Hiç unutmam okuldan eve geldiğim zaman, saatlerce ağlar annemden bir pide ekmek yani Niziplilerin deyimiyle çarşı ekmeği almak isterdim. Fırında yapılan pide ekmeği yemek adeta ayrıcalık olmuştu. Hatta abartmış olmayayım, bazen çarşı ekemeğini ev ekmeğinin içine dürüm yaptığımı bilirim. Somun ekmeği simit niyenite okul çantamıza korduk. Haftada bir aile içerisindeki bayanların büyük bir eziyet ve özveri ile yaptıkları ev ekmeği günümüzde nadir yapılan yapılan bir ekmek çeşidi olarak belleklerimizde yer aldı. Köylere misafirliğie gittiğimiz zaman gözlerimiz artık ev ekmeği arıyor. Hanımlarımıza yaptıramaz olduk ev ekmeğini,ekmek ile beraber annelerimizi arar olduk bundan dolayı... Nerde eski ekmeklermi diyelim,yoksa nerde eski kadınlarmı diyelim ben karar veremedim,siz ne düşünürsünüz ?.
Edited by - Orhan Çelik on 12/6/2006 2:30:39 PM
Bölgemize mahsus olan ev ekmeği önceleri her evde belli aralıklarla üç beş komşu veya yakınların toplanmasıyla annlerimiz sabahın erken saatlerinde kalkar ve hamuru yoğurarak başlarlardı işe.
kimi ekmeği mümkün olduğunca ince ve de büyük olrak açar, kimide sac’ın üstünde pişirirdi.
tabii işin en zevkli tarafı bana göre ekmek bitince sonrasında yapılan katmerlerdi. tabii arada da yapılan tablamaları sıcak sıcak alıp içine patlıcan-peynir-domates vs. gibi dürümler yaparak yemenin de zevki apayrıydı.
Şimdi konuda da belirtildiği gibibu iş çoğu kişiler tarafından artık zahmetli bulunduğundan çoğu yerde göremiyoruz. sanırım bunun en büyük etkiside önceleriinsanlarımız çok lüks olan çarşı ekmeğinin artık günümüzde normal olmasından kaynaklanıyor.
son olarak benim içinbu ekmekle sevdiğim yemekleri belirtmek istiyorum, ben şahsım adına kızartma-dolma-çiğköfte-domates dürümü ve de en güzeli artık kalan ekmek kırıntılarıyla yapılan ekmek (pisik) köftesi.
BU yemeklerin tadını çarşı ekmeğiyle alıyormusunuz !!!.
Orhan abi bizde ev ekmeği var canın çekerse bekleriz :-)).
Orhan sen bele değildin kardaşım. Zaten yazdıklarında da itiraf etmişsin. Şuna deki avrada gücümüz yetmez oldu da ev ekmeğine hasret kaldık. Alırsın bir sac, ekmek tahtası bir iki tene de oğlak (oklava) "avrat her sabah tezze ekmek bişirecen yoksa oklavlar sırtında kırılacak" de. Baksonra gevrek gevrek, tezze tezze ekmekler sabah zeytin’le nasıl yeniy. Del mi?
Korkarım İbrahim halil hocam ve Fatih abi bu cevaplara baktıkları zaman beni kılıbıklıkla suçlarlar, ama sizde itiraf edin hanginiz yaptırabiliyorsunuz ? Resmi aç
Bu konuyu açarken buralara kadar geleceğini tahmin etmiştim. Resmi aç .
Huzeyfe kardeş sabah sabah gülmekten öldürdün beni,Allah ,iyiliğini versin. Allah’tan hanım bu aralar Nizip.com a uğramıyor,senin bu yazdıklarını görse,işimiz yaş................. Resmi aç .
miksam burası bizim ev deil.resimde 2 nizipli teyzemiz var buralarda dam olmadığı için bahçede veya balkonda ekmek yapılıyo ekmek yapılırken hava çok sıcak olduğundan klimalı odada ekmeği açtılar balkondada pişirdiler:D:D
Huzeyfe odanın kilmalı olduğunu nerden anladın ? Orhan abi bak o son cümleni yenge duymasın abi sonra sanada ir bekar evi bulmak zoruna kalmayalım :D:D
şimdi her yanımız şehir ekmegi olmuş
beyazı esmeri etlisi, kıymalısı vs,
söyleselerdi inanmazdım birgün ev ekmeğini ararsın diye
dört gözle arar olduk ev ekmeği olsada yesek diye...