018_Sizden Gelenler
Nizip’in dünüyle bugününü anlatan iki kare… Bir tarafta çocuğunun karnını doyurabilmek, önlük parasını karşılayabilmek için el parçalayan, göz eskiten analar ve bu fedakârlığa aynı özveriyle karşılık vermeye çalışan çocukları… Diğer tarafta yaşlarının getirdiği heyecanın tadını doyasıya yaşayan “şimdiki” çocuklar.
Nizipliye yıllarca soldaki tablo reva görülmüştür. Kadınına; evinde fıstık kırıp, yazın fıstık, kışın zeytin bahçelerinde ırgatlık etmek düşmüştür. Günlerce su aksın, çöp kamyonu gelsin diye beklemek, haftada bir gelen su tankerinden evine kova kova su taşımak düşmüştür. Bir kilo fazla fıstık alabilmek için sabah ayazında fıstıkçı kapılarında beklemek; bir kova daha fazla su alabilmek için diğer analarla kavga etmek düşmüştür. Ve Nizipli ana hiç sormamıştır, “Biz pislik içindeki bu tankerlerden mi su içmeye layığız?” diye. Ekmek aldığı mahalle fırınının pisliğini düşünmemiştir. Bulduğu bir kova suya, alabildiği bir parça ekmeğe şükretmiştir hep.
Erkeğinin durumu da farkı değildir; hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için hasta çocuğunu doktora götüremeyişi burkar babanın yüreğini, kitap defter alamadığı için evladını okula gönderemeyişi… Soğuk oda üşütmez babayı, kış günü odun alacak para bulamayışı yüreğini yakarken.
Çocuğu ne yapsın? Ailesi önlük-kitap alabiliyorsa okula gider. O da annesi gibi; okulunun neden kömürle, benzinle ısıtıldığını sorgulamaz hiçbir zaman. Okulda neden tuvalet lavabo olmadığını, neden okula kanalizasyon pislikleri içindeki yollardan gitmek zorunda olduğunu sormaz. Çünkü okula gidebildiği için şanslı olduğunu bilir. Zira eve geçimlik sağlamak için fıstık bahçesinde ya da sanayide çalışmak zorunda olan ve bu yüzden okuyamayan komşu çocukları vardır. O çocukların durumunun daha vahim olduğunu bilir. Kendisi hiç değilse okuldan arkadaşlarıyla maç yapabiliyordur, evcilik oynayabiliyordur, bekçi olmadıkça parkta salıncağa binebiliyordur… Ama o komşu çocuğunun çoğu zaman ne vakti ne de arkadaşı vardır oyun oynamaya. Sanayideki su en büyük eğlencesidir onun, adına Nizip Çayı dedikleri “su”…
Nizip’in dünü, aslında bizim çocukluğumuzdur. Bizim küçüklüğümüz Nizip’in çocukluğu. Biz büyüdük. Nizip de büyüyor. Artık Nizipli ana tankerlerden, kuyulardan su taşımak zorunda değil. Çöp kamyonu, su tankeri beklemek zorunda değil. Daha da önemlisi, pislik içinde yaşamak zorunda değil. Artık hastaneye gitmek için sağlık güvencesi, çocuk okutmak için kitap parası gerekmiyor. Okullarda kalorifer yanıyor, yollarda kanalizasyon pisliği yok, çocukları parklara almayan bekçiler yok. Kısacası Nizip insanı artık olması gerektiği gibi muamele görüyor.
Nizip’in büyüyüşünü kendi çocukluğumuzu seyreder gibi umutla seyrediyoruz. Umut beslememizin sebebi, yukarıdaki iki resim arasındaki farklarda gizli. Ve tabii ki bu iki resim arasındaki farkları yaratan o inanmış insanın sözlerinde:
“Günümüz dünden, yarınımız bugünden güzel olacak inşallah.”
Nizip: Dün, bugün, yarın…
işte nizip değişiminin en güzel örnekleri... emeğine sağlık....
cumali eline ve yüreğine sağlık...
dünümüzü unutmayalım...bugunümüzün kıymetini bilelim...yarınlarımıza daha umutla bakalım...
gerçekten gerçekleri ortaya koymuşsun tebrik ederim valla
Sevgili Cumali Kardeşim;
Seninle aynı mahallede büyüdük aynı oyunları oynadık aynı hocaya gittik bu söylediklerini en iyi anlayacaklardan biri de benim. Ellerin dert görmesin olayı çok güzel anlatmışsın.
Analar bir kova su almak için birbirini kırarlardı haklısın ama suç analarda değil zamanında onları bu hale düşüren O devlet büyüklerinde Onlar ki Nizipte Kalmayıp Antepte oturup Nizipi yönelttiler Onlar ki Bir gün fıstık kırmak için sabahın beşinde gidip fıstıkçılarda azarlanıp fıstık alıp gelmediler. İşte onlar varya bu halkın üstünden sadece Siyaset yaptılar. Hani sosyalistler hep derler ya Ezilen Halk işte bu insnalar Ezilen halktı!!!
İnsanların cebinde parası yoktu benim en yakın arkadaşım bayramda elbise alamadı diye sokağa çıkmadı gittim evden çağırdım çocuk ağladı babam bayramlık almadı diye! işte o insanların çocukların ayaklarında da Nikelar Lwclerle gezerlerdi. Tey uleyn Tey bizim oyumuzla oraya gelen sizler şimdi bize mi hava atıyorsunuz derdim hep!!!
Neyse Cumali kardeş bende senin gibi bu konuda çok dertliyim.
Tekrar çok sağol İnşallah böyle güzel yazılarını hep okuruz.
Selamlar.
abi gerçektende çok yerinde bir yazı olmuş emeğine sağlık...
Cumali eline saglık devamınıda bekliyoruz.Selamlar
Yüreğine sağlık Cumali. Yazı gerçek bir Nizip portresi eski ile yeni arasındaki...
arkadaşlar resimler gerçekten nizipteki farkı anlatıyor artık kaldırımlarda fıstık kıran eleri öpülesi anneler .abllalar bacılar göremesiniz çünkü fıstıgı kıran 0 meret makina icat edilidi zengin fıstıkçılarda aldı gariban anne çoçugunun ekmek parsından oldu üzüldü , zengin servetine servet kattı sevindi bu bakışta madolyonun dger tarafı yani o eski günler daha güzeldi keşke o resimdeki fark degişmese idi de aynı kalsa idi anneler de fıştık kırıp çoçuklarına ekmek parasını kazansa idi
Dün geçti. Bugün bitti.Yarının Kıymetini bilelim.
Bir resim kafi gelmez Cumali.Başka Nizip'in dünü, bügünü, yarınını gösteren resimler yokmu:)
Onuda size Bıraktım Mustafa abi :)
Valla; Olsa, dükkan senin Cumali! yok işte.:DCumaLi Budak;177426 wrote:Onuda size Bıraktım Mustafa abi :)
Ben çocukken yukarıda anlatıldığı gibi değildi Nizip, demekki bizden sonra bozulmuş.
gençliginde nizip çayı delikli kayada çimerken çekilmiş fotonu buradan yayına vermemi istemisin?fsoyarik;177375 wrote:Cumali eline saglık devamınıda bekliyoruz.Selamlar
kardeş gerçekten çok güzel yazmışsın yüregine saglık
geçmişi bilmeden geleceğe yö veremeyiz en azından nizipin geçmişi bir nebzede olsa anlatılmış
güzel bi yazıydı kaleminize yüreginize saglık...
cumali abi,ellerinize ve yüreğinize sağlık teşekkürler
mustafa abi,13-07-2008 tarihli nizip çayında kurbağa yakalayan çocuklarMustafa KANAL;177421 wrote:Dün geçti. Bugün bitti.Yarının Kıymetini bilelim. Bir resim kafi gelmez Cumali.Başka Nizip'in dünü, bügünü, yarınını gösteren resimler yokmu:)
degerli kardeşim cumali ellerine saglık birazda olsa duygulandırdın ama hatırlattıgın icinde tşk kardeşim
güzel bir paylaşım teşekkürler..
cumali kardes ellerine saglık ama ama bütün nizip böyle degildi kesim kesim ayırsaydın iyi olurdu neyse böylede güzel müslüm akpek abinin lafı cok hostu ya nizip bizden sonra bozulmuş diyor
Yerinde bir gözlem olmuş kardeşim teşekkürler paylaşım için...
valla cumali abi etkilenmemek elde değil bu farkı sen anlatmışsın
ama bunu iii ima etmişsin teşekürler
Yazinin icerigi, dogrulugu, siyasi havasi pek beni ilgilendirmiyor. Diger taraftan uslubu ve acikcasi musahhasdan ummadigim tertibi beni tum guzelligiyle sardi.
Once okumak istemedim, uzuncaydi hatta zaman kaybi telakki ettim. Yorumlar gozume ilisince ustun koru bir goz gezdirdim sonra yazinin icinde buluverdim kendimi. Elestirel bir gozle bakmak bile aklimdan gitti.
Cumali, gercekten bu yazi sana aitse helal olsun sana. Inanilmaz bir lezzet guzel bir anlatim ve gayet basarili bir calisma. Takdir ettim dogrusu.
Ne cevherlerimiz varmis da haberimiz yokmus yahu.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.