II.Mahmut'un burada tarumar edilmesiyle de alakalı olabileceği düşünülmektedir. Nizip savaşı konumuzda bahsi geçiyordu.
Tarihimiz Kültürümüz
köy kasaba adlari
Görüntülenme: …
Akçakent hakkında neler var.
Eski köy isimlerini istiyoruz.
Yer isimlerinin değiştirildiğini
tarihe yazsak 500 yıl sonra kimse inanmaz.
Yer isimlerinin değiştirildiğini
tarihe yazsak 500 yıl sonra kimse inanmaz.
bence de köy ismilerinin aslı geri gelmeli. zaten hali hazırda kimse yeni isimleri kullanmıyor. çünkü bu isimler bir günde verilen isimler değildi atalarımızdan bize kalan ve belkide çoğu bir hadise sonucunda vuku bulan isimlerdi. dolayısı ile kültürün birer parçası olan bu isimler artık resmiyetde de tanınmalı.
Köylerin eski adları hala geri verilmedi mi.?
Torunmahmut'un diğer ismi de Kefertut değil mi? Kefer Süryanice (Arapça) köy manasına geliyor. Tel (til) ise yukarıda arkadaşın da dediği gibi tepe- höyük manasında ve Orta Doğu'da yer isimlerinde sıkça kullanılır. Çünkü coğrafyaya baktığımız da Hititlerden Asurlardan ve Babillilerden kalma bir çok haberleşme tepesi vardır ve bunların üzerine kurulan köylerin bir çoğu til kelimesiyle başlayan isimler alır.
Bir başka başlıkta da değindiğim gibi bu tip hatalar çok yapılıyor. Eğer araştıran kişi yöreyi bilmyorsa Arap harfleri ile tutulmuş olan osmanlıca metinleri yanlış okuyabiliyorlar. Buna Birecik formunda da rastladım. Oradaki değerli paylaşımlarda Nizip'te geçen köylerin bazılarında hata var. Silsile köyü Selsele, Kefertut Kefertun şeklinde yazılmış. Eski okumalarda bunlara sıkça rastlıyorduk. Yazı bazen belirgin çıkmıyor bazen de yazan kişi veya müstensih noktalama hatası yapabiliyor. Bunun için Diğer kaynaklara bakmak ve de bölgeyi iyi tanımak icap ediyor.
Köylerimizin orijinal isimleri adı altında ayrı bir konu başlığı açmak istemedim. Sanırım bu başlık altında da devam ettirilebilir. Dileyen buraya köylerinin orijinal isimlerini, varsa hikayesini ve manasını ekleyebilir. Geçenlerde kendimce bir harita çalışması yaptım ve köylerimizin (Karkamış köyleri de dahil) orijinal isimlerini yazdım. Bir haritada Latin harflerini diğer haritada da Arap harflerini kullandım ve araştırmamda Osmanlı Halep Vilayeti Salnâmalerinde geçen metinlerden yararlanmaya çalıştım. Yerleşim yerlerinde kaymalar olmuş olabilir bunun için kusuruma bakmayın arkadaşlar.
Kurâb (Kürep): Gökçeli Köyü. Köyün ismi elimdeki belgelerden bakarak 1770 yılına kadar gidiyor. O dönemler zaten yöre iskana açılıyor ve bazı köyler yeni kuruluyor bazı terk edilmiş köylere de aileler ve aşiret mensupları yerleştiriliyor. Eskilerin anlatımına göre de dağın arkasında bulunan köyün eski yerine sanırım bu dönemlerde yerleşilmeye başlanıyor. Kurâb (قراب) Arapçada "suya yakın kuyu" manasına geliyor. Ve eskiden köyde pınarlar olduğundan ve bugünkü höyüğün sazlık olması da bu ismi teyit etmektedir. Köyün ismi elime geçen eski metinlerde bu şekilde geçmekte ve bazı çalışmalarda sanırım harflerin veya noktaların yanlış çıkmasında dolayı Kuran, Girâb şeklinde de okunmuş. Daha sonraki yıllarda yani günümüze yakın tarih de ise halk arasında söyleniş değişikliği olmuş ki son dönem salnamede köyün ismi Gûrâb olarak geçmekte. Zira köy halkı da köyün Gürab olduğunu mansının da (Farsça) "Gürsu" olduğunu söylemekte. Ve zamanla köyün ismi nihayette Kürep şeklini almıştır. Belgelere dayanarak köyün asli ismi Kurâb'tır.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.