Geleneklerimiz Anılarımız

TAZİYEDE SİGARA İKRAM ETMEK

Serdarali Üye
Bugun bir taziye ziyaretine gitmiştik. Oturulan mekan 10 metrekarelik bir evdi. Ev sahibi gelenek diye oturanlara sigara ikram etti. 20 kişinin oturduğu bu mekanda 8 kişi ikram edilen o güzelim havayı kirleten nesneyi yaktılar.Sonrasını siz düşünün....
ibrahimher Üye
Serdarali bey. Güzel bir konu açmışsın. İçilmemesi lazım diye düşünüyorum. Gelen misafirler zaten 15, 20 dakika oturup kalkıyorlar, bu zaman içerisinde içmeselerde pek problem olmaz. Ama ev sahibi siğara kullanan biri ise, işte problem orda. Adam sürekli içerde. Misafirleri bırakıp sigara içmeye çıksa bir türlü, çıkmasa bir türlü. Neyse yorumlara bakalım diyeceğim ama, Sigara içmeyenler seni destekleyeceklerdir, içenlerde bu işe yöntem bulacaklardır.:)))
Omer Copur Üye
Taziyede sigara içilmesi, düğünde havaya ateş edilmesi gibi meselelerin doğru-yanlışlığını tartışmaya bile gerek yok. Önemli olan halkın kemikleşmiş olan bu geleneklerin ortadan kaldırılabilmesi.
Huzi Üye
Sadece taziyelerde mi....? Bence sokakta bile yasaklansın....
ibrahim Üye
oldum olası nefret etmişimdir kapalı alanda sigara içilmesinden, Hocam cvbı daha iyi bilir ama bence bu sigara içenlerin yaptıkları kul hakkına bile girer..
mehmet2763 Üye
Bence taziyelerde giden misafirler sayın hocamın dediği gibi 15-20dk. oturup taziyelerini bildirdikten sonra kalkıyorlar zaten. Ev sahibi acılı olduğu için sıklıklasigara kullanabilir. ikramda da bulunabilir Ama giden misafirler her ikramda toplu halde sigara yakmaları yanlış çünkü içmeyen birisi olarakçok rahatsız edici bir durum. Resmi aç .
coskun Üye
İ.HEr hocamız dini konular kısmında bir soru sormuştu "Yarın öleceğinizi bilseniz neyapardınız diye" Naçizane verdiğim cevap şöyleydi.. Önce güzel bir abdest güzel bir temizlik güzel elbiseler hoş kokular. Sonra ulaşabildiğim bütün tanıdıklardan helallik almak. Benden alacağı olanlara "hakkınızı helal edin" benim alacaklılarım içinse silah devreye girecek, nasıl olsa ölceyik "verin len şu alacaklarımı tosbağalar" diyeceğim. Son saatlerimde denamazla geçirmekistiyorum. Sonra arkamdan ağlanmamasını telkin eder cenazemi teyzemin oğlunun yıkamasını ve namazımı onun kıldırmasını,tabut taşınırken "yavaşşş, yavaş" kelimesinin kullanılmamasını, telkinin milletin anladığı lisanla yapılmasını, üzerime toprak atanların mümkün mertebe aklı başında kimseler olmasını,defin işlerinden sonra kardeşlerimden biri, dayımoğlumüslüm, hacı hasan, orhan ve hacı meğmedin definden sonra bir müddet mezar başında kalmalarını ve bol bol dua edip kuran okumalarını, Üzerime toprak atmak için yarışan kafadan sakat kardeşlerimize(mecnun) para verme işinin amcamoğlu süleymana verilmesini, Taziye yerinde siyaset konuşulmamasınıve gıybet edilmemesini, çay ağırlıklı olmak üzere,meyan şerbeti dağıtılmasını, kaçak tütün ve ucuz sigara yerine eyi cigalar verilmesini,.................... diye yazmıştım.. Sigara bir gelenek haline gelmiştir. Düğünde ve canazede sigara ikrametmek örf ve adap haline gelmiştir. Yukarda bahsi geçen ev gibi yerlerde ise ziyaretçilerin anlayışlı olup sıra ile :)sigara yakması gerektiğini veya hiçiçmemeleri gerektiğinidüşünüyorum. Ama büsbütün ikramın kaldırılması doğru değil diye düşünüyorum.. Sonra millet diyecek ki "Ma cigarada mı içmıyak" ..
bumerang Üye
Bence Taziyede sigara içilmesi, düğünlerde havaya ateş edilmesi vede Nette lüzumsuz yazı yazanlar (HUSİYFE gibiler) Resmi aç yasaklanmalı
mehmet2763 Üye
İnsanların başkalarını rahatsız etmeleri düşünülürse ki ; hiç hakları yok bence.. sıra ile taziyelerde sigara kullandırmak isteyenler. ancak YANLARINDA BANKA SIRA MAKİNALARI GÖTÜRMELERİ GEREKİR.. Malum sıra kavgası çıkabilir. Her misafir geldiğinde sigara ikram edildiği düşünülürse;. Sayın (İBRAHİM HALİL ERDOĞAN)HOCAM siz ne dersiniz . Sizce başkalarını rahatsız etmek doğrumu. .
f.deliaslan Üye
Benim kanımca tamamen saçma sapan bir ikram yöntemi, gelen misafirlerinize buyrun size zehir ikram ediyorum diyorsunuz. Ondan sonra yakılan sigaraların dumanından, zehirinden,kokusundan diğer misafirler de nasibini alıyor. Bu arada ben sigara kullanıyorum. Acaba sorusu kimsenin aklına düşmesin. Saygılar.
mehmet_kaplan Üye
bence sigara eroin esrar gibi yasaklanmalı. Hiç bir yerde içilmemeli. kesin çözüm. Nasıl?
nizipli_mehmet Üye
zaten oyle bır yerde sıgara içildiğinde içenlerden çok içmeyenler zarar goruyurlar bu nedenle sıgara içilecekse bile çıkıp dısarıda veya baska bır odada içlmesı en saglıklısıdır.Aslında hatta yasaklana bilrse dısarıda bile çevre hava kirliliği nedeniyle yasklanmalıdır.
admin Yönetici
O zaman az da olsa sigara içen biri olarak birkaç öneri sunayım;. Sayın Müftümüz hacdan döndüğündeuygun görürse,öncelikle Belediyenin taziye evlerine birer öneri yazısı astırsın ve hutbelerde bu konu arasıra vurgulansın. İlçenin ileri gelenleri taziyelere gittiklerinde sigara içmeyerek bu konuya destek versinler ve bir kamuoyu oluşsun..
mustafa kaplan Üye
bırakın sigarayı çay ikramına bile karşıyım böyle üzüntülü günlerde evsahibiden birde çay eziyeti bence doğru degil
the_mehmet Üye
sana katılyorum mustafa hocam bu üzüntü üzerine bide cay eziyeti ben yanlıs bi durum eger illada bi ikramda bulunulacaksa bu bence güzel kokular dan olsa daha mantıklı ve güzel olur bence.
mehmet gül Üye
çok Kötü Bir Gelenek Zaten Insanlar Bunalmiş Durumdayken üstüne Birde Duman Eyvah Eyvahhadi şimdi Taziye Evleri Yapilmiş Daha önce Evlerde Oturuldugunu Düşününce çok Kötü Bir Durum.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim