Tarihimiz Kültürümüz

Nizip Ne Demek?

admin Yönetici
murats;248834 wrote:Incil`deki Nezib, tamamen baska bir yerde yer aliyormus. buyrun: https://eastonsbibledictionary.com/nezib.htm . gorunen o ki, en saglam kaynak admin`in de dedigi gibi son bulunan eserler.
Murat bey, kültür evinin satışı işinde bir gelişme var mı acaba ?
murats Üye
Yok, konu sanirim rafa kaldirildi.
kuseyyir Üye
Bu konuya bir de ben katkı yapmak isterim. Söyleyeceğim şey bir iddia değil sadece bir fikir. Geçenlerde Musul'lu bir araştırmacı arkadaşımla sohbet ederken bana Nizip isminin Akadca'dan (Asurca-Babilce-Aramice-Süryanice) geldiğini söyledi. Kelimenin bu dildeki Nesibbu kelimesinden geldiğini ve anlamının da oluk, kanal, uzağa su taşıyan yüksek su yolu (sanırım şu yüksek sütunlarla oluşturulan su yolları) olduğunu söyledi. Aslında mantıken düşünüldüğünde bölgemiz eskiden münbit ve suyu bol bir yermiş. Ve genelde yerleşim isimlerinin bazısında suya hep atıf vardır. Belki bir yerlere buradan su taşımak istemiş olabilirler. Ve bazı kaynaklarda -ismini hatırlamıyorum- yerleşimin yeri nisib olarak da geçiyor. Ayrıca nusaybin ile bu aranın aynı isim olduğunu düşünürsek gerçekten de aslında z değil s harfi var ve bu s sad harfi olup Akadça da ki kelime ile nasibin (nusaybin) kelimesi de sad harfi ile yazılır. Fakat Nisib de bu harf gördüğüm kaynata sin harfi ile yazılmıştır. Ve tabi bu da ayrı bir tartışma.
admin Yönetici
kuseyyir;305260 wrote:
uzağa su taşıyan yüksek su yolu (sanırım şu yüksek sütunlarla oluşturulan su yolları) olduğunu söyledi.
yüksek sütunlar neresi ?
kuseyyir Üye
Onu bilemiyorum. Ayrıca Nizip'te böyle bir kalıntı var mı onu da bilmiyorum. Ve kelimenin anlamlarından sadece birisi.
müslüm akpek Üye
Bir araştırmaya göre Zeugma dan gelip Nizip'in altından geçen su kanalları olduğunu okumuştum, hatta bu su yollarının kenarında yürüyüş yolları da olduğu belirtilmişti.
kuseyyir Üye
O vakit bu bulgu değerlendirmeye alınmalı.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim