Park ve Gezi Alanları

Birecik Baraji göl aynasi ve yerlesimler

Zuhre Sozeri Üye
https://www.nizip.com/pic_show.asp?picid=181&type=1 Istanbul merkezli çalisan bagimsiz bir arastirma ekibi olarak, Birecik Baraji göl aynasi altinda kalan yerlesimler üzerinde çalisiyoruz. Arastirmalarimiz bizi bazi yerlesimlere yönlendirdi. Bunlardan biri Halfeti ilçe merkezi, digeri belgelerde ve GAP raporlarinda ilçenize bagli görünen Gümüsgün köyü...Çalisilabilecek yerlerin tespiti konusunda henüz kesin bir karara varilmamistir. Örnek sayisini arttirmak ve farkli etkileri degerlendirmek temel yaklasimdir. Çalismanin ekseni Birecik projesi tamamlandiktan sonra, bu bölgenin su ile yerlesim etkilesiminin nasil olustugudur. Bu konudaki deneyimlerinizi paylasmak ve sizlerin görüslerini almak projeye önemli bir katki saglayacaktir.Cevaplarinizi kisa sürede alabilmek dilegiyle. Dr. Mimar Zuhre Sözeri LabPlace Istanbul.. Düzenleyen - Zuhre Sozeri Tarih: 05 Eki 2005 17:51:05
ahmetaksoy Üye
ZÖHRE HN.ARAMIZA HO? GELD?N?Z,GERÇEKTEN S?Z?N G?B? K?YMETL? K???LER?N BÖLGEM?Z ?Ç?N ARA?TIRMA YAPAN ÇOK DEGERL? UZMANLARIN OLMASI,MUTLU ETMEN?N YANI SIRA B?LG?LER?N?ZDE B?ZE DO?AL OLARAK BÖLGEYE YARARLI OLACA?I KANATTINDEY?M.BU LE B?R GAZETEC? OLARAK,GEREK ?AHSIM OLARAK,YARDIMCI OLUNACAK B?R KONU OLURSA SEV?N?R?M.BU KONUDA HALFET? BELED?YE BA?KANI,B?RC?K,N?Z?P ,ARGIL VE GÖKLÜ BA?KANLARI DOSTLARIMDIR.B?ZDEN NE ?STED???N?Z? BEL?RT?RSEN?Z.DAHA FAZLA YARD?MC? OLURUZ.BU ALANDA TÜM ÇALI?MALARINIZDA YANINIZDA OLDUGUMUZU B?LMEN?Z? ?STER?M.SAYGILAR.. YAKIN ?LG?N?ZE TE?EKKÜR EDER?Z.. bilgi için.olu?um gazetesi..0342 517 37 00..fax.0342 518 32 81..0555 722 68 28.. .............
Zuhre Sozeri Üye
Ahmet Bey, Ho?bulduk demeliyim sanirim once, h?zl? cevab?n?z ve ilginiz bizi yüreklendirdi. Birkaç gündür sitedeki forumlari ve bilgileri inceliyorum. Asl?nda sizleri -tüm forum ve site kullan?c?ların?- bu sayede Nizip ilçesine katkların?z aç?s?ndan tebrik etmek gerekli... Mimarl?k ve kent çal??malrın?n içinden gelen biri olarak, bu tür yerel içi a?lar kurulmas?n?, bu sayede kente -ya da ya?ad??? alana- sahip çık?lmas?n? çok önemsiyorum. Forumların?zdaki bölgeye ili?kin sorunların ele al?n???nda bu yakla??m? görmek umut verici...Di?er forumlardaki konuömalara da ilk f?rsatta kat?lmak ve kendi deneyimlerimi, bilgilerimi sizlerle payla?mak istiyorum. Ben sizleri burada olu?acak forum arac?l??? ile proje hakk?ndaki geli?meleri de içerecek ?ekilde bilgilendirmek istiyorum. Çünkü projenin ana temeli yerel ile ba? kurarak çal??makt?r. ?u anda henüz ara?t?rma süreci içerisinde oldu?umuzu söylemeliyim. Üst ba?l??? GAP illeri içindeki yerle?imlerdeki su ile yeniden tan??ma durumudur. ?u anda Birecik Göl aynas? bir anlamda ayrınt?l? çal??may?, alan çal??mas?n? belirleyecek alan gibi görünüyor. Halfeti ve Gümü?gün yerle?imleri tümüyle su alt?nda kalmam?? olmas? nedeniyle yo?unla?t??m?z alanlar. Bu a?amada hemen ?unu sorabilirm: Gümü?gün köyü sakinlerine ula?mak mümkün müdür? Yeni bir yerle?im alan?na geçtiler mi? ?u anda orada haka bir yerle?im var m?? Ben 2002 sonras?bilgilere GAP web sayfas? arac?l??? ile ula?am?yorum. Onumuzdeki günlerde bölgeye gelme durumu olacak, bu konu ve yine projedeki geli?meler hakk?nda sizleri forum arac?l??? ile bilgilendirmeye çal??aca??m. Sayg?lar?mla, Zuhre Sozeri.
ahmetaksoy Üye
ZÖHRE HN,SANIRIM S?Z?N ?STED???N?Z B?LG?LER? VE KÖY SAK?NLER? VE MUHTARIN TEL?N? VER?R?M.?LG?N?ZE VE ?LT?FATINIZA TE?EKKÜR EDER.BU BÖLGEYE GEL??LER?N?ZDE N?Z?P TE Ö?RETMEN EV?NDE KONAKLAMA HUSUSUNDA S?ZE VE EK?B?N?ZE YARDIMCI OLAB?L?R?M. BU FORUM DA SIK SIK F?K?RLER?N?Z? PAYLA?MAKTAN ZEVK DUYAR VE MUTLU OLURUZ. SAYGILAR......... ............
Ramazan Tarhan Üye
Sn.Mimar SÖZERI,yazinizi inceledim.Mimarlik Formasyonunun hemen önünde Doktor unvani dikkatimi çekti..Yaptiginiz veya yapacaginiz çalisma doktora çalismasi olarak Üniversitelere sunulabilecek bir çalismadir.Doktor oldugunuza göre doçençlik çalismasi için de bu tür çalismalar oldukça önemli çalismalar sayilir.Hangi amaçla bu çalismayi yaptiginiz bence mühim degil.Ama bilgilendirme açisindan bize bu isin amacini yazarsaniz memnun olurum.Zira deney sahasi olarakçocukluk yillarimin geçtigi Birecik ilçesinin bir köyü ile ilgili ayni mevzudayayinlanmis bir makalem var...ISKI de 5 yil Kamulastirma Müdürlügünde çalistim.Büyükçekmece ve Terkos gölü göl havzalarinin korunmasi ve göl havzalarinin mutlak koruma alaninda yasayan insanlar ile ilgili de bazi arastirmalarim oldu...Birecik Baraji nedeni ile su altinda kalan köyelerin sakinlerinin düstügü psikolojik durum ile ilgili yayinlanmis bir makalem de mevcuttur.Bütün bu yazilar sahsen yasadigimiz ve içinde oldugumuz konular olmasi nedeni ile dile getirilmis gerçeklerdir.Sizin de arastirma konusu olarak seçtiginiz bu çalisma tamamlandiktan sonra dogrusu sonuçlarini görmek isterim.Bölge insanina yapacaginiz her türlü katki gelecegimize yapilan bir yatirimdir.Bu vesile ile çalismalrinizda hem basarilar diliyorum hem de tebrik ediyorum.Benimle irtibata geçerseniz size yardimci olabilirim tarhan@istanbul-ulasim.com.tr... Ramazan TARHAN Harita Mühendisi Edited by - RamazanTarhan on 17 Kas 2005 15:08:38
bekirsen Üye
Zöhre Han?m öncelikle tesekkür ediyorum. Ara?t?rma konuların? bizlerle payla?t???n?z için, ben uzun süredir sitede editörlük yap?yorum. Bazen i? temposu yüzünden siteye yaz? yazam?yorum, sizler gibi de?erli arkada?lar?m?z?n bu sitede yaz? yazmas? çok güzel. En az?ndan bir nebzede olsa bizleri biraz rahatlatacak. Bu konuda gerek siz gerek di?er abimiz Ramazan Tarhan gibi kalemlere ihtiyac?mz? muhakkak vard?r. En az?ndan sitemiz biraz daha zenginle?ir. Yaz?ların?z ve yorumların?z için ?imdiden tesekkür ediyorum. Sayg?lar?mla... Gzt.Yzr.Bekir ?en Nizip/Gaziantep.
ahmetaksoy Üye
zuhre hn,benden istedi?iniz ,GÜMÜ?GÖN KÖYÜ-YAN? -ENE? .KÖY MUHTARI,HAC? KILIÇ VE AYRICA TELEFONU....0342 51836 95.TIR. GERE??N? B?LG?LER?N?ZE...SAYGILAR.KOLAY GELS?N.. ...................
ahmetaksoy Üye
zuhre hn.son edindi?im bilgilere göre.gömü?gün köyünde.sulu arazilerin yok oldu?u.ayr?ca burada ermenilerden kalma aile mezarl???.harabe kilise ve an?t mezarlar.ayr?ca köyde yerle?im alan? olarak.kayal?k ve da?l?k alana dogru gitmi?.halen bu köyümüz muhtarl?k olup.vatanda?lar?m?z?n burada ya?am mücadelesi verdiklerini ö?rendim.......................... isterseniz bu konuda?tarihçi arkada??m dostum .mehmet k?l?ç tan bilgi alabilirsiniz.kendisi bu köylüdür............tel..0 505 475 31 27 ............ .................................sayg?lar.................
Zuhre Sozeri Üye
Uzun sure benim yogunluk daha sonra sitedeki sorunlar nedeni ile kopukluk yasandi. Bunu telafi edebilmeyi diliyorum. Unutmadan Admin'den gelen mesajda bana da hemsehrim olarak seslenilmesi cok guzeldi. Zuhre Sozeri-LabPlace Istanbul ------------------------------------------------- once Ramazan Tarhan Beyden gelen sorulara cveaplarimi vermek isterim: Soru:bilgilendirme aç?s?ndan bize bu i?in amac?n? yazarsan?z memnun olurum. Ilk mesajda belirttigim gibi biz bagimsiz calisan bir arastirma gurubuyuz. Yurutucu olarak ben Zuhre Sozeri ve Pelin Tan, bir yandan kendi akademik calismalarimizi yurutuyoruz. Ancak diger yandan cesitli etkinliklerden teklifler alabiliyoruz, projeler hazirlamak ve katilmak icin. Burada sizlerle birlikte fikir uretmeye ve on arastirma calismalari ile kendi ekiplerimizle calistigimiz proje de bu sekilde olusmustur ve 2. Istanbul Mimarlik Bienaline davet almamiz uzerine baslamistir. Bu nedenle proje sonuclari Nisan 2006 da Istanbul'da bieanal suresince sergilenecektir.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Sitedeki sorunlar yüzünden yaz?n?z? tam okuma f?rsat? bulamam??t?m, gecenin bu saatinde baz? problemleri düzeltince forumu okumak akl?ma gelebildi :) Anlad???m kadar? ile insan eli ile yap?lan ve topluma faydal? olmas? dü?ünülen fakat geldi?i yörede olumlu veya olumsuz etkileri olan Birecik baraj gölü gibi büyük yat?r?mların, baraj gölü çevresindeki ya?ayan insanlara, belkide canl? ve cans?zlara yapt??? etkileri ara?t?r?yorsunuz. Bunun için öncelikle Zeugma antik kentindeki etkilerini fakat yaln?zca yöre insan?na etkilerini ara?t?r?yorsan?z, sizin belirtti?iniz yerle?imlerin yan?nda Belk?z köyünüde mutlaka de?erlendirmelisiniz. Belk?z köyü, eski yerle?im yerleri, tar?m alanlar?, an?lar?, ya?am biçimleri ve aile yap?ların?n parçalanmas? bak?m?ndan öncelikle ele al?nmas? gereken yerlerden biridir. ?uan eski köyleri su alt?nda kald??? için, baraj? tepeden gören, d??ardan bak?ld???nda site görünümlü güzel bir köye kavu?tular. Fakat sosyal ya?ant?lar? bak?m?ndan gidip halkla konu?mal? ve etkilerini birebir görmelisiniz. Yanl?? anlam??sam kusura bakmay?n. Bu gibi tespitleri yapmak ve sizleri yönlendirmek dahasayg?n üyelerimizin i?leridir. Kolay gelsin. .
Zuhre Sozeri Üye
Oncelikle sunu belirtmeliyim, fikirlerinizi almak bu projenin en temel amaclarindan biridir. Bu nedenle her zaman buna acik oldugumuzu belirtmek isterim. Bolgeler hakkidaki bu belirleme, bizlerin simdilik Istanbul uzerinden yaptigimiz arastirmalar dogrultusunda olustu. Ancak, ilgilendigimiz konu tam da ifade ettiginiz gibi, yore insanina ve onun icinde yasadigi yerlesimlere dogrudan etkisi. Sozlerinizden, koyun tum alaninin su altinda kaldigini ve yeni bir yerlesime aktarildiklarini anliyorum. Bahsettiginiz koy hakkinda biraz daha bilgi sahibi ederseniz bizleri seviniriz. Edited by - Zuhre Sozeri on 15 Eki 2005 10:08:27
Zuhre Sozeri Üye
https://www.radikal.com.tr/2000/03/25/turkiye/07fir.shtmladresinden bir haber... 25 Mart 2000 F?rat, 'köy bast?' https://www.radikal.com.tr/2000/03/25/resim/07fir [Eksik eski medya kaydı] ?ANLIURFA - Birecik ?lçesi'ne ba?l? Keskince Köyü'nde 35 evi F?rat Nehri'nin suların?n basmas? üzerine valilikçe önlemler al?nd?. ?anl?urfa Valisi ?ehabettin Harput, önceki gün Keskince Köyü'nü su basmas? olay?n?n, Atatürk Baraj? ve HES'te enerji üretimiyle ilgili oldu?unu, tam kapasite ile enerji üretilmesi nedeniyle F?rat Nehri yata??na daha fazla su b?rak?ld???n? söyledi. GAP kapsam?ndaki Birecik Baraj? ve HES'te, normalde önümüzdeki ay su tutulmaya ba?lanmas? gerekti?ini, ancak bunun bir ay önce gerçekle?mesinin su bask?n?na neden oldu?unu bildiren Harput, "Vatanda?lar?m?z?n, normalde köylerini ve evlerini bo?altmalar? gerekirdi. Ancak, su gelinceye kadar beklemi?ler. Dolay?s?yla ?imdi bo?altmaya ba?layacaklar. 10 gün süre verdik. Bu süre içinde daha az su b?rak?lmas?n? sa?layaca??z" dedi. Harput, Geçittepe ve Gaziantep'in Belk?z Köyü'nün de bo?alt?laca??n? belirtti. (aa)
Ramazan Tarhan Üye
Sn.Sözeri, Bahsettigim köy Birecik ilçesi Ayran Kasabas?na ba?l? Tillek Köyüdür. Çocuklu?um bu köyde geçti.Köyün tamam? k???n sular alt?nda.Ama yaz aylarında suların çekilmesiyle k?smen harap olan köy görünmektedir. Bu köy için baraj sonras? teahüt edilenler ile yap?lanlar? k?yaslad???m?z zaman köy ahalisinin ne kadar ma?dur edildigini görürüz.Yerle?im bölgesi olarak kendilerine sunulan bölgedeki en yük da??n eteklerindeki hazine arazisine b?rak?n ev yapmay? Kartallar bile oraya konmaya cesaret edemez..Hal böyle olunca köylüler uzak ara kendi bahçelerine birer mesken yapmaya ba?lad?lar..Da??n?k bir halde köy görünümünden uzak olan bu yerle?im alan? yine Tillek ad? ile tan?n?yor.Bölgede yap?lan ilkögretim okulu ve camii büyük oranda köylülerin katk?lar? ile yap?ld?..Köy halk?n?n ço?u gurbetçi olarak yurt d???nda ikamet eder.Geçen y?l uluslararas? bir konferans için Berlin'e gitmi?tim.Yak?n aktrabalar?m? da ziyaret f?rsat? bulmu?tum. Köylüler kendi aralarında para topl?yorlard?.Bu para ile köy yolunu yapmay? dü?üniyorlar..Yani devletin yapmas? gereken as?l vazifeyi köylüler kendi aralarındaki yard?mla?ma ile gidermeye çalışıyorlar.K???n çamur ve balçıktan o bölgeye ne araba girebiliyor ne de yaya yürünebilmektedir.Su problemi de aç?lan kuyularda ?imdilik giderilmektedir.Köyü terkedip Birecik ve Nizip'e yerle?enler ise kalan tarlalarındaki hasatlar için mutlak suretle buaralara u?ramak zorundad?r.Uzayan yollar,yap?lamayan köprüler,eksik devlet hizmetleri ve zorla?an hayat?n insanlar? ne kadar çileden çıkartt???n? gözlemlerimiz sonucu görebilmekteyiz...Son 5-10 için de bo?ananların say?s?nda oldukça art?? gözlenmektedir..Özellikle genç ku?ak k?zların ruhsal sorunlar? nedeni ile çok s?k Nurolojik vakaalar ya?and??? da yine bu gözlemler aras?nda yer almaktad?r. acil hastaların ula??m zorlu?u nedeni ile ilk müdahalelerin yap?lamams? gibi s?k rastlanan sa?l?k problemleri de kölülerin s?k?nt?lar? aras?nda yer alan bir ba?ka konudur.Tarla ve patika yolların?n kesilmesi sonucu tarlas?na ula?makta zorluk çeken köylülerin bir k?sm? y?llarca kom?u oldu?u aile ile mahkemelik olmakta ve dü?manl?k tohumlar? ekilmektedir.Çocuklar birlikte aynayamaz olmu?lard?r. Bunlar ana ba?l?klar alt?nda sunabilecegimiz gözle görülür hadislerdir sadece.. ......
admin
Yönetici
Tüm bunlara ek olarak, birde ?ehre göç edenleri ele alal?m. Y?llarca , dededen ve babadan kalma tarlas?n? i?letip, üç be? ba? hayvan? ile geçinmeye çal??an ve ayn? ev içerisinde o?lu gelini ile ya?ayan köy halk?, yüksek paralar? ald???nda tarlas? ve evide gitti?i için tercihini ?ehre göç etmekten yana kulland?. Sonras?nda ?ehirde yapt?rd???, biri kendisine di?eri evlendirilecek o?luna yap?lan iki daireye ta??nd?. Tabi kalan para ile o?lan evlendirildi ve alt?na birde araba almak laz?md?. Yinede bi?eyler kalm??sa buda bankaya faize yat?r?ld?. ?imdi ne olacak, masraf iki eve çıkt?, araba karın doyurmuyor, bankadan ald??? faiz zaten yetmez, hayr?da dokunmaz...... ?uan bu sayd???m halk tipi, arabaların? satma a?amas?ndalar, belki sonras?nda evleri.... Peki neler olmal?yd?; Bu göç edecek halka, eski köydeki ya?ant?s? birebir sa?lanmal?yd?,yani ayn? köy ayn? ?artlarla tekrar kurulmal?yd? veözellikle sosyal düzeni ?a?mamal?yd?. Üzerine verilecek paralarla, mutlaka hazır i?i desteklenmeli (paran?n yönü devletin kontrolü alt?nda tutulmal?yd?) , i?ini kaybetmemesi ve geli?tirmesi için, devaml? teknik ekiplerle gözetim alt?nda tutulmamal?yd?. Bu k?s?m size zor gelebilir, fakat verece?iniz paray?, zamana ve baz? ?artlara ba?larsan?z, kimse yerinden k?p?rdamaz. Yeni kurulan köy modern fakat köy ya?ant?s?n? unutturmayacak ?ekilde olmal?yd?. ?ehre göçleri engellemek ve köydeki sosyal ya?ant?n?n kaybolmamas?, özellikle örf ve adetlerin ya?at?lmas?, aile ve kom?uluk ba?ların?n kopmamas? için her türlü önlem al?nmal?yd?. Belki yeni yerle?im yerinde yeni i? imkanlar? sa?lanmal?yd?. vs. vs... Bunlar benimNizip e yerle?mi? halk üzerindeki gözlemlerim ve önerilerim.
Zuhre Sozeri Üye
Ramazan Bey, Tillek koyu hakkinda ilginc saptamalariniz var.Yuksek bolgede diye bahsettiginiz hazine arsasi, koydekilere yerlesim icintayin edilmis, ancak basarili olmamis. Burada bu alanlarin hangi kriterlerle saptandigi cok onemli tabi. Bu calisma dogrudan yerel halk ile iletisim kurulmadan yapilinca sonuca ulasmasi zor. Bu noktada sizin de belirttiginiz gibi, koylu kendisi bir yol bulmayi deniyor. Bunu da bahceleri icindeki alani kullanarak denemis. "Da??n?k bir halde köy görünümünden uzak olan bu yerle?im alan? yine Tillek ad? ile tan?n?yor." Busozunuzu cok onemsiyorum. Cunku bizim icin bu projedeki onemli arastirma alanlarindan biridir. Varolan bir yerlesimin yapisindan, yeni bir yerlesime gecildiginde ne yapilmali? Cunku yasayanlar icin tipki kentte oldugu kadar koyde de "bellek" kavrami sozkonusu. Simdi yeni yerlesime gecildiginde bu bellek nasil yeniden harekete gecirilebilir. Buranin koy gorunumunden uzak olmasi, gercekten onemli bir kayibi da ardinda getiriyor. Edited by - Zuhre Sozeri on 24 Eki 2005 01:00:26
Zuhre Sozeri Üye
Yeni koyun olusumu sirasinda neler yapilabilecegi konusunda, tamamen ayni duzeni kurmayi amaclamak pek gercekci degil. Bir anlamda doga kendisi buna izin vermez. Cunku koyun ilk kuruldugu alan yani topragin kendisi, onun olusumunda en temel etken. Bu toprak parcasinin degismesi, yeni koyun yapisini da etkileyecek. Tabi burada ben fiziksel yapidan bahsediyorum. Sizinde vurguladiginiz sosyal yapiya ilsikin alinacak olan tedbirler ya da mevcut deneyimlerin kulllanimi sorunlarin cozumunde onemli bir anahtar olarak kullanilmali. Koy icindeki yapilar arasindaki iliskiden, evlerin kendi ic semalarinin olusumuna kadar her ayrinti dogrudan sosyal yasamin icinden ortaya cikiyor diye dusunuyorum.Bu nedenle mutlak uzerinde durulmali. Koylerin Birecik baraji sonrasindaki psikolojik yapisindaki degisim hakkinda bir makaleniz oldugunu soylemistiniz, yanilmiyorsam. Bu yaziniz tek bir koy uzerine mi, yoksa daha genel bir arastirma midir?. Bu forumda bizimle yazinizi paylasma sansi olursa cok sevinirim. Saygilarimla.
Zuhre Sozeri Üye
Tum site uyelerine merhaba, Ancak bu merhaba her zamankinden biraz daha farkli, cunku Antep, Nizip, Halferi, ve nice koyleri gordukten sonra yaziyorum. iki gundur alanlari dolasma sirasinda oldukca yogun gecti, forumu da ihmal ettim. Sizlere buradaki incelemeler sirasindaki bilgilerimi Istanbula doner donmez aktaracagim. Simdilik herkese kisaca da olsa, konukseverlikleri icin herkese tesekkur etmek isterim. Saygilar Zuhre Sozeri
Zuhre Sozeri Üye
Sayin Admin, bu forumun olusmasindaki rolunuz onemli oldugu icin sizlerle de gorusmek isterdim. Yogunlugunuzdan firsat bulamadiniz sanirim.Yine konusmalarimiza net uzerinden devam etmek uzere..
admin
Yönetici
Sizinle görü?ememenin üzüntüsü içerisindeyim. Mazeretimi Ahmet abiye arzetmi?tim. Gün içerisinde ula?maya çal??samda bunda ba?ar?l? olamad?m. Lütfen bana dar?lmay?n?z. Bu kabahatimi ?stanbul da bir çay?n?z? içerek düzeltmeye çal??aca??m. Sayg?lar?mla.
hazal1 Üye
Seviyeli ve neticesi pozitif olan bir foruma ?ahit olmaktay?m.Çok mutluyum.Umar?m gündeme ta??mak istedigimiz bölge sorunlar? böyle forumlar ve kaliteli kat?l?mc?lar sayesinde somut baz? neticeler do?urur.
cimbomlu Üye
Forumu dikkatlice ve heyecanla ben de takip ediyorum.ke?ke benimde yazacak bir ara?t?rmam olsa...
Durdu AYDIN Üye
Bir Istanbul'lu olarak yapm?? oldu?unuz ara?t?rma bizleri sevindiriyor. Ancak baraj sular? alt?nda kalan güzelim verimli arazilerin sahipleri ald?klar? arazi bedellerini har vurup harman savurdular ?imdi bir ço?u peri?an. Hele sular alt?nda kalan ZEUGMA'ya ne demeli Avrupa bizim binlerce dekar araziyi feda ederek üretti?imiz enerjiyi küçücük bir nükleer santralla yap?yor Sayg?lar
ahmetaksoy Üye
sevgili Nizip forum,payla??mc?lar?, evet,zuhre hn. geldiler birlikte çok korkulu ,yorucu,ahenkli,zevkli ve unutulmaz bir ara?t?rma 2.gün gibi k?sa surede yapt?k....... ancak,bölgemiz insan? gerçekten magdur edilmi? ve yüz üstü b?rak?lm??t?r .demeden konuyu aks etmeyecem.. çünkü,yöremizde su alt?nda kalan köylüler çok peri?an?biz tüm bunlar? halk?n bize yakla??m? ve medet beklemesine ba?lad?m.buraya devlet el atmal? magdur olan köylülerin sorunlarına egilmeli,diyorum. belki ,zuhre hn.da raporunda yazacakt?r.ama öncelikle ben derim ki,vatanda??n sorunu çok büyük? evet,zuhre hn.geli?leri bir yanda benim de bir yazar olarak bölgenin sorunların?n tespiti konusunda isabetli oldu.çünkü bölge ile ilgili bir raporda kendim hazırlayip yetkillilere sunacam.yöre halk?na sözüm var.. evet,zuhre hn.size ayr?ca tesekkür ederken,eksikli?imiz veya ag?lamada kusurumuz varsa af?n?z? dilerken, öncellikle bu allanda,makam arabas?n? tahsis eden Nizip belediye b?k.h.fevzi akdo?ana a, halfeti bel.ba?kan? mahmut özdemir e tekne deste?inden dolayi çok tesekkür ederim. bu arada dostum,ba?kan si?orta sahibi,mustafa çelik e de tesekür ederken.tüm köylerimizin can s?cakl?g?nada tesekkür ederim.. ...........
oktay2 Üye
iyi güzel de..bu i?in ne amaçla yap?ld???n? hala anlam?? degilim..Faydal? bir çal??ma oldu?u kesin..Neticeleri de bizimle payla??rsan?z mutlu oluruz.
Ramazan Tarhan Üye
BARAJDA AMACINA ULA?ILDIMI? F?rat Havzas? Geli?me Plan? çerçevesi ve S?n?r-F?rat Projesi kapsam?nda in?aa edilen Birecik Baraj ve HES(Hidro Elekrik Santrali) tesislerinin tamamlanmas? ile bölgede yeni bir olu?um ve yeni bir çehre meydana gelmi?tir.Henüz iklimsel alanda etkisini pek hissettirmeyen dev tesisin bölgedeki rutubet(nem) oran?n?n önceki y?llara göre 3-5 derece artmas? ile bu alanda da kendisini hissetirecegi bir gerçektir.18 Kas?m 1995 Tarinde dönemin ba?bakan? Tansu Çiler taraf?ndan imzas? at?lan Birecik baraj? ve HES, kamula?t?rma bedelleri hariç 2,3 milyar DM bedelle in?aa edilmi?tir.Kamula?t?rma bedeli ve aç?lan davalar neticesinde 5.2 milyar DM sular alt?nda kalan ta??nmaz malların kamula?t?r?lmas? için ödenmi?tir.Hedeflenen rakamlar ile 672 MW olan Birecik HES ile y?lda 2,5 milyar kw-saat elektrik enerjisi üretimi ve 92,700 hektar tar?m arazisinin sulanmas? amaçlanm??t?r.Türk, Alman, Avusturya, Fransa ve Belçika firmalarından olu?an konsorsiyuma “Yap-??let-Devret” modeli ile ihale edilen Birecik Baraj? ve HES, 19 Mart 1990 tarihinde parafe edilen uygulama anla?mas?na göre, 15 y?l Birecik Grubu taraf?ndan i?letilecek, bu süre sonunda bedelsiz olarak devredilecektir.Baraj tamamland?.Ama hedeflenen rakamlar amac?na yönelik olarak gerçekle?tirilemedi.Sulamaya yönelik olarak aç?lan kanalların %80’i tamamlanmas?na ra?men adeta bu projeden vazgeçilmi? gibi geri kalan k?sm?n yap?m? bir türlü tamamlanamam??t?r.HES olarak hedeflenen 2.5 kw elektrik üretiminin y?ll?k kapasitesi ancak 1.8 milyar kw da kalm??t?r.Kamula?t?rma bedellerinin büyük bir bölümü henüz ödenmemi? olan dev yat?r?m?n bölgeye olan getirisi belki uzun vadede kendisini gösterecektir ama ?u ana kadarki mevcut yap? ile buna bir isim bulmak oldukça zordur.Birecik baraj?n?n hemen alt?nda yer alan ve Birecik baraj? ile e? zamanl? in?a edilen Karkam?? baraj? hem konum itibar? ile hemde maliyet aç?s?ndan Birecik baraj?ndan daha olumlu bir yap?ya sahiptir.Birecik baraj?n?n hem maddi hemde manevi bir çok olumsuz etkileri uzun süre bölge insan?n?n haf?zas?ndan çıkmayacakt?r.Halen birçok insan bu kötü etkile?im sürecinde hayat?nda baz? olumsuzluklar ya?ayabilmektedir…Nizip-Birecik-Halfeti ilçeleri s?n?rların? kapsayan baraj alan?n?n etkiledigi köy sakinlerinin olumsuz sosyal etkile?imleri bu ilçelerdeki mahkeme kayıtlarında kolayca görülebilmektedir.1995 y?l?ndan bu yana her üç ilçe mahkemeleri de tarihlerinin en yo?un günlerini ya?amaktad?rlar.Ba?ta kamula?t?rma davalar? olmak üzere yollar? kapanan köylülerin yeni yol talepleri için açt?klar? davalar,s?n?r kavgas? nedeni ile kom?usu ile mahkemelik olan sulh davalar? ve en önemlisi belki de bo?anma davalarındaki gözle görülür art??lard?r.Bütün bu olumsuzluklar yöre insan? üzerinde tetkik edildiginde bu dev eserin gerçekten de büyük olumsuzluklara neden oldu?u hemen görülebilmektedir.Hedeflenen rakamlar ile elde edilen rakamların henüz uyu?mamas? bu dev yat?r?m?n gerçek manada as?l amac?na ula?mad???n? kolayca görürüz.Zeugma''''n?n sular alt?nda kalmas?,Rumkale''''nin yolların?n kesilmesi,onbinlerce erik ve armut a?açların?n telef olmas? ve bu kadar insan?n ma?dur edilmesi insan?n akl?na ?u soruyu getiriyor:''Acaba degermiydi bu yat?r?ma?..'' . Edited by - RamazanTarhan on 17 Kas 2005 11:30:43 Edited by - RamazanTarhan on 21 Kas 2005 15:36:23

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim