Nazara geldiğine inanılan bir kişiyi bu durumdan kurtarmak için kurşun dökülür .bunun için önce kurşun parçası tandır kaşığı denen uzun saplı demir bir kaşığın içine konularak eritilir . bir eleğin içine bir tas su,bir küçük ayna,bir parça ekmek,bir dikiş iğnesi,soğan ,terlik teki konulur.Elek ve içindeki su dolu tas kurşun dökülecek kişinin başının üzerine tutulur,erimiş kurşun su dolu tasın içine dökülür.Sudan çıkarılan kurşunun aldığı biçime göre fikir yürütülür.sonra kurşun bir çivi ile kapının üzerine asılır.
Geleneklerimiz Anılarımız
Resim kaynağı
Nazara geldiğine inanılan bir kişiyi bu durumdan kurtarmak için kurşun dökülür .bunun için önce kurşun parçası tandır kaşığı denen uzun saplı demir bir kaşığın içine konularak eritilir . bir eleğin içine bir tas su,bir küçük ayna,bir parça ekmek,bir dikiş iğnesi,soğan ,terlik teki konulur.Elek ve içindeki su dolu tas kurşun dökülecek kişinin başının üzerine tutulur,erimiş kurşun su dolu tasın içine dökülür.Sudan çıkarılan kurşunun aldığı biçime göre fikir yürütülür.sonra kurşun bir çivi ile kapının üzerine asılır.
senden güzel olmasın öyledir
hakketten ne işe yarıy o terlik ten ayne
ayna da bayanların karşısında süslendikleri aynamı olacakmış yanııııııııııııııııııııııı
Valla ne diyeyim cumali döken birini bulsakda döktürsek.Epeydir döktürmüyoruz kurşun, Allah hepimizi nazarlardan kazalardan belalardan korusun..
Evet başak hem kurşunu döküyorum. Hemde döktürürüm, kendime. İhtiyacı olanları beklerim.Gelirken parayı bol getirsin yanında :) Bende su, kurşun ve leğen var onlara gerek yok.Sadece parayı çok getirsin döktürecek olan.:)
Nizip Geleneklerinden Kurşun Dökme
Görüntülenme: …
ya bunu mantıklı olarak bi okusana.......:)
bu bir gelenek hiç duymadınmı?anneanne, babaanne ve ninelerimizden kalma...:Dboroboro;86952 wrote:ya bunu mantıklı olarak bi okusana.......:)
pek saglıklı ve mantıklı bi gelenek yada inanç tipi değil...yani biraz cık saçma...
biz bunu eğlenmek için yapardık
o da güzelmişş
nizip güzeli;86985 wrote:o da güzelmişş
senden güzel olmasın öyledir
yaw merak ettim Çarşafın altındaki BaşakMı acaba:D
Ali abi ben değilim ben resmi çekenim:DC.ali;87014 wrote:yaw merak ettim Çarşafın altındaki BaşakMı acaba:D
he he he adamın ustune yanlıslık la dokersen ne olacak:D:D
valla bende korktum:D onun için çarşafın altına girmedim bi erimiş kurşunun üzerinize döküldüğünü düşünün allah korusun:(DavutYILDIRIM;87038 wrote:he he he adamın ustune yanlıslık la dokersen ne olacak:D:D
Mustafa Kanal abi ne diyorsun Bu İşe:D
mustafa kanal abidemi kendine kurşun döktürüyor?abimize nazar değmesin
Ninem ve anamda bize çok kurşun dökerlerdi:)
Ancak doğrumuydu yanlışmıydı bilmem. O zaman bir gelenekti işte. Kurşun dökülmeyen ev o zamanlar pek nadirdi zaten. Her evde bu uygulama yapılmıştır zannedersem.
Ancak ninem tepsinin içine metal bir para da koyardı, kurşun dökme işlemi bittikten sonrada o parayı sokağa atardı.. Tabi bizde o parayı bulup eskimo almak için uğraşırdık.
Ancak ninem o paranın artık uğursuz olduğunu ve o para ile birşeyler alınamayacağını söylerdi.
ÖZLEDİM AMA O GÜNLERİ!.....
Ancak doğrumuydu yanlışmıydı bilmem. O zaman bir gelenekti işte. Kurşun dökülmeyen ev o zamanlar pek nadirdi zaten. Her evde bu uygulama yapılmıştır zannedersem.
Ancak ninem tepsinin içine metal bir para da koyardı, kurşun dökme işlemi bittikten sonrada o parayı sokağa atardı.. Tabi bizde o parayı bulup eskimo almak için uğraşırdık.
Ancak ninem o paranın artık uğursuz olduğunu ve o para ile birşeyler alınamayacağını söylerdi.
peki içindekı terlık ıle ayne ne ıse yarıyor?
nizipli_mehmet;87087 wrote:peki içindekı terlık ıle ayne ne ıse yarıyor?
hakketten ne işe yarıy o terlik ten ayne
anneanneme sormam lazım ben de bilmiyom
sor ozaman hele ne dicek bakım
terlikte özellikle sokakta giyilen terlik olucakmış
başak;87109 wrote:terlikte özellikle sokakta giyilen terlik olucakmış
ayna da bayanların karşısında süslendikleri aynamı olacakmış yanııııııııııııııııııııııı
mustafa abiii sana Laf verdik Cevap vermedin:)
dervis abi hatırlattığınız için teşekkür ederim bazı ayrıntıları yazmayı unutmuşum hemen ilave ediyorumdervisdörtbudak;87081 wrote:Ninem ve anamda bize çok kurşun dökerlerdi:)
kurşun dökülecek tasın içine bozuk para konulur kurşun dökme işlemi bittikten sonra tas içindeki sudan kurşun dökülen kişiye içirilir.tastaki su ve bozuk para dört yol ağzına dökülür arkaya dönüp bakmadan yürünülürmüş.
C.ali;87040 wrote:Mustafa Kanal abi ne diyorsun Bu İşe:D
Valla ne diyeyim cumali döken birini bulsakda döktürsek.Epeydir döktürmüyoruz kurşun, Allah hepimizi nazarlardan kazalardan belalardan korusun..
başak;87041 wrote:mustafa kanal abidemi kendine kurşun döktürüyor?abimize nazar değmesin
Evet başak hem kurşunu döküyorum. Hemde döktürürüm, kendime. İhtiyacı olanları beklerim.Gelirken parayı bol getirsin yanında :) Bende su, kurşun ve leğen var onlara gerek yok.Sadece parayı çok getirsin döktürecek olan.:)
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.