Geleneklerimiz Anılarımız

Atasözlerimiz, Deyimlerimiz.

nizipli_mehmet Üye
Aslı pektir gelmez insana zarar, katırın anası eşşek. Zengini şımarık evlat, memuru süslü avrat, fukarayı ise kuru inat bitirir. Helva şirin nefis kafir, helvacı zalim. Kör kuyuya su dökmekle kuyu sulanır mı kuyunun içerisinden su kendiliğinden kaynamalı. Başı hocanın döşü hocanın yedi hissenin beşi hocanın get gerisisini dağıt. Gönül ne arif ne zarif eşşek gibi bir herif bala da konar boka da. İt gemik yalamakla doymaz. İti öldürene sürüdürler. Nacarın (marangoz) kapısı sırımdan (iple) bağlıdır. Kurtlu nohudun kör alıcısı olur. Fukaranın aklı mı olur. Avrat hasta olacağına ben olim, ben öleceğime avrat ölsün. Ölüye rahmet gerek nerden gelirse gelsin. Doğacak oğlak bokundan bellidir. Ahlak olmayan bir toplamu kanun hiç bir şey yapamaz. Çalışmadan kazananla, kazanmadan harcayanın akıbeti hüsrandır. İşin yoksa samana kazık çak. (olması zor iş için söylenir). Kaş ile göz gerisi söz (Yakışıklı ve güzel olanlar için söylenir) Biri buldun iki istin, altın buldun çıkın istin, çıkını da buldun kömme istin. İtin kuyruğunu kesmekle, it tazı olmaz. İtin boynuzu çıkmazmış, gendini enik zannedermiş. Yavuz ata yem veren çok olur. Karpuz kesmekle yürek soğumaz. Deli aklına geleni yapar. Sinek pekmezliyi sever İtin yarası mı biter? Fukaralık ne hoştur; Yat ikindi kalk kuşluk. Deliye sıç demişler ne dere koymuş ne tepe. Verdiğin bir yumurta, öldürdün dürte dürte. İtin tümeci daş. it nasihattan anlar mı? Aşa dökülen yağ zaye gitmez. Ehli keyfe keyif verir kahvenin kaynaması, Eşşeği yoldan çıkarır sıpanın oynaması. Altından yel geçen, üstünden sel geçen maldan hayır bekleme. Kalk demeden kalkamayan evlattan, Deh demeden gitmeyen attan hayır bekleme. Yem yemeyen attan, komşusunu kapan itten, babası evini unutmayan avrattan hayır bekleme.
nizipli_mehmet Üye
İtin ayağını taştan mı esirgin Ben umarım bacımdan, bacım ölür acından. Nizip'in daşı (taşı) havara(yumuşak bir taş) al borca yaz duvara. Deli arlanmaz sahibi arlanır. İt doydu haydar mı kaldı. Azına da bereket. Toprağı daşlı avradı kardaşlı al. Karpuzun hamı, avradın topalı. İti sayarlar sahibinin hatırı için. Bartıl (rüşvet) kapıdan girerse iman tağadan (pencere) çıkar. Dereye su gelene kadar kurbağanın gözü berelir. Kör gidiy yol gidiy. (Boşuna manasında) Eldeki (başkasındaki) yara duvardaki deliktir. Cücüğü (kuş yavrusu) güzün sayarlar. Avradı boşayan topuğuna bakmaz. Beleş olsun deve depiği (tepiği) olsun. Kanamad (iftira) kandan beter. Hamaz (ihbarcı) olmasa dilki (tilki) bazarda (pazarda) gezer. Evde var eşiklik hamama gitmek eşeklik. Yazın aba kışın yaba al. Yüzü hedik suyu ile yunmuş. (arsız, utanmaz, yüzü kızarmaz). Zalımın (zalimin) zalımlığına bakma ömrünün kısalığına bak. Aç it fırın yıkar. Berk (hızlı) kaçan atın boku seyrek düşer. İtin boynuna altın tasma takmışlar, gören it ağa demiş. Anası ne ki, danası n'ola. İte sormuşlar neden ürin, "kurda demiş" peki neden cızırdıyorsun "bende korkuyorum" demiş Eşeğin göynüne (gönlüne) kalsa bir bağ bakteniz (maydanoz) götürmez. Otu çek köküne bak İte bak yattığı yere bak.(Olduğundan farklı görünenler için). Öküzüm güzel olsun, çüte yürümesin. Teke sahibine güzel kokar. Delikli taş yerde kalmaz. Çebişin (keçi yavrusu) kötüsü pınarın gözünden su içer. Et almaya sarkıyorsun, para vermeye korkuyorsun. Patlamış darıdan (mısır) tohum olmaz. Avrad maı kapı mandalıdır, girerken alnının çatına şak diye değer, çıkarken değer. Nizip'li, insanları, eşyaları ve olayları bir şeylere benzetmeye meraklıdır. Benzetmeyi tam yerine göre yapmışsa "Nasıl, haphap kimi oturttum deel mi ağam"der. Aşağıda haphap kimi oturan benzetmelere bir kaç örnek yer almaktadır. Masmana(fabrika) hesabı kimi: (karışık, içinden çıkılması zor hesap). Hırsız süllümü (merdiven) kimi Mart buzası (buzağısı) kimi Hobap(Bir köy) zeytini kimi. (yağsız, yavan) Meymama masmana kimi: (geniş bir mekan gibi) Cin cücüğü kimi. (ufak tefek). Çemkirir (sümsürmek) kimi. Analık ayranı kimi. Hamo'nun havucu kimi. Öküz kimi. (kafası çalışmaz). Öküzün suya sıçtığı kimi. (patavatsız). Babanın abdest suyu kimi: (içecek için; yavan) Zeyt kimi yüze çıkıy: (her zaman haklı çıkıyor). İt gibi çemkiriy (havlıyor) Nizipliler çok güzel kadın ya da yakışıklı erkek için "lahmacun kimi, fıstık kimi" benzetmesi yapar.Kadın ya da erkek çirkinse benzetme "Eti dökülmüş lahmacun"a dönüşür. Uzun boylu kişi için 'Hırsız süllümü"(merdiven) halsiz görünümlü kişi için "pirpirim" (semiz otu) benzetmesini kullanır. Sağlıksız görünen kişi "Cenaze kimi yüzü, suratı" diye tanımlanırken yüzü al kırmızı yanıyorsa "Temotos" (domates), dimdik yürüyorsa "Tokdmir serperesi", genç kişiler "Fidan gibi, hıtta acırı, çiçeği burnunda acır" biçiminde ifade edilir. Bıyığını kesen erkeğe "Hamam oğlanı ya da tüysüz şeftali", beyaz tenli şişmanca kadına da "Hamur topağı" benzetmesi yapılır. Suratsız bir adam için "Suratı mahkeme duvarı kimi", iri yarı kişiler için "Zom kimi", zayıf çelimsiz kişiler için "Bakteniz kimi" (maydonoz) benzetmeleri yapılır
HakanSahin Üye
KESKİN SİRKE KÜPÜNE ZARAR
HakanSahin Üye
ZAMBIRI KALKTI ELLAM
nizipli_mehmet Üye
HakanSahin;71433 wrote:KESKİN SİRKE KÜPÜNE ZARAR
bu nıızpe aıt degıl kı hakan abı
HakanSahin Üye
NİZİPLİLER ÇOK KULLANIR BU HANEĞİ :D
HakanSahin Üye
APTAL ' IN KARNI DOYDUMU GÖZÜ AYAKKABISINI ARAMIŞ. MİSAFİR MİSAFİRİ SEVMEZ EV SAHİBİ HİÇ BİRİNİ SEVMEZ
nizipli_mehmet Üye
tamam abı saol bılgı verdıgın ııcn
saldiray27 Üye
tşkler abisi...gülmekten kendimi alamadım valla burda...çok komik bazıları ya...
nizipli_mehmet Üye
onemlı degıl abı herkesten boyle nızıple ılgılı konularda konu beklerız
başak Üye
sevgili Nizip.com üyeleri NİZİP'te atalarımızdan dedelerimizden,ninelerimizden kalma atasözlerini paylaşalım. eldeki yara duvardaki delik. eşeğini kayyim kazığa bağla komşunu hırsız çıkarma zeyit kimi yüze çıkıy. it gibi kemçiriy pissik gibi pusuy. cin cücüğü kimi
başak Üye
meymana masmana kimi yüzü hedik suyu ile yunmuş.
başak Üye
arığa su gelene kadar kurbağanın gözü berelir. babanın aptest suyu kimi
nizip27700 Üye
Niziplilerin kendi ürettiği, fakat kitaplara girmemiş ata sözlerimiz var. Bu atasözlerimiz unutulmasın, yok olmasın diyorsak büyüklerimizden işittiğimiz bu güzel ata sözlerini burada arşiv yapalım diyorum. Hele bazı ata sözleri var ki gülmemek mümkün değil. Benim aklıma gelenlerden bir kaçını buraya ekledim. Akılma geldikçede eklemeye devam edeceğim. Bakalım güzel Nizibimizde bizlerin duymadığı ne ata sözleri varmış..... Babamdan işittiğim bir kaç tanesini yazıyorum... Ehli keyfe keyif verir kahvenin kaynaması, Eşşeği yoldan çıkarır sıpanın oynaması... :D :D Abdal kızı hatun olmaz Dilenmezse karnı doymaz... Katranı kaynat olmaz şeker İlle cinsine çeker, ille çeker.. Atma ite kebabı, olmaz sana sevabı :D :D Babacığım iyiki varsın sayende bu güzel atasözlerini ölümsüzleştirdim....
Subutay Üye
Abi güzel konu. Teşekkür. Daha önce de benzer bir başlık olacaktı. Birleştirilebilir. Moderatöre duyrulur...
mehmet gül Üye
Bir Tanede Benden Kulagı çınlasın Annem Hep Söyler.inersin Gönül Inersin,attan Eşeğe Binersin,eşeğide Bulamazsan,yaya Yola Düşersin.
okyanus_27 Üye
Ben umarım bacımdan,bacım ölür acından. Haneği alan verenden uz gerek. Kömme eşeğe kurban olasın.
fsoyarik Üye
El eli yıkar El döner yüzü yıkar
Mustafa Bilici Üye
s.....n elime sıvayayım yüzüne....
HakanSahin Üye
abdalın karnı doydumu gözü pabucunu ararmış :D
onur27700 Üye
** Eşşek nerde debelenirse sıpada orda debelenir. ** İt ite itte kuyruğuna buyururmuş. ** Evde var eşiklik, hamama gitme eşşeklik. ** Her boyayı boyadık fıstığı yeşilimi kaldı. ** Yemeniynen yiridikte haphapıynan kaçmamızmı kaldı. ** Bizim gelin bizden kaçar başını örter ... açar. ** Dereye su gelene kadar kurbağanın gözü berelirmiş. ** Hacı hacıyı mekkede, hoca hocayı tekkede,bok boku boklu derede bulurmuş. ** Ver yiym , ört yatıym bekle canım çıkmasın. ** Elime ne sıçtınki yüzüne süreyim. ** Antep'in daşı havara , al borca yaz duvara. ** Ne inkar ederiz nede yerine getiririz (borç ödeme noktasında) ** Elin atına binen tez iner. ** Eşşeği sattık çöö demeden kurtulamadık. ** Sen ağa ben ağa bu ineği kim sağa. ** Ohh sallama yem sıcak ahır. ** Çağrıldığın yere erinme , çağrılmadığın yere görünme. ** Saman altında buzağıı arama. Deyimlerde geçen bazı sözcüklerden dolayı özür diliyorum ancak yerine yazabilecek başka kelime bulamadım ve orjinalini bozmak istemedim sevgili hemşehrilerim.
onur27700 Üye
nizip27700;135896 wrote:Niziplilerin kendi ürettiği, fakat kitaplara girmemiş ata sözlerimiz var. Bu atasözlerimiz unutulmasın, yok olmasın diyorsak büyüklerimizden işittiğimiz bu güzel ata sözlerini burada arşiv yapalım diyorum. Hele bazı ata sözleri var ki gülmemek mümkün değil. Benim aklıma gelenlerden bir kaçını buraya ekledim. Akılma geldikçede eklemeye devam edeceğim. Bakalım güzel Nizibimizde bizlerin duymadığı ne ata sözleri varmış..... Babamdan işittiğim bir kaç tanesini yazıyorum... Ehli keyfe keyif verir kahvenin kaynaması, Eşşeği yoldan çıkarır sıpanın oynaması... :D :D Abdal kızı hatun olmaz Dilenmezse karnı doymaz... Katranı kaynat olmaz şeker İlle cinsine çeker, ille çeker.. Atma ite kebabı, olmaz sana sevabı :D :D Babacığım iyiki varsın sayende bu güzel atasözlerini ölümsüzleştirdim....
İYİKİ VARDIN VE İYİKİ SENİ TANIDIM SEVGİLİ VE RAHMETLİ BABACIĞIM.BENDE SENİN SAYENDE ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM. MESELA BABAM İŞ YAPMAK İSTEMEDİĞİMİZ ZAMANLARDA '' YÖNÜNÜ TAŞBAŞA DÖNMÜŞ İŞ İŞ DİYEMİ AĞLIYON KIZIM'' DERDİ. BİRDE VALLAH MI DEDİĞİM ZAMAN YALLAH DERDİ. YALAN BİR ŞEY SOYLEDİĞİNDE '' BABAM ÖLSÜNKİ'' DERDİ TABİ DEDEM ÖLMÜŞTÜ ZATEN. ŞİMDİ BAZEN BENDE DİYORUM BABAM ÖLSÜNKİ YADA YALLAH DİYE VE BU KELİMELERİ KULLANMAK ONU YAŞATMAK GİBİ GELİYOR BANA TEŞEKKÜR EDERİM ONU BANA TEKRAR YAŞATTIĞIN İÇİN ABİCİĞİM.LABORANT KARDEŞİN:)TANIRSIN İYİ DÜŞÜN...
deniz yıldızı Üye
Bi tane de benden olsun:) İti kırkmayla tazı olmaz kalburcu kızı hatun olmaz... Ayrıca serçenin annesi yavrusuna ögüt veriyormuş.İşte anlatmaya başlamış demiş "avcı gördün baktın eğiliyor yerden taş alıcak hemen uç" demiş.Yavru da laf bulacak ya "e anne ya taş cebindeyse" diye sormuş.Annesi bakmış yüzüne sonra da "Sen öğüdünü elinle almışsın"demiş sana öğüde gerek yok:)))kulakları çınlasın babam anlatır bunu kafa tuttuğumda kendisine:)
nizip27700 Üye
onur27700;136042 wrote:** Eşşek nerde debelenirse sıpada orda debelenir. ** İt ite itte kuyruğuna buyururmuş. ** Evde var eşiklik, hamama gitme eşşeklik. ** Her boyayı boyadık fıstığı yeşilimi kaldı. ** Yemeniynen yiridikte haphapıynan kaçmamızmı kaldı. ** Bizim gelin bizden kaçar başını örter ... açar. ** Dereye su gelene kadar kurbağanın gözü berelirmiş. ** Hacı hacıyı mekkede, hoca hocayı tekkede,bok boku boklu derede bulurmuş. ** Ver yiym , ört yatıym bekle canım çıkmasın. ** Elime ne sıçtınki yüzüne süreyim. ** Antep'in daşı havara , al borca yaz duvara. ** Ne inkar ederiz nede yerine getiririz (borç ödeme noktasında) ** Elin atına binen tez iner. ** Eşşeği sattık çöö demeden kurtulamadık. ** Sen ağa ben ağa bu ineği kim sağa. ** Ohh sallama yem sıcak ahır. ** Çağrıldığın yere erinme , çağrılmadığın yere görünme. ** Saman altında buzağıı arama.
Sevgili Onur kardeşim.. mesajıma olumlu yazıların için teşekkür ederim. Ata sözlerinden bir demet sunmuşsun inan her biri birbirinden komik ve güzeldi .Benimde aradığım bu tür ata sözleri. Bu tür atsözleri kulaktan kulağa dilden dile dolaşıyor, ama çoğumuzun işitmediği yüzlerce hatta binlerce ata sözlerimiz yok olup gidiyor. Buraya ata sözlerinden birer demet ekleyen tüm üye arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Zaten bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Sayenizde müthiş bir arşivimiz olacak...
fsoyarik Üye
Her köyden bir deli zergilden tuttugunu getir

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim