018_Sizden Gelenler

Nizipte Nufus

şükrü çiftçi Üye
Az gittim. Uz gittim. Yine masamın başında arkadaşım olan kalemimi elime alarak başladım yazmaya:
Resim kaynağı
Memleketim Nizip’ te bakabilecekleri kadar değil de yapabilecekleri kadar çocuk yapmayı felsefe haline getiren Nizipli aileler oldukça perişan duruma düşmüştür. Bu ailelere çok çocuk yapma sebebiniz nedir? Diye sorduğumda aldığım cevap “Evladım çok kardeş olursan kimse sana dokunamaz, bunlar çok nüfusludur korkusuyla yanına bile yaklaşamazlar ancak; Allah korusun tek başına olsan herkes seni ezer. Boynu bükük çocuklar gibi ortalıkta dolanırsın.” oldu. Çocuklarını koruma ordusu olarak gören bu ailelerden ziyade bazı aileler ise çok çocuk sahibi olarak geleceğe yatırım yapma düşüncesindeler. Çocukları tıpkı birer makine gibi görüp onları işçi olarak tarlada, bağda çalıştırmak için dünyaya getiren bir zihniyete sahipler. Baba evde, kahvede ense yaparken o masum güzelim yavrular pamuk, fıstık, zeytin tarlalarında akşama kadar eve bir kuruş götürmek için kan ter içinde küçücük bedenleri ile çalışmaktalar. Oysa onların şimdi oyun çağı… O küçücük elleri çalışmak için hazır değil, bedenleri bu tempoyu ve güneşi kaldıracak güce sahip değil. Yakından gördüğüm bir aile üzerinden konunun vahametini daha net anlatmak istiyorum. Bahsedeceğim aile on dört nüfuslu. On çocuk, baba, anne ve iki gelin olmak üzere bir çatı altında toplam on dört nüfus… Bu aile bir gün yemek yaptı. Fırına Nizip usulü patates tavası yolladılar. Yemekte bende bulunuyordum ve yemek sofraya iner inmez olduğu gibi bitti. Tabi yemeği hızlı yiyenler doydu. Ya diğerleri? Doymayan çocuklar doymadım diye ağlarken merakla sordum aile reisine: -Amca iki çocuk getirseydiniz dünyaya bundan iyi değil miydi? Şimdi ne onları okutabiliyorsun, ne hakkıyla bakabiliyorsun. Aldığım cevap ilginçti: - Siz daha gençsiniz bilmesiniz. Çocuk dünyaya getirmek kadar güzel bir şey yok. Sen keyfine bak. Allah elbet rızıklarını verir. Bu cevap karşısında bir süre şaşkınlığımı üzerimden atamadım. Sonra kendi kendime bana ne bu konulardan dedim ama ne yazık ki bu sorun görmezlikten gelinebilecek bir şey değildi. Birçok arkadaşımın ailesi bu yüzden perişan iken bana ne bundan demek hiç de kolay değildi! Böyle düşünen ailelere şimdi ben soruyorum hangi çağda yaşıyoruz diye ve bu düşünceye söyleniyorum kendi kendime. Bu sorunu herkesin görmesi ve çözüm araması gerekiyor. Düşünelim: Neden diğer ülkelerin vatandaşları yüksek standartlarda yaşarken, benim memleketimin, yurdumun insanı iyi koşullarda yaşamasın. Neden diğer ülkeler de kişi başına düşen milli gelir fazlayken biz neden yardım kampanyalarına başvuralım. Belki de başbakanımızın dediği gibi üç çocuk sloganına uysak böyle bir duruma düşmeyiz. Neden diğer ülkelerde doğum sayısı iki iken bizde on veya daha üzeri olabiliyor. Şimdi soruyorum gelişmiş ülkeler bilim ve teknolojiye yönelmişken biz ekmek derdine, karın tokluğu derdine düşmüşüz. Bizim hak ettiğimiz standartlar bu mu? Hak ettiğimiz yaşam standartlarına erişebilmek için gelin hep birlikte cehalete son verelim. Aileleri bilgilendirelim ve bakabilecekleri sayıda çocuk yapmaya teşvik edecek çalışmalar başlatalım. Selametle Nizipte Nufus
nizipliemin Üye
aynen katılıyorum sıze şukru bey öncelıkle böyle bı konuya inmış olduğunuzdan dolayı ve turkıye nın en buyuk sorunlarından bırıne ınmış olmanızdan dolayı cok mutlu oldum
oktay Üye
dogru söylüyorsunşükrü bu lafabirşey söylenmez
YakisikliAntika Üye
Vallaha benim bildiqim bizim turkiyede sartlar qelismez ve durum boyle devam eder,Cunku halk bilincsiz ve aile planlamsi diye birsey yok.Adam en az 5 tane cocuk yapiyor sonra allah buyuktur riskini qonderir.Bunlari nasil buyutecem ve nasil qeleceklerini saqlayacam falan diye dusunen yok.Aci ama bizim ulkede cocuk yapmak marifetmis qibi qoruluyor.Evlendiqin andan itibaren dedikodu baslar cocuk ne zaman,neden cocuk yok,falan qibi bir suru sacma soru.Bizki millet olarak doktora qidip yardim almaktan bile cekinen ve utanan bir toplumuz.Marifet deqilki doqurmak,marifet onlara guzel bir qelecek ve kaliteli yasam verebilmektir.
mustibalci Üye
Rabbimiz bize '' Mallarınız ve çocuklarınız yanlızca bir sınavdır. Asıl mükafat Allah katındadır.'' buyuruyor. Kimimiz çocuklarımız için yaşar, bazılarımız kendisi içi yaşar, bazılarınında ne kendine nede çocuklarına faydası yoktur. İnsanların evlenen çiftin 1 yıl bebekleri olmasa hemen dedikodu başlar '' Biyy çocuğu olmıymış göriymisin''. Halbuki bu özelbirşey. Düşünmüyor olabilir veya rahatsız olabilirler. Olumsuz haber yaymak bazı insanlarımızca zevk haline getirilmiş. Diğer taraftan Yokluk içersinde, eğitimsiz, ilgisiz ve sevgisiz büyüyen çocukları çok azımız görür ve ibret alırız. Nüfus çokluğu değil, hayırlı evlat insanın dünyasına ve ahiretine gerekir. Rabbim cümlemize Salih evlatlar nasip eylesin.
bekir demir Üye
bundan en az 50 yıl önceki Türkiyedeki aile profilinin bugün de görülmesi(fazla olmamakla birlikte)gerçekten düşündürücü.Geçmişte kırsal kesimde yaşayanların benimsediği iş gücünü aile içinden karşılama ve dışarıdan gelecek herhangi bir belada kalabalık olma psikolojisi bir nebze kabul edilebilirdi.Ancak günümüz yaşantısında özellikle kent yaşantısında böyle bir portre gerçekten çok vahim.Bügünün geçim şartlarında çok çocuk yapmak o çocukların geleceğini ellerinden almaktan başka birşey ifade etmiyor malesef bu çocuklar gelecekten ümitsiz,sadece işçi veya hammal ihtiyacını karşılayan bireyler olarak topluma entegre olmaya çalışıyorlar kız çocukları ise ya mutsuz bir evlilik yada geçim derdiyle boğuşan bir yuvanın dişi kuşları oluyorlar ama bu kaderi değiştirmek bizim elimizde herkes duyarlı olursa bu sorunda kısa sürede çözülür kanaatindeyim.AYRICA ŞÜKRÜ KARDEŞİMİ DE BU KONUDA YAPTIĞI ÇALIŞMADAN DOLAYI KUTLUYORUM BÖYLE TOPLUMSAL KONULARA GÖSTERMİŞ OLDUĞU HASSASİYET ÇOK GÜZEL TEBRİK EDİYOR BAŞARILI YAZILARININ DEVAMINI DİLİYORUM.
N.bilal Üye
evet sükrü abicim bende katılıyorum sana malesef bu sorun bütün bu cografyada yasayan insanların ortak sorunudur
osman yorgancı Üye
şükrü kardeşim. öyle bir konu üzerinde durmuşsunki bu şuanda türkiyenin kanayan yaralarından bir tanesi. öyle samimice anlatmışsınki okurken gözönünde hemen canlanıyor. böyle geniş geniş düşünüp, düşüncelerini yorumlayıp bizimle paylaştıgın için teşekkür ederim kardeşim. tebrik ederim çok oldukça güzel ve başarılı buldum
Kemal Cengiz Üye
Kısaca... Geri kalmış (pardon, gelişmekte olan) ülkelerde aşırı nüfus yoğunluğunun nedeni aile içi eğitimsizliktir. Tabi bunun da nedeni genel eğitim politikasındaki çağdışılık ve de feodal üst yapı kurumlarının toplum kültürüne eğemen olmasıdır. Aşırı nüfus, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve konut gibi, sosyal gereksinmeler yaratır. İşsizler ordusunu güçlendirir, gelişmiş ülkelere (sömürü bazında) ucuz iş güçü sağlar. Güncel ve evrensel bir konuya işaret ettiği için Şükrü Çiftçi'ye teşekkürler.
toprakça Üye
gerçekten güzel bi yazı olmuş şükrü bey. yüreğinize sağlık. her sorunumuzda olduğu gibi bu sorunu aşmamızda da eğitim bize yol gösterici olcak. bunun için aile içi eğitim şart. özellikler ülkemizin doğu ve güneydoğusunda aileler aile planlaması hakkında ciddi şekilde bilgilendirilmeli.
mehmetnizip Üye
güzel bir yazı ,aile planlaması ve eğitime cok önem verilmeli.
fsoyarik Üye
Çok güzel bir konuya temas ettişsin şükrü can çok teşekkürler güzel bir çalışma olmuş malesef insanlar kendi penceresinden bgaktıgı için böyle konuşuyor sanki mevla ,ile anlaşma yaparcasına ben çocuk yaptım yarbbi ssende rızkını ver diger tarfı düşünmüyorlar ya bu çocukları geregi gibi egitemezsse bu insan devletinden uzak dininden dinayetinden uzak bir kul olursa O anne ve baba sorulu olup hesa nasıl verecek işin bu yönünü düşünen yok Selamlar
şükrü çiftçi Üye
Öncelikle teşekkür mesajında bulunan abilerime kardeşlerime hepsine ayrı ayrı teşekür ederim... Malum bu konu altan alınabilecek bir konu olmadığından geçen yıl yazmayı düşünüyordum....Ancak bu yıl yeni yazdım...Nizipte malesef çoğu aileye bu durumu anlatım ama bazen bana verdikleri cevap şuydu :bu milletin çoçuk yapmasına bile karışıyor cevabı alıyordum.....tekrardan konuma yaz(ma)(y)an herkese teşekür ederim...........
coskun Üye
Avrupa'da her çocuğa yardım veriyorlar. Ama sayı 3 ve fazla olunca daha çok yardım veriyorlar. Buda nufusun artışını teşvik etmke içindir. Bizde nufus artışında problem yok. Ortalama yaş 28. Sorun sayıda değil eğitimde. Farzedin bir babanın 10 çocugu var. Baba yetiştirdi kimisi avukat kimisi doktor kimisi iş admı vs. vs. oldu. Şimdi denir mi çok çocuk sakıncalı. Ama bunları örfünden-ananesinden, dininden diyanetinden uzak yetiştirirsen olacağı vatana millete muzırlıktır. Yani eğitim şart. :)
şükrü çiftçi Üye
coskun;234879 wrote:Avrupa'da her çocuğa yardım veriyorlar. Ama sayı 3 ve fazla olunca daha çok yardım veriyorlar. Buda nufusun artışını teşvik etmke içindir. Bizde nufus artışında problem yok. Ortalama yaş 28. Sorun sayıda değil eğitimde. Farzedin bir babanın 10 çocugu var. Baba yetiştirdi kimisi avukat kimisi doktor kimisi iş admı vs. vs. oldu. Şimdi denir mi çok çocuk sakıncalı. Ama bunları örfünden-ananesinden, dininden diyanetinden uzak yetiştirirsen olacağı vatana millete muzırlıktır. Yani eğitim şart. :)
Müslüm abi dediğiniz ülkeler neden nufus artırıcı politikalar yapıyor ondan haberiniz var mı acaba dediğiniz sistemi şimdi fransa yapıyor nufusu artırmaya yönelik çalışmalar yapıyor ama yine halk afişlere uymuyor yine dedikleri çoçukları yapıyor peki neden almanyaya o kadar nufus göçü yapılıyor adamlar kafalarını çalıştıyor bizde gider onlara çalışırız belki az bir nufusa sahip olsak işyerlerimiz bize yetecek ama biz 10 çoçuk getiriyoruz bunu türkiye ortalamasıyla çarpsan ne kadar insan ediyor nerde çalışacak bunlar nufus türkiyede başlı başına sorun gidin okullara coğrafyacılar boğazını patlatıyor nufus fazlalığını anlata anlata
felsefefe Üye
Bu olayı çocuk olmasın şeklinde çözemeyiz. Çalışarak çözeriz. Bu konuda çocuk yapma ile gidersek toplumu yok ederiz. Bu yanlış ve kötü bir düşünce. Hatta düz mantık cahalet demektir. Sorun ve çözümler doğru teşhis edilip çözüldüğünde ancak olması gereken doğal halinde yürür. Lütfen Bu ülkeye düşman zihniyetlerin mantığı ile düşünmeyelim. Türkiye Anadolu olarak 200 milyon insana yetecek potansiyele sahiptir. 70 milyon Anadolunun dişine kovuk bile değildir. Topraklarımız boş ve işlecek kimse olmadığı için ekilip biçilememektedir. Kimse Hayvancılık yapmamaktadır. Herkes şehirlere yığılıp yan gelip yatma peşindedir. Arazisi olup ekmeyen kendisine milletine ve ülkesine en büyük kötülüğü yapmaktadır. Kırsalda oturup hayvancılık yapamayan ülkesine kötülük yapmaktadır. Sanayi ve gelişme nüfus azlığı nedeniyle istenilen seviyede değildir. Çok çocuğumuz olsun. Ülkemiz ve Millet güçlenecektir..
Cali Üye
Bolgemizdeki SIKINTILARDAN biride aile planlamasi. Yazinin tamami dogru ve bolgenin aile profilini yansitmis. Coskun abinin dedigi gibi egitim sart.. Tesekkurler Sukru...
ömer ayberk Üye
şükrü kardeşim önemli bir sosyal yararaya değinmişsin ama batı toplumu gibi bir 50 sene sonra yaşlı bir nufus ortaya çıkarsa gelcek için tehlikeli olur başbakanın söylediği gibi asgari üç çocuk olursa daha iyiolur kanaatındayım
fenomen Üye
felsefefe;234962 wrote:Bu olayı çocuk olmasın şeklinde çözemeyiz. Çalışarak çözeriz. Bu konuda çocuk yapma ile gidersek toplumu yok ederiz. Bu yanlış ve kötü bir düşünce. Hatta düz mantık cahalet demektir. Sorun ve çözümler doğru teşhis edilip çözüldüğünde ancak olması gereken doğal halinde yürür. Lütfen Bu ülkeye düşman zihniyetlerin mantığı ile düşünmeyelim. Türkiye Anadolu olarak 200 milyon insana yetecek potansiyele sahiptir. 70 milyon Anadolunun dişine kovuk bile değildir. Topraklarımız boş ve işlecek kimse olmadığı için ekilip biçilememektedir. Kimse Hayvancılık yapmamaktadır. Herkes şehirlere yığılıp yan gelip yatma peşindedir. Arazisi olup ekmeyen kendisine milletine ve ülkesine en büyük kötülüğü yapmaktadır. Kırsalda oturup hayvancılık yapamayan ülkesine kötülük yapmaktadır. Sanayi ve gelişme nüfus azlığı nedeniyle istenilen seviyede değildir. Çok çocuğumuz olsun. Ülkemiz ve Millet güçlenecektir..
Olaya farklı yönlerden bakmak lazım.
İsmail Güngör Üye
Şükrü kardeşimizin son hecesine kadar katılıyorum.Kutlarım kendisini.Mesele çok çocuk yapmak degil,bakabilecegimiz,topluma egitimli yararlı birer birey kazandıracak kadar çocuk yapmaktır.Bu bilinç topluma kazandırılmalıdır.Sağlıklı egitimli aileler ve toplum özlemiyle güzel günler.
karakule Üye
Merhaba; Şükrü kardeşimin yazısına hiç ama hiç katılmıyorum. Müslüm abim olayı çok güzel anlatmış zaten. Ayrıca Şükrü Bey siz farkında olmadan yazmış olabilirsiniz ama bu aile planlaması vs vs hepsi avrupanın bize oyunudur. Ve siz de hemen oyuna gelmektesiniz. Birkaç arkadaş da medeni toplumlar 2 çocuk yapmakta biz onlar gibi olamıyoruz vs dıyor. Bu da bir oyundur. Kimse çocuk yapmaktan çekinmesin. Hatta size bir video veriyorum avrupa'nın veya amerikanın kendi hazırladığı video. Onları mı desteklemek gerekir ? Yoksa video'nun tam tersini mi yapmamız gerekir? (video'da müslümanlardan çok Türk'lerden bahsedilmiş bayrağa göre :):) )
YouTube üzerinde aç
servet BÜYÜKTEKE Üye
karakule;241067 wrote:Merhaba; Şükrü kardeşimin yazısına hiç ama hiç katılmıyorum. Müslüm abim olayı çok güzel anlatmış zaten. Ayrıca Şükrü Bey siz farkında olmadan yazmış olabilirsiniz ama bu aile planlaması vs vs hepsi avrupanın bize oyunudur. Ve siz de hemen oyuna gelmektesiniz. Birkaç arkadaş da medeni toplumlar 2 çocuk yapmakta biz onlar gibi olamıyoruz vs dıyor. Bu da bir oyundur. Kimse çocuk yapmaktan çekinmesin. Hatta size bir video veriyorum avrupa'nın veya amerikanın kendi hazırladığı video. Onları mı desteklemek gerekir ? Yoksa video'nun tam tersini mi yapmamız gerekir? (video'da müslümanlardan çok Türk'lerden bahsedilmiş bayrağa göre :):) )
YouTube üzerinde aç
çok enterasan bir yaklaşım video izledim .:)
şükrü çiftçi Üye
karakule;241067 wrote:Merhaba; Şükrü kardeşimin yazısına hiç ama hiç katılmıyorum. Müslüm abim olayı çok güzel anlatmış zaten. Ayrıca Şükrü Bey siz farkında olmadan yazmış olabilirsiniz ama bu aile planlaması vs vs hepsi avrupanın bize oyunudur. Ve siz de hemen oyuna gelmektesiniz. Birkaç arkadaş da medeni toplumlar 2 çocuk yapmakta biz onlar gibi olamıyoruz vs dıyor. Bu da bir oyundur. Kimse çocuk yapmaktan çekinmesin. Hatta size bir video veriyorum avrupa'nın veya amerikanın kendi hazırladığı video. Onları mı desteklemek gerekir ? Yoksa video'nun tam tersini mi yapmamız gerekir? (video'da müslümanlardan çok Türk'lerden bahsedilmiş bayrağa göre :):) )
YouTube üzerinde aç
Sizin bakış açınız saygı duyarım siz oyuna gelmeyinde ben gelmişsem bir şey olmaz
nizipli_mehmet Üye
bu video sadece varsayım mı yoksa genel olarak yapılan bir açıklama mı?
karakule Üye
nizipli_mehmet;241111 wrote:bu video sadece varsayım mı yoksa genel olarak yapılan bir açıklama mı?
video'yu tam izlerseniz almanya, abd ve birçok ab ülkesinin son yıllarda artan müslüman nüfusunun artış sebebinin araştıması olduğunu anlayabilirsiniz
şükrü çiftçi;241106 wrote:Sizin bakış açınız saygı duyarım siz oyuna gelmeyinde ben gelmişsem bir şey olmaz
Birşey olmaz olur mu ? Belki size ağır gelecek ama söylediklerim, bir makale bir köşe yazarısınız. Yaptığınız yanlış makale ile bu forumda en azından onlarca kişiyi yanlış bir düşünceye itebilirsiniz. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nüfus Yoğunluğu Nedir – Nüfus Yoğunluğu Ne Demek Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km2 olarak gösterilir. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
felsefefe;234962 wrote: Türkiye Anadolu olarak 200 milyon insana yetecek potansiyele sahiptir. 70 milyon Anadolunun dişine kovuk bile değildir.
felsefefe adlı üyemiz çok doğru söylemiş. Tüm mesajı güzel ama bu noktaya değinmek istedim.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim