Nisibyn/Ad Zociandem Antik Kenti

Akevler de çıkan mozaik oranı % 80'e ulaştı

Görüntülenme: …

admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Akevlerde çıkarılan manastır tabanında yaklaşık 5 aydır kazı yapılıyor. Havalarında ısınmasıyla birlikte kazıya hız verildiyse de imkansızlıklar nedeniyle hala sıkıntılar yaşanıyor. Şu ana kadar 400 m2 lik alanda kazı yapıldı ve çıkarılan mozaik alanı 300 m2'yi buluyor.
Kazılan alanda çıkarılan mozaik oranı bakımından Zeugma'dan daha yüksek bir orana sahip.

Daha da önemlisi çıkarılan mozaiklerin kat kat olması yani bir birinin üzerine döşenmiş olması ki bu da bölgeyi daha da eşsiz kılıyor.
admin
Yönetici
Kemal Cengiz Üye
NİÇET olarak öncelikli amacımız ve çabamız bu mozaiklerin yerinde sergilenmesi, çevre düzenlenmesinin yapılarak turizme açılmasıdır.
Zeugma'nın akibetine uğramaması için 'destek ve sahiplenme bazında' tüm Nizipliler'in bu konuda duyarlı olmasını istiyor ve bekliyoruz.
müslüm akpek Üye
Başkanım bir dizi etkinlik yapılması gerekiyor, en azından Nizip belediyesiyle koordinasyon içerisinde ilçemizin bir çok yerine bez afişler astırabiliriz, yine belediye ile birlilkte bir pazar açık hava toplantısı düzenlenerek, basın çağrılabilir.
vedatakkas Üye
400m2 kazı alanı içerisinde,300m2 mozaik çıkması hem çok ilginç,hem de müthiş bir olay.
Bu kazı çalışmalarının da 400m2 ile sınırlı kalacağını pek zannetmiyorum,gün geçtikçe olay daha da derinleşecek.
Bu konuda yapılan her çalışma ve atılan her müsbet adıma tüm Niziplilerin tam destek vermesi gerekiyor.Şimdiden emeği geçen herkese teşekkürler.
kılıçbalığı Üye
kazı alanını beraber gezdik. mozaiklerin birbirinin üstünde olma ihtimali çok yüksek .farklı zamanlarda aynı bina yenilenerek yeni mozaikler yapıldığı anlaşılıyor. bu durumda alttaki mozaiklerin tarihi daha eskiye dayanabilir. mozaiklerin nizip taşınmaz tarih mirası olduğuna ilişkin mahkemeden tespit kararı alacağız inşallah.
Kemal Cengiz Üye
NİÇET

Nizip Çevre ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği olarak;

Çevremize, doğal güzelliklerimize, sosyal ve taşınmaz kültür değerlerimize ve tarihi eserlerimize sahip çıkıyoruz.
Tüm İlçe Halkımızın ilgisini ve desteklerini bekliyoruz… NİÇET

XXX

İlçemize yakışacak bir Kültür Sitesi istiyoruz…
Fevkani Kilisesi’nin restorasyonunun ve çevre düzenlemesinin yapılarak kültürel bir turizm değerine dönüştürülmesini istiyoruz… NİÇET

XXX

AK EVLER MOZAİKLERİ’nin yerinde sergilenmesini ve turizme açılmasını İstiyoruz…
ZEUGMA’dan çıkan ve çıkacak olan tüm eserlerin Nizip’e iade edilebilmesi için İlçemize ‘en az’ bir müze kazandırma girişimlerinde bulunuyoruz… NİÇET

XXX

Çevre kirliliği ‘vazgeçilmez’ uğraş alanımızdır…
İlçemizin doğasını korumak ve yeşillendirmek istiyoruz…
Bölgemize özgü bitki ve canlı türlerinin tespit edilmesini, korunmasını ve yurt içinde ve dışında tanınmasını İstiyoruz…
Sağlıklı beslenmek için organik tarımı destekliyoruz…. NİÇET

XXX

Nizip’te turizm sektörünün oluşması ve ilçe ekonomisine katkı sağlaması için özel ve kamu kurumlarımızdan, girişimci iş adamlarımızdan, mesleki-sivil toplum örgütlerimizden turizm sektörünün alt yapısını (otel, kültür kafe, turistik restoran, el-işi atölyeleri ve satış noktaları vb) oluşturma girişiminde bulunmak isteyenlere teşvik ve destek olmalarını istiyoruz…
Zeytinimizi, Fıstığımızı, Nizip Patlıcanımızı, Çekirdeksiz Narımızı, Çağıt Narımızı vb tarımsal birer kültür değeri olarak görüyor, yurt İçinde ve dışında tanınmalarını istiyoruz…. NİÇET

XXX

Duyarlı Nizipliler…
Siyasi Parti İlçe Teşkilatları…
Mesleki ve Sivil Toplum Örgütleri…
Mahalle ve Köy Muhtarlıkları…
Bir arada yaşamanın olmazsa olmazları sayılan toplumunuza, doğanıza, çevrenize, kültür miraslarınıza ve tarihi değerlerinize sahip çıkınız… NİÇET

Doğasını ve Çevresini Sevenlerin
Ekolojik Dengemizin korunmasını isteyenlerin
Kültür Miraslarımıza Sahip çıkanların
Tarihi Değerlerimize Saygı Duyanların
Ve de Ben Nizipliyim Diyenlerin
Ciddi Buluşma Adresi:
NİZİP ÇEVRE ve TARİHİ ESERLERİ KORUMA DERNEĞİ… dir.
Kemal Cengiz Üye
Sayın Müslüm Akpek,
Son on gündür Nizip'te yayınlanan gazeteler, iki günde bir bu duyurumuzu 'çeyrek sayfa olarak' yayınlıyorlar. Belirttiğiniz diğer etkinlikler de düşünsel gündemimizde.
Sevgi ve saygılar...
müslüm akpek Üye
Kemal Cengiz;226857 wrote:Sayın Müslüm Akpek,
Son on gündür Nizip'te yayınlanan gazeteler, iki günde bir bu duyurumuzu 'çeyrek sayfa olarak' yayınlıyorlar. Belirttiğiniz diğer etkinlikler de düşünsel gündemimizde.
Sevgi ve saygılar...
Sayın başkanım, Nizip'ten uzaktayız ama gönlümüz sizinle, yapabileceğimiz ne varsa yapacağız, siz bizi görevlendirin, hemen yerine getirelim.
sadettinyildirim Üye
bu konuyu yakından takip eden o kadar çok insan varki pazar günü buraya antepten gelenler oluyor sayın millet vekilimiz mehmet sarı yakından ilgileniyor bir tek belediye bu konuya nizipte bir müze olayına adeta sıcak bakmıyor. gibi geldi bana belkıde benim görüştügüm yetkililer bi haberdar sayın belediye başkanımız hacı abı ne düşünüyor onu bilmiyoruz . gerçekten kilise diye uzak duruyorlarsa bu asırda hala kilise diye böyle bir eserlerden uzak duran zihniyet işte burda söz bitiyor.
admin
Yönetici
sadettinyildirim;226871 wrote:bu konuyu yakından takip eden o kadar çok insan varki pazar günü buraya antepten gelenler oluyor sayın millet vekilimiz mehmet sarı yakından ilgileniyor bir tek belediye bu konuya nizipte bir müze olayına adeta sıcak bakmıyor. gibi geldi bana belkıde benim görüştügüm yetkililer bi haberdar sayın belediye başkanımız hacı abı ne düşünüyor onu bilmiyoruz . gerçekten kilise diye uzak duruyorlarsa bu asırda hala kilise diye böyle bir eserlerden uzak duran zihniyet işte burda söz bitiyor.
Sadettin bey sayın başkanımız gerek daha önceleri gerekse de anıtlar ve müzeler müdürünün ziyaretleri sırasında büyük çaba harcadılar. Sayın vekilimizle birlikte koordineli olarak çalışıyorlar. Yaptıkları görev paylaşımı içerisinde bu bölge ile Sayın vekilimiz Mehmet SARI bey yeteri kadar ilgileniyor. Burasının yanı sıra Fevkani kilisesininde restorasyonu için çaba harcamaktalar.
müslüm akpek Üye
Bende başkanımız Sayın Hacı bey'in bu konuyla ilgili elinden geleni yaptığına inanıyorum.
sadettinyildirim Üye
hacı abının bu memleket için Nizip için yaptıklarını kimse inkar edemez ben onu biliyorum. . hacı abiyi zaten aynı mahallede büyüdügümüz için ezelden beri tanırım o bizim mahallede abimizdi. Nizip in kültürel anlamda yol alması için gerçekten uğraşıyor ve bunuda yapıyor. Fevkani klisesininde restore edilip bu manastırla birlıkte din turizmi acisindan çok turıst çekecegı ortada. Burdan bir konuyuda arz edeyim akevlerdeki 4 parselin kamulaştırması il meclis kamu yararı toplantısına sayın il meclis üyemiz Galip İnal katılmamış karar çıktı ama bir nizipli olarak sayın galip inal bu toplantıya neden katılmadı ben üzüldüm şahsen.
Kemal Cengiz Üye
Belediye Başkanımız Sayın Hacı Fevzi AKDOĞAN, 23 Ocak 2010 tarihinde ''Fevkani Kilisesi'nin akibeti ne olacak, Sayın Başkanım?'' soruma karşılık, yanımızda T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Sayın Ökkaş DAĞLIOĞLU ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Salih EFİLOĞLU'nunda bulunduğu Akevler Mozaikleri Kazı alanında; ''Fevkani Kilisesi'nin restorasyonu 2010 yılı uygulama programızdadır'' dedi.
Ben, Sayın Başkanımın Fevkani Kilsesi'nin restorasyonu yapılacak sözüne inanıyorum.
Bu konuda (restorasyon sonrasında) tarihi eserin nasıl ve ne tür bir kültürel turizm hizmetine dönüştürüleceği kararı kalıyor ki; kanımca, bunun değerlendirilmesi kararı da ilçemizde bulunan tüm kurum ve kuruluşların ve de genel halk tasvibinin ortak kararına göre şekillenecektir.
müslüm akpek Üye
İnşallah Kemal Başkanım, geçen senede buna benzer sözler verilmişti, inşallah yerine getirilir.
makin Üye
sadettinyildirim;226871 wrote:bu konuyu yakından takip eden o kadar çok insan varki pazar günü buraya antepten gelenler oluyor sayın millet vekilimiz mehmet sarı yakından ilgileniyor bir tek belediye bu konuya nizipte bir müze olayına adeta sıcak bakmıyor. gibi geldi bana belkıde benim görüştügüm yetkililer bi haberdar sayın belediye başkanımız hacı abı ne düşünüyor onu bilmiyoruz . . gerçekten kilise diye uzak duruyorlarsa bu asırda hala kilise diye böyle bir eserlerden uzak duran zihniyet işte burda söz bitiyor.

Saadettin bey ,

Ben İstanbul da yaşıyorum 23 Ocak 2010 günü iş için G.Antep te idim ve akşama yakın sadece 1 saatliğine Nizip'e gittim ve Kültür bakanlığından ve G.Antep İl Kültür Müd. den gelen yetkililerle yapılan toplantıya şahit oldum, toplantının ve kazı alınını ziyaretinin baş organizetörü Sn.Haci Fevzi AKDOĞAN idi, bu gelen misafirleri son saniyeye kadar ağırladı ve yetkililerden gereken sözleri bizim yanımızda aldı ve işin takipçisi olduğunu yakinen biliyoruz. Onun için sizin endişeleriniz veya kazı alınındakilerin size yansıttığı endişe yersiz, Başkanımız bu konuda hepimizden daha heyecanlı bundan emin olabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.
makin.
abdulkadir bölükbaşı Üye
nizip ilçemizin son zamanlarda göstermiş olduğu sosyal aktiviteler ve kültürel bazda yapılan çalışmalar bu memleketimizin daha güzel günlere ulaşacağını gösteriyor emeği geçen büyüklerimizin eline sağlık
puma1905 Üye
Merhaba!
İstanbulda oturuyorum ben! Akevlerin neresinde? Bir adres yazsanız çok güzel olur yada bir tarif! Çok merak ettim!
hasan tekçe Üye
Ak evlerin üst geçidine ulaşmazdan önce ilk soldan dönüyosunuz,aynı sokağın sonunda,sağ köşede.
sadettinyildirim Üye
Bu çıkan mozaikler yaklaşık 2 ay sonra sökülüp gaziantep müzesine götürülecek. milleti ve nizipliyı uyutma politikasına devam. nizip te bir müze ninnisi herkesi uyuttu ne yazıkki uyandıgında mozaikler sökülmüş ve gaziantep müzesinde görürsünüz artık. şimdi bu yazımdan sonra birileri çıkıp diyecekki hemen yorum yapacak hayır gitmiyor nizipli uğrasıyor büyüklerimiz ugrasıyor diye
sayın ökkeş daglı oglu söz verdi diye ökkeş daglı oglu emekli oldu yerine başka birisi geldi o da ben o sözü vermedim diyecek. mozaiklerin cıktıgı yer birinci derecede sit alanı ilan edildi. gazaiantep il meclisis kararla kamu yayarı kararı aldı hersey yazıldı butun yazılar burokratik işlemler yapıldı. konu türkiye müzeler müdürlğününe ordanda turızm bakanlıgına ulastı. sonuc para yok bütcede para yokmuş. bitti bu aradada nizip in müze olayı. Burda bu olayla adminimiz ve birkaç kişi ilgilendi gerisi hikaye artık bundan sonrada su sit alanı masalı kalkarda bizde evimizin bahce duvarını çeker agaclarımıza kavusuruz hayırlısı ıle. sit alanı oldugundan bir çivi bile çakamıyoruz.
makin Üye
Acaba Sadettin bey yazdıklarında haklı olabilir mi ? Eğer söyledikleri doğru ise biz ne yapacağız ?
sadettinyildirim Üye
makin bey ben orda oldugumdan bununla iç içeyim. gerekli araştırmaların hepsini yaptım. tahmini olarak konuşmuyorum her dogru heryerde söylenmiyor ama üstü kapalı konusuluyor acıklama imkanımız yok tek bıldıgım acıklayacgım mozaiklerin gaziantep müzesine gıdecegi. sayın belediye başkanımız sagolsun suan ordaki ana caddenin asvalt calısmasını yaptırıyor. burdan sayın başkanımıza teşekkur ederim. hafta sonları dısardan gelen mısafırlerımız mozaikleri gezmeye gelen insanlar en azından cadde daha guzel olur asvalt seklı ıle dısardan gelen konuklar suan nizip i cok beyenıyor cok degısmıs dıyor.
müslüm akpek Üye
Bu konu benimde kafamı karıştırıyor, ama bildiğim kadarıyla NİÇET olarak mahkeme kararımız var, mozaikleri sökemezler.
sadettinyildirim Üye
NİÇED takip ediyormu bilmiyorum ama ben yakınen takıp ediyorum şuan yazı turızm bakanlıgına ulastı. artık oradan gelen cevaba gore işlem yapılacak yanı butce verirse kalacak ve müze yaılacak ama butce vermezse mozaikler sökülüp gaziantep müzesine gidecek zaten önemlı olan yerınde sergılenmesı tarihsel acıdan orda o tarıhı yasamak gıbı kaldırıldıktan sonra taş parcası mozaıkler nizip halk egıtım merkezıne gıdın verin parayı hemen mozaıkten resmınızı yaparlar bılmem anlatabıldımmı. mozaıkler mahkeme kararı ıle yerınde kalacak sonrası butce olmazsa kalsın gun ısıgında koruma altına alınmazsa ne olacak yarın kıs geldıgınde soguk hava patlatacak hepsını nem vuracak sogukta patlatacak yani kısacası mahkeme kararı yıne boş gezelım cumhurıyet mahallesını sıt alanı olmus ne kadar harabe var sankı copluk memleketın ortasındakı cıbanlar gıbı mahkeme kararı var sıt alanı olmus yıkılamıyorda. yazacak cok sey varda . kalsın onlarda rafda .
müslüm akpek Üye
Bu konu araştırılıyor mu?

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim