Kendimi bildim bileli Niziple bir irtibatim sürekli olmustur. Ne dedelerimde ne de ninelerimde Nizip haneklerinde yeralan kelimelerin çogunun kullanildigini görmedim. Bence Nizip hanekleri kisminda yazan kelimeler tamamen Antep’’e ait. Niziplilerin agiz yapisi biraz farkli olabilir fakat bir Antepli gibi konusmaz, daha fazla Istanbul türkçesine yakin bir türkçesi vardir.
Geleneklerimiz Anılarımız
NIzip ile Antep agiz ve lehçesi aynimi
Değerli arkadaşım öncelikle forumumuza hoş geldiniz.
Nizip lehcesine gelince, şu denilebilirki; Niziplehcesi İstanbul ağzı ile konuşmaya çalışan Antep ağzıdır. Bu bir görüş tabi, ama antep ile aramızda bazı sık kullanılan kelimelerde ve eklerde, büyük farklılıklar olduğu gibi benzerliklerde gözden kaçmaz.
Bu yörenin bir enteresanlığıda ;
Kilis in : Gidooorum, Gelooorum
Birecik'in:Gidiyrıık, geliyrıık
Nizip ve Gantep'in: Gidiyk, geliyk
gibi lehce farklılıklarını, dar alanda göstermesidir.
herşeyNizip için
Değerli hemşerilerim, Nizip ağzı Antep ağzından çok belirgin bir farklılık gösterir. Özellikle kelimelerin vurgusu ki bu durum en fazla içinde 'A' harfi bulunan sözcüklerdedir.Örneğin 'akşam, lahmacun, bakmak' vb.
Hepinize sevgiler saygılar.
MEHMET EMRE ERİNÇ
Arkadaşlar olayı Nizip antep ayrımına getirmeyin Nizip karışık bir şehiridir.
Ağız ise baraktır. Antep barak değil yine Nizip gibi karışıktır. Bir çok aşiret yerleşmiştir.
Bizim yazdığımız kelimeler ise Barak ağzıdır. Olay Nizip Antep ayrımı vs gibi algılanmasın.
Barak ağzı binlerce yıllık bir ağızıdır. Nizip ise dün kurulmuştur.
Barak aşiretleri kayı boyu kadar büyük bir soydur.
Selamlar
Osman Demir
Istanbul
Ben Nizip şivesini fazla bilmiyorum ama Antep şivesinde daha kibar olması gerek. Ayrıca Antep şivesinde ünlü daralması Nizip şivesinin yarısı kadar denilebilir. şurdaki gibi (1.Antep, 2. Nizip, 3. İstanbul)
Bægmeym = Bakmiym = Bakmıyorum
Dey = Diy = Diyor
Getmeyk = Gitmiyik = Gitmiyoruz ...
Kelimeler Arasında Benzerlik de Var:
Kimi = Kimin = Gibi
Tæa = Tağa = Pencere
Bahdeniz = Bakdeniz = Maydonoz
Ammi = Emmi = Amca
Rafık = Rafık = Arkadaş, Refik
Ama Antep şivesi Daha Çok Arapça Etkisinde kaldığı için İstanbul şivesinden daha çok farklı kelimeler de var. Hatta Antep şivesi Yerine Antep-Halep şivesi bile diyebiliriz...
Angeslek (Kasten), Mahmil (Dolap da bu Nizip şivesinde de olabilir), Velesbid (Bisiklet)
Ayrıca Antep şivesinde yine Arapça'nın etkisiyle olan bir özellik vardır. A ların çoğu Æ (Ayn) yani a e karışımı şeklinde söylenir. Bu nedenle biraz kulağa biraz daha kaba gelir :)
Yani Kısaca Nizip şivesi, Antep şivesine İstanbul şivesinden daha yakındır fakat daha kibardır...
Felsefe rumuzlu arkadaşa katılıyorum,zira Baraklar anadoluya ilk gelen Türklerdir ve çok eskiden beri yerleşik bir konuşmaları vardır.ben de bu konuda biraz araştırdığımda, barakların konuştuğu Türkçe de ki kelimeler ile günümüz Azerbaycan da konuşulan Türkçe de kikelimelerin bir çoğunun ayno olduğunugördüm..Burda Barakların nereden geldiği konusu ortaya çıkar ki,bu da azerbaycan da konuşulan Türkçe ile aynı kelimelerin çokluğu itibarı ile Barakların kökeni ile Azerbaycan türklerinin aynıkoldan çıkması ile açıklanabilinir.Bu konu da araştırma yapmış bir abimiz ile hasbihal ederken de fikirlerimi izah etmiştim çok ilginç bulmuş ve desteklemişti görüşleri ile,şimdi bu abimiz izmir devlet konservatuarında görevlidir,tez konusu da Barakların müziği ile ilgili idi kendisinden bu konuda bilgi alabilirsem bu konuyu da ayrıca başka bir başlık altındailetmeyi düşünüyorum,saygılarımla...
Bu güzel tespitler unutulacak, bende Niziplilerin kullandığı kelimelerin nereden geldiğini hep merak etmişimdir, bu kelimelerin kökeni neresidir.
nizipin lehcesi ile adakli (keret)köyünün lehcesi birdir hatta tipatiptir.yaptigim arastirmaya göre
keret köyü nün tarihine gelince;abbasiler tarafindan bizans sinirina tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber yerlestirilmis müslüümanligi henüz yeni benimsemis bir topluluktur.keret demek GAGAVUZ türkcesinde tekrarlamak anlamina gelir.barak dilidir diyen osman abime sunu sormak istiyorum kayi boyu baraklar kacinci yüzyilda baraga yerlesmistir? ben keretliyim.eger bizans sinirinin neresi oldugunu bilirsek lehcemizinden nerden geldigini daha iyi anlariz
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.