Tarihimiz Kültürümüz

Nizip Savaşı Mevki Olarak Nerede Yapıldı ?

ibrahim1015 Üye
slm öncelikle tebrik ederim çok güzel bir resim bulmuşsun. bu resim eski fakat üzerinde çalışılarak renkli hale çevrilmiş. yani benzetme ama yinede çok güzel. Saygılarımla...
Subutay Üye
Bence resim orjinalinde de renklidir. Yani fırçayla yapılmışa benziyor. Teşekkür ederim.
ibrahim utkan Üye
sev sevde yorum resmin gerçeğini görsek iyi olur tama....
Subutay Üye
Gerçeeni bulsak sizden esirgermiyik yoorum... ;)
ibram27;78540 wrote:sev sevde yorum resmin gerçeğini görsek iyi olur tama....
Gökhan Dokuyucu Üye
Mustafa KANAL;77356 wrote:Nizip Savaşı Mevki Olarak Nerede Yapıldı ?Buda benden bir resim Nizip savaşı ile ilgili.Ama kaynağı hakkında bir bilgim yok
Çok enterasan bir resim neresi olabilir ki bu yer.. o sıralarda leylek camisi vardı ama leylek camiinin görüntüsü bu değil eğer yıkılıp tekrar yapılmamışsa!
admin Yönetici
İlk resim fırça ile yapılmış olmalı, yani fotoğraf değil. Muhtemeldir ki savaş sonrası bir anı anlatmak istemişler. Fakat bunu yorumlamak tarihcilere düşer. Şahsen merak ettim acaba neyi tasvir etmişlerdi ?
HakanSahin Üye
mustafa abi nin resminde bir hata var. niziple alakası yok belki antep olabilir. çok fazla ağaç var ve boyları çok uzun. ben nizipte böyle bir ağaçlık alanın var olduğunu duymadım.leylek camısinin olduğu yer olsa yolun akşına bakın düz akıyor.
Mustafa Bilici Üye
HakanSahin;101747 wrote:mustafa abi nin resminde bir hata var. niziple alakası yok belki antep olabilir. çok fazla ağaç var ve boyları çok uzun. ben nizipte böyle bir ağaçlık alanın var olduğunu duymadım.leylek camısinin olduğu yer olsa yolun akşına bakın düz akıyor.
nizip veya değil ama bildiğim osmanlı zamanında istanbuldan ağacın üstüne çıkan bir sincap hiç inmeden en doğuya kadar gidebilirmiş... yani eskiden ağaçlık çokmuş sonradan olan olmuş...
nizipli41 Üye
nizip savası memet ali pasa zamanında seytan deresinde yapılmiştir
serif sahin Üye
ahmeter;24173 wrote:Birçok Yer Adi Yaşanan Olaylarla Ilgili Olarak Verilmiştir.son Zamanlarda Yapilam Köy Ve Kasaba Adlarinin Degiştirilmesi Bence çok Yalniş Bir Uygulma.şimdi Torumahmut Köyünün Adi Dutlu Olmuş.zamanla Bu Torumahmut Ismi Tarihi Kayitlardan Okunduğunda Belki De Yukaridaki Iddealar Gündeme Gelecektir.şerif şahin Abi Bu Konuyu Okuyorsa Köyü Ile Ilgili Bildigi şeyler Mutlaka Vardir..bir De Onu Dinlemek Lazim :))))
slm alyküm arkadaşlar geç kalmış bircevap olacak ama nizip telekom sağolsun nizipe ADSL geldikten ancak 4-5 yıl sonra güya belediye sınırlarına dahil edilmiş(!) köye bu hizmet geliyor. köyümüzün halk arasında eskiden beri bilinen adı torumahmuttur.resmi olarak bilinen eski adı keferdut'tur şimdiki adı ise dutlu'dur köyde daha önce mahmut adında birisinin 1 yıl kadar oturduğna dair rivayetler de var ama hemen köyümüz yakınındaki bulgular bize nizip savaşi hakkında bilgi vermektedir. köyümüzün güneybatı tarafındaki boz tepe(aslında tepede sayılmaz) mevkiinde çok fazla sayıda ok ucu bulunduğu o bölgede kara sabanla çüt sürenler tarafından anlatılmaktadır. ayrıca köyümüzün kuzeybatı diyebileceğimiz sınırında daha fazla nizip mimarsinan mah. sınırında kalan bölgenin dedlerimiz tarafından bilinen isminin HARBELİ olarak bilinmesi, köyde ev yaparken çıkan kılıçlar bize nizip savaşının torumahmut civarında da olduğu-olabileceği fikrini vermektedir.
oktaysayar Üye
NİZİP SAVAŞINA BİR ANEKDOT HELMUT von MOLTKE (1800 - 1891) 1836 - 1839 yılları arasında Türk ordusunda müşavirlik ve öğretmenlik yapan Alman Feld Mareşal Helmut von Moltke II. Mahmut döneminde Hafız Mehmet Paşa'nın maiyetinde müşavir olarak Nizip Savaşına katılmıştır. Kendi memleketinde otuz bir yıl, Genel Kurmayı yöneten mareşalin, ülkemizin olayları ve durumu hakkındaki düşüncelerini tespit eden mektupları vardır. Mektuplarında Mareşal Moltke Nizip savaşı için, "Orada yenilen Türk değildi, kumandandı. Yenen de öbür taraf olmayıp, hurafelerdi. Harp planını, müneccimler vasıtası ile çizen, hücum emrini yıldızlardan alan kumandanlara karşı cesur Türk ne yapabilirdi ?.. Müneccimin Türkiye'den kovulduğu ve yıldızların harp işlerine karışmalarının yasak edildiği gün, Türkün ruhu yeniden parlayacak ve silah kullanmak için doğan bu kahraman milletin tarihi, eski ışığını bulacaktır." demiştir. MTB
hasan tekçe Üye
bende şu toru mahmut ile ilgili tahminimi söylemek istiyorum. torumahmut isminin ben tarumar veya mahmutun tor u gibi bir kökten geldiğini tahmin etmiyorum.bence aslı torunmahmut tur.yani torun aşiretinden mahmut isminde biri orda bir ev yapmış ve torunmahmut diye söylenmiş.zamanla bu halk ağzında toru mahmut diye söylenmeye başlamış ve torumahmut olarak kalmış.
zeynel1982 Üye
Nizip Savaşı Hafız Mehmed Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri ile Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa komutasındaki Mısır kuvvetleri arasında yapılan savaş. Kütahya Antlaşması'na rağmen, Mehmed Ali Paşa'nın Osmanlı padişahının emirlerini dinlememesi ve en son da tek taraflı olarak istiklalini ilan etmesi üzerine, Sultan II. Mahmud, 21 Haziran 1839'da bu asi paşanın yola getirilmesi için bir ferman yayınladı. Osmanlı kuvvetlerinin başına Hafız Mehmed Paşa getirildi. Harekete geçen Hafız Mehmed Paşa, Mayıs 1839 sonlarında Fırat'ı atlayarak Nizip Çayı ile bu çaya karışan Orul Suyu kenarında ordugahını kurdu. 21 Haziranda Halep'ten yola çıkan İbrahim Paşa iki koldan Birecik doğrultusunda yürüyüşe başladı. İki gün sonra da Osmanlı kuvvetleriyle karşılaştı. 23 Haziran günü Osmanlı ordusuna yanlardan başlatılan Mısır saldırısı, Halid Paşa, Miralay İbrahim Bey kendi kıtalarının; Hafız Paşa da Hassa Alayı'nın başında olarak verdikleri savaşta geriye püskürtüldü. Fakat 24 Haziran günü akşama kadar süren çarpışmada, Mısır süvari birliklerinin baskısı altında Osmanlı kuvvetleri ezildi ve Hafız Paşa çekilme emrini vermek zorunda kaldı. Geç verilen bu emir, ordu saflarının dağılmasına ve Mısır kuvvetlerinin galibiyetine yol açtı. Hafız Paşa bu durumda kurtarabildiği kuvvetleri ile Rumkale-Besni üzerinden Malatya'ya çekildi. Böylece Mısır meselesi sonuçlandırılamadı ve 1841 yılına kadar önemini arttırarak devam etti e-tarih sitesinden alıntıdır.
murats Üye
siyah beyaz resim, Istanbul`dan . Amdulmecid`in camiye gidisi. Nizip`le alakasi yok yani
kuseyyir Üye
Bu güzek paylaşım için öncelikle çok teşekkür ederim. Benimde katkım olması gayesiyle bir kaç şey söylemek isterim. Nizip savaşının tam olarak nerede yapılduğını bilmiyorum fakat bu savaşta köyüm olan Kürep osmanlı ordusu tarafında bir iftira sonucu yakılmış. Köy ahalisi durumu önceden haber alarak köyün bugünkü yerinde zamnında mevcut olan sazlığa saklanarak hayatını kurtarmış ve daha sonra höyüğe yerleşmişlerdir.
müslüm akpek Üye
Kürep neden iftiraya uğramış biraz detay verebilir misiniz, ihanetle mi suçlanmışlar.
kuseyyir Üye
ayrıntıyı bilmiyoruz. sadece yaşlılardan çocukken işittiğim uruşlular ile köy arasında bir sorun varmış ve uruşlular osmanlılara kürep mısır ordusuna yardım etti demiş. bunun üzerine de osmanlılar köyü yakmışlar. olaydan sonra köyden birinin ismini söylüyorlardı aklıma gelmiyor. bunu yanlarına kâr koymam kürebin sınırını uruşun harman yerine dayanddırırım demiş. ve gerçekten de eskiden kürebin sınırı uruşun harman yerine kadarmış. belki bu mevzu hakkında daha detaylı bilgi sahipleri vardır. ben sadece büyüklerden bu kadarını dinlemiştim.
müslüm akpek Üye
İlginç konular insan geçmişi bilmek istiyor, neden nasıl niye.
kuseyyir Üye
evet haklısınız müslüm bey. araştırmak ve bir şeylere ulaşmak çok güzel bir duygu.
kuseyyir Üye
Nizip Savaşı ile alakalı Arapça sitelerden bulabildiğim bir kaç fotoğraf:
müslüm akpek Üye
Resimleri göremiyorum
kuseyyir Üye
Sanırım sonra gelecek. ben yükledim. Kontrol edildikten sonra yayınlanacak diyor.
müslüm akpek Üye
kuseyyir;257726 wrote:Sanırım sonra gelecek. ben yükledim. Kontrol edildikten sonra yayınlanacak diyor.
Bir müddet yeni üyeler denetime takılır, resimler bu gün kontrolden sonra yayınlanır.
kuseyyir Üye
Evet. Dün ayrıca "16. yy Nizip, Rumkale, Birecik Nufusu" başlıklı konuya da bir kaç Halep vilayeti haritası eklemiştim Nizib'in yerini göstermiştim. Onlarda sanırım bugün yayınlanır.
kuseyyir Üye
Fotograflar yayınlandı fakat bu sayfa içinde neden görünmüyor? Ben forum üzerinden eklemiştim.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim