felsefefe;195476 wrote:Kızmamak elde değil abi.
Şimdi savaş zamanı diyelimki
Düşman öldüren katil mi olur.
Savaş Gazilerine Katil diyelim
Olur mu böyle saçmalık.
Ganimet diye bir olay savaşın bir sonucudur.
Türkler her zaman şerefli bir milletdir.
Asla Tecavüzt etmezler
Asla köle almazlar.
Bu İslamiyetten de önce aynıydı
İslamiyetten sonrada.
Kendi tarihinizi, yabancı gözüyle okuyabilirisiniz.
Ama sakın olaki Yabancı mantığıyla bakmayasınız.
Başka da bir millete bu özellik yoktur.
Bak guzel abim! Tarih 'belgeyle' yazilir aksini iddia ediyorsan getirirsin delillerini. Bu yazdiklarim veya yazacaklarim 'yabanci gozlu' degil 'kendi tarihci' ve bizzat 'olayin kahramanlarinca' nakledilen seylerdir. Yenicerilerin yaptiklarini yazmaya baslarsak.... basliklar halinde yazayim:
- Cetecilik (bugunku askerin 'asiliginde' bir hikmet ariyan varsa....)
- Karaborsacilik
- Cinayet
- Harac
- Isyan
- Asiri 'zevku sefa' (ickili ve afyonlu)
- TECAVUZ sade savas da degil Istanbul'un GOBEGINDE!
Bunlar sadece binde biri! Uzatmanin anlami yok! Baska milletler de bunun fazlasini YAPMISLARDIR. Sucsa 'insanlik sucudur' degilse 'tarihtir' ama nasil degerlendirirseniz degerlendirin sonucda 'Bizim Tarihimizdir'!
Yrd. Dç Abdulkadir TEKİN her zaman derneğe gelir ve sanırım konunun da uzmanıdır, yapın bir röpörtaj atın siteye olsun bitsin.Maşşallah hangi konu açılırsa açılsın herkes konunun uzmanı geçiniyor,bilen öğretsin bilmeyen dinlesin.
MENES;195805 wrote:Yrd. Dç Abdulkadir TEKİN her zaman derneğe gelir ve sanırım konunun da uzmanıdır, yapın bir röpörtaj atın siteye olsun bitsin.Maşşallah hangi konu açılırsa açılsın herkes konunun uzmanı geçiniyor,bilen öğretsin bilmeyen dinlesin.
Insanlari hicbir seye mecbur ve mahkum etmeye hakkimiz YOK. Bilen de konusacak bilmeyen de. Isteyen dinler istemeyen dinlemez, isteyen istifade eder istemeyen etmez.
Herkesin akli fikri var.
Ayrica guzel fikir Mahmut abi, neden sen de Doc. Dr. Abdulkadir Tekin beyle soylesi yapip bizimle paylasmiyorsun? Hatta dogrudan yonlendire de bilirsin.
Yusuf bu yazdıklarına üzüldüm.
Türk Tarihi ile Osmanlıyı ayırdığımı sen daha anlayamamışsın.
Ben Osmanlı askeri demedim
Türk Milleti dedim.
İstanbul Yeniçerisinin yaptıklarını
Türk Milletine mal edersen
sen hiçbir şey bilmiyorsun demektir.
Türk tarihinde buna Selçuklu dahil asla Osmanlı zamanında olan yanlışlar yoktu.
Çete Türk askeri hiç olmadı.
Ama Yeniçeri zaten hep çeteydi.
Cinayetlerinden bazıları
Cem Sultan
Şehzade Mustafa
Bu iki isimi sana iyi incelemeni tavsiye ederim.
Hele Şehzade Mustafa nasıl öldürüldü
Neler oldu bakmanı tavsiye ederim.
Cem Sultan vakası ise ayrı bir desise
İşte Osman , Osmanlının en büyük yanlışlarından biri, devşirme usulüyle devşirdikleri çocukları enderun okullarında yetiştirip askerlik dahil devletin her kademesinde görev verdiler, sonuç meydanda. Yapılan eşkiyalıkları Osmanlı bünyesindeki Yeni çeriler yaptı Osmanlıyı ilgilendirmez diyemezsin.
