018_Sizden Gelenler

Çocuklar Okula Hazırlanıyor..Ya Sokak Çocukları?

şükrü çiftçi Üye
Her Eylül ayı tüm ailelerde çocuklarının eğitim öncesi telaşı başlar.Kimisi okula ilk defa ayak basacak olan miniklerinim heyacanını yaşar kimileri de ilk ve orta öğrenime devam eden çocuklarının masraflarını..Üniversiteye giden gençlerin sorunları ise ailelerin bir başka teleşını oluşturur.Zengini ile fakiri ile aile ortamını yaşayan çocuklar ve gençler bir şekilde bu duyguları yaşıyorlar..Peki 24 saati sokakta geçen evsiz barksız ve ailesiz çocukların halini hiç düşündünüz mü?
Resim kaynağı
Bütün şehirlerde olduğu gibi maalesef Nizip’te de sayıları 80-100 civarında olan kimsesiz sokak çocuğu bulunuyor.Nizip Belediyesi,Nizip Emniyet Müdürlüğü ve dernekler zaman zaman bu yaraya çözüm bulmaya çalıştı ve halen çalışıyor.Ancak yine de önüne geçilemiyor. Bu çocuklar 24 Saat sokakta yaşayan, ailesiyle ilişkileri kopuk olup geçimini sokaktan sağlayan, zaman zaman suça bulaşıp zaman zaman tiner bali gibi uçucu maddeler kullanan ya da bunlara gereksinim duyan, sokağın özgür ortamını mekan edinen çocuklardır.Bu çocukların aile , okul, çocuk kurumları gibi kendine karşı sorumluluğu olan kişi yada kurumlarla hemen hemen hiç temasları bulunmamaktadır. Çeşitli nedenlerle evden kaçmış, aile ve toplumla olan bağları tamamen kopmuş olan bu çocuklar komünler halinde, kendilerine özgü kurallarıyla köşe başları ve köprü altı yaşamını seçmiştir.Yaşamı ve/veya yaşam kaynakları için sokak onların 24 saatlik meskenleridir. Belki de artık onlar için bir yaşam tarzı olmuştur. Bazen yoksulluktan, bazen de aile içi sorunlardan dolayı aile fertleri içinde çıkan olumsuz durumların çıkmasıyla sokak çoçukları ortaya çıkar.Bu durumdan memleketim nizipte nasibini almaktadır.Nizip sokaklarını gezen biri olarak fabrika,ev köşelerinde ,sokak çoçuklarının ne halde olduklarını görmek mümkündür.Ya bazı çoçuklar vardır.Henüz oynaması gerekirken yol üstünde kahvehanelerde ayakkabı boyacılığını yapan minaccık çoçuklar..Belki de onlar avukat doktor , hakim,savcı, olacaklardı ;ama onlar bu güzel görevler yerine sokak sokak dolaşıp hoş olmayan davranışlar ,zararlı dediğimiz maddelerle arkadaş olmuştur ve kimiside yoksulluktan yol kenarında ayakkabı boyacılığını yapar.Onlar memleketim Nizip insanlarıydı;ama onların bu durumunu görmek benim için üzücü bir olay olmuştur.Fakat onlar hala yaşama inat ,hayata güzel bakmak isterken ;bakamayan pırıl pırıl insanlardır.
Resim kaynağı
Peygamberimiz hz.Muhammed (sas) bir hadisinde şöyle buyurur .Komşusu açken tok yatan bizden değildir.Eğer bir ümmettin peygamberi böyle bir durumdan bahsetmişse bizim de bu aç ,yoksul yol kenarında ayakkabı boyacılığı yapan ,fabrika köşelerinde zararlı madde kullanan arkadaşlarımıza yardımcı olmamız gerekir.Nizip bu durumda her ne kadar diğer büyük yerlere göre az sokak çoçukları barındırsa da memleketimiz de de bur durumla karşılaşıyoruz.Şimdi tekrar söylemek istiyorum;Sokak çoçuklarımızı güzel hayatlar ,oyunlar oynamak gerekirken tam tersine onlar söylediklerimizden uzak yaşamla savaşan insanlardır. Şimdi soruyorum ? Acaba onlar, arkadaş ararken ,oyun oynamak gerekirken Neden ? Onlara kalıcı çare ,çözüm üretmiyoruz.?
fsoyarik Üye
Şükrü çok güzel bir çalışma bu konuda Kaymakamlık ve yerel yönetime ve birde zengin vatandaşlarımıza çok iş düşmekte İnan imkanım olsa Nizipte nizipte bir aş evi kurardım.her gün yüz fakir aile karnını doyursa hizmet olarak inasna yeterde artar allahın izni ile.Selamlar
müslüm akpek Üye
Şükrü çok önemli bir konu aklına geldiği için sağolasın, geleceğimiz olan çocuklarımıza ne kadar değer veriyoruz, gelişmiş ülkelerde sokaklarda bir tane çocuk göremezsiniz, bu çocukların eğitimleri bitene kadar bütün kontrolleri devletin elindedir, hiçbir zaman devlet bu işi anaya babaya bırakmaz yani denetler, ama bizde malesef böyle değil doğur doğur sal sokağa akşam nasıl olursa döner gelir, rızkını allah verir, trafik kazasında ölür, ne yapalım allahın takdiri ilahisi der, bu önemli sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor.
fato_1990 Arşiv üyesi
Herkese açık mesaj: 3.828
evet...... cok güzel bir calisma.... Allah yardimcilari olsun.... gül gibi cocuklar soluyor.... cok yazik.....
şükrü çiftçi Üye
Aş evinin kurulması o kadar da zor bir iş olmadığı kanaatindeyim.Bu durumu kaymaklığımızın çözüme kavuşturacağı düşüncesindeyim.İnanın bir aile tanıyorum durumu çok kötü aynen belediye kaymakamlık tarafından gereken yardımlar yapılıyor ancak;yemek yapma durumları bile yok bana söylüyor "işte geçen sene oruçta yemek getirilirdi bize ama bu sene getirilmiyor"kurduğu cümle oldukça beni üzmüştür. Nizipte sokak çoçukları içinde o kadar önlemler alınmasına rağmen bir türlü bir çözüme kavuşmamıştır. Gelin hep birlikte sokak çoçuklarına son diyelim.Onlara yardımcı olalım destek çıkalım Not:fotoğraflar için Ramazan abimize teşekkür ederim selametle
Ramazan Tarhan Üye
Çocuklar Okula Hazırlanıyor..Ya Sokak Çocukları? Ahmet Aksoy ve S.Ahmet Uzun hocamız dernek olarak bu çocuklar ile çok güzel bir şekilde ilgileniyorlardı ama şu sıralar sesleri solukları çıkmıyor..Acaba çocuklar ile ilgili çalışmaları bu yıl da devam ediyor mu?
şükrü çiftçi Üye
Ramazan abi üzücü bir haber vermek istiyorum. boyacının yanında duran kişi benim okul arkadaşımdı. adı mahmut simit satarken nizipli bir işadamının oğlu arabayı çarptı kendisi eve ekmek götürmek için simit satarken hayata gözlerini yumdu çok isabetli oldu bu fotoğraf mahmut arkadaşımızı da tekrar gördük ve anıyoruz
rasimm Üye
Şükrü Kardeşim güzel bir konuya el atmış ancak Nizip te "Sokak Çocuğu" denecek "Kimsesiz" çocuk yoktur sadece ilgisiz ailelerin çocukları var.... Kimsesiz çocuklar Çocuk Polisi tarafından tespit edilip devletin gerekli organlarıyla irtibata geçilip ilgili yerlere teslim ediliyor.... Devlet günümüzde her öğrencinin kitabını karşılıyor yine defterini kalemini de alamayan öğrencilerinki de bir takım kuruluşlar tarafından okul okul tespşit edilip kaymakamlık, Ticaret Odası ve bir çok hayırsever tarafından karşılanıyor evet böyle bir sıkıntı var ama bunlar "Kimsesiz Sokak Çocuğu " değil "Ana babası ilgisiz çocuklar".... Yukarıdaki foto daki çocuklarda Gazi Mustafa kemal ilköğretim Okulu ve Namık Kemal İlköğretim Okulu Öğrencileri...?!
ziya_eren27 Üye
sükrü cok guzel yazmissın okurken bile yüregim dagladı.. paylasim icin tskler
osman yorgancı Üye
sağol şükrüm yine okulda lduğun gibi üretkenliğini belli ettirmişsin. Malum devlet büyüklerimizin bu konuyu takip etmeleri gerektiğini düşünüyorum payalaşım için teşekkürler
şükrü çiftçi Üye
Yine okullar açılmak üzere bu konuyu güncelleştirme de fayda olabileceğini düşünüyorum................. belki bazı aileler okur bir ibret alır..
YakisikliAntika Üye
Tabiki insanin ici burkuluyor ama bu cocuklarin aileleri yok mu?Nerden gelmisler?Buyuk sehirlerdeki kimsesiz cocuklar biliyoruzki doqudan kacip geliyorlar.Bu cocuklari sokaklardan kurtarmak lazim yoksa bu cocuklar her turlu kotuluqe bulastirilabilir birileri tarafindan.Devletimizin ve zengin isadamlarimizin bu cocuklara sahip cikmalidirlar.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim