Nizip.com
Üye ol
Geleneklerimiz Anılarımız

Nar Ekşisinin Yapılışı

Görüntülenme: …

Gökhan Dokuyucu Üye
Yöremizde meşhur olan nar ekşisi yapımını bizzat gözlemleyerek fotoğrafladım ve Annemden nasıl yapıldığını öğrendim:)
şimdi sizlerle bunu paylaşacağım;

1.Aşama

fotoğraftaki narlar kırıldıktan sonra taneler haline getiriliyor

Nar Ekşisinin Yapılışı

bu aşamasını göremedim ancak o aşamanın başka bir fotosunu buldum onu atayım.

Nar Ekşisinin Yapılışı

2.Aşamada
tanelenmiş halde olan narlar daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir sedir üzerinde, kuvvetlice biri tarafından tepelenir. Altına bir teşt(kaba) koyarak suyu onun içine akması sağlanır.

3.Aşama
Böylelikle narın suyu süzülmüş olur. eğer şeker çuvalında yine de narın suyu kalmıştır diyorsanız onu bir teşte koyarak elinizle sıkarak suyunu çıkarabilirsiniz. Fotoğraftaki gibi

Nar Ekşisinin Yapılışı

gördüğünüz gibi bir süzeğin içine çuvaldaki ezilmiş olan narı koyup sıkma işlemine başlanıyor.

4.Aşama
Sıkma işlemi bittikten sonra narın suyu bir halleye(kazana) konarak odun ateşinde pişmeye bırakılıyor. pişme süresi sabahtan akşama kadar sürüyor taki nar suyu koyu kıvama gelene kadar.

Nar Ekşisinin Yapılışı

gördüğünüz gibi nar ekişisi pişiyor bu arada bizim kazan küçük olduğu için annem diğer narların suyunu çıkarmaya devam ediyor:)

5.Aşama
üzerinde oluşan köpük(kevt), bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşden indirilir ve soğutma işlemi ile şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanır.

Nar Ekşisinin Yapılışı

Afiyet olsun:)
Cali Üye
Teşekkürler Gökhan... Annemiin ellerine Seninde emeĞine SağLık...
Ağzımızı sulandırdın yav:D
Gökhan Dokuyucu Üye
NAR EKSISININ FAYDALARI.
Nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan korur.

İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engeller..

Nar tanelerinden ziyade, tüm meyveden üretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil çaya nazaran üç kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu bulunmuştur.. Meyve kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içerir. İshal kesici ve kurt düşürücü özelliği vardır. Kanlı ishalde kullanılır. Meyve kabuğu ekstresinin güçlü virüs ve mikrop öldürücü özelliği de vardır. Cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösterir. Meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve anti-tümör etkileri de bilinmektedir.
Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitaminler, mineraller, enzimler, antioksidanlar var. Serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır. Bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur.
Nar ayrıca diğer bir antioksidan vitamin olan C vitamini yönünden de zengindir. Vücudumuz için önemli mineraller olan demir ve potasyum içeriğine sahip bir meyvedir.
Narın mikro besin içeriğine bağlı, vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunduğu bazı çalışmalarla ortaya konulmuştur.

Narın idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği de vardır.

Nar ekşisinin bilinen bazı faydaları:

• Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler
• Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur
• Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır
• Enerji verir, yorgunluğu giderir
• İdrar söktürücü etkisiyle toksin atılımını sağlar
• Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur
• Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller
• Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar
• İshali (diare) önler, tedavide destek sağlar
• Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar
• Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır
Gökhan Dokuyucu Üye
CumaLi Budak;148491 wrote:Teşekkürler Gökhan... Annemiin ellerine Seninde emeĞine SağLık...
Ağzımızı sulandırdın yav:D

olsun söz sana bir çoban ve ezme salatası yaparım:D
başak Üye
gökhan abi sizin ve annenizin ellerinize sağlık. afiyetle yiyin inş.
nar ekşili kısırda güzel oluyor
hayri murat bakırcı Üye
gökhan senin yüreğine ,annenin ellerine sağlık teşekkür ederim bir ezme salata yapan olsa diyordum bende tam:D
Gökhan Dokuyucu Üye
Ne demek cadde27 kardeş salatanın lafımı olur ben size elimle köfte yoğururum onun yanında salatamızı yeriz Ne zaman isterseniz. Hafta sonları Nzipteyim.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Yine güzel bir bilgii paylaşımı olmuş, teşekkür eder, değerli teyzeme sağlık ve afiyet dilerim.
Hep merak etmişimdir, Nar ekşisi ile nar pekmezi aynımı ? ayrı mıdır diye.
ibrahim Üye
bildiğim kadarı ile aynı adminim

Gökhancım bu güzel ve kültürel konuyu paylaştığın için teşekkürler
gerçekten değerli bir bilgi, sitede daha önceleri ir çok yöresel şeyleri konu aldık ama nar ekşisini ilk öğreniyoruz...
nizip27700 Üye
Bu resimlere dün baktım ağzım ha bire sulandı, bu sabahta baktım yine sulandı. Ne kadar güzel resim çekmişsin. Annenizin ve senin ellerine sağlık. Bende nar ekşisinin nasıl yapıldığını bilmiyordum senin sayende öğrendim. Gördüğüm kadarıyla çok zahmetli ve eziyetli işi var. Marketten alırken fiyatını çok pahalı buluyorduk demekki az bile istemişler. Ben nar ekşisini, özelikle kışın soğanlı lahmacun yaptırırken içine kattırırım. Lahmacuna çok güzel bir tad verir. Soğanlı lahmacun yaptıranlara tavsiye ederim...
Mustafa Bilici Üye
gökhan annenin ve senin eline ve emeğine sağlık güzel bir paylaşım olmuş madem öyle bugün akşam şöyle acılı bir köfte yapta yiyek...

bu arada eksik bişey var bunun içine ekstradan bişeyler daha konuyormuş..:)
Gökhan Dokuyucu Üye
Sevgili arkadaşlar bu akşam 9-10 arası osmanlıda köfte yapacağız gelebilecekleri bekleriz.
tabii nar ekşili salatada var:)
selamlar...
miksam1988 Üye
Gökhan Dokuyucu;148554 wrote:Sevgili arkadaşlar bu akşam 9-10 arası osmanlıda köfte yapacağız gelebilecekleri bekleriz.
selamlar...
saat 7 de mesajı yazmıssın insan gelip haber vermez mi ask olsun :( Nasıl gecti bogazınızdan
Gökhan Dokuyucu Üye
geçmedi valla hep yutkundum :(:(
keşke hepiniz gelseydiniz.
ama diğer sefere seni gelip alacağım:)
muhtarımızda gelir o zaman belki...
gözlerinden hasretle öperim komşum...
miksam1988 Üye
Resim kaynağı

bu cvp Yeterli Sanırım
Gökhan Dokuyucu;148596 wrote:geçmedi valla hep yutkundum :(:(
fsoyarik Üye
Çok güzel bir çalışma,annenizinde sizinde ellerinize saglık.Selamlar
vedatakkas Üye
anacığının ellerine,kollarına sağlık,senin de verdiğin bilgiler için ve resimler için emeğine sağlık.
yalnız nar ekşisi ile nar pekmezi yapımları bildiğim kadarı ile aynı değil,farklı bir işlem var sanıyorum.
benbaskan Üye
Gökhan Dokuyucu;148596 wrote:geçmedi valla hep yutkundum :(:(

öncelikle annenin eline emğine sağlık...
sonrada bence sen hiç te yutkunmamışsındır...:) iftardan biliyorum seni:D
gold_gold Üye
:((((((((((((((((((((((((((((((((
coskun Üye
gokan avurdum birbirne yapıştı yutkuna yutkuna.

Sizlere afiyet olsun.
hayri murat bakırcı Üye
Gökhan Dokuyucu;148554 wrote:Sevgili arkadaşlar bu akşam 9-10 arası osmanlıda köfte yapacağız gelebilecekleri bekleriz.
selamlar...

Kardeş gelmek istiyordum ben bana ne zaman yapılır falan diye düşünürken siz yapmış yemişsiniz bile malesef göndermiş olduğun mesajı yeni farkettim ama kısmetmiş neyse başka bir zaman kalsın ama senden bir ezme salata alacaklıyım :):D...Unutma
Gökhan Dokuyucu Üye
baksen:D cadde27 ben seni çağırdım sen gelmedin siteyi takip edecektin sitemizin güncel bir site olduğunu unutmuş olmalısın:D her dakika bir toplantı olabilir:)
Senin bana bir çay borcun var unutma:)
hayri murat bakırcı Üye
eywallah kardeş baştacısın ne zaman dersen ama bir hafta yokum şehir dışına çıkıyorum gelince görş. cezamızı çekeriz...:)

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim