Geleneklerimiz Anılarımız

G.Antep/ Nizip Dili Ağzı Hanek Şivesi lehçesi

kehkesan Üye
Bu mesaj bir zamanlar bayağı ilgi görmüştü.Siteye ilk giren arkadaslar için bu bölüm gercekten ilgi çekici.O nedenle bunu tarihin sayfaları arasında kaybolup gitmesine engel olmak lazım.Gecen babamla konusurken yeni bir kelime daha fark ettim. ŞENDiK:KALABALIK iNSANLAR iKiYE AYRILIR NiZiPLiLER VE DiGERLERi Ooglum ayip taman
Subutay Üye
Beyler size tesekkür ederim.Belki bu tabirlerin çoğu şimdi kullanılmıyor. Bir iki tane de ben yazayım: şeert:çırak halfe :kalfa zirttik:çifte(at,eşek gibi hayvanlar için) zubun:elbise,basma cıvık:sulu yemek (mesela patata cıvığı) dügeme:topaç zubar: posa mıymıntı:maymun gibi meyret:tiksinti veren şey soyka:bir kimseye ait olan herhangi bir nesne (Mesela anneler çocuklara bağırır:Bu senin soykan del miş!!) Ayel:kadın,eş kardolap:gardırop balcan: patlıcan çul:kilim cüdele:yorgan (devamı var...)
mehmet ali küçük Üye
Arşive katkılarından dolayı tesekkür ederim Nizipli_kurt.Seni sürekli sitede görmeyi temenni ederim insanlar ikiye ayrilir.NIZIPLILER VE DIGERLERI
Subutay Üye
Allah'ıma dinime işi gücü bıraktım şu kelimeleri bulmak için uğraştım:Ev arkadaşım bunları gördü ve ne olduğunu sordu bende dedim böyle böyle...Çok ilgisini çekti,tabi bende aşka geldim o zaman :D akkeze:baston bıhçı:testere çapıt:kumaş,bez parçası el öpen:bir cins küçük kertenkele türü hamadan:leğen kulunç:sırtın sağ ve sol yanları çarpana:çarık,kundura calba kulak:kepçe kulak alamıyon:aleminyum sarı:adına pirinç denilen bir tür alaşım üzerlik:tütsü pin(ping):kümes ceyran:hava akıntısı,elektrik kıyyık:çuvaldız cardın:sıçan,fare depik:tekme çömçe:kepçe dahre:et satırı yüklü:hamile kuzlaçı:hamile (hayvan için) mahsim:zavallı,masum hapeng taşı:mezara konan ölünün üstüne konan üç taştan her biri paf cigeri:akciğer mahna:bahane kanne:tas ya da bardak zeyd:zeytin yağı culluk:hindi mazmaz culluk:baba hindi manık:kedi yavrusu enik,bocu:köpek yavrusu pisik:kedi satıl:metal su kovası sıyıpçak:kaydıraç salangaç:salıncak hayir:incir miş miş:kayısı tivist çeıirdeyi:ayçiçeği çekirdeği kütüz:tıknaz,kısa boylu ve etine dolgun erkek tipi sahre: piknik sellik,şörrük:salya ya da tükürük Birde çokkullandığımız "tama" diye bir deyimimiz var ki ben ona İstanbul Türkçesi'nde karşılık bulamadım.Yerine en yakın "Hani" kelimesi kullanılabilir.Ama çoğu yerde o da karşılamıyor. Devam? var.. "Sevik tama yoorum!.." Nizipli_kurt
admin Yönetici
İsteğiniz üzere hanekler bölümü yenilendi... Emeği geçen tüm arkadaşlara tesekkürü bir borç bilirim. Zıkkım ye: Zehir ye Nanca çok: Nekadar çok Nanca kelime haznemiz varm?? yorum. herşeyNizip için
makin Üye
benim aklıma birkaç şeydaha geldi arşive de baktım yoklar buraya ekliyorum. Hulklanmak:sinirlenmek, öfkelenmek,( Hulkdan kalkan zarardan oturur) zammırlanmak:Sinirlenmek.(zammırından kendikendini yiyiy) Kalın sağlıcakla makin makin
erol nizipli Üye
Nizip'e ve Niziplilere birşeykazandırdıysam ne mutlu bana. ama önce sayın admine tesekkürü bir borç bilirim. Hulklanmak:sinirlenmek,öfkelenmek,(Hulkdan kalkan zarardan oturur) Zammırlanmak:Sinirlenmek.(zamm?rından kendikendini yiyiy) Masmanacı:sabunhane sahibi İle,Adminin "Nanca kelime haznemiz varmış yorum." cümlesinde "nanca=bayağı çok, bol miktarda" olarak algılıyorum. Enkısa zaman bunları ve aklımıza gelenleri eklemek üzere hoşçakalın diyorum. Yardımlarınızı bekliyoruz. Selamlar. Ecz. Erol Nizipli
