Dini İçerikli Konular

DİNİ KONULARDA DÜŞÜNCE VE SORULARIMIZ

Görüntülenme: …

fsoyarik Üye
KIYMETLİ ARKADAŞLAR DİNİ KONULARDAKİ DÜŞÜNCELERİMİZ İLE VARSA KAFAMIZA TAKILAN SORULARI
1-AKIL VİCDAN ÇERCEVESİNDE VE SAMİYET İLE İFADE ETMEK VE SORU SORMAK
2-VERİLEN CEVAPLAR İLE KESİNLİKLE TARTIŞMAMAK
3-KESİNLİKLE BİRBİRİMİZİ KIRMADAN VE İNCİTMEDEN
BİLĞİ ALIŞVERİŞİNDE BULUNMAK NİYETİ VE SAMİMİYETİ İLE SAYĞILARIMLA
ibrahimher Üye
Fatih abi konu için teşekkür ederim. Abi ilk soruyu ben sorayım müsadenle o zaman?
Gençlerden sıkça gelen bir soru: Aklımdan çok zaman kötü kötü düşünceler geçiyor. Bunlara mani olamıyorum diyor. Acaba vebale girermiyim?
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Belki size basit gelecek ama oruca niyet ederken bugünkü veyayarınki demekte farklılık varmı acaba?
ibrahimher Üye

Bu günkü dememiz gerekir. Güneşin batımından sonra ertesi günün güneş batımına kadar olan zaman o gündür. Bizde ki saat ölçülerinde gece saat 12 den sonra ertesi güne girmiş oluyorsak da, Benim bildiğim kadarı ile güneş batımı ile ertesi gün girmiş oluyor. .
fsoyarik Üye
sevgili hocam ben sizlere hürmet ederim. fetvalar sizin ben umana bir açılan kanalardan bir su ark'ı açmaya çalıştım siz ve sizler gibi degerli hocalarımız katkıları ile oluşacak
bu acizane kardeşinizde okudukları kadarı ile sadece ve sadece katkıda bulunmaya çalışack.zaten biz koyunun olmadığı yerde............................selamlar
ibrahimher Üye

Fatih abi sizler bizim yön göstericimizsiniz öyle deme abi. Rabbim sizleri muhafaza etsin. Teşviklerin her zaman bize yol gösteriyor ve bizi fazlası ile memnun ediyor abi..
ibrahim Üye
Sevgili abilerim yardımlarınız ve açıklamalarınız için teşekkürler, ben belki sizlerce basit olan ama merak ettiğim birkaç şey soracam...
1. Namazlarda hoca fatiha ve diğer süreleri okurken neden besmele ile başlamıyor bunu bizim mi söylememiz lazım yoksa söylenmez mi?
2. Normal zamanda cemaatle yatsı namazı kılınırken 3 rekatlık vitr namazını herkes kendi kılıyor, fakat teravihlerde cemaatle kılınıyor, bunun sebebi nedir.
3. yine namaz sorusu olarak özellikle ikindi namazında hoca süreleri sessiz okuyor ama diğer vakitlerde sesli okuyor, nedendir?
4. Rabbimizin büyüklüğünden ve tek ololduğundan asla ve asla şüphemiz yok sadece meraktan soruyorum,Kur-an ayetlerinde neden genellikle ( biz vb.) gibi çoğul ifadeler kullanılıyor, acaba bir tercüme hatasımı...
5. Bazen sohbetlerde söyleniyor sahabeler peygamberimize olan sevgilerini belirtmek amacıyla "anam babam sana feda olsunya resululah " cümlesi kullanılıyor, elbetteki peygamberimize olan sevgi belli ediliyor ama, acaba bir evladın anne ve babasını feda etme yetkisi varmı ? anne ve baba " çocuğum sana feda olsun ya resulullah " dese gayet doğaldır...

teşekkür eder sorularımı sadece merak açısından sorduğumu belirtmek isterim...
saygılar
fsoyarik Üye
el cevap:hocam afınıza sığınarak yazıyorum;
VESVESE :Şübhe. Tereddüt. Kuruntu. Aslı olmayan ihtimaller.(Vesvese, lügatta hışırtı, fısıltı gibi gizli ses demektir. Bu münasebetle gönülde tevali ve tekerrür eden gizli söze vesvese; ve bir nefse böyle bir söz ilka etmeğe de, vesvese vermek tâbir olunur.)
ALİMLER KALP BİR KÖPRÜ GİBİDİR HER ŞEY GELİR GEÇER YALIZ VESVESE VEYA HAVATIRA İTİBAR ETMEYİN PEŞİNE DÜŞMEYİN BUYURMUŞLAR
TASAVVUF ALİMLERİ İSE AVAM(AHALİ) İÇİN BİR MAHSUR YOK ANCAK HAVVAS(veliler ve ilmi ile alim kişiler ) İÇİN TÖVBE GEREKİR DEMİŞLER
AYRICA, MANEVİYATTA TÖVBEDEN SONRA KUL NEFSİ EMMAREN SONRA NEFSİ LEVVAMEYE GEÇER İŞTE BURADA VESVESELER GELMEYE BAŞLAR ASLINDA VESVESE MANEVİ ZENGİNLİKTİR ZİRA ŞEYTAN BOŞ OLAN EVE GELMEZ

KISSA VE ÖZ OLARAK AKLA GELEN KÖTÜ DÜŞÜNCELER İÇİN BİR VEBAL VE GÜNAH OLMADIĞINI SÖYLEMİŞLER, ANCAK YİNEDE TÖVBE EDİP ŞEYTANI ZARARLI ÇIKARTMAK DAHA İYİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM
HOCAM HÜRMETLER EDERİM SELAMLAR
semay Üye

İmamın neden içinden okuduğunu ben şöyle anlıyorum. Çünkü bütün namazlarda sesli okursa, sesi gider. böyle olunca istirhatli oluyor. akşam yatsı ve sabah sesli okuyor, gündüzleri öğlen ve ikindi de sessiz okuyordur..

Edited by - semay on 26.09.2006 13:42:59
ibrahim Üye
Sorularıma kimse cevap vermeyecek mi?
ibrahimher Üye

Vereceğim abi. Biraz metal topluyorum..
ibrahimher Üye

Evet metal abi sorularını cevaplıyorum.
1. Besmele neden gizli. Besmeleyi kuran okuyan söyler. İmama uyduğumuz için, kuranı da o okuduğuna göre, imam gizlicesöyler ve kuran okumaya devam eder. Biz sadece tekbirden sonra sübhaneke okur bekleriz..

2.Teravih namazı cemaatle kılınmaya başlandıktan sonra, vitir namazı cemaatle kılınmıştır. Bu Peygamberimizden sonra olmuştur. Daha önce teravihte tek kılınıyordu. bu Ramazan ayına has bir şeydir..

3.Sessiz okuma işi sadece ikindide değil öğle namazı da sessiz okunur. Mekke döneminde farz kılındığı için gündüz müslümanların namaz kılarken okudukları ayetleri müşrikler dinleyip, daha sonra bununla alay ediyorlardı. Akşam, yatsı ve sabah namazlarında genelde müşriklerin evde olduğu bir saat olduğu için açıktan okuyorlardı. Hatta bununla müslümanlara eziyet ediyorlardı. Medine döneminde ise farz olan cuma namazı ve vacip olan bayram namazları gündüz kılınmasına rağmen sesli okunmuştur. Zira medinede güçlü bir islam devleti kurulmuş ve müşriklerin eziyetleri söz konusu olmamıştır. Öğle ve ikindi namazlarının sessiz okunması hadisesi ise kıyamete kadar böyle devam edecektir. Mekkeli müşriklerin bu olayını diğer insanlara da taşımak maksatı ile değiştirilmemiştir. Allah en iyisini bilir tabiki.
4.Kur'anı kerim konuşma dili ile insanlara indirilmiş bir kitaptır. Nezaket dilini en güzel şekilde kullanır. Bizlerde konuşmalarımızda siz, biz diye konuşuruz. Bir nezaket kuralıdır bu. Bir ikincisi de şudur: Allahü teala kuranı indirmiştir ama cebrail meleği bu kitabı peygamerimize getirmiştir. Yani getirme işinde melekler görevlendirilmiştir. Dolaysıyla Rabbimiz bunu ifade ederken: "Bu kuranı biz indirdik" buyuruyor. Diğer ayetlerde kullanılan biz kelimeleride buna benzer manalar içerir. Kur'anda ben kelimesi de kullanmıştır rabbimiz. Bunlarında ayrı ayrı mana ve hikmetleri vardır.
Burada çok önemli bir hususun altını çizmek istiyorum. Bazen meal yada tefsir okurken kardeşlerimizden çeşitli sorular geliyor, bunlara benzer. Şurasını anlayamadım diyor. Adamın kafasına yatmamış sanki. Arkadaşlar bakınız. Arapçadan dilimize tercüme edilmiş yüce bir kitaptır kuran. Bu kuran Mekkede, Arap edebiyatının zirvede olduğu ve Arap edebiyatçılarının ayyuka çıktıkları bir zamanda inmiş vearapça bilen bu toplumun ağzı açık kalmıştır. Kurandaki bilim,nezaket, uslup nice Şairleri imana getirmiş ve ayrıca, Herifler kulaklarını dikmiş, ağızlarını açmış, aman Muhammet (s.a.v.) yanlış bir kelime telaffuz etsinde onu rezil edelim diye bekliyorlar. Bir taraftan daKuraniddia ediyor ve meydan okuyor "Eğer bu kitabı Muhammet (s.a.v.) kafasından yazıyordiyorsanız, buyrun sizler edebiyatın en iyisini biliyorsunuz, Getirin bakalım bir inna ateyna suresi gibi bir sürede görelim sizi. Ama getirememişler. Savaşmışlar, kan dökülmüş, ama ilim, edebiyat, hikmet ve nezaket dolu bir satırlık bir süre yazamamışlar. Tarih böyle bir şeyi yazmamıştır. Müseyleme diye biri çıkmış ben yazarım diye, herifin bir kaç cümlesi var bilseniz gülersiniz valla. O da kuran sürelerinin uslubunu almış ama gülünç. bizim Elkaria, melkaria suresini almış, Elfiylü, melfiylü diye başlayan şeyleri söyleyince millete maskara olmuş. Peki ben size soruyorum. Kısa bir süre mi yazmak daha kolaydı, yoksa müşriklerin top yekün savaşıp peygamberimizi ve dinini yok etmek için yaptıkları savaşlarmı daha kolay. elbette süre yazıp getirip, al Muhammet , bak sen yazamazsınız diyordun, işte yazdık gör, diyebilirlerdi. Ama olmamış ve olamayacaktır da. Allah en iyisini bilir.
5. Anam babam sana feda olsun ey Allah'ın resulu ifadesine gelince, Elbette bir insan Allah ve Peygamberini Ana, babasından ve KENDİ CANINDAN bile fazle sevmedikçe, ve bunları onun uğrunda feda edemedikçe gerçek mümin olamaz. bu konuda çok hadis vardır. Yazı uzamasın diye yazmıyorum. Allah'a emanet olun. Allah en iyisini bilir..

Edited by - İ.H.Er. on 9/27/2006 12:43:49 AM
ibrahim Üye
Hocam ilgilindiğiniz için çok teşekkürler,sadece merak ettiğim sorulardı amakendim için gayet açıklayıcı oldu cevaplar
Allah razı olsun...
Hocam sizden ricam bana karşı abi demeseniz,lütfen yanlış anlamayın,mahcup oluyorumda, benden çok çok büyüksünüz :-))
ibrahimher Üye
Allahü teala biz ve siz ifadelerinde nezaket kurallarını yansıtmıştır.
Buna göre: Abi=Ağabey kelimesinin kısaltılmışıdır. Sizi kendimden üstün bir insan görüp ve bu duygularla bu ifadeyi nezaketen kullanırım.
Yoksa ben abi deyince kendinizi yaşlı mı hissediyorsun:)))
Tamam anladım. Bundan sonra Metalciğim derim sana.
fsoyarik Üye
HOCAM AĞZINA SAĞLIK ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ
sibel_berlin Üye
Afedersiniz sitedeki yazilari okuyorum ama uzun suredir yazmıyorum. Bir arkadasim Korani ingilizce okumanin sevap olmadigini iddia ediyor. Arapca okumaliymisim. Ama ben arapca okuyamiyorum ve arapca bilmiyorum. Yine de oku diyorlar. Anlamadan okumam savapmis. Boyle sey nasil olur. Ben anlatamadim. İngilizce anlayarak okumak daha savap degil mi? Ben Allahin ayatlarini boyle anliyorum. Bu savap degil mi? Bosuna mi okuyorum yani. Biri bana yardimci olabilir mi? Bilgilendirebilir mi?
sakalli0727 Üye

ANLAYARAK OKUMAK EN İYİSİDİR.BENCEDE.BU TÜR ŞEYLER İSLAMI GERİDE BIRAKIYOR.KAPALI KALMAMALIYIZ.İSLAM KENDİNİ YENİLEYEN BİR DİN DİR HER DÖNEM DE.AMA ANLAMADAN OKUMAK İNSANA BİRŞEY KAZANDIRMAZ.AMA NE YAZIKKİ HERŞEYE YASAK KOYMAK YOK TV YASAK YOK PC YASAK ELEKRTONİK EŞYA YASAK HATTA HATTA YENİ ZAMANDA ESKİYE GÖRE YAŞAMAYA CALİŞMAK ESKİSİ GİBİ YAŞAMAYI HAYATIMIZA UYARLAYAMACAGIZ.. KALBİMİZDE YAŞAYACAGIZ.AMA YENİLİGE HERZAMAN AÇIK OLACAGIZ.OLMALIYIZKİ İLERLEYELİM.BAKIN DÜNYAYA BİZ MÜSLÜMANLARDAN GERİDE OLAN VARMI???BU GERİDE KALMAK DEMEK EZİLMEK DEMEK.BAKIN DÜNYAYA MÜSLÜMANDAN BAŞKASI EZİLİYORMU???EZİLMEKTE GERİ KALMAKTAN GELİYOR.HAŞA BİZE GERİ KALMAMIZI KURAN I KERİM ÖGÜTLEMİYOR BİLHASSA ÇAGDAŞLAŞMAMIZI UYGARLAŞMAMAMIZI İSTİYOR KİTABİMİZ.BÖYLE KISITLAMALARI KİM NE HAKLA GETİRİYOR????NERDE YAZIYOR BUNLAR TEK YÖN VERİCMİZ KİTABİMİZDIR KİMSE AHKAM KESMESİN.BİR KERE O TELEVİZYONLARA CİKAN KOSKACA PRAFESÖRLER ARALARINDA Bİ ORTA YOLU BULSUNLAR.İKİ KİŞİ PROGRAM YAPİYOR KONU İSLAM DİNİ BİRİ BİRİNİ BEGENMİYOR BİRİ BİRİNİ OLAN DİNİMİZE OLUYOR.BEN DE HİÇBİRİNİ BEGENMİYORUM.SİZ KİMSİNİZ SİZ NEYSİNİZ.MEDYATİK OLAN MAYMUNDAN BAŞKA?????MEDYA DA BU MAYMUNLARI İYİ OYNATIYOR HELAL OLSUN.ONLARINDA İŞİ O.KİTAPTA NE YAZIYORSA O GERİSİ Nİ BOŞVER.NOT =DİN ADAMIYIM DİYE GECİNEN ADAMLARI SEVMİYORUM İSLAMİYETTEN RANT CIKARANLARDAN NEFRET EDİYORUM..
ibrahimher Üye
Muheterem Sibel_berlin:
Sorunuzu tam anlamamkla birlikte anladığım kadarı ile cevap vermeye çalışayım.
Kur'an-ı kerim Arapça bir dilde inmiştir. Bunun latin harleriyle gerek ingilizce gerekse türkçe karekterlerle yazılıp veya okunması doğru değildir. Çünkü arapça dilindeki ifadelerin ve seslerin latin harfleri ile bağdaşması mümkün değildir. Ancak bazı özel işaretler kullanarak arapça ses çıkışlarına uydurma çalışmaları, yine arapça bilmeyi gerektirir. Arapça dil kurallarını bilmeyen için bu işaretlerinde bir manası olmaz. Buna göre Başka bir dilin harfleri ile yazılmış bir kur'an, kur'an değildir. Okumakta caiz değildir.
Ancak Kuranın manasını içeren ve meal dediğimiz türden tercümeleri okumanın bir sakıncası yoktur. Bunlar bilgi edinmek maksatı ile okunabilir. Ama kuran'ın bizzat kendisini okumuş sayılmaz. Sevabı ise Kur'an okuma sevabı değil, bilgi öğrenme açısından değerlendirilir. Mesela kur'an mealini baştan sona kadar okuyan bir insan hatim yapmış sayılmaz.
Fakat Yüce Rabbimizin emir ve yasaklarını öğrenmek amacı ile başka dillerde yazılmış meal yada tefsirleri okumak hem önemli bir görev hemde sevaplı bir iştir.
Bu kural Arapça inen kur'anı kerim için böyle olması ile birlikte tüm dillerde de aynı kural geçerlidir. Kuran ancak kendi dili ile en güzel ifade edilir. Arapça kur'andaki o dizayn, nağme, akıcılık ve güzellik başka bir dile tercümesi ile orjinalliğini yitirir.
Mesela Yabancı şarkılar vardır, Bilmem Beethoven'in 8.inci sanfonisi, mozart'ınfigarosu, ingilizce yada fransızca söylenir, ama kimse kalkıp, efendim bu dili biz Türkiye'de anlamıyoruz bunu türkçeye çevirelim dememiştir. Onu orjinal hali ile dinlerler.
Allah daha iyisini bilir. Allah'a emanet olunuz.

Edited by - İ.H.Er. on 10/5/2006 6:03:41 PM
ibrahimher Üye
Ramazan ayında milletin sorusu falan yok bakıyorum.
Eğer fatih abinin buray açtığı konuya sorularını yazmazsanız
ben size soracam o zaman.
fsoyarik Üye
SEVGİLİ HOCAM İŞLERİMİZ ÇOK SIKI BUNDAN SONRA AKAİDLE İLGİLİ BEN SORACAM SİZ CEVAP YAZACAKSINIZ VE PARAMIZIDA BUNLARDAN ALACAĞIZ VEYA KARŞILIĞINDADA YEMEGİMİZİ YİYECEĞİZ YOKSA BAŞKA TÜRLÜ SORU SORMAZLAR SELAMLAR
sakalli0727 Üye
HOCALAR YİMEYİ SEVER:)))
fecrisadık Üye
Aklınıza mı inaniyor yoksa******** toplum tarafından kullanılan şeylere mi inaniyorsunuz.
Hay ALLAH nelerle uğraşiyoruz ya....
Allah hepimizi islah eylesin.
ibrahimher Üye

alıntı:
"quote" sakalli0727 demişki:
HOCALAR YİMEYİ SEVER:)))

Siz sakallı ya bakmayın. Bi oturuşta 8 lahmacunu yer,
ondan sonra da bilmem kim çok yiyormuş muş.
İnanmazsanız
yaptırın 20 lahmacun
antalya otobüsüne verin ve deneyin.:))))
ibrahimher Üye
Ben bir soru sorayım o zaman:
Fotoğrafın dinde hükmü nedir.?
ibrahim Üye
Hocam,
teravih namazı cematlemi kılınmalıdır yoksa evde tek olarakda kılınabilinirmi?
Ayrıca fitreveya zekatverirken bunu verilen tarafa fitrem veya zekatımdır diye söyleme mecburiyeti varmıdır yoksa içten niyet edilmesi yeterlimidir.
vereceğin cevaplar için teşekkürler

Fotograf konusunda bir bilgim yok ama inşallah caizdir yoksa orhan abinin işi zor ancak benim gibi 40 bekarı evlendirmesi gerek

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim