Geleneklerimiz Anılarımız

Kim Daşbaştan Su Getirecek :)

Görüntülenme: …

admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Eski Ramazanları yaşayanlar bilirler. Heleki Temmuz aylarında oruç tutmak zorunda kalanlar.
Akşam bu saatler oldumu yani ikindi namazından sonra, ilçede hoş bir telaş başlardı iftar için. Kimi küncülü ekmek yaptırmak için çırakları fırınlara salarken, kimiside allah rahmet eylesin Şerbetçi Fayık amcanın şerbetini almak için sıraya girerdi. Kuyruklar öyle olurdu ki belediyenin önünden işbankasını geçene kadar uzardı.
Bu hoş telaşenin içerisinde bir kısım hemşerim vardı ki su doldurmak için Daşbaş dağına giderlerdi. Orada bir pınar varmış, suyu kireçsiz ve hafifmiş. Bidonlar dolusu su doldururur getirilir ve konu komşuya dağıtılırdı.
İftar sofralarında abartısız bir külek buzlu su, bir kova şerbet ve en az o kadar da ayran bulunurdu. Şişeyi veya suyunu alan balkona tağaya çıkar ezanı beklerdi. Mübarek müezzinde kimsenin vebaline girmemek için bir dakika geç de okuyunca işte o anlar yıl gelirdi adama :D
Neyse ezanla birlikte sular kafaya dikilir, daha ezan duasını, fatihayı kim bekleyek :D su biter bitmez şerbetler lokur lokur dikilir yine kafaya... İşte ondan sonra etrafına bakmaya başlarsın sofrada kim var diye :) yemekler usul usul tabaklara konurken, ayran kovasıda yarılanmıştır zaten. Kadınlarımız, annelerimiz habire hizmetle meşgullerdir, sanki onlar oruç tutmamış gibi...
Bu mübarek Ramazan arefesinde hoş bir hatıra geldi 30 yıl sonra aklıma ve sizlerle paylaşayım istedim.
Ramzanınız mübarek olsun.
mustafasahin Üye
öncelikle başta nizip com olmak üzere tüm dostlarımızın ramazanı şerif-ini kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim
o pınarın önüne betondan kapalı bir depo yapıldı temizlenmiyorda yıllardır o şekilde duruyor suyu bir ara çok temizdi şuan akibiyeti ne bilmiyorum yosundan içilecek hali varmıdır acaba

geçen sene gittiğimde bir fıstık bekçisi önceden yaşanmış bir olayı anlatmıştı savaş yıllarında o pınarın suyu çok kuvetliymiş askerlerimiz oraya su almaya giderlermiş iki askeri o pınarın önünde kurt parçalamış ne derecede doğru bilmem ama şimdi o kuvvetli olan sudan eser yok gibi
M.KÜÇÜK Üye

Bütün Nizip.com üyelerinin aileleri eş, dost ve akrabaları ile hayırlı bir ramazan geçirmesini dilerim
atom Üye
hayırlı ramazanlar
Huzi Üye
offf yaaaa !!! Efkarlandım valla admin abinin yazısına :(
M.KÜÇÜK Üye
makin Üye
Arkadaşlar ,

Evvela herkesin Ramazanı mübarek olsun, Allah herkese kolaylık versin.

Valla başkasını bilmem ama benim bir Daşbaş pınarınla ilgili bir hakiyem var , bir gün aylardan ramazan ve yine sıcak aylardayız sanırım ya Ağustos ya da Temmuz idi günlerden de pazar idi, arkadaşım Avni Uygur bana geldi, o da evde durmaktan sıkılmış , Mamed hadi gel gidek Daşbaş'ın pınarından su getirek dedi, kendisi yanına bir orta boy depme almış, ben de evden bir orta boy depme aldım , motordan doğru Daşbaşa , ben de o güne kadar oraya hiç gitmemişim , neyse vardık oraya şöyle üç beş daştan çevrilmiş bir Pınar yerden kaynıyor gibi biraz ötede ise belediye biraz derlemiş toparlamış bir oda gibi bir şey yapmışlar sonra da Pınar olacak yere oradan bir boru atılmış önüne de bir çukur yapılmış gibi neyse biz doldurduk depmeleri , hemen dönsek mi yok yaav, daha neler .
O benim başımdan aşşa aktarıy ben onun başından aşşa aktarıyım bu şekilde saat 1 den akşam saat 7 ye kadar falan vakit geçti , tabii bu arada gelip depmesini doldurup gidenler olıy emme biz devam edik haaa, sıramızı onlara verik sonra biz kaldığımız yerden devam edik .
Tabii suyu orada Pınarın başında içemedik orucuk, amma akşam evde içtim ki ne içim amma güzel bir suy bu yav. Ulen neşel bir suy yorum Allah Allah.
Daha şimdi bile dadı damağımda haa .
Herkesin orucunu Allah kabul etsin, kusurlarımızı ve eksikliklerimizi ancak o örter.

Sağlıcakla
ziya_eren27 Üye
Das bastaki suyun sifali oldugunu soyluyorlardi, bu konuda bilgisi olan varmi yoksa bir soylentimiydi...?
YakisikliAntika Üye
Dasbasta su mu varmis???Vallaha yeni duyuyorum..
nostradamus Üye
küçükken hatırlıyorum,babamla su doldurmaya giderdik.arıdan geçilmezdi su borusunun başı.gitgide su inceldi,birde yakın tarihlerde bir sel oldu ve su kirlendi yıllarca yapılan tahliller kirli çıktı şu andaki durumu bilmiyorum.bir arada nizipli bir bey o suyu getirip satıyordu su kirlenene dek...

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim