018_Sizden Gelenler

Nizip Mengen'in Saltanatına Son Verebilir.

mehmetparlar Üye
Gaziantep’in Nizip İlçesi yıllardır İstanbul başta olmak üzere yurdun dört bir yanına tatlıcı,fırıncı,kebapçı ve aşçı yetiştiriyor.Genelde aşçılarıyla ünlü Bolu’nun Mengen ilçesini birçok yönden geçmiş durumdadır.Ama ne yazık ki Nizip adı Mengen kadar bilinmiyor.Bugün Fırıncılar Odasının İstatistiklerine göre Özellikle lahmacun ustası,pide fırıncısı gibi ustalık ve maharet isteyen mesleklerde Nizip Ülke genelinin %33.4 nü oluşturmaktadır.Yani Ülke genelinde her üç fırıncıdan biri Nizipli demektir.Bu yönüyle Nizip tam bir Fırıncı okulu konumundadır.Yine tatlı sektörünün önemli bir bölümü de Nizipli ustaların elindedir.Özellikle katmer gibi Nizip’e has tatlılarda Nizipli dışında usta bulmak hemen hemen mümkün degildir.Halka tatlısı,lokma tatlısı ve tulumba tatlısı artık bir meslek olmaktan çıkmış marka haline gelmiştir.Büyükşehirlerimizde köşe başlarında bu tatlıcıları görmek mümkündür.Yine Kelle-paça gibi maharet ve ustalık isteyen sabah yemekleri lezzet olarak bölgemiz ustalarının tekelinde yer almaktadır.Bütün bu yönleriyle Nizip özellikle yemek sektörü ve Lokanta kültürü açısından ciddi bir potansiyele sahiptir.İşte Mengen gibi marka olabilmek ciddi bir örgütlenme ve tanıtımla olur.Bugün ülkemizin en büyük kenti olan İstanbul’daki lokantalar özellikle (lahmacun ve dürümcü) %65 Gaziantep kökenli ustaların tekelindedir.Bu payda Nizip’in de önemli bir katkısı bulunmaktadır.İyi bir organize ve dayanışma ile Nizipli lezzet ustalarının kısa zamanda kendilerinden söz ettirecegine inanıyorum. Nizip Mengen'in Saltanatına Son Verebilir. Şef Nizipli Mehmet Usta Lezzet Ustalarının El Kitabı Yazarı
Ramazan Tarhan Üye
Yanılmıyorsam İstanbul Lokantacılar Derneginin başkanı Nizipli.İstihdam ve kalite noktasında bir yol haritası belirlenirse gerçekten de ustalarımız marka olabilir.Çok güzel ve önemli bir konu..paylaşım için teşekkürler Mehmet kardeş...
admin Yönetici
Değerlerimize sahip çıkıldıkça değerleniyor. Tespit ve öneriye katılıyorum.
yusufpolat Üye
Atı alan Üsküdarı geçti.Malatyalılar Fide Fırınlarını,Hataylılar da tatlılarımızı kapmış durumda.Malatya Fide fırınları çok acemi ve Antep fırınları kadar lezzetli pide ve lahmacun çıkaramıyor.Hataylılar da tatlıları amatörce çıkarıyor.Ama adamlar bu işi sahipleniyor..Aslında patent ya da marka yapılabilse çok ciddi şeyler elde edilebilir..
ahmeter Üye
Ben kebap ustasıyım.Yıllarca ocakbaşında çalıştım.Fırıncı,kebapçı ve tatlıcı olarak Nizipin iddialı olduğunu söyleyebilirim.Ama aşçılıkta çok gerilerdedir.Nizipli ustalar Özellikle sulu yemeklerde çok sınırlı bilgilere sahiptir.Mengen deyip geçmeyelim.Adamlar kendilerini "aşçıların başkenti" olarak tanıtıyor.Özel olarak Milli Egitim Bakanlığı bünyesinde "Aşçılar Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi" diye Lise bile açmışlar.Bolu İzzet Baysal Üniversitesinde Aşçılar için özel bölüm açılmış.Adamlar hem babadan oğula bu geleneklerini sürsürürken bir yandan da Bilimsel olarak işin peşini bırakmıyor.Bugün Koreden Japonyadan Mengene aşçı olmak için okumaya ve kurs görmeye gelenler var.Bizde de buna benzer kurslar ve okullar açılamaz mı? Yani Ticaret Odası gibi kurumlarımız bu işe bir el atsa aslında yapılabilir diye düşüniyorum..İşte ancak o zaman Mengenin saltanatı tehlikeye girer..
Mustafa Bilici Üye
aşçılık değilde ekmek ve kebap bizim işimiz diyebilmemiz lazım...
mehmet karakaş Üye
Nizipliler nizipte yaptıkları ekmegi(tevbe tevbe günaha giriyoruz) ve kebabın aynısı istanbulda da yaptıkları zannetmiyorum?cankesen üyemiz bu konuda yazarsa bizi aydınlatır.
M.KÜÇÜK Üye
Ben mengene çok gittim Karkamış kadar bir yer öyle aman aman kaliteli lokanta da yok orada çıkan ahçılar otellerde çalışıyorlar o yüzden isim yapıyorlar. Yani beş yıldızlı bir otele giriyorsunuz onlarca meze, ara sıcaklar, sulu yemekler v.s şey var, o işte çeşit ve malzeme fazla ondan oluyor.
Mustafa Bilici Üye
tohhoo adamlar hamuruda makinaya vermişler hayret bişey... muhtemelen adamdan tasarruf ediyorlar...
Ramazan Tarhan Üye
Gördügünüz gibi artık çoğu şeyler makina oldu..Pide ve lahmacun hamurunu bile makina ölçülendirip belirliyor.Güzel ve ölçekli bir standart yakalanmış.Ama iş bunula bitmiyor tabiki.Hazırlama ve Pişirme çok önemli.Yukarıdaki modern lahmacun ünitesi Nizipli Mehmet Çiçek'in Başak Sofrasından çekilmiştir.Mahmut Karakaş'ın dedigi gibi bu gibi üniteler ve kalite Nizip'te yok.Ama Nizip'te el becerisi çok fazla.
oktay.cankesen Üye
antep yemek kültürü olarak bir çok bölgeden daha fazla çeşit bulundurmaklaberaber son yıllarda türkiye genelinede bunları yaymakta biakaçyıl öncesine kadar kurutmalıklar olsun ev yapımı baharatlar olsun istanbulda pek bilinmezken şimdi her köşede bir yöresel ürünleri satan iş yerleri görüyoruz
NİZİPLİ RAMAZAN USTA Üye
tokat zileden tüm nizipli hemşerilerime selam ve saygılar
oktay.cankesen Üye
tokat ziledeki ramazan usta sanada selam olsun sen neyapıyon zilede ramazan ustacım yoksa bizim yemek kültürü elçıigimi yani lokanta işylemi ugraşıyon
nizipli_k_gezer Üye
SELAMLAR BEN KADİR GEZER BENDE ARKADAŞLARIMIN DİLEKLERİNE KATILIYORUM BENDE 1988 de AŞÇI OLARAK MERSİNDE BAŞLADIM İŞİMİ İNANIN ÇOK SEVİYORUM MESLEGİMİN ŞU AN ZİRVESİNDEYİM KOÇ GURUBU DİVAN ZİNCİRİNDE MUTFAKTA AŞÇI BAŞI OLARAK ÇALIŞIYORUM İNANIN Kİ KENDİMİ VE NİZİP İMİ ÇOKİYİ TEMSİL EDİYORUM MESLEGİMDE İNANIN ÇOK ARKADAŞIM BOLU LU İÇLERİNDE İYİ DE VAR KÖTÜDE BİZLERDE KENDİMİZİ AŞILMAZ ZANNETMİYELİM BİZİDE GECEN OLUR O NEDENLE İŞİNİZE SAHİP ÇIKIN HEPİNİZE MESLEK YAŞAMINIZ İÇİNDE BAŞARILAR DİLERİM . KADİR GEZER NİZİPLİ_K_GEZER@HOTMAİL.COM

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim