Şivediz hasretimi Pırasayla bastırdım. Aslına bakarsanız şivediz pırasaylada yapılıyor, ama bizim evde hiç pırasalı pişmezdi çocukken. Annem büyük bir demet sarımsakla gelir ve o gün bütün ev önce çiğ sonra pişmiş sarımsak kokardı.
Ben bayılırım sarımsağın kokusuna, adeta iştahımı açar. Artık iştahımın açılması yarar değil zarar demekse de, Antep yemeklerinde sarımsak çok kullanılır.
MALZEMELERİ:
300 gr. kuşbaşı et
500 gr. pırasa
7-8 diş sarımsak
1 küçük kase haşlanmış nohut
400- 500 gr. yoğurt
1 kaşık un
sıvıyağ, tuz, nane
YAPILIŞI:
Etler suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavrulur.
Üzerine bir miktar su konarak pişmeye bırakılır.
Yeşil yerleri ayrılan pırasalar 1 parmak kalınlığında doğranır.
Sarımsaklarda doğranıp, pırasa sarımsak ve nohut etlerin üzerine eklenir.
Suyu ayarlanıp, pişmeye bırakılır.
Pırasalar pişince yoğurdun içine un konarak çırpılır.
Kaynamakta olan yemeğin suyundan azar azar yoğurdun içine katılarak karıştırılır ve ılınması sağlanır.
Yoğurt ılıyınca devamlı karıştırarak yemeğe katılır ve bir süre daha karıştırılır.
Tuzu atılıp, Yağ ve nane kavrulur veya hasbir dökülür
müslüm akpek;255738 wrote:Bu şiveydizi kime yaptırsak benimde canım çok çekti, şu Hayri ustaya bir sorayım belki yenge yapar.
Nizipte olsaydın sana şöyle derlerdi,niye senin hanımın bedenine topmu değdi.:D:D:D
Bak orada tarifi var,al malzemeyi ver yengeye aslanlar gibi yapar önünede koyar merak etme.:p
müslüm akpek;255755 wrote:Evet bedenine top deydi :D kadının her yeri ağrıyor ben yapabilirmiyim bilmiyorum.
yaparsın ya öyle atla deve değil,tarif olduktan sonra kolay.:p
Tabi yengeyi habire motora bindirip oraya buraya götürürsen her tarafına yer girer yengemin,al götür hafta sonu M.K.Paşaya Dümbüldek kaplıcalarına bak bakim bir şeyi kalıyormu.:p:D:p
mustibalci;256035 wrote:Yok ağey hanım yaptı.
Hanım Burdurlu ama Antep arvadından iyi yemek yapıy :)
Ben Tedaşta çalışırken Burdurlu bir bayan şefimiz vardı,bazı şeyleri konuşurken sanki bir Nizipli ile konuştuğumu zannederdim şive olarak değil ama yemek ve eşya isimlerimiz birbirine çok benziyordu.
M.ENES;256090 wrote:Ben Tedaşta çalışırken Burdurlu bir bayan şefimiz vardı,bazı şeyleri konuşurken sanki bir Nizipli ile konuştuğumu zannederdim şive olarak değil ama yemek ve eşya isimlerimiz birbirine çok benziyordu.
Dün bizim salı pazarımız vardı ama hava çok kar kış olduğu için gidemedim pazara,yoksa taze pırasa alıp şiveydiz yapacaktım.Artık Allah c.c nasip ederse haftaya salıya yaparız.