beng: Meyvede, en çok üzümde olgunlaşma belirtisi. "beng" kelimesinin aslını "ben" sanıp bu şekilde telaffuz eden birçok arkadaş var. Ama TDK'nın yayınladığı Türkçe sözlükte "beng" şeklinde geçiyor. Yukarıdaki tanım TDK'nın yayınladığı Büyük Türkçe Sözlük'ten alıntıdır.
Yalak :Taştan oyulmuş,küçük hayvanların su kabı,
Sofa :Antre(oda girişi)
Bardak :Çatı
Mindel :Minder,Açkı, Küçük döşek,
Döşek :Yatak,
Boğanak :Fırtınalı ve Bardaktan boşanırcasına yağan yağmur,
Bahanak :Çift tırnaklıların ayak tırnakları,
Cumma :Salkım,Birden fazla meyve habbelerinin tek sapta birarada olması,
Habbe :Tane
Tiyara :Teyyare(uçak)
(kerc etmek:Şaka yapmak) denmis.
Kerc etmek taklit ederek alay etmek anlamina gelir.
Burada cocuklugumda(52 yasiyorum) cok kullanilan ama artik neredeyse cogu kaybolmaya yüz tutmus Antep agzi sözcük ve cümleleri okuyarak hafizami tazeledim. Bunlarin cogu Orta Asya kökenli öz Türkce sözcüklerdir.
Tabiki iclerinde diger yörelerdede kullanilan ama Antepte baska bir söylenisi olan sözcüklerde var. Antep agzi Türkmen agzi ile aynidir. Mesela N'yi dilin ucu ile degilde gerisi ile söylenmesi Antep ve Türkmen, Kazak, Kirgiz, Özbek vs. agzinda vardir. Bunu simdi kullandigimiz Latin Alfabesi ile yazmamiz mümkün degil. En yakin olarak ng ile belirtebiliriz ama bunu genede sadece bir Antepli okuyunca nasil söylenecegini bilir. Mesela senin yerine sening, onun yerine onung gibi. Antep agzini tanimayan ng ile yazilisinida yanlis telaffuz eder.
maşala: Bağ, bahçe ve bostanlarda ekilmek için ayrılmış küçük toprak parçası. (TDK Sözlük)
Yöremiz köylüsünün kullandığı bir tabirdir. Adam o sene bostan ekmiştir. Hangi sebzeyi, ne kadar ektiğini anlatmak için "maşala" tabirini kullanır."2 maşala soğan, 3 maşala biber ektim." gibi...