ve vakfın internet sitesinde anlatılanlar doğrultusunda faaliyetlerine devam etmektedir, çünkü bu tarz yardım vakıfları nedense bir müddet sonra çizgisini kaybediyor, ya bir tarikatın eline geçip sadece yandaşlarına yardım ediyor yada Türkiye Cumhuriyetini Yıkmak için uğraşan bazı örgütlerin eline geçip zararlı birer cemiyet haline geliyor.

Davut beyden de bir ricam var, mümkün olduğu kadar halkın anlayabileceği dilde yazarsanız yazılarınızı daha kolay okuyabileceğiz.

"Bülbülzade’de bir teşehhüt miktarı " bu başlığı okuyunca ne olduğunu anlayamadım, sözlük karıştırmak zorunda kaldım.

Araştırmanız için teşekkür ederim.
davutozgul Üye
GÖZLERİM AÇTIĞIM NİZİP VE NİZİPLİLERE SELAM OLSUN
Yazıma yorumları ile katkıda bulunan herkese içtenlikle selam ediyorum.Dilimin ağırlığını kabul deiyorum.Kullandığım kelime ve kavramların bazan sözlükler sayesinde anlaşılabildiğini de!N'apalım yaşımız 43 oldu.Okuduklarımız,sahaflık mesleğimin bana kazandırdığı eski evraklar(efemera)v.b.metinler bir şekilde bu dille aramda bir ülfet oluşturdu.Sevgili Müslüm Akpek'in islami olarak nitelendirilen vakıf ve derneklerle ilgili kanaatlerinde haklılık payı var.Ne var ki;bu tür faaliyetlerin çok kaba ve genel hatlarla hep 'muhalif' olarak görüldüğünü de hatırdan çıkarmamak lazım.Bülbülzade Vakfı bu toprağın değerlerine yaslanan ve iş üreten adam gibi adamların faaliyet gösterdiği bir kurumdur.Bunu da açık yüreklilikle söylemek gerekiyor.Sevgili Ramazan Tarhan bey'in Bülbülzade Abdullah Edip efendi ile ilgili kısa ve özlü tanıtım yazısı da önemlidir.Eyvallah Ramazan'ım.Nizip'li olduğumu dahası Urfa'da doğsam da Nizip'te yetiştiğimi 7 yaşımla 20'li yaşımın o şirin yerde,Yeşil Nizip' te geçtiğini asla unutmayacağım.Bu arada sevgili dostumuz ve okuldan ağabeyimiz bir zamanlar Yıldırm Spor'un klas oyuncusu "KOM HACI"ya yani belediye başkanımız Hacı Fevzi Akdoğan'a da yeni dönem için başarılar ve muvafakiyetler diliyorum.Bütün Nizip'li dostlara selam olsun
murat coşkun Üye
aman hocam ,sakın üslubunu değiştirmeyesin...nesir yazısında bile ,musukişinas bir hava yakaladım.bence yazınız tam bir edebi ziyafet;ahmet turan alkan'da yakaladığım edebi lezzet-evet tam uydu,edebi lezzet- satırlarınızda mevcut..bir de bülbülzade çizgisinden dem vurunca ...ohh dedim.bu hocamız ile birebir tanışmak artık vacib oldu...misafir kabul ediyormusunuz?
cengizkrbck Üye
Hocam sizi burada görmek çok güzel.
Öncelikle kendi adıma çok memnun oldum,
umarım diğer arkadaşlar da sizi tanıdıkça daha güzel istifade ortamı sağlanmış olur.

İnşallah istanbulda da yine bir sohbet fırsatımız olur.

selam ve dua ile )
davutozgul Üye
Dilimin sınırları dünyamın sınırları der Wittegenstein keşke bu cümleyi ben kursaydım!Ama önümüzde yol açanların izinden yürümekte bir erdemdir.Dil konusunda o enfes terkiplere dilimi dolamkatan da büyük haz alıyorum.Dilimin dolandığı o muhteşem kültürün yüreğimin taa derinliklerine kadar inmesini,sinmesini arzuluyorum.Ne var ki bunu için ciddi okumalar gerekiyor.Heyhat ki;okumadan yazmak durumunda kalıyorum çoğu kez.Bu sebepten de yazdıklarımız sadra şifa olmuyor işte!Hem yazma konusunda paramparça bir halet-i ruhiye içindeyim.Dostları kırmamak adına yazıyorum çoğukez.Oysa yazmak bir sancıdır.Sonunda kutlu doğumlar olan bir sancıdır yazmak.Şuan Çengelköy gazetesi,İstanbul il müftülüğü yayın kurulu,Üsküdar Müftülüğü çalışma gurubu,tekilhaber.com.İttika.com.Özgün düşünce(Said Halim Paşa çevirisi)Özgün İrade(Kutlu doğum geleneği)elimde bulunan osmanlıca metinler,Ali Kemal'in yayınlanmamış hatıratı,Mahir İz hocanın yakında yayınlayacağım günlükleri...Şu saatte yol ve yolculuğa dair kültürümüz isimli makale çalışmam...hepsi de tatlı,huzur verici ve bir o kadar da yorucu maalesef.Sevgili Ramazan Tarhan'ın beni bu sayfalara taşıması da işin cabası oldu.Ama büyük bir memnuniyet duydum ve yazmaya siz svgili eskimez dostlarla hasbihale devam edecegim inşaallah.Bu arada kapım ve gönlüm herkese açıktır.İstanbul Çengelköy'de 11 yıldır ulu bir çınarın gölgesine sığınarak yaşamaya devam ediyorum.Büyüdüğüm,yeşil deresinde çimdiğim,bahçelerinden erik,mimiş çaldığım ama şuan hepsi kaybolan o beton yığınları arasında çocukluğumun Nizip'ine vuruldum.O günlere,o dostluklara,çamurlu yollarında yürüdüğüm İmam Hatibime,bıyıklarımın terlediği günlerime...Nizip'e,dostlara,hepinize ve yeniden başkan seçilen sevgili Kom Hacımıza selam olsun.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Gönülden yazılan dizelere hep vurulmuşumdur. Hele birde Nizip çocukluğunu anlatıyorsa ! Daha da ötesi küçük kaçamakların samimi itirafları varsa, yaşı kırka dayanmış beni hep etkilemiştir.
Çocukluk anılarınızı zevkle okuyacağım. Hoşgeldiniz.
müslüm akpek Üye
Değerli kardeşim İstanbulda Çengelköy'e gelip o dediğiniz ulu çınarı bulsak sizi de bulabilirmiyiz, adresinizi veya telefonunuzu verirmisiniz sizi bir müsait olduğunuzda ziyaret etmek isterim.
Ramazan Tarhan Üye
cengizkrbck;179073 wrote:Hocam sizi burada görmek çok güzel.
Öncelikle kendi adıma çok memnun oldum,
umarım diğer arkadaşlar da sizi tanıdıkça daha güzel istifade ortamı sağlanmış olur.

İnşallah istanbulda da yine bir sohbet fırsatımız olur.

selam ve dua ile )

Cengiz,davutu görünce hemen dalmışsın...hesap ver bakalım şimdiye kadar nerelerdeydin? sensiz bursa olmaz ona göre hazırlığını yap...
Ramazan Tarhan Üye
müslüm akpek;179168 wrote:Değerli kardeşim İstanbulda Çengelköy'e gelip o dediğiniz ulu çınarı bulsak sizi de bulabilirmiyiz, adresinizi veya telefonunuzu verirmisiniz sizi bir müsait olduğunuzda ziyaret etmek isterim.

Davut,Çenkelköy merkez camisinde 5 vakit ordadır..her namazdan sonra boğaza sıfır camii bahçesinde bi çay içmek herkese nasip olmaz.oradaki bar ve cefeler de davutu çok iyi tanır ve hürmette kusur etmezler...ister namaza git ister cafeye..tüm yollar çenköl merkezde davuta çıkar... :)))
davutozgul Üye
Sevgili Müslüm elbette adres bilgilerimi verebiliriim; Davut Özgül Çengelköy Çınaraltı camii(Çınaraltı aile çay bahçesi yanı) 0535-2384575
zamanım olduğu müddetçe her dostla sohbete varım.önceden haberleşirsek daha iyi olur diye düşünüyorum.zira İstanbul da zaman önemli.selamlar
Ramazan Tarhan Üye
Bu gidiş "eyvallah müslümüm"'e doğru gidiyor...hadi bakalım kalıcı dostluklara :)))
davutozgul Üye
eyvallah Ramazanım.
müslüm akpek Üye
Böyle değerli insanlarımızı tanımak benim için bir onurdur, Ramazan istersen beraber gidelim ayarla bir gününü hatta bu cumayı orada kılalım istersen.
Ramazan Tarhan Üye
Davut,senin Harley-Davidson duruyormu..Cuma günü geldiğimizde Beykoz tünelinde bi yarış yapalım..Akpek'de düldülünü getirsin..:)) cuma günü Çenkelköy camisindeyiz...kabul...cengiz sen de gel ...
davutozgul Üye
şuan otomobil kullanıyorum.motor köy yıllarında bindiğim harika bir vasıta idi.Eee artık şeherli oldk Ramazanım n'aparsın.sizi beklerim.selam ve hürmetle...
müslüm akpek Üye
Harley mi? Davut beyde motosiklet mi var?, tamam bu cuma oradayım, isteyen gelir ben kesin oradayım.
şükrü çiftçi Üye
Müslüm abi bu motor sevdası bitmez tükenmez bişe sizde ya
müslüm akpek Üye
Cuma namazına çengelköydeyiz gelenlerle tanışma fırsatı buluruz.
müslüm akpek Üye
Cumaya kimler geliyor.Çengelköyde Davut kardeşimizle tanışıp onun hoş muhabbetini dinleyeceğiz.
oktay.cankesen Üye
bu cuma hangi cuma bende gelmek isterdim yoksa geçmi kaldım siz gittinizmi
davutozgul Üye
Sevgili Oktay bey!
Müslüm bey'le Murat Coşkun bey 03/04/2009 tarihli Cuma'ya geldiler.Müslüm bey hem de teçhiztlı bir şekilde elinde makinesi ile geldi.Epey fotoğraf çekindik.Hoş bir buluşma oldu.Umarım Müslüm bey bunları ortamla paylaşır.selam ve muhabbetle

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim