Arkadaşlar biliyorsunuz ki, son günlerde bir 'Kürt Açılımı' adı altında bir tartışmadır gidiyor.. Benim burada dikkatimi çeken husus, yerleşim alanlarının veya bölgelerin değiştrilen (Bu isim değişikliği ne maksatla yapılmış, o da tam bir muamma) isimlerinin yeniden yerel adlarla tanınması.
Ben Nizip ilçesinin 'Aşağıçardak' köyündenim. Bizim köyümüz kürt kökenli.. ama anlattıklarına göre türk ailelerle ve hatta bir kaç yahudi aileyle birlikte yaşarlarmış.. Göçlerle sadece kürt kökenli aileler yerleşik olarak kalmış. Adıyaman civarından..oradan da Birecik civarına en son olarak ta şimdiki yerine yerleşmişler.
Yıllardır kafama takılır..sorar soruştururum; nedir 'Aşağıçardak' ismi diye?!!.. Nereden gelmiş?..Kim koymuş?. Çünkü bir de "Yukarıçardak" var..
Evet arkadaşlar bu yerel isimler konusunda sizin de diyecekleriniz vardır.. Kendi adıma varsa bir yerel ismi o konsun, ben bunun tarafındayım.. Çünkü; Devlet hegomanyasıyla-sopasıyla hüküme karşıyım..
Tarihimiz Kültürümüz
Köylerimizin gerçek adları ne???..
yakin köylüymüsüz hidayet kardes...
valah bende bilmiyorum artik nerden gelmisse köylerimizin adi yukari ve asagi cardagi biliyom..
Ben aciklayayim 2 cardak koyude zamaninda butun evlerin onlerinde cardaklar varmis.Kisin yagmurdan yazinda gunesten korumak bu cardaklarin altinda otururlarmis bu vesileyle bu 2 koyunde adlari yukari ve asaqi cardak olarak adlandirilmistir.
bizim köyümüz nizip te değil ama ben köyümüzün isminin nerden geldiğini anlatayım.biz atmalı aşiretinin kızkapan obasındanız,kızkapan ismi bir rivayete göre,bir gece aşiretin içinden aynı aileye mensup 14 erkek 14 kızı kaçırmışlar,ve kendilerine bir oba kurmuşlar,ondan sonra bu obaya kızkapanlı obası denmiş,kızkapanlı obası yıllar geçtikçe büyümüş ve ayrı bir aşiret olarak anılmaya başlanmış, kürtçe konuşurlar ama türkmendirler,aynen türkmen geleneklerinde olduğu gibi kendi içerisinde 12 ayrı kola bölünmüşler,ilk obayı kuran kişinin ismi çopur haydo imiş ve kurduğu köye haydolar ismi verilmiş,bizim köyümüzün ismi ise kötü köy,kötü köy,kötü,taşlık bir arazi üzerinde olduğu için ismine kötü köy denmiş.bizim aşiretimizin ve köyümüzün ismi böyle oluşmuş.
sevgili hasanım atmalı aireti RİŞVANOGLU aşiretine mensuptur rivanlar ortaasyadan gelen selçuklu aşiretlerindendir zaten kürt boylarının hepsi orta asya kökenlidir amma farsçayı ögrenip konuştukları için aslından uzak kaldılar malesef
Şu an kıgızlar,kıpçaklar,çeçenler,tacikler,ahıskalılar,çavuşlar,yakutlar, bayundur ve bunların boyları ile kazaklar ayrı dil konuşuyorlar diye ayrı milletmi oldular özellikle kazakların bir kısmı rusça konuşuyorlar diye şimdi rusmu olacaklar
Çok haklı söylüyorsun Hasan kardeşim malesef biz özümüzden uzagız ve malesef kurmaç kardeşlerimizin konuştugu dilin yüzde 80 FARSÇA ah iman ehli insan aslına dönse hepimizin adem a.s oldugunu ve bu milletin alemi islamın hizmetkarı oldugunu bir ögrense bak neler yaşar neler
Selamlar
evet abii,ben atmalının rişvandan olduğunu biliyorum fakat burda yazmamıştım.bende aşiretimizin oğuz han a dayanan seceresi var,bilmeyenlere bunu söylediğin zaman,yani aslında biz türkmeniz dediğin zaman kabul etmiyolar.ama aslında rişvan aşireti özbeöz türkmen aşiretidir.
Acemi koyu(Toy demir)Bunlar ne zaman usta olacaklar??
Biri aciklayabilir mi acemi koyunun ismi nerden qeliyor????
Lutfen
Hasan kardeşim malesef islam dini nesebe terbiye ahlak ve irfan yönü ile deger vermiş gerçekten bazı konuları anlatmaya kalksak farklı algılandıgı için ben fazla bir şey demeyecegim bu konuda Felsefe kardeşimin güzel tesbit ve bilgileri var.
Bizim de öyle büyük dedeler selçuklu zamanında Anadolunun fethi sırasında gelip Suriyede çogunuk olarak kalmışlar osmanlı zamanında tekrar ana boyumuz bu günkü Urfa tarfına gelmiş Melikler diyorlar urfa tarafında Çerikan aşireti geçiyor aslımı bir araştırdım aslımı kaybettigim için çok üzüldüm Nesebimi ögrendigim içinde çok sevindim biz KARAKEÇİLİ çıktık yani osmanlı ile aynı boydanız KAYI aşireti daha sonra iki tane büyük dedemiz 2. mahmut zamanında Nizib tarafına göçmüş Akçakenti kuran 6-7 aileden biri olmuşlar
Urfa tarafındakiler kürtçe konuşuyor
Suriyedekiler arapça
Biz osmanlıca türkçesini konuşuyıruz
De buyur şimdi daha geçen günler Avrupada toprak altından 8 bin yıllık kemik buldular Mezepotomya ahalisinin DNA sı ile uyumlu çıktı
Ah bu kürmanç kardeşlerim aslının kim oldugunu bilse biz Amcaogluyuz bizi bölene Lanet olsun der zira bir özbekle bir kırgız kardeş aynı babanın çocukları şimdi dili ayrı diye ikiside TÜRK degilmi
Selamlar
aynı şekilde,size tüm içtenliğimle katılıyorum
Zamanında Türkçe harfleri kullanmaya devam etseydik bu sorunlar olmayacaktı.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.