Gafasında gavak yelleri esiy:Aklıselim düşünemiyor.
Geleneklerimiz Anılarımız
G.Antep/ Nizip Dili Ağzı Hanek Şivesi lehçesi
vs..M.KÜÇÜK;275749 wrote:Hacı, o ekmek atlı olsun kendi yaya olsun şeklinde değilmiydi.
Havuş : avlu
Tarma : taht
Bu tarma nın üzerine hardal ve/veya meyan bitkisini yayar ve kuruturlarmış. Yaz boyu tahtın üzerinde kalır ve yatağı onun üzerine sererlermiş.
Sermezden evvel hafifce sulanırsa serin ve meyan kokan hoş bir havası olurmuş.
Millet kef saabi :)
Ben bunları heç duymadım , demek bunlar benden önceki cenerasyona ait nizip hanekleri zaar ...
Hala yapıyorlarmış damlarda :)
Himi dimi bir:Temeli aynı,
Birime beş, sileleme taş
Keçik: Tülbentin başa bağlama şekli
Odunun yoğununu,
Topaçın yağlısını, Mart'a sakla
ip kırığı, ilmek çürüğü :
| - maamed o ney - ney maamed ney - ayyuş yuvalama yi. - öggeş deerme dönder. - atike govalamaç oyna. - hösüyn camışa bag. - meyrem ılık meyan iç. - mamdeli sıcak beyran iç. - küşümlen hösüyn küşümlen. - azzet bak tomuzlan - gaç hayce gaç. - nazire bu belbet. - güssüm küfde yi. - möhderem havanta etme. - durmuş düvene get. - saliha hakiye ohu. - ofurtma cafer ofurtma. - koş ayyuş koş - dilek hakeke sek - erceden uyu erceden uyan - yere zibil atma - fayat barak söyledi - ali cıncıklı gülle oyna - maamed sahreye gedek - ülkü çükündürük yi - ipek garaltını çek - murat malamat oldu - zöhre tölebsiz konuşma - hayce bu neçiye | - şarmıta şenel şarmıta - ufuk yuhalık etme - çetin çelet çocuk - telat taşgala çıkarma - firdöös sokrana sokrana iş dudma - nuru eve gıyma al - çalındır memik çalındır - urhiya guruluk çıhar - herif dama çıh - atiye goruk al, telleme yap - emire kelleyi üd - aşe mumbar doldur - ogges gazata oku, - hoseyn simit asi yi - yi hoseyn yii - ihsan turku cigir - fatma malğıtalı küfte yooooorr... - gala mamed gala... - hanang haraba gala... - mamed ılık meyan iç... - elhamdirillah de... -tum mıstafa tum - umut deermeyi tut |
Yel eserse gavağada eseeer, bahğdenisede
Ayak ayak yer edim
Gör bak ben sene ne edim
Elin iti bile ağ bahtlı
3 gün yatak
4.gün toprak
külü başına savrula
tivsimek : tüylenme.
9 günlük ömre, 10 günlük yemek
Arsız arlanmaz, çayır büyütmez
Kendi yüzümüzü, kendi sillemizle ağartak
Saçma Seçmenek işler
Kendi sanki çok "Mahçamalı" da elalemi beğenmiyor
Çörten çalgını gibi
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.