Geleneklerimiz Anılarımız

Nizip İnsaninin Özellikleri

mehmet ali küçük Üye
Hep aklima gelir bu konu ve herkes bir seyler seyler ve farkli seyler düsünür bu konuda.Kimisi derki Nizipliler cok cimridir kimisi derki midesine düskünlerdir ve saire ve saire ,herkesin kafasinda bir Nizipli profili vardir.Hatta bazenn köylerimizin bile kendine özgü insan tiplemeleri oldugunu düsünürüz.Mesela zergilliler zekalariyla(!) gevenceliler samanla ançeketliler enikçilik ünvani ile kinçeketliler kelleyi sevmeleriyle (tabi bunlar benim yasadigim cevremde duydugum seyler,farkli düsünenler olabilir onlarada saygiliyiz.)ben diyorum ki herkes kendi kafasindaki bir Niziplinin özelliklerini karakter yapisini az cok anlatsin.Ben sun an hazir degilim hazirlanip gelicem.görüsürüz insanlar ikiye ayrilir.NIZIPLILER VE DIGERLERI
imported_n/a Üye
Mehmet Ali bey,bence tüm Nizipliler mert ve sözünün eridirler. Ben Nizipten ayrılalı yaklaşık 10 yıl kadar oldu,ancak ailem orada ve ben aradasırada olsa Nizip'e geliyor ve arkadaşlarla görüşüyorum.Tabiki her yörenin kendine özgü davranış biçimleri vardir.bizim insanlarımız biraz BATI hayranı olduıunu düşünüyorum.Nizip'e geldiğim zaman hep son model arabalar var.bence birazda desinler diye lüx takılıyorlar. Ama her şeye rağmen bizim insanımız çalışkan ve merttir. ÖVÜNMEK GİBİ OLMASIN AMA NİZİPLİYİZ TAMA YORUM.... SAYGILARIMLA.... mustafa
mahmut çoban Üye
Haklısınız arkadaşlar. Ben daha çok Nizip kültüründe kullanılan kelimelerin büyük önemi olduğu kanısındayım ve Niziplilerin en büyük özelliklerinden biri olarak görüyorum. Bu kadar kendine özgü yerel kelimelerin çok olmasını Niziplilerin orijinal kültür oluşturmadaki kabiliyetlerine başlıyorum. MAHMUT COBAN, İSTANBUL 2003
mehmet ali küçük Üye
Tabiiki her yörenin iyi ve kötü insanları vardır. Bunun yanın da her yörenin kendine özgü bir kültürü de vardır. İlçemiz Gaziantep'e baglı olmasına rağmen ben inaniyorum ki Niziplilerin daha farklı bir yapıları var. Aramızda 15 kilometre olmasına ragmen bireciklilerle de pekçok farkları mz mevcuttur.Birecikliler biraz daha aristokrat takılırlar. Birecikliler kusura bakmasın ama genelde onları densizlikle suclarız. Bu özellik hani Nizip'lilerde de yok degildir. Mesela sırf farklı olsun ve baskalarınınkine benzemesin deyu gider oturma grubunu Gaziantep'ten alır geliriz bunu da ziyarete gelenlere üstüne basa basa söyleriz. Yani orçun beyin de dediği gibi bir alayi nümayis huyumuz vardir memleket olarak. Kendi çercevemden ilçem insanının tahlilini biraz yapacak olursam: bizim insanımız cok fakir degildir. Hele fıstıgın kilogramının 5.5 milyon oldugunu ve pek cok insanın zula yaptıgını hesaba katacak olursak hali vakti yerindedir de. Ama maalesef parayı nasıl harcayacagımızı daha dogrusu nasıl etkili kullanacagımızı bilmeyiz pek. Maalesef cok içine kapanık ve son derece monoton birinsan tiplemesi vardır Nizip'in. Okulun penceresinden bakarken bir Japon'un gectiğini görüpte sanki garip bir yaratik görmüs gibi aaa Japon geciyor kosun kosun diye bakistigimizi hatirliyorum da. Barajla ilçemize göc eden pekcok hemserimiz maalesef elindeki hatırı sayilir paralari (500 milyar,200 milyar vs.) maalesef çarçur ettiler. Maalesef cogu parasini faize yatirdi ve ilçe için bu paranin pekde bir hayri olmadi ve istihdam olusmadi. Bu insanlarin bir kismida bakkal market pastane dönerci gibi zaten sayilari fazla olan işyerleri acarak mevcut isyerlerinin islerinin bozulmasina neden olduklari gibi kendileride bir kazanc elde edemediler. Kimisi kepenk kapatti. Kimisi ne yapalim deyip azicik kazancla devam ediyorlar. Nizip insani benim gördügüm kadariyla kent yasamina tam adapte olamamis bir köylü gibidir. Yanlis anlasilmasin ben kendi dogup buyudugum yerleri elestirmiyorum. Cunku bende bir Nizipliyim ve bu özellikleri bende tasıyorum. Kadinlari urkektir Nizibin. Ama kendi aralarinda organizasyon yetenekleri iyidir. Altin günlerimi derler ne derler mesela bayagı yaygındir Nizip'te. Komsuluk iliskileride cok iyidir. Ve annelerimizin gercekten cok güzel cok cesitlilge sahip bir yemek kültürleri vardir. Biraz abartili olacak ama annem kırk gün yemek yapardida ayni yemege rastlamazdik mesela. Kizlar genel de en fazla lise cagina kadar tahsillerine devam ederler Nizip'te. Bir kismini aileleri okutmaz bir kismi da sinavda basarili olamaz ve ceyiz hazirlama telasina düserler. Ve tabi koca bulma telasinada. Hele sudurum hep cok komigime gider benim. Bazen özellikle de pazar günleri biraz hava alayim diye carsiya dogru bir cikayim falan derdim ve ve hemen hemen her sokakta yaninda annesiyle birlikte iki üc tane kiz sokaklarada firil firil dolasirlardi. Hani alisveris için cikiyorlardir diyeceksinizde yani birkisi alisveris yapacaksa digerleride yanin da gidiyor olurlar genelde. Yani maltepe pazari gibidir bizim cumhuriyet mahallesi. Hani evlilik caginda cocugu olan anneler de caktirmadan bakarlar alici gözüyle. Bir nevi çöpcatan merkezi gibidir Nizip sokaklari. Yaz geldimi cogu Nizip'linin özelliklede genclerin en buyuk zevki Metin özmenden coskun özkaya camisine dogru yürüyüs yapmak ,yoldaki pastanelerden dondurma almak ve yol kenarlarindaki cay bahcelerinde konaklamaktir .Gencler genelde motorludur. Aileler yanlarinda bebek arabalariyla yürüyüs yaparlar. Bir tek deniz eksiktir bu güzel atmosferde. Serindir yesildir o cadde. DEVAMI GELECEK.........:o :o insanlar ikiye ayrilir.NIZIPLILER VE DIGERLERI
imported_n/a Üye
Mehmet Ali bey, yazınzı okurken kendimi alamadım ve Nizip'te hissettim kendimi ancak bu kadar anlatılır NİZİP. Yazdığınız tüm konulara katılıyorum. Bizim NİZİP insanı deyim yerinde ise al beniyi çok sever. Aslında ilçemiz çok güzel arkadaşlar. Sizlere çok sevgi ve saygılarımı sunuyorum. mustafa
kehkesan Üye
yav yeni mesajlar beni sarmadi bende arsivi karistirayim dedim ve bu Nizip insaninin özellikleri mesajini okurken gülmekten kendimi alamdim.Nizipi arkadaslar cok iyi tahlil etmişler iNSANLAR iKiYE AYRILIR NiZiPLiLER VE DiGERLERi Ooglum ayip taman
mehmet ali küçük Üye
Benim yöremin insanı kendine hastır. Farklıdır velhasıl. Saftır. Mahcuptur. İki büklümdür. Scak dostluk ili?kileri vardır. Tabi gözbağcılıkta etmemek lazım yani. Nahoş yönlerimiz de yok değildir. Biraz para düşkünüdür. Ama yine de Allah'la irtibatı kavidir, sinesi maneviyatla örülüdür. Öyle çok akıl oyunları falan bilmez ama bazen dubara yapmayı da sever. İki çirtik hanek edek deseniz ooooh hemen kaçak çaylar demlenir. Hani komşuluk ilişkileri de cok iyidir. Bunu büyük şehre çıkınca farkettim. Donuk mat samimiyetsiz ilişkiler sıla hasretini tetikliyor insanda. Hatırlayınca cok güldüğüm bir hatıram var. Bir arkadaşa asker ziyaretine gitmiştim etimesgut zırhlı birliklerde. Nasıl özledin mi memleketi diye sordum. Evet memleketten köpek görsem sokakta sarılır öperim, o kadar özledim demişti. Ben o kadar abartmıyorum ama tabi özlüyoruz haliyle. Ama pespembe hayallerle değil. Orada yaşadıgınız zaman dilimlerinin hatırına akraba ve taallukatınızın hatırına ve içine bir anı sürdüremdiğiniz her karenin hatırına özlüyorsunuz ve an be an memleket yolunu gözlüyorsunuz. Ey bayram cabuk geell.. sevgi vesaygılarla efendim
geda Üye
m.ali kardeş Nizip'linin modayıda yakinen takip etme alışkanlığıda var galiba unutmuşsun...
nizipli_mehmet Üye
konu guncellenmıstır sızlerınde yorumlarınız beklıyoruz
asi_dvrmci Üye
vallah abi onubunu bilmemde Nizipteki kızlarkadar hiç kimse havalı değil
alperen27 Üye
evet havalı olacak tabi normaldir buranın havası zaten başka...
Mustafa KANAL Üye
Nizip insanının en büyük özelliği hasitliğidir..:o
HakanSahin Üye
densizlik = onun var benim neden yok dedikodu = pireyi deve etme konusunda master yapmışlardır. birinin işine karışmayı çok severler. herşeyde bilgileri vardır. toprağına canım feda nezib in .ama insanına gelince durup çok düşünürüm...
nizipli_mehmet Üye
asi_dvrmci;78555 wrote:vallah abi onubunu bilmemde Nizipteki kızlarkadar hiç kimse havalı değil
kardes sen hep havalılara denk gelmıssın o zaman senın sansına
asi_dvrmci Üye
hiç sorma abiyaaa bendekide ne şans
nizipli_mehmet Üye
yanı allah karsına havasız bırını çıkarsın o zaman
KONT Üye
Nizip insanı yumuşaktır.Yabancı bir eve bie işten dolayı gittiginde sanki yıllardır akrabasın davranışıyla karşılaşırsın.Misafir perliklerine diyecek yoktur hele hele köylerinde.Paraya azda olsa düşkün insanlardır.Esnaf kesimi hep aynı sayılır .Örnegin dönerci birisin iyi kazandıgını bilirse kendiside dönercilik yapmaya el açarsa hiç şaşırmam.Sosyal faaliyet sıfır denilecek seviyededir malesef.Bir aralar sinema acılmıştı bende merak ettim gideyim bakayım güzel mi diye ama koca salonda filmi ancak 3 kişi izledik.Yanımdaki 2 kişiyide ben getirmiştim zaten...:D Bu nedenle Nizip de okuyan yüksekokul ögrencilerine acıyorum.Hem sosyal aktivitelerini yapamıyorlar hemde adam akıllı oturcak bir cafe bile yok(OSMANLI PARKI NI SAYMAZSAK ÇÜNKÜ YENİ AÇILDI SAYILIR)
kenanreyhanli Üye
herkezin farklı farklı görüşleri var hepside birer gercek hepsinede katılmamakkaçınılmaz:)
mahmut Üye
Nizipli insanın bence en büyük özelliği; nizipte birisi bir işyeri açsın bakıyor bu işte para var. nizipli o işten anlasada anlamasada en az 100 kişi o işi yapmaya başlar:) örnek olarak cep telefoncu dükkanı VCD kiralama İnternet Kafeler ( Cafe Sahiplerinin %90 ı Bilgisayar Kullanmayı Bilmez : ) )
o.f.avci Üye
valla onu bunu bilmem nizip adamı delikanlı olur fatih abime selamlar:cool:
roninme Üye
özellikler diye konu açılmış ama tüm arkadaşlar nedense karakter yorumlarına dalmış bahsettiğiniz tüm o şeyler türkiyenin ve dünyanın her yerinde olan şeyler. nizip'in en büyük özelliği o kadar büyük olmasına rağmen herkes birbirini tanır hemen herkes karıştırıldığı zaman bir noktadan akraba çıkar. yemek adabı konuşma adabı değişmez. içerde yaşayan arkadaşlar birde dışarıdaki insan karakterlerini görürseler aradaki farkın anlaşılması için iyi bir değerlendirme olur. burda insanların ölüsünün dahi bulunması için illaki kokunun etrafa yayılması lazım ama nizip öylemi komşuluk ilişkileri bence çok iyi arkadaşlar memleketimiz özel kıymetini bilelim.
demirci mındık Üye
HakanSahin;78608 wrote:densizlik = onun var benim neden yok dedikodu = pireyi deve etme konusunda master yapmışlardır. birinin işine karışmayı çok severler. herşeyde bilgileri vardır. toprağına canım feda nezib in .ama insanına gelince durup çok düşünürüm...
BENDE SANA KATILIYORUM NIZIPIME LAF YOK AMA INSANINA GELINCE GERCEKTEN DURUP DUSUNMEK GEREKIYOR.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim