Resim kaynağı
Ule selah!bizim oglani niye döviysin len. Bu usak senin tayinmi.seni buyin dirnaana kurban ederim ha.kani içine akasica ya hele bak el kadeni usagi ne hala getirmis.sen yavas,hele bizim herif gessinde,ben gelim seni anana söylim.gözü kör olasicada yetmiyesice ya.di hele bir daha vurda görim ha.heç senin elleriniayaklarini kirarim.yeri savusta get getirme beni oriya. NOT FOR YOURSELF;FOR NIZIP
İKİ NİZİPLİ TEYZENİN DİYALOGLARI:
AŞEY:HAYCE KELE ANAM NERDESİN SEN
HAYCE:NEDİM ANAM,ACI İKİ SOLUK FATTIM GİLE HASDE BELLEMEYE GETTİMDİ
AŞEY:SAHMİ KELE.NOLMUŞ FATTIMA
HAYCE:EVVEL GÜN AKŞAM İNEK MAMEDİN AVRADI SÖYLEDİYDİ.FATTIM HASTE ACI BİR HASTE GÖRMİYE GET DİYE.GETTİM KELE AMAM.AVRAT HEC ERİMİŞ BİTMİŞ AYNEN.YÜZÜ İÇİNE GECMİŞ AVRADIN.HEC HALIM YOK DİY.CİGERLERİ BALKIYMIŞ.PENDİR HASTELİĞİNE TUTULMUŞ.
AŞEY:AMMAAAN KIZ.
HAYCE:BÖRGÜ İÇİNE GECMİŞ MASİMİN.
AŞEY:ONU DA ELE EDEN AHA O YILAN SOKASICA HERİFİ HA.DERT TUTASICA DA KANI İÇİNE AKASICA YA.FATTIM YAS YASADIMI Kİ ANAM.HERİF ANASINA YEDİRDİ AVRADI.YAŞ YAŞATMADI FATTIMA
HAYCE:UŞAKLARI HEYİRLİ OLAYDI KEŞKE.HEC ONLARDA AYNI BOBASI.ANALARIN YERİTMİYLER ANAM YERİTMİYLER.
insanlar ikiye ayrilir.NIZIPLILER VE DIGERLERI
Mehmet Ali Kücük Kardesim,
Su yazmis oldugun yazilar inanki o kadar güzel ve degerliki,
sayende cok öncelerden konusmus oldugum Nizip Dilini hatirlamis
oldum, hem güldüm hemde mutlu oldum.
Bundan dolayida sana tesekkür ederim(yazilarin icin)
Daima bu yazilarini ve birikimlerini bizlerle paylasmani temenni ederim.
Ben burada, (Almanya-Hamburg'ta) yasayan kendi tanidiklarim olan Nizipli arkadaslarima bu yazdiklarinizi kopya yapip ilettigimde, onlarin bu yazilara nasil güldüklerini bir görseydiniz, sizde mutlu olurdunuz.
Bizler cok uzun yillar önce Nizipten ayrilmis ve kendi Nizip dilini unutmaya yüz tutmus bir zamanda böyle bir yazinin karsimiza cikmasi bizleri cok sevindirdi.
En icten Selamlarimizi gönderiyoruz. Yusuf Uygur
Sevgili yusuf uygur kardesim.
Şu cevabın beni ne kadar sevindirdi bilemezsin.Yıllardır bu tür seyler yazarım.Ama hiç kimsenin okumadığı kanısıyla yazdığıma pisman olurdum.Simdi inanıyorumki bu site gercekten cok onemli bir fonksiyonu eda ediyor.Siz almanya da ben ankarad oteki bilmem nerede ama ortak bir paydamız varki hepimiz Nizip özlemi çekiyoruz.ve hasretlerimizi burada dindirme fırsatı buluyoruz.Sizi bu sitede ilk defa göruyorum oylemi.Siteyi yeni mi buldunuz.Daha cooook ugrasmak isterim böyle seylerle ama inan ban avakit bulamıyorum.İş okul ödevler gercekten yoğunum.Ama bu tür seyler yazmaya devam edeceğim.Kendine iyi bak.Almanyaya sevgiler gönderiyorum.
insanlar ikiye ayrilir.NIZIPLILER VE DIGERLERI
Iki Nizipli Teyzenin diyaloglari:
ASEY:Hayce kele anam nerdesin sen
HAYCE:Nedim anam aci ikisoluk fattim filden hasde bellemeye gettimdi.
ASEY:Sahmi kele nolmus fattima
HAYCE:Evvel güm aksam inek mamedin avradi sölediydi.Fattim haste acibir haste görmiye get diye.Gettim.Kele anam ne görim.Avrata hec erimis bitmis.Yüzü içine gecmis avradin.Hec halim yok diy.Cigerleri balkiymis.Pendir hasteligine tutulmus.
ASEY:Ammaaaan kiz elemi.
HAYCE:He he börgü içine gecmis masimin.
ASEY:Onuda ele eden aha o yilan sokasica herifi ha.Dert tutasicada kani içine akasica ya.Fattim yas yasadimiki anam.Herif anasina yedirdi avradini.Yas yasatmadi fattima
HAYCE:Usaklari heyirli olaydi keske.Hec onlarda ayni bobasi.Analarini yeritmiyler anam yaritmiyler
YAZILAR OKUNAMADIGI IÇIN TEKRAR YAZDIM insanlar ikiye ayrilir.NIZIPLILER VE DIGERLERI
Firdös: Kele Emne bacı bizim hösün mamedin bir böyük kızı vardı.Noldu kele o.
Emne: Nolcak kele anam.evde oturiy herhalda.
Firdös: Kociya mociya varmadı delmi.
Emne: Yok kele bacım. Kara şattım gibi bir kız. Kim netsin onu.
Firdös: Tama anam kanı şirin diyler kızın.
Emne: Beee ! Kele get anam.Elleri ayakları meşe odunu kimi.Başaratsız.Kim diy kele size eyi diye.Herif eve ac gelse bir haspeli aşı biliripde önüne koyamaz.Aman bacım aklıızı balınıza devşirin.Oğliiin hayatini mahvetme.
Firdös: Amaaan. Ne biliiim. Hara gidim bilmim. Bacım oğlan askerleni yaptı. E düyençi selahin yanında nacarlık yapiy. Eyi kötü avradı ac bırakmaz. Namıslı içkisi cıgarası yok. Kele kuzu kimi oğlan.E zatan benim bir ayam mezarda.Ölür mölürüm kele öte dunyaya everimde gidimoşlanı. Ya rebbi gişikızı nasib edesin oğluma. Ne bilim Allah bes heyirsize düsürmiye.Rezil malamat etmiye
Emne : Amin bacım amin
meraba bu yazılar beni cok duygulandırdı gercekten ben dısaardayım Nizip'in dısında yani... oraları cok ozledim yaa... senin sayende sanki ordaymısım gibi cok saol emeklerıne....
mehmet ali bey keşke bunun devamnı getirseymişsin çok güldüm sabah sabah şu bizim nizip hatunları yokmu çok dedikoducular vallahi yinede bişeyler yazılır bu sayfaya inşallah.
eser abla duymamıs olmam normaldır ama dedıkodu yaparlar onu bılıyorum fakat ıste boyle konustuklarını hıc duymadım ne bıleyım benım aılede yok ondandır belkı
dımı gerı lerden oldum ama ne bıleyım eser abla ben oyle konusmalrın ortasına hıc gırmedımm kı bızım komsularda pek konusmazdı yanı oyle benım sucum degıl yanı bılmemek
cok gzl olmus amcamin kiziyla okuduk vallah gülmekten karnimiz agriyor cok hos :D:D:D
herseyi anladik ama bi yerde ne anlama geldini cikaramadik
nizip arsivine de baktim yoktu:)
Emne: Yok kele bacım. Kara şattım gibi bir kız. Kim netsin onu. bu ne anlama geliyor
:D:D
Sevgili Mehmet Ali Küçük kardeşim paylaşımın için teşekkürler. Aslında hepimizde günlük hayatta böyle konuşuyoruzda, fakat ne hikmetse konuştuğumuz şiveyi yazıya aynen dökünce nasıl farklı konuştuğumuzu o zaman farkına varıyoruz. Konuştuğumuz aksan özbe öz Nizip aksanı, fakat yazımız İstanbul Türkçesi olduğundan böyle ilginç yazılar ortaya çıkıyor. Benim aklım bastı basalı bele konuşurum. Kerçte ederim aşlanlıkta ederim, konuştuğum haneği Nizip sınırı anliyde nedense yadırgılar anlamiy. :D:D:D
niziplisaide;125786 wrote:cok gzl olmus amcamin kiziyla okuduk vallah gülmekten karnimiz agriyor cok hos :D:D:D
herseyi anladik ama bi yerde ne anlama geldini cikaramadik
nizip arsivine de baktim yoktu:)
Emne: Yok kele bacım. Kara şattım gibi bir kız. Kim netsin onu. bu ne anlama geliyor
:D:D
Yok kele bacım : Yok deme, öyle deme bacım
Kara şattım gibi bir kız : Cin gibi gözü açık, kara kuru huysuz birisi
Kim netsin onu : Kim alır öyle bir kızı
Sevgili niziplisaide bacım işte dilimin döndüğünce sizi aydınlatmaya çalıştım. İnşaallah bir kamus (sözlük) yapma grişimlerimiz olursa bir tanede size hediye ederiz. Sağlıcakla kalın...