İki köprünün de bende resmi var
Cemil cahit Güzelbeye ait
gazintep camilerini anlatan kitapta ayrıntılı cami de var
Orada camiler ayrıntılı var
Ancak resimle köprüyü köprüyle camiyi bir araya getiremiyorum.
Edited by - felsefefe on 28.03.2007 23:05:21
arkadaşlar,bende geçmişten günümüze Nizip(işmont) adlı bir kitap var.biraz önce kitaba baktım.
113 üncü sayfadaköprünün resmi var.
Nizip çayı üzerindeki köprülerden biriymiş.
akçakent köprüsü ve akçakent köyü 1950
ahmet tuncel arşivinden
114 üncü sayfada,piknik yapan öğrenciler ve veliler 1948
yıllarına aitmiş.
şimdiki köprü 1969 yılında hacı mustafa akpek tarafından yapılmış.
kitaptan okudugum,
Nizip çayı üzerindeki 5 köprüden biri olan akçakent köprüsüne halk arasında yeşilköprü denirmiş.bu köprüden yalnızca yayalar ve küçük baş hayvanlar geçermiş.büyükbaş hayvanlar çayın sığ yerinden geçerlermiş.1950
Verilen değerli bilgilere ve yüklenen fotograflara bir kez daha teşekkür ediyorum.
Fulya hanım, bu kitabı nereden temin edebilirim acaba ? özellikle fotografları görmek isterdim.
Bu arada Nizip’te iken HDR tekniği ile bir caminin fotografını çekmiştim, kesin emin değilim ama, sanırım yukarıda yüklenen eski fotograftaki cami. Çok güzel bir minaresi var.
Resim kaynağı
sayın fdemirhan,çekmiş olduğunuz resim.saha caminin yeni hali.önceden etrafı duvarla çevriliydi.bende geçen sene camiyi gördüm.
geçmişten günümüze Nizip(işmont)adlı kitap İ.HALİL İMAMOGULLARI tarafından NİZİP’in tanıtımı için bastırılmış.ücretsiz dağıtıldı.bana çok sevdiğim amcam kitabı hediye etti.çok güzel bir ansiklopedi.bu kitaba öncülük edenden ve emeği geçenlerden ALLAH razı olsun.
fdemirhan,Nizip matbaacılardan izzet çetinel e kitabı sorun belki abimizden kitabı temin edebilirsiniz..
Verdiğiniz bilgilere teşekkürler, böylece bir yanlış düzelecek.
Bu fotografı internette yayınladım
https://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=129928
Nizip’ten biraz hızlıca geçtiğim için caminin tarihini bilmiyordum, yanıt verenlerden biri Leylek camisi dedi. Bu caminin tarihi hakkında biraz bilgi sağlayabilirseniz, doğru bilgiyi sağlayabilirz.
Eğer o eski köprü duruyorsa, fotograflamak için tekrar Nizipe gelmem gerekecek. O zaman Matbaacı İzzet Çetinel bey’i bulup kitabı rica ederim.
Köprünün bu günki halinin bir fotografı varmıdır acaba kimsede ? Tarihi hakkında internette herhangi bir bilgi, veya bir fotografınıbulamadım.
Taş köprü için bulabildiğim bilgi şöyle;
"Taş Köprü: Nizip Çayı üzerindedir. 1468’de yapılmıştır. 1942’de Hacı Reşîd Efendi tâmir ettirmiştir. 1953’te sel felâketinde tahrib olunca, halk tarafından tâmir ettirilmiştir. Uzunuluğu 23 m, yüksekliği 4.80 m olup, beyaz taştan yapılan üç ayağı vardır. "
sayın fdemirhan,bendeki kitapta taş köprü için yazanlar;
taşköprü,sanayi sitesine giden yolunçayı geçtiği yerdeki iki köprüden kuzeyde olanıdır.eski kervan yolu üzerindedir.Nizipliler ilk otomobili,iran veliahtının Nizip’ten geçişi sırasında bu köprü üzerinde görmüşlerdir.taş köprü 1942 yılında hacı reşit tarafından adeta yeniden yapılırcasına onartılmıştır.
1946 yılına ait kitapta resmi var.taşköprü ahmet tuncel arşivinden.
TAŞ KÖPRÜ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL.TAŞ KÖPRÜ,1946 YILINDA HİCAZDA VEFAT EDEN MERHUM HACI REŞİT DİLBER TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR.YAPILIŞ TARİHİ DE KÖPRÜNÜN ÜST TARAFINDA YAZILI OLMASI GEREKİR.
Fulya hanım, ilginize ve zahmetinize çok teşekkürler.
Yolladıklarınız arasında ilk fotograftaki köprü Akçakent köprüsü herhalde, doğrumu ?
Sonucu şöyle özetlemek mümkün galiba;
1) Nizip çevresinde tanımauyan 2 köprüden söz edebiliriz.
a) Taş köprü
b) Akçakent köprüsü.
2) Taş köprünün eski bir fotografını henüz göremedik, ancak Fulya hanımın sağladığı fotograftan görülebileceği gibişekil itibarı ile Akçakent köprüsü gravürde resmedilen köprünün neredeyse aynısı.
3) Gravürde yer alan arka plandaki kubbeli cami ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadık.
4) Taş köprünün 15.yy da dulkadiroğulları tarafından (o dönemde Nizip ve çevresini onlar yönetiyordu) yapıldığını biliyoruz. 500 yıl ayakta kalan köprü maalesef son 50 yılda yok oldu.
M Fatih Demirhan
Hayal meyal hatırlıyorum (Belki de yanlış hatırlıyorumdur) karşıyakadan gelirken, şimdiki köprünün olduğu yerin daha güneyine doğru (Eski tutluğa, culluğun pınarına doğru yani) konumlandırılmış eski köprü vardı. köprünün tam ortasında, en yüksek yerindeki, o çatıyı hatırlatan halini, sanki o köprüden hatırlıyorum, bisikletten düşürmüştü beni. Karşıyaka köprüsü olabilir. Akçakent köprüsü de olabilir ama o köprünün her iki tarafından da baksanız böyle bir resim yapılmaz. Bu resim eğer hayal ürünü değil de sahiden Nizip resmi ise, köprü karşıyaka köprüsü sanki. Taş köprü dediğimiz yer sanırım, sanayiye giderken altından geçtiğimiz, ticaret odasının ordaki köprü. Turnanın ordaki köprüyü hep beton hatırlıyorum. Çok merak ettim.