Enderun Türk Milletini
Devlet yönetmekten mahrum bırakmış
Bilim adamı olmasını önlemiş.
Medersleri sadece dini ilim verilen yerler yapmış.
Türk Milletini verimli topraklardan uzak tutmuş.
Savaş ganimetlerinden pay vermemiş.
Velhasıl kelam
açlığa sefilliğe ve eşkiyalığa mahkum etmiştir.
Osmanlı Padişahları ne mi yapmış.
300 yıl bu yapılanları seyretmiş.
Sonra aklı başına gelince II. Mahmut ve III. Selim zamanında
yeniçeriliği kaldırmış.
Türklerin okuyacağı teknik okulları açmıştır.
Tıp Fakültesi
Eczacılık
Okullarını açmak
ise
Çağımızın büyük Türk önderi
Mustafa Kemale kalmıştır.
Acıklı ama bu gerçek.
İşte başka bir yerde açtığınız bilimde niye geri kalışımızın sebebi.
Enderun mekteplerine
Türklerin giremeyişi
Medreselerde sadece dini ilimlerin verilmesi idi.
felsefefe;195847 wrote:Enderun Türk Milletini
Devlet yönetmekten mahrum bırakmış
Bilim adamı olmasını önlemiş.
Medersleri sadece dini ilim verilen yerler yapmış.
Türk Milletini verimli topraklardan uzak tutmuş.
Savaş ganimetlerinden pay vermemiş.
Velhasıl kelam
açlığa sefilliğe ve eşkiyalığa mahkum etmiştir.
Osmanlı Padişahları ne mi yapmış.
300 yıl bu yapılanları seyretmiş.
Sonra aklı başına gelince II. Mahmut ve III. Selim zamanında
yeniçeriliği kaldırmış.
Türklerin okuyacağı teknik okulları açmıştır.
Tıp Fakültesi
Eczacılık
Okullarını açmak
ise
Çağımızın büyük Türk önderi
Mustafa Kemale kalmıştır.
Acıklı ama bu gerçek.
İşte başka bir yerde açtığınız bilimde niye geri kalışımızın sebebi.
Enderun mekteplerine
Türklerin giremeyişi
Medreselerde sadece dini ilimlerin verilmesi idi.
YusufSerce;195812 wrote:Insanlari hicbir seye mecbur ve mahkum etmeye hakkimiz YOK. Bilen de konusacak bilmeyen de. Isteyen dinler istemeyen dinlemez, isteyen istifade eder istemeyen etmez.
Herkesin akli fikri var.
Ayrica guzel fikir Mahmut abi, neden sen de Doc. Dr. Abdulkadir Tekin beyle soylesi yapip bizimle paylasmiyorsun? Hatta dogrudan yonlendire de bilirsin.
Yusuf kardeşim ben Bursa'dayım,eğer İstanbulda olsaydım inan ilgilenirdim.:)
İkiniz bu söylediklerimi benden nizip.coma girdiğiniz günden beri duymaktasınız.
Ben bu söylediklerimi
her platformda 2002 yılından beri söylüyorum.
Eski yazılarımda da var bunlar.
Yusuf Türk Milletine bakarken
bütüncül bir tarih anlayışı oluşturamadığı için eksik bakıyor.
Yaşı genç daha
fikirleri 40 yaşından sonra oturur.
O zaman daha geniş ve mantıklı olarak olaylara bakar.
Ama benden çok ders alması gerekiyor.
Kıymetli Yusuf anlamadığın konuları email at
Ordan Tarih Felsefesi olarak sana açıklamaları ve bakman gereken olayı anlatırım.
Şimdilik okumana devam et.
Ama
Tefsir (Hem tasavvuf hemde normal)
İslam Tarihi
Türk Tarihi
ikisini de tümüyle oku.
Okumadan olmaz.
Yorumların eksik ve zayıf olur.
Yazımda açık açık yazmışım. O zaman ki hukuki koşullarla bu zamanı kıyaslamak yanlış olur diye. Ne diye inat ediyoruz ki? Evet efendim, sizler ne derseniz deyin Türkmen Aşiretleri vakt-i zamanında bölgemizde terör estirmişlerdir. Benim yaptığım tarihle yüzleşmektir. Ben, has ve safkan Türkmen olan ailemin 9. yüzyıla kadar ki geçmişini araştırmış biriyim ve kimseyle sidik yarışına girmeye de niyetim yok! Aksini ispat edenleri Halep Vilayetine ait kayıtları incelemeye davet ediyorum. Buradaki hata aşiretlerde değil, fethettiği bölgeleri Türkleştirmek adına zorunlu iskan yaptıran Osmanlı dış politikasıdır. Şimdi de belki sitemizdeki şövenist arkadaşlar ayağa kalkacak ama tarihten ders alınırsa tekerrür etmez. Osmanlı yanlış dış politikalarının, devlet geleneği haline gelmesi ile duraklamaya ve çöküşe sürüklenmiştir...
Kıymetli fatih Osmanlının sade iskan politikası değil
tüm politikaları hatalıydı.
Osmanlıyı Tarihçiler pek güzel savunur.
Osmanlı İmparatorluktu
O yüzden böyle yaptı gibi
şeyler söylerler.
Oysa ki tüm savaşlarda
Asker olarak
%70 80 oranında Türk nüfusu vardır.
Birinci Dünya savaşında pek güzel görüyoruz.
Ama yinede Türk resmi tarihini niye Osmanlıyı adeta Türklüğe hakeret edercesine kim yazıyor diye merak ederim.
Arastir! Cok iddiali bir ogut ve ogretidir. Tarihboyu her dusunce her akil kendini mesrulastirmak icin bu 'bilgeligin' arkasina siginmistir. Peki bu ulvi dusturun altindaki hikmet nedir?
Hmm, 'arastir ama sonucda benim dedigime gel!" Aksi istikamette bir sonuca varmissan 'mutlak yanlissindir' yani 'bizim dayatmamizda' zinhar hata olamaz ama sen 'yanlissindir'.
Bakiniz efendim biri bir cenahda digeri tam zitti ama ikisi de 'arastir' diyor. Acaba iki tane ya da fazla dogru mu var? Ya da tumu mu yanlis?
Muslum abim sen yazdin ya, az evvelinde 'Fransa Tarihini' gozden geciriyordum zaten. Duymussunuzdur hani Turkiye'de ikinci, ucuncu cumhuriyet felan... Fransa'da besinci cumhuriyetten kinayedir....
Tasavvuf ha, Osman abi? Tefsir? Fatih Carsamba'yi bilirsin Ramazan Tarhan Mahmud Kuzudisli vasitasiyla hakkimizda malumat almistir kanaatindeyim!
Hayir, birsey isbat niyetinde degilim hele ne tarihi ne de birini yargilama, ASLA. Ben herseyi oldugu gibi kabul ederim. Yargisi bana dusmez.
Medeni tarihe bakinca once Misir sonra Ortadogu ve nihayet Yunani gorursunuz. Bunun disinda zorlarsaniz Cin azicik da Hindistan katarsiniz mamafi bunun yanisira tabiiki gunumuzde de devam eden yagmaciliklari da vardir. Bunun disindaki topluluklar sade 'yagmacidirlar'.
Osmanli imparatorluk ozelligi zaten 'cok ulusluluktandir'. Bugun Amerika dahil geriye giderseniz her imparatorluklarda degisik etnikte insanlarin devletin degisik kademelerinde yer aldigini gorursunuz. Bu bir 'hata' demek aslinda 'sebep-sonucla' alakalidir. Keza Osmanli'da yasananlar yukselme donemiyle cokuse kadar pek farkli degildir ancak gucluyken onemsiz gelen zafiyet gucsuzken cok zararli olabilir.
Selcuklu ve diger Turk devletleri icin de kesinlikle ayni sey gecerlidir. Batiyla en buyuk fark ise bu ahlakdisi diyebilecegimiz davranislarin bizde sadece basibozukluk olarak degerlendirilebilecekken onlarda 'sistemli' olusudur.Yani sistemli asimilasyonlar, soykirimlar, zorbaliklar vesaire.....
Enderunda yetisenler Turk degildi gibi sagliksiz, gercegi yansitmayan fikirlerle kendi gercegimizi dogrulamak, bizi hakikat ortaya cikinca muskul duruma sokar. Insan ceddiyle iftihar edecekse buna yalan katmak 'yatsida' sonen mumdan oteye gidemez.
Bir ülkenin ileriye gidip medeni ülkeler seviyesine gelmesi için kesinlikle din meselesini çözmesi lazım, Engizisyon mahkemelerinde asılan binlerce suçsuz insan tanrı yoluna katledilmişlerdir, şimdide İslamiyet adına her gün binlerce insan katlediliyor, müslümanların kafası o kadar karışıkki şu an kimse ne yapacağını bilmiyor, cemaat ve tarikatlar aynı Fransada ki gibi her yeri ele geçirmiş, tarikata üye olmayan aç kalmaya başlamıştır, iş bulamayanlara baktığımızda hepsi bu işlere karşı olanlardır, bu konu aynen Osmanlıda da böyle olmuştur. Biz artık kendimize gelerek allahla kulunu başbaşa bırakmalıyız.
müslüm akpek;196033 wrote:Bir ülkenin ileriye gidip medeni ülkeler seviyesine gelmesi için kesinlikle din meselesini çözmesi lazım, Engizisyon mahkemelerinde asılan binlerce suçsuz insan tanrı yoluna katledilmişlerdir, şimdide İslamiyet adına her gün binlerce insan katlediliyor, müslümanların kafası o kadar karışıkki şu an kimse ne yapacağını bilmiyor, cemaat ve tarikatlar aynı Fransada ki gibi her yeri ele geçirmiş, tarikata üye olmayan aç kalmaya başlamıştır, iş bulamayanlara baktığımızda hepsi bu işlere karşı olanlardır, bu konu aynen Osmanlıda da böyle olmuştur. Biz artık kendimize gelerek allahla kulunu başbaşa bırakmalıyız.
Dine karsi cok acimasiz ve haksiz yaklasimlarin var guzel abim. Biri ya da birileri istismar ediyor diye genele izhar etmek takdir edersinki dogru olmamali.
Ha, cemmat baskisindan kastin ********************** onda hemfikirim cunku sikayet ettigin uzere onlar islami degil zaten 'misyoner yapidadirlar ve birey hakki yoktur.
Ancak islami cemaatler buna kesinlikle musait degildir.
YusufSerce;196052 wrote:Dine karsi cok acimasiz ve haksiz yaklasimlarin var guzel abim. Biri ya da birileri istismar ediyor diye genele izhar etmek takdir edersinki dogru olmamali.
Ha, cemmat baskisindan kastin ************** onda hemfikirim cunku sikayet ettigin uzere onlar islami degil zaten 'misyoner yapidadirlar ve birey hakki yoktur.
Ancak islami cemaatler buna kesinlikle musait degildir.
Yusuf senin o islami cemaatler dediğin yerlerde şirk diz boyu,sıradan insanlara bir takım kutsallıklar yükleyip Allah'a haşa eş koşmuyorlarmı... İnsanlara rabıta yaptırıp şirke girmiyorlarmı...Bugünkü tarikat şeyhlerinin durumu nedir Allah aşkına...Benim senin üzerinde olan hayallerimi yıktın şimdi...
MENES;196058 wrote:Yusuf senin o islami cemaatler dediğin yerlerde şirk diz boyu,sıradan insanlara bir takım kutsallıklar yükleyip Allah'a haşa eş koşmuyorlarmı... İnsanlara rabıta yaptırıp şirke girmiyorlarmı...Bugünkü tarikat şeyhlerinin durumu nedir Allah aşkına...Benim senin üzerinde olan hayallerimi yıktın şimdi...
Ay Mahmut agabeyim, Allah sana uzun omur versin. Inan duygulandim simdi. Yani hayallerinde oldugumu bilmiyordum. Cok muteessir mutehassis oldum, tesekkur ederim.
Yalniz hala seninle ayni kanaati tasidigimiz inancindayim. Hata ve yanlis hicbir kimse uzerinde 'aklanmaz'. Beraati zimmet esas oldugu gibi hukuki keyfiyet de musahhas degildir.
Herkim butur davranis icreyse bu 'kabul edilemez'. Cemaatlerde telkin ve terbiye esastir ancak 'kisilik hakki' da saklidir. Hele 'engizisyonla' kiyaslanmasi mumkun degildir. Siz nekadar 'kapali' gibi gorseniz de islami 'tarikat ve cemaat' ikliminde kesinlikle 'irade' esastir. Ama iradesini ipotek verene de sonucuna katlanmak kalir.
Cumhuriyeti ilan eden zihniyet amansiz bir dindar savasina girmis ama sebebini hic bir mantikla bagdastiramamistir. Cunku egitim ve idari kadro tasfiye edilen cenahdan cikmistir. Avrupa'da din gericiligi temsil ederken bizde ilim dindarin elinde yukselmistir. Simdi 'sol mol' fraksiyonlari gecin bir kalem, egitim duzeyi yuksek zumre mutedeyyin insanlardir!
Ellebette Kur-an daki islama uyarsak söylediklerine katılırım, ama bugünkü tarikatlar için söylersen asla katılmam, islami 'tarikat ve cemaat' ikliminde kesinlikle 'irade' esas değildir.Terbiye etmeye çalıştığınız insanda irade olursa onu istediğiniz kalıba nasıl sokarsınız...Tarikatlarda söylenen şu söz nedir...Mürit şeyhinin elinde gassalın elindeki meyyit gibi olmalıdır...Bugün tarikat müritleri şeyhlerinin izni olmadan kapının önüne çıkamazlar... Yapma ne olur.
MENES;196058 wrote:Yusuf senin o islami cemaatler dediğin yerlerde şirk diz boyu,sıradan insanlara bir takım kutsallıklar yükleyip Allah'a haşa eş koşmuyorlarmı... İnsanlara rabıta yaptırıp şirke girmiyorlarmı...Bugünkü tarikat şeyhlerinin durumu nedir Allah aşkına...Benim senin üzerinde olan hayallerimi yıktın şimdi...
Konunun iyice dışına çıkılmasına rağmen!
insanlar rabıta yaparak şirke nasıl giriyorlar, izah edebilirmisiniz
MENES;196081 wrote:Ellebette Kur-an daki islama uyarsak söylediklerine katılırım, ama bugünkü tarikatlar için söylersen asla katılmam, islami 'tarikat ve cemaat' ikliminde kesinlikle 'irade' esas değildir.Terbiye etmeye çalıştığınız insanda irade olursa onu istediğiniz kalıba nasıl sokarsınız...Tarikatlarda söylenen şu söz nedir...Mürit şeyhinin elinde gassalın elindeki meyyit gibi olmalıdır...Bugün tarikat müritleri şeyhlerinin izni olmadan kapının önüne çıkamazlar... Yapma ne olur.
Guzel abim haklisin ancak muridin murside tabiyatinda yine kendi iradesi vardir! Ben seni tanimam diyen adama zorlama yapilamaz. Dersenki o halde nasil olur?
Hayir dislanmaz da. Yani sen murside tabi olmuyorsun diye seni 'engizisyona' tabi tutarlar mi?
Peki tabi olan muridden ne umulur? Ornegin ictimai hayati nasil etkilenir? Ticaretine karisilir mi? Ailesine coluk cocuguna, iliskilerine? Maddi talepte bulunulur mu?
Kesinlikle HAYIR ya nedir? Sadece ruhi terbiyede 'teslimiyettir' o da 'beklentidir' zorlama DEGIL!
Ama 'fetullah cetesi' kesinlikle 'misyoner' yapilanma oldugu icin senin herseyine karistigi gibi dogrudan maddi talepde bulunur, seni istedigi gibi yonlendirir, sekillendirir.
Iste fark burdadir.
Ve dedigim gibi egitim duzeyi en yuksek zumre 'Mutedeyyin insanlardir'.