kasım abi paylaşımın için ne kadar tşk etsek azdır...abi sen süpersin walla.araştırmaların her zaman eksikiztam...çok çok tşk ederim abi...umarım dediklerin bi gün olur hem neden olmasın ki...
Abi emeğine sağlık. Hepsi birbirinden güzel çalışmalar yapıyorsunuz.
Ben bir de şey duymuştum bu zeytin yaprağını kaynatınca mı ne şekere çok faydalı oluyormuş..
Bu konuda da bir ilerleme katedilebilir aslında. Bildiğiniz gibi şeker hastaları bu tür konularda çok istekliler... (allah şifa versin).
Hasadın yaklaştığı şu günler Nizip Milletvekili Sayın Mehmet SARI'nında komisyon üyesiolduğu Ulusal Zeytinyağı konseyi (Zeytin ve Zeytinyağı ile Diğer Bitkisel Yağların Üretimindeki Sorunların Araştırılarak Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Komisyonu” )
sanırım meclis tatil olmadan çalışmalarını bitirmişti, bu çalışmalar neticesinde elde edilen bulgular ve sorun teşkil eden konular için acaba çözüm yolları bulundumu daha da önemlisi 2006/2007 zeytinyağı sezonuna bu sorunlar çözümlenmiş olarak mı gireceğiz yoksa bu araştırmaların neticelerikağıt üzerinde üreticiler de sorunları ile başbaşa mı kalacak
alıntı;
Orhan ÇELİK; Dünyada zeytin ve zeytinyağı üretiminin % 78’i Avrupa Birliği ülkeleri tarafından yapılmaktadır.Avrupa’dan sonraki en büyük 4 üretici ülke ise Türkiye, Suriye, Tunus ve Fas’tır.Bugün ülkemizde Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde sayıları 400.000’i aşan üretici ailesi (bu rakam 3 milyon kişi demektir) geçimini zeytinden sağlamaktadır.İşte ülkemiz ekonomisinde bu kadar önemli bir yer tutan zeytin ve zeytinyağının, üretiminden pazarlanmasına kadar her türlü sorununun tespiti ve çözümü amacıyla Zeytin ve Zeytinyağı ile Diğer Bitkisel Yağların Üretimindeki Sorunların Araştırılarak Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Komisyonu adında bir araştırma komisyonu kurulmuştur.Üyesi olduğum bu komisyonda; zeytin ve zeytinyağı ile birlikte diğer yağlı tohum ve bitkisel yağların üretiminin yapılacağı uygun topraklardan, ürünün maliyetini düşürmeye, kalitesini yükseltmeye ve söz konusu ürünlerin üretim teknolojilerini artırmaya kadar birçok alanda çalışmalar yapacağız.Bu yolla bu sektörde, gerekli teknik, ekonomik, ticari ve sosyal tedbir ve organizasyonları sağlamayı amaçlayan bir politikayı hayata geçireceğiz..
Bu nedenle, tüm üretici hemşerilerimden, sivil ve mesleki örgütlerimizden bu çalışmalarımıza katılmaları arzu etmekteyim..
kasim bey ben adanali alpay benim yaklasik 2 yasinda 900 tane zeytin yaglik fidanlarim var adanada
ben ingilterede yasamaktayim zeytin cifligimle babam ilgilenmektedir. ben bu zeytin cifligini buyutmeyi dusunuyorumyaklasik 50 donum daga arsa alip yaklasik 2.000 tane zeytin ekmeyi dusunuyorumyaklasik 3.000 tane zeytin olacak
devletden nasil kredi alabilirim,bana tarim araclari gerekiyor,devletin verdigi krediler`in faiz oranlari nekadar vadeleri nekadar,nekadar kredi veriyorlar .beni bu konu hakinda bilgilendirirsen cok sevinirim.
Zeytin, zeytin yagi , zeytin cifligi ile bilgileride bana bilgilendirirsen cok sevinirim olivetree2005@hotmail.com
alıntı: alpay:
kasim bey ben adanali alpay benim yaklasik 2 yasinda 900 tane zeytin yaglik fidanlarim var adanada
ben ingilterede yasamaktayim zeytin cifligimle babam ilgilenmektedir. ben bu zeytin cifligini buyutmeyi dusunuyorumyaklasik 50 donum daga arsa alip yaklasik 2.000 tane zeytin ekmeyi dusunuyorumyaklasik 3.000 tane zeytin olacak
devletden nasil kredi alabilirim,bana tarim araclari gerekiyor,devletin verdigi krediler`in faiz oranlari nekadar vadeleri nekadar,nekadar kredi veriyorlar .beni bu konu hakinda bilgilendirirsen cok sevinirim.
Zeytin, zeytin yagi , zeytin cifligi ile bilgileride bana bilgilendirirsen cok sevinirim olivetree2005@hotmail.com
Sayın Alpay, güncel desteklemeler ve kredilerle ilgili olarak zeytin bahçesi tesis etmek için hükümetin verdiği fidan dikimi desteği ve müstahsile ödenen z.yağı desteği dışında başka bir destekleme yada zeytin çiftliği tesis etme hususunda herhangi bir kredilendirme şekli henüz bulunmamaktadır,
Bu konuda kredilendirme yada benzer bir uygulamanın önümüzdeki zaman dilimleri içerisinde olacağınıda şahsım olarak sanmıyorum, neden derseniz şu anki fidan hususundaki destekleme zeytin bahçesi tesis etmek için çok yeterli hibe niteliğinde bir destekleme, boş arazi alabilmek için ise herhangi tarımsal bir kredinin olduğunu sanmıyorum,
tarım makinaları için ise ziraat bankasının kredi şeçenekleri şu anki piyasa şartlarında en cazip olanı
kasım kardeş aydınlatıcı bilgiler için sonsuz teşekkürler bakanın dediğigibi tarım,ticaret,taşımacılık cok önemli unsurlar bunlara tüm ferd olarak sahip çıkmamız gerek
Buğday üretimini bırakan çiftçi, zeytinciliğe yöneliyor
Tarım Bakanlığı’nın en az 10 dekarlık alana dikim karşılığında dekar başına 250 Yeni Türk Lirası prim vermesi, çiftçileri zeytine yöneltti. Bir dekar araziden buğdaya göre 30 kat daha fazla verim elde edilmesi de çiftçinin zeytinciliğe ilgisini artırırken bir yılda talep edilen sertifikalı zeytin fidanı 60 milyonu buldu.
Bir dekar kıraç araziden alınan 100-300 kilogram buğday karşılığında 120 yeni lira gelir elde ediliyor. 1 dekar kıraç araziye 30 adet zeytin ağacı dikildiğinde ise her bir ağaç ortalama 50 kilogram ürün veriyor, bir dekar zeytin bahçesinden ortalama bin 500 kilogram zeytin alınıyor. Sofralık olarak satıldığı takdirde bin 500 kilogram zeytinden 2 yeni liradan toplam 3 bin yeni lira gelir elde ediliyor. Bu miktar aynı alana ekilen buğdayın kazancından 25 kat fazla. Bin 500 kilogram zeytin, yağ olarak satılırsa bin 125 yeni lira kazanç sağlıyor. .
Türkiye’de tarım topraklarının yüzde 70’inin erozyona meyilli olması tarımsal faaliyeti olumsuz etkiliyor. Özellikle hububat verimi düz arazilere göre yüzde 50’yi bulan oranlarda düşüyor. Düz arazide dekar başına 400-600 kilogram buğday elde edilirken, kıraç ve engebeli arazide bu oran 100 ile 300 kilograma geriliyor. Bu durumda devlet yüksek rakımlı bölgelerde kiraz, elma, ceviz ve armut gibi bahçe bitkilerini, rakımı 800 metrenin altındaki bölgelerde ise tropikal bir bitki olan zeytinciliği teşvik ediyor. Dünya zeytinyağı açığını göz önünde bulunduran Türkiye, hem Tarım ve Köyişleri Bakanlığı aracılığı ile hem de il özel idareleri ile zeytin bahçesi kuranlara maddi destek sağlıyor. Bakanlık 10 dekarın üzerinde zeytin bahçesi tesis eden çiftçiye dekar başına 250 YTL destekleme fonu ve zeytin fidanı tahsis ederken il özel idareleri yüzde 50 indirimli fidan veriyor. Doğu Akdeniz Zeytin Birliği tarafından üretilen zeytin fidanı Adana, Osmaniye ve yakın illerdeki çiftçilere veriliyor. Birlik Başkanı Mehmet Güler, son bir yılda 20 milyon zeytin fidanının çiftçi ile buluşturulduğunu kaydetti. .
Suriye’de her yıl binlerce zeytin fidanı dikiliyor. İspanya, yanan orman arazilerine zeytin bahçesi kurdururken, Türkiye’de Danıştay’ın zeytini orman ağacı olmaktan çıkaran karar dikkat çekiyor. TEMA Vakfı, zeytinin bahçe bitkisi olduğu için bahçenin de işlendiğini öne sürerek, ormana dikilecek zeytinliklerin tarım arazisine dönüştürüleceğini öne sürerek Danıştay’a dava açmıştı. Çevre ve Orman Bakanlığı da orman köylüsünü desteklemek, orman yangınlarını önlemek için ormanlık alanlara zeytin fidanı dikemiyor. Yaban zeytin ağaçlarını da aşılayamıyor. .
Ali Akçoban
Zaman Gazetesi - 03/01/2007
alıntı:
"quote" kkasim demişki:
...
Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı A. Faruk Demir
yaptığı açıklamada, bölgede devletin desteğiyle zeytin
yetiştiriciliğinin hızla artığını ancak çiftçilerin bu konuda
mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini...
TAMAM KATILIYORUM DIKKAT EDILECEK BIR KONUDA, BIR YANDANDA YETİŞMİŞ AGAÇLARIMIZ CEKİLİYOR YOK YOLDUR, YOK KÖPRÜDÜR, YOK KONUTLAŞMADIR GIBI ARAZILER OLARAKDA GÖRMEKTEYIZ BILMIYORUM SİZLERDE DIKKAT ETTINIZMİ...
BU TEDBIRLERIN ALIMASIDA GEREK VATANDAŞLARIMIZ UYARILMALI GEREGENLER YAPILMALIDIR ZEYTİNYAGI GIBI VÜCUT SAGLIGI ACISINDAN KALITELİ YAG YOKTUR.....
Dünyanın parlayan yıldızı olan zeytinyağı konusunda yazdıklarınıza katılıyorum,kuranı kerimin 1.400 yıl evvel ayette bahsettiği bu olağanüstü gıdayı insanlık geçte olsa farketti. Sonuçta bunlar güzel gelişmeler... Hadi hayırlısı ....
Kasım Abi yazı için teşekkürler. Nizip’te ise bir yandan zeytin ağaçlarını çekip yerine bina dikerken diğer yandan yeni ağaçlar dikip mahsül almayı bekliyoruz. Biri bana anlatsın, vallahi anlamıyorum....
Şimdi bu konuda bizim söyleyebileceğimiz fazla bir şey yok..!
Neden derseniz;
İmar alanlarını, verimli tarım alanlarına yönlendiren, bu konuda gerek yerel gerekse merkezden siyasi baskı uygulayan, zeytin ağaçlarının (başka ağaçlarda var) sökülmesi durumunda gerekli yasal müeyyideleri uygulamayan yada görmezden gelen sorumluların konuşması lazım
ayrıca;
Zeytin bahçesi imar alanı içerisine dahil olan bir çiftçi, kendisine milli piyango isabet etmiş gibi seviniyor. Yani sonuçta her şey gelip paraya dayanıyor,
Devlet halihazırda mevcut olan kanunlarını tam anlamıyla uygulasa sorun ortadan kalkar ama...
Kasım Abi bahsettiklerinizden ben de haberdarım, ben de zaten bu konulara dikkat çekmek istemiştim. İnşallah iyisi olur, ne diyeyim. Ama Avrupa’da tarım arazilerinin imara açılmasının büyük suç olduğunu biliyorum.
ZEYTİNYAĞININ TÜRLERİ VE FAYDALARI
Sevgili Nizip.com dostları bu bir araştırmadan elime geçmişti bende sizlerle paylaşmak istedim. Malum mevsim zeytin mevsimi memlekete hasırlı hasatlar umarım faydalı olur.
1-Riviera zeytinyağı: Rafine ve Naturel z.yağının belli oranda karışımı ile elde edilir. Özellikle yemek ve kızartmalarda tercih dedilir. Asit oranı en fazla %1’dir.
2-Rafine zeytinyağı: Zeytinyağı asit oranı yüksek olduğundan rafine edilmesi gerekir. Fiziksel rafine işlemi sonrasında elde rafine zeytinyağı hemen hemen sıfır asit oranına sahiptir. Rafine yada Light z.yağı daha çok z.yağının kuvvetli lezzetine alışık olmayan kimseler tarafından tüketilir.
3-Naturel zeytinyağı: Sızma ve naturel olarak ikiye ayrılır. Sızma zeytinyağının asit oranı en fazla %1’dir. Zeytinyağı içinde en makbulü sızmadır. Çiğ olarak salata ve soslarda tüketilir. Naturel zeytiyağı yada extra extra zeytinyağında asit oranı %1-2 arasındadır. Yine zeytinin şekerinden, zeytin çiçeği kolonyasından, zeytin salatasından, sabunlarına kadar birçok ürünü devardır.
- Dünyanın en önemli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağıdır.Köpekbalığından çikan sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur. Günde 100 cl . zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır. Zeytinyağı kanser riskini % 50’ye yakın azaltmaktadır.
- Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine adlı madde sayesinde hücreler yenilerek kansere karşı hücreleri korur.
- Zeytin yağı üretim aşamasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle sağlıklısı Riveriya değil, Sızma olanıdır. Aslında en doğrusu, kokusuna alışıp mümkün olduğunca az veya hiç rafine edilmemişi kullanmaktır.
- Zeytin ağacının dalları, yaprakları ve reçinesi olduğu kadar, yağıda yıllardır ilaçların bileşimlerinde yer alan doğal maddelerden birisidir, doğal bir ilaçtır.
- Yiyeceğin yanısıra merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumuşatıcı özellikleri olan losyondurda.
- Zeytinyağı, derinin foliküllerine penetre olabildiği için, gerek internal gerekse eksternal dokuların yara veya iritasyonunda ve enfeksiyonlara karşı faydalıdır.
- Sindirim sistemini etkiler; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi çepeçevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asitini azaltır. Yemek öncesi veya sonrası alınan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını örtüp alkolün işlemesini önleyeceği gibi, karışık içkilerin yol açtığı sarhoşluğuda azaltır.
- Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin yardım sağlar. Hazmı en kolay olan zeytinyağı besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenler. Isıtılmış olsun yada olmasın zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir. Tahriş giderici etkileri ülsere karşı koruma sağlar. Bağırsaklardan yiyecek geçişini kolaylaştırmak suretiyle konstipasyona engel olur.
- Zeytinyağı safra kesesinin kontraksiyonlarını (kasılma) ve safra salgılanmasını uyararak safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu önler. Sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi gelir.Oruç tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içerse safra kesesi ve barsakları rahatlatacaktır.
- Sabah kahvaltıdan önce alınan 1 veya 2 çorba kaşığı zeytinyağı -basit kronik kabızlığa - iyi gelir (daha iyi netice için suyla karıştırılabilir). Basur şikayetlerini giderir; sıcak olarak içilir. Anne sütündede bulunan E vitamini ve oleik asit içeriği ile zeytinyağı, normal kemik gelişimine katkıda bulunur. Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyninin olduğu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden, gebe ve emziren annelere özellikle yararlıdır.
- Zeytinyağı yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hemde beyin fonksiyonları üzerinde ki etkilerini geciktirmektedir.
- Yüksek tansiyonu düşürür; yaprakları ve dallarından çay yapılır. Taze yada kuru zeytin Kan şekeri seviyesinin düşmesine yardım eder.
- Ağrı, romatizma, burkulma ve adale incelmelerinde; zeytinyağı sürülür veya 200 gr taze çiçek ve yaprak, 100 gr sarı papatya ile 1 kg zeytinyağını arada sırada karıştırarak iki saat ’benmari’ içinde kaynattıktan sonra içindekileri süzüp ağrı veren yerler ovulur. Kapalı yanıklarda zeytinyağı sürülerek kullanılır.
- Kötü kolesterol LDL’yi azaltırken, iyi kolesterol HDL’yi artırır.(Yüksek LDL kolesterolü seviyesine bağlı olarak yükselen kolesterol seviyesinin aterosklerotik kalp hastalığında nedensel rol oynadığı kuşkusuzdur. Epidemiyolojik veriler koroner kalp hastalığı vakalarındaki düşüşün total veya LDL kolesteroldeki düşüş ile beraber olduğunu göstermektedir.)
- Diyetle alınan doymuş yağ asitlerinin (DYA) total kolesterol seviyesini yükseltettiği iyi bilinmektedir. DYA ile tetiklenen kolesterol yüksekliği çoğunlukla LDL kolesterolündeki yüksekliğe bağlıdır. DYA ve hayvansal yağdan zengin diyetler HDL kolesterolü ve apo A-1 de de yükselmeye yol açar.
- Yüksek karbonhidratlı ve düşük yağlı diyet tüketen toplumlarda düşük HDL kolesterol ile düşük LDL kolesterolün birlikte bulunması koroner riski artırmazken, yüksek DYA içeren diyete bağlı olarak LDL’nin yükseldiği toplumlarda daha yüksek HDL seviyesine rağmen koroner riski yüksektir. Yüksek hayvansal yağ içeren diyetlerin LDL- HDL oranını, düşük yağ içeren veya çoklu doymamış yağ asitinden (ÇDYA) zengin diyetlere kıyasla daha fazla yükselttiği görülmüştür. Laurik, miristik ve palmitik asit birlikte tüm DYA ların başında gelirken, mistrik asit tereyağında, hurma çekirdeğinin yağında, hindistan cevizinin yağında bulunmaktadır. Son ikisi aynı zamanda çok yüksek oranlarda laurik asitte içerirler.Bu üç yağdan hangisinin kolesterol yükseltme potansiyelinin en fazla olduğu hala tartışma konusudur. Her üçününde LDL kolesterolünü yükselttiği yapılan çalışmalarda gözlenmiştir. DYA yerine linoleik asit konulduğunda total kolesterolde düşüşe neden olmaktadır. Diyetteki başlıca tekli doymamış yağ asidi oleik asittir.Oleik asit zeytinyağında hakim olan yağ asididir. Düşük yağlı, yüksek karbonhidratlı diyetler total ve LDL kolesterol konsantrasyonlarını anlamlı olarak düşürürken aynı zamanda kesinlikle HDL seviyesinde de düşüşe neden olur. Zeytinyağı sağlıklı lipid düşürücü diyete yararlı katkıda bulunur. - Kalp dostu;zeytinyağı hayvansal yağların tersine kandaki kolesterol miktarını ve dolayısıyla kalp krizi riskini azaltır. Kan plateletlerinin toplanmasına engel olarak kan pıhtılaşması riskini de yok eder.
- İçerdiği linoleik asit yüzdesi nedeniyle anne sütüne benzeyen zeytinyağı, inek sütüne katıldığında anne sütüne yakın değer elde edilir. Sütü kesilen anneler yağsız inek sütüne biraz zeytinyağı katıp bebeğe verilebilir.
- Günde birkaç damla zeytinyağı bebeğin gelişimine büyük katkı sağlar.
- İçerdiği E, A, K vitaminleri ile her yaştaki çocuğun gerekli ihtiyacına yanıt verir. Bu vitaminler kemiklerin doğal gelişimine ve mineralleşmeye yardımcı olup, güçlenmesini hızlandırır. Her yaştaki insan için yararlıdır.
- Böbreklerin ıslahında, taşları düşürmede, bağırsak kurtlarını düşürmede, karın ağrısında sıcak su ile içilmesi iyi gelir.
- Çocukları raşitizmden korur. Siyatik, mafsal ağrılarına iyi gelir; zeytinyağı tortusu sürülür.
- Ağızda çalkalandığında ,dişlerin beyaz olmasını sağlar,diş etlerini korur, diş çürümelerini önler. Yaprağını 300 gr. suda 15 dakika kaynatıp, süzdükten sonra şeker ilave edrek 15 gün boyunca her sabah akşam sıcak içmek faydalıdır.
- Zeytinyağı sağlık ve güzellik kaynağıdır. Cilde ve saçlara çok faydalıdır. Cildi besler, korur ve yumuşatır.
- Saçları dökülenlere; 1 yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını saç diplerine sürerek 1 saat bekletilip daha sonra yıkayınız.
Yorumlayan: oktay.cankesen tarih 25.11.2006
--------------------------------------------------------------------------------
tüm faydaların ne güzel yazmışsın hemen bir badak içesim geldiya bendebiraz dahaönce bir yerde okudugum makaleyi yazayım dedim.
ağrıya karşı zeytinyagı Sızma zeytinyağında “İbuprofen” adlı ağrı kesicilerde bulunan bir maddeye rastlandı.
Yapılan bir araştırma, yararları saymakla bitmeyen sızma zeytinyağının ağrı kesici etkilere de sahip olduğunu ortaya koydu.
Sonuçları İngiliz bilim dergisi “Nature”da yayınlanan araştırmayı yürüten ABD’nin Philadelphia’da faaliyet gösteren Monell Kimya Merkezi araştırmacılarının lideri Paul Bresling, sızma zeytinyağında “İbuprofen” adlı ağrı kesicilerde bulunan bir maddeye rastlandığını açıkladı.
Bilim adamı, sızma zeytinyağının içinde bulunan ve genizden geçerken yakıcılık veren maddenin, aynı İbuprofen benzeyen özelliğe sahip olduğunu söyledi.
Bresling, düzenli olarak günde 50 gram soğuk presle sıkılmış sızmazeytinyağı kullanımının, günlük olarak tavsiye edilen İbuprofen dozajının yüzde 10’una denk ağrı kesici etkisinin bulunduğunu belirtti.
Araştırmada, önerilen düzeyde sızma zeytinyağı yemenin, migren gibi genellikle kronik ağrıların etkilerini azalttığı da ifade edildi.
Kaynak: A.A.
Ne Diyelim 4000 yıllık mucize Zeytinyağı sofralardan eksik olmasın. 100 yıl yaşamak için Zeytin yağınla ahbab olun
Uluslararası Zeytin Konseyi (IOOC ) Zeytin Ürünleri Piyasası Raporu Özeti
Derleyen , çeviren : M. Hakkı Yazıcı
Mart 2007 sonu itibariyle, başlıca üretici ülkelerde 2006/07 sezonu zeytinyağı üretimi bitmiştir. Genellikle nihai üretim seviyesi baştaki tahminlerle uyuşmaktadır. Üretim İspanyada ve bazı diğer ülkelerde Nisan ve Mayıs aylarında devam edebilir.
Son verilere göre, 2006/07 sezonunda bütün Avrupa Birliği ülkelerinde zeytinyağı üretiminin 2.140.000 tona ulaştığı umulmaktadır. Bu, bir yıl önceki 1.946.000 tonluk üretim seviyesinden % 9.97 daha yüksektir. Ülkelerin üretim payları, 1.095.000 ton İspanya, 627.000 ton İtalya, 370.000 ton Yunanistan, 35.000 ton Portekiz, 8.000 ton Kıbrıs Rum Kesimi ve 5.000 ton Fransa şeklinde sıralanmakta.
Avrupa Birliğinin son 2006/07 zeytinyağı üretimi rakamlarına Tunus ve Cezayir'in nihai üretim rakamları eklendiğinde toplam üretim yaklaşık 2.321.000 tona ulaşmaktadır. Bu üretim alanlarının geçmiş altı sezonluk uluslararası zeytinyağı üretimi ortalamasının % 85.2 ine tekabül ettiği hesaplandığında, 2006/07 için toplam dünya üretiminin 2.724.000 tonla 2.828.000 ton arasında olacağı beklenebilir. Bundan dolayı, IOC nin Kasım 2006 daki oturumunda ilan edilen, 2006/07 sezonu dünya zeytinyağı üretimiyle ilgili 2.820.000 tonluk tahmini hedefini bulmuştur.
İspanya Tarım Bakanlığı, Şubat 2007 sonu itibariyle İspanya’nın zeytinyağı üretiminin 1.006.800 ton olduğunu ilan etmiştir. Bu rakam bir önceki sezonun aynı dönemine göre % 30 daha yüksektir ve önceki dört sezon ortalama üretiminin % 4 üstündedir. Tam olarak, 4.786.474 ton zeytin, hammaddenin % 21’ne karşılık gelen bu hacımdaki yağ üretimi için sıkılmıştır. Aynı dönem için İspanya’daki sofralık zeytin üretimi, bir önceki sezonun % 15 üstünde olan 492.000 tona ulaşmıştır.
Tunus Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre, 2006/07 sezonu için Tunus’un toplam zeytinyağı üretimi 160.000 ton olmuştur. Bu, Ekim 2006’da bildirilen ilk 130.000 tonluk tahmine göre % 23.08’lik bir artışı göstermektedir, ancak 220.000 tonluk 2005/06 sezonu kayıtlarının % 27.23 altındadır. Sofralık zeytin üretiminde ise 15.500 tonluk rakam ilan edilmiştir.
Tunus’ta zeytinyağı üretici fiyatları, 2006/07’deki bütün önemli piyasalarda başlayan, 2.2 TND / Kg.’ de seyreden, aynı düşme eğilimini muhafaza etmektedir. Sofralık zeytin üretici fiyatları, 0.690 TND / Kg.’a getirilmiştir.
Aylık ve haftalık değişikliklere göre, en önemli Avrupa Birliği üretici ülkelerindeki sızma zeytinyağı fiyatları;
- Bir yıl önceki üretici fiyatları ile karşılaştırıldığında İtalya'da % 22, İspanya'da % 28, ve Yunanistan'da % 30 daha düşüktür.
- 2006/07'de, fiyat seviyeleri, ilk olarak bir önceki sezonun son aylarında ortaya çıkan düşme eğilimini sürdürdü. Bununla beraber, Kasım 2006 ortalarından bu yana fiyatlar, farklı zamanlarda hafif bir düzelme gösterdi. Fiyat düzelmesinin ilk belirtisi 13-19 Kasım 2006 haftasında İtalya’dan geldi; bunu bir 2 aylık düşme- yükselme dönemi ve daha sonra belirgin, ılımlı bir yükselme eğilimi takip etti. 25-31 Aralık 2006 haftasında kaydedilen yükselen fiyat hareketleri ile İspanya pazarı bunu uygun olarak takip etti, Bu dizinin sonu, 12-18 Şubat 2007 haftasında fiyatların toparlanmaya başladığı Yunanistandı.
- Avrupa Birliği’nde tek bir Pazar olsa bile, başlıca üretici Avrupa ülkelerinde önemli fiyat farklılıkları olmaktadır. Mart 2007 ayının son haftasında, Hanya’da (Yunanistan) sızma zeytinyağı fiyatı, Jaen’deki (İspanya) 2.67 Euro/ Kg.’lık fiyatla karşılaştırıldığında % 2.3 daha düşük fiyat olan 2.61 Euro / Kg.’a geldi. Bari’de (İtalya) bile fiyatlar, 3.26 Euro/ Kg.’la, Yunanistan’a göre % 24.9 ve İspanya’ya göre % 22.1 oranında daha yüksekti.
- Tarım Bakanı Eker: Türkiye’de geçmiş yıllara göre ürüne ödenen prim miktarlarını arttırıyoruz...
NESRİN ŞİRVAN
Tarım Bakanı Mehdi Eker, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konsey Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle, böylece sektörün kurumsallaşmasının önünün açıldığını söyledi. Eker, zeytincilik sektörü ile ilgili hedeflere yönelik ise, “Zeytin ve zeytinyağında önümüzdeki 10 yıl içerisinde, 1 milyon hektar zeytin alanı, 160 milyon zeytin ağacı sayısı hedefliyoruz. Ağaç başına verim 25 kg, kişi başına zeytinyağı tüketimi 5 kg, kişi başına sofralık zeytin 6 kg, zeytin üretimi 4 milyon ton, zeytinyağı üretimi 450 bin ton, zeytinyağı yurtiçi tüketimi 250 bin ton, zeytinyağı ihracatını 200 bin ton olarak hedeflenmektedir” dedi. Eker, zeytincilik ve şarapçılık sektörü üzerine sorularımıza şöyle yanıt verdi.
SOFRALIK ZEYTİNDE İKİNCİYİZ
Sofralık zeytin üretiminde ikinci, zeytinyağı üretiminde ise beşinci olduğumuza dikkat çeken Eker, şunları söyledi: “Ülkemizde son 10 yıllık ortalamalara göre; sofralık zeytin üretimimiz 363.000 ton, yağlık zeytin üretimimiz 878.000 ton, zeytinyağı üretimimiz ise 120 bin tondur. Yıllara göre değişmekle birlikte dünyadaki yerimize bakarsak, sofralık zeytin üretiminde ikinci, zeytinyağı üretiminde ise beşinciyiz. Ülkemiz tüketimi yıllara göre değişmekle birlikte, sofralık zeytin tüketimi ortalama 135.000 ton, zeytinyağı tüketimi ise 60.000 tondur. Sofralık zeytin ihracatımız 35-70 bin ton arasında değişmekte olup, ihracatı gerçekleştirdiğimiz ülkeler AB ve Ortadoğu ülkeleridir. Zeytinyağı ihracatımız ise ortalama 60 bin ton olup, ihracatımızın yarısından fazlasını (% 60-65) AB`ye gerçekleştirmekteyiz. AB`ye gerçekleştirdiğimiz zeytinyağı ihracatında İtalya ve İspanya önemli bir yer tutmaktadır. İhracatımızdaki diğer önemli ülkeler ise ABD, Kanada ve Suudi Arabistan`dır.”
ZEYTİNCİLİĞİ DESTEKLİYORUZ
Zeytinciliğimizin teşvik edilmesi amacıyla üreticiler, zeytinyağı ve sertifikalı zeytin fidanı bazında desteklendiğini ifade eden Eker, “Türkiye`de geçmiş yıllara göre zeytinyağına ödenen prim miktarlarının arttığını görebiliriz. 2007’de 13.2 milyon YTL prim ödemeyi planlıyoruz. Geçen yıl bu rakam 3.6 milyon YTL idi. İlk defa 2005 yılında sertifikalı zeytin fidanını destekleme kapsamına aldık. 2006 yılında sertifikalı zeytin fidanı ile zeytinlik tesis edenlere 250 YTL/da destek verdik. 2007 yılında da sertifikalı zeytin fidanı ile zeytinlik tesis edenlere 250 YTL/da destekleme ödeniyor. Gemlik çeşidi ile bahçe tesisine 45 YTL destek uygulanıyor. Yine Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca hazırlanan tebliğ kapsamında, sofralık zeytin için farklı kalemlerde tescilli Türk markaları ile ihraç edilmesi durumunda ton başına 100-150 ABD Doları ihracat teşviki verilmektedir. Zeytinyağı için tescilli Türk markaları ile “Made in Turkey” ibaresi ile ihraç edilmesi durumunda farklı ambalaj büyüklüklerine göre değişmek üzere ton başına 150-350 ABD Doları ihracat teşviki verilmektedir. Yukarıdakilere ilaveten DGD, mazot ve gübre desteği de mevcuttur”dedi. Öte yandan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konsey Yönetmeliği’nin 05.04.2007 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade eden Mehdi Eker, “Böylece sektörün kurumsallaşmasının önü açılmıştır. Bu alanda hedefler; zeytin ve zeytinyağında önümüzdeki 10 yıl içerisinde; 1 milyon hektar zeytin alanı, 160 milyon zeytin ağacı sayısı, ağaç başına verim 25 kg, kişi başına zeytinyağı tüketimi 5 kg, kişi başına sofralık zeytin 6 kg, zeytin üretimi 4 milyon ton, zeytinyağı üretimi 450 bin ton, zeytinyağı yurtiçi tüketimi 250 bin ton, zeytinyağı ihracatı 200 bin ton olarak hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DE YILLAR İTİBARIYLA ZEYTİNYAĞINA ÖDENEN PRİM MİKTARLARI
Sevgili kasım kardeş bilgiler için çok teşekkür , amma üzülerek belirtmek gerek biz zeytinyağını sofradan çok yağlı güreşerde kullanıyoruz. Oysa insanlar sağlıklı kalmanın on altın kuralından birinin zeytinyağı tüketimi olduğunu ah! Bir bilseler. Selamlar