018_Sizden Gelenler

Nizip Bu Kadar Sahipsiz mi?

Görüntülenme: …

fikri Sağlar Üye
Haziran'da Gaziantep'e gelen Devlet eski bakanı ve şimdi yazar olan Fikri sağlar, Birgün Gazetesi'nde Nizip için önemli tespitlerde bulundu. Yazısında;
BULGAN KİLİSESİ
Turizmci Ayşe Yılmazer, Nizip’te çok önemli bir kazı yapıldığını bana söylemişti. Kilise kazısında muhteşem mozaikler çıkmış. Bulunan kiliseyi kazı başkanının adıyla andığını, gezi programına kattığını ilave etmişti.
Gaziantep Müzesinin eski müdürü, Zeugma kazılarını başlatan, çok değerli eserler bulan, hırsızlarla mücadele eden ve “mozaiklerin dünyaya” tanıtılmasında ciddi emeği geçen Arkeolog Fatma Bulgan’ın kazdığı bu eseri mutlaka görmemi istemişti. Fatma Bulgan ve eşi beni Nizip’e bildikleri yoldan götürdüler ve etkileyici güzellikteki eserlerin yer aldığı kazıyla ilgili yoğun bilgi verdiler.
Kazı yeri bir mahalle içinde. Dört evin altında. Aylardır çalışıyorlar. Müthiş bir kazı tekniği uyguluyorlar. Bölgenin en büyük kilisesini bulmuşlar!. 4ve 5. yüzyıla ait. Zeugma’dan göçenlerin inşa ettiğini tahmin ediyorlar! Tarifsiz değerde mozaikler çıkmış. Her biri dünya çapında birer sanat eseri!..
Nizip’liler burada bir müze yapılmasını istiyor!. Ama önce yerin kamulaştırılması gerekiyor. Herkes söz vermiş ama harekete geçen yok!. Mal sahipleri perişan. Önemli bir olayla karşı karşıya olduklarını biliyorlar!..
Fatma Bulgan “eserler bu şekilde burada kalamaz “diyor. Haklı!. Şayet burası en kısa zamanda korunaklı bir müze haline getirilmezse taşımaktan başka çıkar yolu yok!. Başta Nizip Belediye Başkanı ve milletvekilleri, önce yoğun çabalarından dolayı Fatma Bulgan’a teşekkür edip, bu konuyu çözmeliler.
NİZİP'E GELEN ZİYARETÇİLERE İLGİ: FACİA!
Gazianatep’te güzel duygular ve gelecekle ilgili umut dolu düşüncelerle dolu 2 gün yaşadım. Ancak, “Zeugma Antik Kent alanı” için aynı duyguları taşıyamadım!.. Villaları korumak için yapılan “çelik konstrüksiyon yanlış ve son derece estetikten” yoksun!.. Gelen ziyaretçilere ilgi, facia! Oranın “görkemine” yakışmıyor… İlgililerin dikkatine sunmak isterim, dedi.
SÖZÜN ÖZÜ;
Bir kez daha anladım ki, kültürel gelişme olmadan ne ekonomik kalkınma, ne de demokratikleşme olamıyor!..
Bizim gibi engin bir tarihe ve bulunmaz bir kültür mirasına sahip olan bir ülke, doğru kültür ve çevre politikalarıyla büyük ve güçlü ekonomi ve demokrasiye sahip olabilir.
Nutuk atarak değil, demokratik kültürü geliştirerek çevre ve insan korunur!
Nizipdenge.com
https://www.birgun.net/writer_index.php?category_code=1186744205&news_code=1275725990&year=2010&month=06&day=05
makin Üye
Evet Sayın Bakanım,

Sizin gibi değerli insanlar bizim konumuza destek verdiği sürece sahibimiz olacaktır.

İşin aslı Nizip pekte sahipsiz değil uğraşan çaba gösteren insanlarımız var ancak Vilayetimiz bu konuda acımasız ve daha baskın çıkıyor.

Aslında güçlü bir ilçe vilayete daha çok yardımcı olacaktır, ilçelerden ve köylerden vilayete göçü azaltacaktır ve kalkınmış bir ilçe vilayete daha da yakışacaktır, ancak bizim şu an gördüğümüz ve edindiğimiz izlenim Nizip teki bizim uğraşan insanlarımızdan ve kazı işini yapan kişilerden başka kimse bu mozaikleri düşünmüyor sebebi de herkes bu işten cebine girecek olana bakıyor.

Bu mozaiklerin tarihi değeri şu an dünya da enyüksek değere sahip sebebide ; üzerlerinde yapıldıkları döneme ait tarih ve yapanların bilgisi mevcuttur, daha önce böyle mozaik hiç görülmemiş , biz Nizip Aydın ve ileri gelenleri olarak bunların yerinde sergilenmesi için arzu ve çaba gösteriyoruz ancak konu Ulusal Basına hararetli bir şekilde anlatılıp izah edilip sesimiz gür çıkmadığı için, sizin çok yakınen bildiğiniz bürokrasi bu mozaikleri Nizip'te bırakmayacak gözüküyor, aksi olursa benim için süpriz olacaktır.

Bu eserler bizim için hayati değer taşıyor şu ana kadar bahsedilen tarihi değerler , Zeugma , Akevler Mozaikleri, RumKale , Kargamış harabeleri , Kargamış da yeni bulunan taban mozaikleri bunlar aslında hepsi Nizip'e ve Niziplilere ait ama bizim sesimiz gür çıkmıyor.
Sanırım bu konuyu biz de referandum da EVET HAYIR meselesine dönüştüreceğiz.

Siz daha iyi bilirsiniz Türkiye den yerinden sökülüp yurt dışına gitmiş bir çok tarihi eseri yıllarca uğraşır geri getiriz , bunun ondan ne farkı Allah aşkına değil mi ? Bir tarihi eser çıkmış yerinden sökülüp başka bir yere hapsedilmeye götürülecek, ne kadar yanlış. Zaten şurada 2 ay kaldı kalmadı ondan sonra kış ve hava şartları bizi zorlayacak mecburen biz de sesimizi çıkaramadan eserler gidecek.

Sağlıcakla.
makin Üye
BULGAN KİLİSESİ mi NİSİBYN KİLİSESİ mi ?

Sayın Bakanım,

Sizin buyurduğunuz gibi mi veya diğer bir şekilde ifade etmemiz gerekirse size anlatıldığı gibi mi ? diye sormam lazım.

Burada yapılan kazının veya kazıya nasıl başlanıldığını hatırlamamız lazım. Bu eserler bahçesine birşeyler yapmak isteyen Saadettin YILDIRIM bey tarafından tesadüfen bulundu ve müzeye haber edildi, müze de Fatma BULGAN hanımı görevlendirdi.

Benim bildiğim Fatma hanımın bu eserleri bulmak için kendisinin şahsi bir gayreti olmadığıdır. Kazılarda çıkan eserlere verilecek isimlere kazıyı yapan şahsın isim veya soy isimlerinin verilmesi gibi bir konu ancak o yerde çıkan eserlerin tanımlanamayacak olması gibi durumlarda ve kazı için önceden araştırma inceleme yapmış fikirler üretmiş yetkili Arkeologların isimleri verilir ve verilmelidirde, ancak buranın durumu farklıdır.
Burada bir şehir tarihine doğru gidiliyor ve buranın bir tarih geçmişi olduğu biliniyor bu kilisenin adının NİSİBYN KİLİSESİ olacağını tahmin ediyoruz ve bundan sonra da tarihe böyle girmesini arzu ediyoruz.

Sağlıcakla.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
makin;233438 wrote:BULGAN KİLİSESİ mi NİSİBYN KİLİSESİ mi ?

Sayın Bakanım,

Sizin buyurduğunuz gibi mi veya diğer bir şekilde ifade etmemiz gerekirse size anlatıldığı gibi mi ? diye sormam lazım.

Burada yapılan kazının veya kazıya nasıl başlanıldığını hatırlamamız lazım. Bu eserler bahçesine birşeyler yapmak isteyen Saadettin YILDIRIM bey tarafından tesadüfen bulundu ve müzeye haber edildi, müze de Fatma BULGAN hanımı görevlendirdi.

Benim bildiğim Fatma hanımın bu eserleri bulmak için kendisinin şahsi bir gayreti olmadığıdır. Kazılarda çıkan eserlere verilecek isimlere kazıyı yapan şahsın isim veya soy isimlerinin verilmesi gibi bir konu ancak o yerde çıkan eserlerin tanımlanamayacak olması gibi durumlarda ve kazı için önceden araştırma inceleme yapmış fikirler üretmiş yetkili Arkeologların isimleri verilir ve verilmelidirde, ancak buranın durumu farklıdır.
Burada bir şehir tarihine doğru gidiliyor ve buranın bir tarih geçmişi olduğu biliniyor bu kilisenin adının NİSİBYN KİLİSESİ olacağını tahmin ediyoruz ve bundan sonra da tarihe böyle girmesini arzu ediyoruz.

Sağlıcakla.
Size katılıyorum.
Bulunan mevkinin adı Nisibyn antik kentidir. Kazı başkanı olması kendisinin adının verilmesini gerektirmez. Böyle birşey söz konusu bile olamaz.
hasan tekçe Üye
hayır canım benim adımı versinler:Dorayı bulan ve ilk gündeme getiren kişi benim:Döyle değilmi adminim.sadettin bey sonradan müdahil oldu.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Haklısın :D
Bölgenin adı bin yıllardır Nisibyn'dir. Hatta Nisibyn ad zocizandem'dir.
Sayın bakanıda yanlış yönlendirmişler.
Aşağıdaki haritada burası ve çevredeki diğer antik kentler görülebilir.
Nizip Bu Kadar Sahipsiz mi?
makin Üye
hasan tekçe;233451 wrote:hayır canım benim adımı versinler:Dorayı bulan ve ilk gündeme getiren kişi benim:Döyle değilmi adminim.sadettin bey sonradan müdahil oldu.

Evet ,

Haklısın Hasan TEKÇE; eğer oraya bir şahıs ismi verilmesi lazımsa oda sizin gibi (senin ve Sadettin YILDIRIM bey gibi ) evinden ve bahçesinden vazgeçebilecek kadar Nizip'i seven ve gönül veren arkadaşlarımızın adının verilmesi gerekirdi.

Sağlıcakla.
YakisikliAntika Üye
Evet sahipsiz SN rahmetli MUSTAFA TASAR VE UNAL YASARDAN sonra memleket sahipsiz kaldi.
sadettinyildirim Üye
egerki bunu samimiyetle söylüyorum benım boyle bır evım daha olsaydı şu an ki mozaıklerın oldugu yeri nizip e müze yapılması için şahsım olarak ben hibe ederdim. ismim verilmesi için degil oyle cami okul yaptırıp isim etiketi için degil memlekete bir hizmet için memet bey in arastırmalarında zaten isim belli nizip sahipsizlik degil bir sey olsa mesela deyin ki nizip in sahıbıne ödenek verılecek ak-iş in önunden kuyruk baslar cukobirlik e kadar uzanır nizip in sahipleri ama sahiplik para vermektir sakıp sabancı (allah rahmet eylesin) bugun adanada ne kadar kültür ve egitim spor daha sayamadıgımız bır cok eserı var işte sahıplık budur adanaya yaptıgı eserler nizip e kim eser yapmıs cami ve okulu çıkalım bunlar ayrı kim ne yapmış sayalım. ben sayayım 1 vallaha bulamadım. nizip nasiad tıc odası tıc borsası ne yapmışlar sanayıcı ve iş adamları bir araya gelseler kocaman bir müze yaparlar ama elleri cebine gitme konusu oldugunda hepsi kayboluyor. sanayıcı ve iş adamları o an krızdeler allah yardım etsin. adları buyuk ama cepler delik yeri gelince sanayıcı ve iş adamları lar ama böyle bir durumda hepsi birbirinin arkasına saklanır. övunuyoruz yaw aymar yag nizipli iş adamının ama bosuna övunuyoruz olabilir allah daha çok versin herkese. sadece nizip li sanayicilerimizle övunuyoruz ama onlar nizip e sahip bile cıkmıyorlar. sanayici ve iş adamı degılım yeminle söylüyorum bir böyle evim daha olsaydı ben müze yapılması için hibe ederdim. sanayıcılık ve iş adamlıgı etiket olabılır ama ağalık yürek işidir memleket aşkıdır nizip sevdasıdır.
sadettinyildirim Üye
öyle bir evim daha olsaydı tereddütsüz müze yapılması için hibe ederdim gelecege yatırım olsun nizip sahipsiz hep bu soru nizip in bu kadar sanayıcı ve iş adamı var hatta nizip dışında bile meşhur markaların ve büyük tesislerin sahipleri nizip li bakalım nizip in sanayici ve iş adamları nizip e ne yapmış sayalım kusura bakmayın ben bır tane bıle bulamadım. cami ve okulları saymıyorum bunlar zaten iş adamları yapmasa devlet yapacak. kültürel mirasa bakalım kimse bir eser yapmamış ve yardım da etmemiş adana da saymakla bitmeyecek bir çok eser yapan sanayıcı sakıp sabancı allah rahmet eylesin işte böyle sanayiciler lazım ama bizim sanayıcımız nizip e sahiplenmez nizip in sahibine teşvik var para verecegiz desinler ak-iş ın ordan kuyruk başlar kesin ve kesin çukobirligi bulur neden bu kadar tıcaret odası uyesı tıcaret borsası uyesı nasiad iş adamları derneklerı falan bayagı saymakla bitmeyecek bir iş adamı potansiyeline sahip bir ilçeyiz ama ne yazıkki eller cebe politikası oldugunda malesef kimsecikler yok. nizip son dönemde çok güzelleşti bu gün bir fıstık heykelı ve uzerınde yazan fıstıgın merkezıne hoş geldiniz inşallah daha da güzelleşecek çün kü bu sitede gerçekten nizip sevdalıları nizip e gönül veren insanlar var hemde şanslıyız hacı fevzi abımız ve millet vekılımız sayın mehmet sarı ugrasıyor burdan sayın başkanımız kemal cengiz beyın de hakkını yememek lazım ugraşları ıcın. bu arada eskı nızıp orta okulu yani askerlık şubesi onundekı okulun duvarına belediye yıne cok guzel bir çalısma baslatmış mükemmel olacaga benziyor teşekkürler sayın belediye başkanımıza her şey çok daha güzel olacak ayrı bir hava katacak nizip e şimdiden güzel birseyler çıkmaya başladı.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim