Tarihimiz Kültürümüz

Nizipde Kurtuluş Yılları ?

Kemal Cengiz Üye
Nizibde kurtuluş savaşı günlerinde verilen mücadelelerin ne kadarını biliyorsunuz? İşde o yıllarda yaşananlar... Nizibin çevresindeki tüm il ve ilçelerin bir kurtuluş günü vardır. Onlarca şehidi ve yüzlerce gazisi olan Nizip hala kurtulmadı mı ki, bir kurtuluş günü yokdur ?!...Nizipliler bu yıldan başlayarak ; her yıl 25ARALIK da anlamlı kurtuluş törenlerinin yapılmasını istiyor. 25 ARALIK NİZİPİN VE NİZİPLİLERİN DE KURTULUŞ GÜNÜDÜR. İSPATI İSRAF nedenine gelince 03 EYLÜL 1919 da Fransız kuvvetleri iki ayrı koldan ;Nizip ve Kilis üzerinden Gaziantepi işgal hareketine başlarlar. Nizip coğrafi konumu gereği savunmaya müsait bir arazi yapısına sahip değildir savunmaya müsait koruyucu surları ve kalesi yoktur. Düz bir arazi üzerinde çıplak bir yerleşim alanı olan Nizip, Taşbaş dağını ciddi bir engel addetmez isek, dörtbir yanı saldırıya ve dolayısıyla da işgale çok müsaittir.Fransız kuvvetlerinin işgal söylencesi ile birlikte Nizip liler bölge savunması için Hacı Mehmet SAYIN efendi başkanlığında Kuvayi Milliye Nizip teşkilatını kurarlar Kuvayı Milliye milis güçleri komutanlığına da Habeş BÖLER efendi getirilir… Bölgemizde ilk çatışma Kerzin köyü yolnuda olur. Hareketin amacı, savunma değil, ilerleyen Fransız kuvvetlerini taciz etmeye ; yönelik bir müdahale şeklindedir. Bu harekette öncü Fransız kuvvetlerine ağır zayiatlar verdirilir. Birçok silaha, araç-gerece el konularak Gaziantep savunması için Kuvayi Milliye kuvvetlerine ulaştırılır. Bu ilk çatışmada Habeş BÖLER efendi, Hüseyin SAYIN efendi, Turlulu SERTO, Cidetli Hamid AYDIN efendiler başda olmak üzere Kuvayi Mllliye Nizip Teşkilatının milis güçleri üstün bir kahramanlık örneği gösterirler. Habeş BÖLER efendinin oğlu Kasım BÖLER efendi hatırlarında ; Bizim Nizip çetesi ile Fransız kuvvetleri arasında Kilisecik, İkizkuyu, Nurdana, ve Dülük köyleri civarında haftada iki üç kanlı çatışmamız olurdu; Civar köylerden Birecikden ve hatta Urfadan gelen katılımlarla, taciz edici ve işgali geciktirici savunma birliğimizin sayısı 400 kişi kadardı. Buradan Gaziantep savunması için de Gaziantepe 100 kişilik bir gönüllü birliği ile bol miktarda erzak gönderdik. lerini belirtir. Hüseyin SAYIN efendi de Akçaoyun- Hülmen arasndaki demiryolunu söküp Fransızların bizden tarafa yürümelerine engel olduk. Fransızlar Bireciğe gitmek isterken demiryolunu tahrif edilmiş vaziyette gördüler... Daha önce Birecikden getirilen bir topumuz vardı fakat o topla birtek atış yapabildik. Sonra bozuldu. Elimizdeki mevcud silah sayısı otuz kadar mavzer, 100 kadar av tüfeğinden ibaretti; der. Öğretmen Ali Rıza AYDENİZ efendi ise o günleri;Nizip deki çetemiz ile Rum evlek yöresinde kamp kurarak Gaziantep kuvvetlerine yardıma çalışıyorduk. Gaziantepde tarihin en önemli yurt savunması yapılıyordu, bunu Fransızlar bir türlü hazmedemiyorlardı; Bizim çeteye Urfa ve Birecikden e katılımlar olduğu halde sayımız yüzü geçmiyordu … Çanakkale, Galiçya, Filistin ve Yemen cephelerindeki savaşlarda Osmanlı ordusu saflarında kahramanca savaşan çok sayıda Nizipli geri dönememişdi. Fransız işgalinin vukuu bulduğu günlerde Nizip halkının yetişkin nüfusu, çocuk, kadın ve yaşlılara oranla çok azdı. Fransız kuvvetlerine karşı önemli bir çarpışmamız oldu. Daha sonra Habeş BÖLER efendi komutasındaki birliklerimiz ile birlikde Karkamışa gidildi ve tren köprüsü yolu imha edildi.Nizip çetelerinin ve özellikle Habeş BÖLER efendi kuvvetlerinin üstün gayretleri ile üstün gayretleri ile işgalci Fransız kuvvetleri Nizip girişlerinde üçkez püskürtülür isede sonunda kısa bir süre içinde olsa Nizip işgal edilir.Fransız kuvvetlerinin bir taburu, Nizipde şimdiki Atatürk ilköğretimin bulunduğu düzlük ile Leylek camii arasında konuşlandırılır. Büyükce bir bölümü Gaziantep işgaline takviyeye giderken, bir bölümüde Bireciği almak için harekete geçer. Bu durumda Nizip çeteleri Habeş BÖLER efendi komutasında Birecik kuvvetleri ile birleşirler. Burada yapılan çatışmalarda Nacar HAMİD efendi ile Mehmet Emin oğlu Mustafa efendi şehid düşerler. Fransız kuvvetleri karşılaştıkları güçlü mukavemetten ve de ogünkü şartlarla Fırat nehrini geçerek Bireciği işgal etmenin zorluklarından ötürü işgalden vazgeçerler. Habeş BÖLER efendi ve dörtyüz kişilik Kuvayi Milliye güçleri Bu kezde Nizipden ve çevre köylerden tedarik ettikleri silah ve erzaklarla Taşbaş dağı mevkiinde bulunan Fransız kuvvetlerini çok sayıda yaralı vererek yararlar, Gaziantebin savunması için bölgeye ulaşırlar. Karayılan çetesi ile birleşen Kuvayi Milliyeci Nizip çeteleri Gaziantep savunmasının ön saflarında ve en kanlı çatışmalarda bulunurlar. Dörtyüz kişinin yarısından fazlası geri dönemez ama Fransızların yenilgisi ile neticelenen Gaziantep işgali 24 ARALIK 1921 yılında resmileşen zaferle neticelenince Nizipde bulunan Fransız kuvvetlerininde tahliyesini sağlamış olurlar. Ve maalesef ve ne yazıktır ki 86 yıllık bir ihmalden ötürü yeni nesil Nizipliler 25 ARALIKı vilayetleri Gaziantep ile birlikde aynı coşku ve onur ile kutlayamazlar&hellipOysa, gerek ülke sathındaki, gereksede Gaziantep ve Nizip savunmasındaki mücadeleleri Niziplilerin üstün gayret ve çabalarının herkesce bilindiği bir gerçekdir Aynı amaç uğruna aynı saflarda savaşarak Gaziantebin işgalden kurtuluşunda şehid düşen, gazilik payesine erişen, Nizip lilerin de aynı Gaziantep gibi 25ARALIK tarihini kurtuluş günü olarak kabul edip kutlamaları da, kurtuluş savaşı şehidlerimizin ruhunu şad etmek açısından gerekli ve elzemdir. 08 KASIM 1991 tarihli Nizip gazetesindeki “NİZİPLİ KİMİ ÖRNEK ALACAK ? ” başlıklı köşe yazımda bu konuya değinmiş ve ulusal birlik, dayanışma, yeni nesle güven aşılama ve ulusal coşkuyu gündemde tutmak için Nizipde her yıl 25 ARALIK da Kurtuluş töreni yapılması gerektiğini önemle belirtmiştim ama ne yazıkdır ki o günden bu yana değinmiş olduğum bu konuya yetkili yetkisiz, resmi, ciddi bir girişim olmamış; duyarlı hemşerilerimizin tasvipleri dekulak arkası edilmişdir. Dün (bu yazının yayınlandığı gün) o dönem Nizip milletvekili sayın Ünal YAŞAR, Nizip kaymakamı Sayın Zeki KARACA, Nizip Belediye Başkanı Sayın Coşkun ÖZKAYAbaşta ve ön ayak olmak koşuluyla Nizip Garnizon komutanı, Nizip Emniyet Müdürlüğü, Nizip Müftülüğü, Milli Eğitim Müdürü, ANAPı, CHPsi, MHP'si,DYPsi başta olmak üzere ilçemizdeki tüm partilerin ilçe başkanları ve onların gençlik örgütleri, kadın kolları, dergahları, ocakları, Nizip Ticaret odası, Esnaf kuruluşları, mahalle ve köy muhtarları, işçi sendikaları, Nizip kültür ve dayanışma derneği, meslek odaları ve tüm Nizipliler eğilmelidir demiştim. Bugün de Nizip milletvekiliSayın Mehmet SARI, Kaymakamı Sayın CANARSLAN, Belediye Başkanı Sayın Hacı Fevzi AKDOĞAN başta ve ön ayak olmak koşuluyla Garnizon komutanı, Emniyet Müdürlüğü, Müftülüğü, Milli Eğitim Müdürü, AKPsi, CHPsi, MHP'si, DYPsi ANAPı başta olmak üzere ilçemizdeki tüm partilerin ilçe başkanları ve onların gençlik örgütleri, kadın kolları, dergahları, ocakları,Nizip Ticaret odası başkanı Sayın Mehmet ÖZYURT, Esnaf kuruluşları, mahalle ve köy muhtarları, işçi sendikaları, Nizip kültür ve dayanışma derneği, meslek odaları ve tüm Niziplileri bu konuda duyarlı olmaya ve konuyu resmileştirmeye davet ediyor ve sınırsız çabalarını bekliyorum... Nizip ve Nizip liler adına. Çünkü yeni nesil Nizipliler, atalarının can vererek, hak ederek onlara bağışladıkları kurtuluş günlerini kutlamak istiyorlar. Bu hakkı, bu onuru bizlere lütfen yaşatınız... TBMMinde mi olur , yada başka bir yetili organ kararıyla mı bu hakkı resmileştirmenin uğraşını veriniz, katkıda bulununuz yeni nesil Nizipliler örnek almaları gereken şehit ya da gazi olmuş ataları ile onurlansınlar kendilerine emanet edilen bu toprakların kadrini kıymetini bilsinler.
Ahmet karadag Üye
Kemal Bey, Sizin "tüm Niziplileri bu konuda duyarlı olmaya ve konuyu resmileştirmeye davet ediyor ve sınırsız çabalarını bekliyorum.. " ifadenize sonuna kadar destekleyerek güzel yazınız ve çalışmanız nedeniyle sizleri tebrik ediyorum.
Kasım Böler Üye
Kemal CENGİZ bey, Böyle bir konuyu gündeme getirdiğiniz için sizi kutlamak lazım. tabiki bu konuların hayata geçebilmesi için sizinde bahsettiğiniz gibi Kaymakamlık, Belediye başkanlığı ve diğer sivil toplum örgütlerinin önayak olması gereklidir, ama sizin dün diye bahsettiğiniz( 08 KASIM 1991 tarihli Nizip gazetesindeki ) yazınızı ben okudum hatta takriben o tarihlerde yayın yapmakta olan SAFİR FM radyosunda da bu konuyu bir kaç defa gündeme getirdik ama tabiri caizse ''duvardan ses geldi'' onlardan gelmedi benimde konuya daha fazla eğilmem doğru olmayacağı için akışına bıraktım, Umarım o tarihte bu konuya duyarsız olan yetkililerin yerinde olan bu günkü yetkililer o günkünün tam aksine duyarlılık gösterirler benim kanaatim tüm Nizipliler de bu konuya can-ı gönülden destek vereceklerdir. bu konudaki hassasiyetinizden dolayısize tekrar teşekkür ederim.
kızıl elma Üye
BU İLGİNİZDEN DOLAYI SİZİ KUTLARIM..
admin Yönetici
Arkadaşlar bu konuyu takip edin asıl sürpriz yakında, bakın tarihimizde neler olmuş ?
ibrahim Üye
Sevgili kemal abimize teşekkür ederim, ama bence böyle bir gün tayin edilecekse bunun 25 aralık olmasını uygun görmüyorum, o zaman Nizipin kurtuluşunu değil G.antepin kurtuluşuna destek vermişiz gibi görünür, elbette gaziantepte bizim için önemli ama olacaksa bu tarih farklı olmalı
Kasım Böler Üye
Habeş (BÖLER)efendinin, halen hayatta olan oğlu Turhan BÖLER' den temin edilen Nizip'in Kurtuluşunaait bazı savaş notları ve o günlere dair çeşitli dökümanlar bugün bize ulaştı, daha teferrruatlı bilgi ve dökümanlarıda Sayın Turhan BÖLER beyefendi önümüzdeki günlerde bizlere ulaştırabileceğini söyledi kendisine teşekkür ederiz. Eğer müsaade ederseniz bu notlardan bir kısmını burada yayınlamak istiyorum bu notların tamamını daha sonra kaynak olabileceğinden dolayıdigital ortamda aktarılabilmesi için Kıymetli M.Akif AKPEK bey'e ileteceğim.
admin Yönetici
Değerli kardeşim, sitemizin amacı Nizip dostu olan büyüklerimizden ki onların herbiri bir tarihdir, elde edebildiğimiz dökümanları hatta anılarını digital ortama aktarmaktır. Buradan tüm Nizip severlere ulaştırmaktır. Bu konudaki hassasiyetin ve birkaç gündür ayırdığın zaman için minnettarım. Bizlerden bunları esirgemeyip şanlı tarihimizde Nizibinde önemli bir yerinin olduğunu perçimleyecek kaynakları ulaştıran büyüklerimede şükranlarımı arz ediyorum. Fotoğraf varsa taratıp buraya aktaralım. Yazılı olanlarıda sitedeki genç kardeşlerim harf harf yazıp ekleyebilirler.
Kasım Böler Üye
Gaziantep'in Fransız savaşında malı ve canı ile sayısız kahramanlıklar gösteren Hacı Kasım Ağa oğlu çete reisi Nizİp'li Habeş efendiye ait bazı notlar; Mücadele 29 ekim 1919 da fransızların Gaziantep'e girmesi ile başlar, Habeş efendi Nizip'te CEMİYET'İ İSLAMİYE ve KUVA-İ MİLLİYE cemiyetlerini kurmak üzere harekete geçer, aşağı oba'daki evinde Nizip'in tanınmış eşraflarından eniştesi Hacı Ahmet Ağa (SAYIN), Hacı Mehmet Ağa (OKAN), Şakir efendi ve diğer vatansever Niziplileri toplayıp yardım ve destek için yemin ettirerek söz alır, cemiyeti kurar ve çetesini oluşturur. Mustafa Kemal Paşanın bu sırada Kılıç Ali Paşa'yıAntep'e göndermesi ile Kuva-i Milliyeliler kılıç Ali Paşa ile birleşerek, fransızlara ara ara ve her yönden büyük zayiatlar vererek şaşkına çevirmişlerdir. 2 Mayıs 1920'de Karataşa yerleşen Nizamiye taburuna Nizipli Habeş efendi çetesi, Maraş ve Besni kuvvetleride iştirak ederek Fikri Paşanın kuvvetleri ile birleşmişFransızlara çok büyük zaiyatlar vererek bozguna uğratmışlar boğaz boğaza süngü ile Mardintepe tarafına ricata mecbur etmişlerdir. Daha sonraları Kemal beyin kumandasında olan Boyno'nun oğlu Memik çetesi ile Habeş efendinin çetesi birleşerek Akçakoyundaki Fransız taburlarına Suriye ve Antep tarafından gece baskınları düzenleyerek telef ve perişan etmişlerdir. Bu başarılı baskınlardan sonra bölgedeki tüm Milli Kuvvetler birleşerek Hacıbaba ve Çıksorut tepelerinden Fransızlara amansız bir hücum ile saldırıp çemberlerini yararak düşmanı geri çekilmeye mecbur etmişlerdir, Habeş efendinin bu saldırılardaki başarıları M.Kemal Paşa'ya kadar intikal etmiştir, M.Kemal Paşa, Habeş efendiye mektup yazarak Fikri Paşa kuvvetleri ile birlikte çalışmasını söyler, bunun üzerine Habeş efendi Antep mıntıka komutanı Hüsnü ODABAŞIOĞLU ile cephelerde çarpışarak çok yararlılıklar gösterir. Bu arada Fransız komutanı Albay Kolonel ANDREA Habeş efendiya bir mektup göndererek ''çeteni al savaştan çekil, sana tenekeler ile altın ne Halep valiliğini verelim bunu kabul etmez isen Nizip'i muhasaraya alıp çoluk çocuğu askere ezdirip evini barkını yakarız'' demiş, Habeş efendi bunun üzerine çocuklarını Halfeti nahiyesine gönderip, Fransız komutana şöyle cevap vermiştir '' Benim altın ve valilikte gözüm yok, elinden geleni ardına koyma memleketimizden çekilin, çekince ben silahı dünyanın devrilir külahı'' demiştir. Antep bu durumda iken Fransızların da durumu iyi değildi, hayvanları için arpaya ihtiyaçları vardı bu yaklaşık günlük on ton arpayı tedarik etmek için araştırma sonuçu bunu antepte temin edilemeyeceğini ancak huhubat bakımından zengin olan Nizip ve havalisine oradada bulamaz ise Akçakoyunluya gideriz diye karar verirler, bu amaçla 200 kadar at ve araba ile mühim bir kuvveti 1 Eylül 1920'de orul istikametine sevk ettiler bu kuvvet ufak tefek müsademe yapmak şartı ile 3 eylül 1920'de Nizip'e ulaştı Habeş efendi ve oğullarının kendilerine teslim edilmesi için halka tazyik yapmaya başladılar altı gün burada kaldılar Habeş efendinin evini, samanlığını ve ahırını yaktılar, 9 Eylül 1920'de Habeş efendi Nizip Kuva-i Milliyesi ile Nizip'teki Fransız kuvvetlerini çembere alarak Antep istikametine sürerler bu çarpışma sırasında kurşun Habeş efendi atında iken ayakparmağını koparır ayrıca sol kolunun dirseği ve sağ dizinden vurulur ve atından düşer, o anda yanına büyük oğlu Kasım gelir ve ağlamaya başlar ''baba öleceksin der'' habeş efendi bağırarak çetenin başına geç der oğlu olmaz baba seni bırakamam deyince tüfeğini oğlu Kasım'a çevirerek çetenin başına geçmez isen seni ben vururum der, çete savaşa devam ederken Habeş efendiye acil tedavi yapılır sonra atı ile savaşı takip eder. Düşman kuvvetlerinin Kilis şosesi üzerinden Antep'e girmesi ihtimali düşünülerek Habaş efendinin kuvvetleri Nurgana tarafına sevk edilir düşmanın Antebe tekrar girmesi engellenir, Habeş efendi Antep savaşının sonuna kadar çeşitli yerlerde çetesi ile birlikte görevler alır Nizip'i düşmana teslim etmez Harp ve İstiklal madalyası ile onurlandırılıp M.Kemal Paşa'dan teşekkür almıştır. Son yıllarını Ankara'da geçirerek 1957 yılında vefat etmiştir, cebeci asri mezarlığında eşi ile birlikte yatmaktadır. ( Ben oğlu Turhan BÖLER bu notları babamden edindiklerim ve Antep savaşı kitabından okuduğum bilgiler üzerine yazdım. Bu vatanımızda toprağımız için, dinimiz için, namusumuz için, bayrağımız için nice savaş veren büyük insanlarımız olmuştur, kalanlara uzun ömür diler kaybettiklerimizide rahmetle anarız, SAYGILARIMLA;) 1999-ANKARA
Kasım Böler Üye
Kıymetli Nizipliler; Kurtuluş savaşında Nizipte gerek gazi olmuş gerek şehid olmuş onlarca yüzlerce hatta binlerce Nizipli var bu savaş sadece beş on kişi ile kazanılmadı bunlarla ilgili isim, kayıt ve notları elde edebilmek için ayrıca çalışma yapmak lazım, ben bu konuda elimden geleni fazlası ile yapmaya çalışacağım; sizlerden ricam eğer bu şekilde tanıdıklarınız veya yakınlarınız var ise lütfen sizde, kayıtları site yöneticimize ulaştırın isimleri unutulanları en azından hatırlayalım, tanıyalım ve rahmet okuyalım.
admin Yönetici
Okurken tüylerim diken diken oldu. Bize okullarımızda bu mücadele hakkında en ufak bilgi verilmedi. Bence Sayın Milli Eğitim müdürüm duyarsız kalmayacak ve bu forumda anlatılanları en azından bir dersde de olsa çocuklarımıza okutturacaktır. Bu mücadeleye varlıklarını feda edenleri Rahmetle anıyorum. Sanada araştırman için tekrar teşekkür ediyorum. Değerli arkadaşlar sizlerde sağlıklı kaynaklara ulaşabiliyorsanız, büyüklerinize ulaşarak bizlerle paylaşınız, çocuklarımız bu vatanın ne mücadelelerle ayakta kalabildiğini görsünler. Bu konu ile ilgili bir kaç duyumum daha var, İnşaallah onlarıda sizlerle paylaşacağız.
mami Üye
kasım abi yaptığın iş iş çok güzel sana ne kadar teşekkür etsek azdır.. tabi yine herşeyden önce tüm bunlara vesile olan akif abime de sonsuz teşekkürler..
sakalli0727 Üye
okudum yetmedi bi daha okudum.ALLAH TAN rahmet diliyorum .ama antepte yeşilsu diye biyer var orada şehitlerimizin yattıgı yer var üstünde de park varparkta öpüşenlere denk geldim. inanın aklıma su geldi bir zamanlar bu memleket namus için kurtulmamışmıydı kamil nasıl şehit kamil oldu?? ecdatlarımızı unuttaranlara yazıklar olsun. ben ilk kez burada okudum tarihimizi ama suda bir gerçekki o kadar yasadıgı yeri bilmeyen insanlarımız varki özellikle memlketimizde antepi kimin işgal ettigini sorun yarisi bilmez bunu denemek için arkadaşlarınıza tanıdıklarınıza sorun bakın görürsünüz nasıl da tar,ihimiz unutturulmus.. bilgiler için teşekkürler
Huzi Üye
Kendi tarihimizi ve geçmişimizi gecenin şu saatinde ve 22 yaşına geldikten sonra öğrenmiş olmak,benim için utanç verici..... Bunları daha önce hiç duymamıştım... İyiki Nizip.com varmış....Yoksa bunları değil 22 yaşından sonra,52 yaşından sonra bile duymamız zordu.... Teşekkürler abicim...
ahmetaksoy Üye
alıntı: "quote" Huzeyfe demişki: Kendi tarihimizi ve geçmişimizi gecenin şu saatinde ve 22 yaşına geldikten sonra öğrenmiş olmak,benim için utanç verici..... Bunları daha önce hiç duymamıştım... İyiki Nizip.com varmış....Yoksa bunları değil 22 yaşından sonra,52 yaşından sonra bile duymamız zordu.... Teşekkürler abicim... evet, huzo cuğum.haklısın.
Orhan Çelik Üye
Nizip'te doğdum,Nizip'te büyüdüm ve Nizip'te yaşıyorum ama bunları ilk defa duydum. Kemal Cengiz Beyfendiye ne kadar teşekkür etsek az bence.
Murat CANKESEN (27) Üye
Bu duyarlılığından dolayı Kemal abiye ne kadar teşekkür etsek azdır. Fakat, Kurtuluş Savaşı Mücadelesi yıllarında Ulus olarak Milli Mücadale örneğini en güzel şekilde göstermiş olmaktayız. Ben Adana'da yaşamaktayım. Her yılın 4 Ocak Ceyhanın, 5 Ocak ise Adananın Kurtuluş Günüdür. Bu etkinlikler çerçevesinde çok güzel şenlikler ve dayanışma olarak tüm hemşehrilerin birbirlerine kenetlendiğini sanki o gün bayram havası varmış gibi bir duygunun hakim olduğuna şahit oldum. o zamanlar ben deneden NİZİP'imizin 'de Kurtuluş Gününü biz de bu çoşkuyla kutlamıyoruz dedim. Bu konunun gündeme gelmesiyle geriye TBMM'de Bürokratik işlemleri için Sayın Milletvekilimiz Mehmet SARI tarafından ilgi göstermesi hususunutemenni ederim.
admin Yönetici
Bugün metal nickli arkadaşımız Halil Sayın amcamızın yanına gitti ve kısa bir anısını aldı ayak üstü. Bunu sizle paylaşıyoruz. "Savaş sırasında fransız askerlerinin bu bölgeye geleceği hakkında duyumlar alınmıştı, Nizipteki bazı bayan ve çocuklar korunmaları maksadıyla halfeti bölgesine gönderilmişti. HüseyinSayınefendi (Halil Sayın'ın babası), babası şehrin mücadelesi için kurulan çeteye katılmıştı. 15-16 yaşlarındaydı, yaşı küçük olduğu için askere alınmamıştı. Nizipte bu şekilde askere alınmayan gençlerle birlikdekurdukları küçük bir grupla düşman askerlerine karşı mücadele etmeyi kafalarına koymuşlardı. Buldukları kazma - kürek - sopa gibi aletler ve de 1 adet kırma tüfekleriyle Nizip çayının yanındaki taş köprü civarında mevzilenip birkaç tane siper kazdılar ve oradan gelecek olan düşman askerlerine pusu kurarakbeklemeye başladılar. Bu çetedekiler yaşları küçük olduğu için askere götürülmeyen 15-16 yaşlarındaki gençlerden oluşuyordu. Hüseyin (sayın) efendi, düşman askerlerine mümkün olduğunca zarar vermek için arkadaşlarına mühimmat ve silahlarının olmadığını ve bu yüzden düşman iyice yaklaşmadan taarruza geçmemeleri gerektiğini anlattı, planlarına göre düşman birliği iyice yaklaşacak ve göğüs göğüse mücadele edeceklerdi.Ancak düşman askerleri iyice yaklaşınca onlara saldırmaları gerektiğini söylemişti. Fransızlar kendilerine yaklaştıkları esnada çetedeki bir gencin farkedilmesi üzerine kendilerine ateş açılmıştır. Düşman askerleri hemen ateşe başlamış ve çocuk yaşdaki gençlerin bazılarını yaralayarak grubun dağılmasını sağlamışdı. bu esnada Hüseyin ( Sayın ) efendi deomuzundan yaralanmıştır." Edited by - admin on 31.08.2006 00:03:24
admin Yönetici
Çocuk yaşdaki gençlerin koskoca birliğe nasıl kafa tuttuklarının anısıdır bu. Bunlar Nizipde yaşanmış gerçeklerdir. Daha geniş anlatımlar için Mete Sayın beyle irtibata geçtik, Kendisinden öğrendiklerimizi de sizle paylaşacağız. Lütfen Sizlerde büyüklerinize o yılları sorup, duyduklarını bize aktarınız.
imported_sedatyapici Üye
bu ahberi yazan arkadaşımıza teşekkür ediyorum.geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz.
sakalli0727 Üye
bu bilgileri forumda kalmak yerine devamlı sitede kalmasını ana sayfada kalmasını saglayabilirmiyiz admin abii diger bilgilerde geldikten sonra bunu yaparmısınız.çünkü forumda kalanlar belli bi zaman sonra 3 5 gün sonra kaybolup gidiyor göze dokanmıyor.bence cok yararlı bilgilerdir bunlar
admin Yönetici
Çok haklısın arkadaşım, bunlar bir hazinedir. En güzel yöntemi bulacağız İnşaallah. sizlerden arzu ettiğim büyükleriniz o yıllar hakkında bildiklerini size anlatsınlar sizlerde buraya aktarınki bizlerde faydalanalım.
babacancan Üye
emeği geçen arkadaşlara çok teşekkürler......
musaeken Üye
Bu konu beni çok etkiledi ve bana ilham kaynağı oldu.Özellikle kurtuluş sürecinde savaşa gidemeyen gençlerden kurulu savunma planı ve cesaretleri üzerine bir oyun yazmayı deneyeceğim.eğer yetkililerimiz kurtuluş günü konusunda kesin bir takvim ortaya koyup kutlama kararı alırlarsa bu oyunu ilk kutlama olayına hediye edeceğim.25 aralık kurtuluş günü şimdiden tüm Niziplilere kutlu olsun .Bir avuç cesuryürekli genç unutulmamalıdır.selamlar
Kasım Böler Üye
Kıymetli arkadaşlar, Nizip'in kurtuluşu ile Niziplilerin çok fazla bilgi sahibi olmadığını günlük yaşamımızda ve burada görebiliyoruz, bununla birlikte geçtiğimiz günlerde şöyle bir bilgi bana ulaştı bunu sizlerle paylaşma gereği hissettim... Efendim, Nizip'te o yıllarda ufak çaplı çatışmalar belki olmuştu ama aslında fransızlar Nizip'e hiç gelmediler ki Nizip'in kurtuluşu olsun, o yıllarda Antepte yaşanan çatışmalar Nizipteki insanları heyecanlandırmış kendilerini Nizip'e gelebilecek saldırılara karşı hazır tutmuşlar saldırılar gerçekleşmeyince de çete adı altında toplananlar Antep ve diğer çatışma noktalarına yardıma gitmişlerdir. kısaca bu şekilde... Bu konu ile ilgili olarak her ne kadar büyüklerimizdenbizzat duyduklarımız bu şekilde olmasa bile; bizim bilgilerimizinde (şu an için) çok net yazılı dayanakları yok araştırmalarımız devam ediyor, hatta bu konu ile ilgili olarak Milli Kütüphane'de yazılı kaynakların olduğunu öğrenince orada da bir araştırma yapacağız İnşaallah bu arada yaptığım araştırmalar sırasında Antep harbi başlamadan önce Kamil'in (Şehit Kamil) nasıl şehid edildiğini okudum ve gözlerim yaşardı sizlerinde okuması için buraya naklediyorum. Ayrıca Fransızlar için Antep'in ne kadar önemli olduğunu gösterir bazı notlar da mevcut

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim