Yurdumuzun her yöresinde olduğu gibi ilçemizde de yaygın olarak yapılan uygulamalardan biri, pusulası (askere çağrı mektubu) gelen gençlerin akrabaları ve arkadaşları tarafından sırayla yemeğe davet edilmelidir.Bu yemek yalnızca asker adayına verildiği gibi, ailesiyle birlikte ağırlandığı da olmaktadır. Yemek sırası ve sonrasında eğlenceler yapılması da yaygın bir uygulamadır.Nizip 'te askere gidecek kişi köy ve şehirdeki akrabalarını ziyaret edip,"Allahaısmarladık" demekle bu ziyaretler sırasında kendisine harçlık ve yolluk olarak hazırlanan çöreklerden verilmektedir
Ama bunlardan daha ilginci , bir o kadarda unutulmayanı ; asker kınasıdır. Askere gidecek olan delikanlının arkadaşları toplanıp,davul zurna eşliğinde asker olacak gencin kınasını yakarlar. Kına yakma esnasında uzun havalar (özellikle barak havaları) maniler ve türküler okurlar. Daha sonra arkadaşları asker olacak delikanlıyı arabaya bindirip,uzun konvoylar eşliğinde şehir turu atarak,bu şerefli göreve gidecek olan arkadaşlarına unutulmaz bir anı yaşatmış oldukları gibi,ölmeyecek olan bu kültürümüze de katkıda bulunmaktadırlar.
Kızını kocasına, koçunu Allah'a , oğlunu vatana kurban olsun diye kına yakan bu millet var olduğu sürece,dışarıdan gelecek olan kahpe rüzgarın şiddeti ne kadar sert olursa olsun,asla ama asla kimseye boyun eğmeyecektir.
Geleneklerimiz Anılarımız
Yok olmayan kültürümüz ; ASKER KINASI...
ALLAH HEPSİNİN YOLUNU AÇIK ETSİN HAYIRLI TEZKERE LER SİMDİDEN
Orhan kardeş harikasın, çok güzel konuları paylaşıyor ve örf ve ananelerimizi yaşatma konusunda çaba harcıyorsun.
Gurbete giden gençlerimize de genelde kına yakılır...
Ben her üniversiteye gittiğimde annem yakar:D
Şimdiden hayırlı teskereler.
Bu günlerde de asker konvoyları bi hayli çoğaldı,hepsine hayırlı teskereler diliyorum.
Akhenaton abemde askere gidiyo...Acaba yakmışmıdır şeyi....Kınayı...:d:d:d:d:D
hala bazı kısımlarda kına yakılıyor hemde dugun kınasından daha guzel bır sekılde coskulu olarak yakılıyor
NE MÜTHİŞ BİR HİSTİR BU.TA DERİNLERDEN GELEN AMA TARİFİ İMKANSIZ.CİĞERPARESİNİ,CANININ TAA ORTA YERİNİ,KIYMETLİSİNİ KUZUSUNU VATAN İÇİN GÖNDERİRKEN BİR ANA GÖZLERİNDEKİ DAMLALARA İNAT ZILGIT ÇALIYOR , YÜREĞİNDEN GELEN ÖZLEM SELİNE RAĞMEN HALAY BAŞINI TUTUYOR BABA.CANCİĞER ARKADAŞINDAN AYRILAN ARKADAŞI KINA YAKIYOR 15 AY AYRI KALACAĞI DOSTUNUN ELİNE.KURBAN OLSUN VATANINA DİYE.
HASILI KELEM BİZ BİLİRİZ Kİ VATAN SEVGİSİ İMANDANDIR.
bakayım bende askere gıderkne kına yakacakmıyım ;)
mrb tum askerlerimize hayirli teskereler dielrim ALLAH yardimcilari olsun dualarimiz ve yureklerimiz onlarla guzel bir gelenek kultur askerimize sahip cikalim onlar bizm herseyiz... yanlzi eglenceni dozunu asmayalim derim son bir hafta icnde nizpten cok asker vatani görevini yapmak icin nizpten ayrildi.. ancak arac konvoylari ile nizpte tur atan asker adayalrmizin bazialir eglence dozunu artirarak tehlikeli arac kullanarak tehlikeli konvoylara neden oldu umarim ilerki zamanlarda bunlarin ustesinden geliriz tsk
Allah, askere giden tüm kardeşlerimize hayırlı teskereler versin
tüm asker yakınlarına ALLAH sabır versin askerlerimizin hepsine hayırlı teskereler
Heh heh...kınanı ben yakarım abiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....:DNizipli_mehmet;62565 wrote:bakayım bende askere gıderkne kına yakacakmıyım ;)
tüm geçlerimize allah hayırlı teskereler nasip etsin kardeşimede canım kardeşim seni seviyorum::::::
İYİ DE HUZEYFE SEN ASKERE GİTTİNMİ BİLMİYORUM,SEN GİDERKEN HERHALDE KENDİ KENDİNE YAKACAKSIN AMA BU ÇOK ZOR OLUR ( SOL ELİ KULLANMAK HER ZAMAN ZORDUR BİLİRSİN).
tamam huzeyfe unutma amaHuzeyfe;63366 wrote:Heh heh...kınanı ben yakarım abiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....:D
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.