admin Yönetici
Yoorum kelimesi, yarim, arkadaşım veya kürtcede olduğu gibi keko veya erzurumların dadaş'ı gibi birşey algılıyorum ne dersiniz. herşeyNizip için
erol nizipli Üye
Birazda kullanılan alet ve edevatlara kafa yormak lazım mesela; kurutulmuş biberi dövmek için yerde oluşturulan çukur, sanırım adı sogu olacak. Adminin söylemek istediği ıh harfleri sogu kelimesinde de geçerli. Genizden gelen bir harfi yaratmak çok zor.Bizleri aşar.Sayın hocamız Prof.Dr. Cahit Tanyol'dan yardım istemek lazım. Kafa yormaya devam.. Selamlar Ecz. Erol Nizipli
solitairman Üye
dıbık:Yapış yapış anlamına geliyor solitairman
vahap Üye
aha bendende bir hanek; bir nacar sülümden cikmis süyükten inmis, hayatdan gitmis, iceri girmis, mahmili acmis, sindiyi almis gitmis.. vahap özkaya
tosunlar Üye
haphap:camide abdest alırken Takunya anlamına gelir
admin Yönetici
Hallo CEllo Haneğin Uluğu herşey Nizip için
felsefefe Üye
Marhabaaaa Sevgili dostlar Edebiyat öğretmeni Muharrem TIKTIK (Bilgehan'ın) size pek yardımı olmuyor. Hatta bu forumu bile tanımıyor. Bizim kelimelerimiz için Prof. DR. Muharrem Ergin şunu dedi (bu prof. dil konusunda Türkiyedeki en büyük otoritelerden birisidir.) Barak "Türkçesi en önemli kaynaklarımızdandır ancak İstanbul Türkçesi yüzünden oradan pek faydalanamıyoruz" Bu kelimeleri TDK'ya duyurmak yukarıda ismi geçen öğretmene aittir kendisinin ilgileneceğini düşünüyorum. bu forumu oana duyurduydum geçen gün Mustafa arkadaşımızın fıkrasını bizim forumda yazd?m bu yazıyıda sırf ona duyurmak için yazıyorum. Herkese muhabbet ve saygılar Osman Demir Istanbul
felsefefe Üye
Bakteniz: Maydanoz Söğürme: En önemli yemeğimiz Attun: En iyi zeytin Osman Demir Istanbul
admin Yönetici
Güzel olur, bakarsınız, Türkiye öztürkçesine döner ve Nizipçeyi seçer :) Bu arada Zevzir kuşu, Nizip dilindemi, yoksa genel olarak bu adımı alıyor. Hani şu zeytin düşmanı olan herşey Nizip için
muharrem Üye
Arkadaşlar merhaba. Bana yazacak bir?eyler bırakmamışsınız.Ellerinize sağlık. Osmancığım,bu bölüm daha yeni dikkatimi çekti.Niye yardımcı olmayayım?Başım gözüm üstüne. Hafızamdaki kelimelerin hepsi yazılmı?.Yazılmayan sanki kalmamış gibi.Ama ben de eklemek isterim. Culup:açılan küçük çukurlarda taşlarla oynanan bir oyun. Güş:Yumuşak zeminli topraklarda (genellikle yağmurlardan sonra) kalın ve ucu yontulmuş (kazığa bezeyen) ağaçlarla oynanan bir oyun. Kazzık: daha çok eleştiri amaçlı ve genellikle sinirli anlarda sölenen alaycı söz. Selamlar,sevgiler. Ankara'dan yazan Mustafa arkadaş,soyadınız Özdemir mi?Cevabınız Evetse,Elbistan'da görev yaptınız mı? muharrem
felsefefe Üye
Sevgili Muharrem Aziz ve kadim dostum bu site senin ellerinle daha iyiye gidecek. Barak ağzı hep atıl kalmıştır. Halkın dilidir. Biliyorsun Osmanlı Devleti hep bizimle uğraştığı için dedelerimiz kültür konusunda yetersiz kalmışlardır. Oysa kelimelerimiz en öztürkçe kelimelerdir. Selamlar ve sayg?lar Osman Demir Istanbul
Subutay Üye
fizah: bağırma,haykırış,ses kancığın fizahı: "Kadının Sesi"
Subutay Üye
Eskiden, şimdiki büyüklerimiz çocukken şu tekerlemeyi söylerlermiş: elinde kanlı pıçak, sanki bizi vuracak, çatla patla makaryos, kıbrıs bizim olacak...
cengizhan Üye
babası çocuğunu dövmüş eğelerıni ufatmiş
Subutay Üye
süllümü kur, tağadan gir, mahmilin üstünde akkezemden sakom var, onları al gel. cıkarken balağını çemre, eyle çık ki mıha geçmesin!!! haneğimi iyi dinle bene kerc etme!! yoksa zumzuğu koduğum kimi gendini daşbaşın ardında bulursun, farı olasıca seni!!!
ahmetfatih Üye
ağlanlık etmek:şaka yapmak
fsoyarik Üye
has :marul koz :ceviz mişmiş :kayısı bakdeniz :maydonoz ayak yolu :tuvalet naşır :hayan İzar :örtü pulus: polis cimmek :yüzmek cenderme :jandarma köynek :gömlek tuman :don ağu :zehir cıncık :cam kırığı hazvel :yakacak zibil :gübre allem :öyle yemeni :ayakkabı mektep: okul hayir :İncir hıyar :salatalık bocu :İt enigi hazime gitti :hoşuma gitti gavvur :gayri müslüm hemşire :kız kareş zembil :lastik kova :
Gökhan Dokuyucu Üye
  • helbet (elbet),
  • amarat ( hamarat),
  • cenderme (jandarma),
  • galın (kalın),
  • gırtasiye (kırtasiye),
  • güçcük (küçük), eşsik (kapı önü),
  • göv (gök),
  • döven (dükkan),
  • baalım (bakalım),
  • yosa (yoksa),
  • nezzet (lezzet),
  • cannı (canlı),
  • ossun (olsun),
  • buuda (buğday),
  • bakca (bahçe),
  • yoharı (yukar?),
  • gözel (güzel),
  • böön (bugün) gibi.
beyle beyle vahit geçmiş. (böyle böyle vakit geçmiş) herif şaşmış, noldu avrat demiş. (adam şaşırmış ne oldu hanım demiş sinemacının halka hitabı : sinemasında evvelce yangın çıkmış olan bir sinemacı,başka bir gün,yine yangın çıkıyor sanarak korkup kaçşıan ve bu sırada camları kıran halka sesleniyor. bire yorum,dayım dayım yangın m'olur?bir alov gördönüz kimi hemen gaçmıya kahıysez.acık beklen balım.gırmızı lombey orıya goyan niye gomuş? o yanda nal gaçarsız.hemin siz gaçmey de bilmeysiz. biri öteni yitiy.öte de öteni yitiy.taaların cemleri gırfıcerf oldu.her dafada bi etek bellur parası veriyk. angeslek mi yapıysız yorum? bi şey yok dedikce ambelbeter gaçıysez.halbundahı gırmızı lamba yandı naal gapının yanındahılar usulladak kapıları açmalı.urgundahı çıkmadan arhadahı kimsey yitmemeli.sıraynan dofdof çıkmalı a birader,her zaman yangın mı olur? bir alev gördüğünüz gibi hemen kaçmaya kalkıyorsunuz.azıcık bekleyin bakalım.kırmızı lambayı oraya koyan niye koymuş? o yandığı vakit kaçarsınız.hem paşam siz kaçmayı da bilmiyorsunuz.biri ötekini itiyor.öteki de ötekini itiyor.pencerenin camları hurdahaş oldu. her defada bir etek cam parası veriyoruz.kasten mi yapıyorsunuz? bir şey yok dedikçe daha beter kaçıyorsunuz.halbuki kırmızı lamba yandığı vakit kapının yanındakiler yavaşca kapıları açmalı,önündeki çıkmadan arkadaki kimseyi itmemeli.sıra ile bölük bölük çıkmalı.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim