Tarihimiz Kültürümüz

Nizipliler’e özgü deyişler

Kemal Cengiz Üye
Yaşları 80’in üzerindeki (eski kuşak, yaşam duayeni) Nizipliler bir bir göçüp gidiyor… O, değerli insanlarımızın tümü, rahmetle anılmayı hak eden, onurlu-gururlu ve kendi kendilerine yetmenin, fedakârlığın, alçakgönüllülüğün ve de sevgi-saygı ilişkilerindeki samimiyetin, iş ahlakındaki dürüstlüğün ve kollama-gözetme, yardımlaşma-dayanışma ve de iyi günde de, kötü günde de paylaşma mefhumunun örnek insanlarıydılar… Bıraktıkları yaşamsal miras, hiçte küçümsenemeyecek manevi değerler türündendir… Analarından-babalarından, dedelerinden-ninelerinden öğrendikleri ve pratikte sergiledikleri ‘bize özgü’ yerel gelenek ve görenekleri ve de sosyo-kültürel yaşam tarzlarına özgü hassasiyetleri;sağlıklı ve saygın insan ilişkilerini ve genel ahlak anlayışlarını ve özellikle de atasözü niteliğindeki ‘kıssadan hisse’ türünde ibretlik tespitlerini (deyim, deyiş ve özlü söze dönüşen kişisel yakıştırmalarını) bizlere kadar taşıyan o değerli büyüklerimizi ‘önümüzdeki yıllarda’ çoktan da çok arayacağımız kesin… Onlar, yüzlerce yıl öncesinden, kendilerinin de içinde bulunduğu bölgemiz insanlarının yaşarken sergiledikleri huylarını-huslarını, kişilik noksanlıklarını ya da şahsiyet abideliklerini, eksiklik ve noksanlıklarını gözlemlemiş ve üç-beş kelimelik cümlelerle özetleyerek özlü söze dönüştürmüşlerdir. Bu özlü sözlerin, benzetme ve yakıştırmaların yitip gitmemesi ve unutulmaması için, şu günlerde, fırsat buldukça, sayıları iki elin parmağı kadar kalan 80 yaş üstü kadınlı, erkekli Nizipli büyüklerime ulaşmaya çalışıyorum; bireysel hatalar ve tavırlar ve de uygunsuzluklar ve komiklikler hususunda birbirlerine ne tür yakıştırmaları (özlü söze dönüşen deyimleri) uygun görüyorlardı, diye… İşte, onlardan öğrendiğim ve dört dörtlük Nizipliler’e ait olan ve Nizip ile ilgili kitap ve dergilerde (pek) bulunmayan ‘gerçek’ deyimlerimiz ve özlü sözlerimiz: -Şanlı bağın koro (koruğu)… -Başı güllü, başı küllü… -El iyisi, ev delisi… -Sanki yiğit ölmüşte kanı çörtenden akıy… -Aferim düşkünü… -Cello’nun eşşe(eşeği) kimi (gibi)… Takıp-takıştırmış. -Aşağı Oba’da yalanı söyler Yukarı Oba’da kendi inanır… -Kadir Efendi’nin iti… -Bilal Efendi’nin mecosu… -Ağzı urvalı.. Kele bacım, şu sokakta da bir tane ağzı urvalı yok ki konuşak… -Kendine bir minderlik yer bırakmamış… -Keret eşşe (eşeği) kimi (gibi)… Üstüne yük almaz. -Burunsuz, kulaksız… Burnu koku almaz, kulağı işitmez… Umursamazlık, duyarsızlık, düşüncesizlik ve de çıkar pişkinliği örneklemesi. -Burunlu, kulaklı… Duyarlı, hassas, düşünceli, saygılı, hesaplı ve de kimseye yük olmayan, istenilmeyen yada yakışmadığı yerde durmayan… -Ayaz ağanın damı… -Olamazsın has bahçenin bülbülü, Ötemezsin mırç mırç, Karazağsın, karazağ… -Allah ‘verecekse’ iki iyiliğin birini versin… -Allah, iki günümüzü üç etmeye… -Azeme Hattüç (hatice)… -Sen ki bir garip abdalsın, neğe (neyine) gerek püsgüllü zurna… -Ekme(ği)nin ucundan ısırılmaz… -Kırk paralık eşşen (eşeğin) yirmi paralık suppası (sıpası) olur… -Ya kabir, ya tabur, ya sabır!... -Baştan kıça haber yok… -Evde kalmış kız küsergen (kırılgan, alıngan) olur… -Bele (böyle) uşak (evlat) böyütcene (büyüteceğine), git hamam kapısında kil sat… -Haneğin ulo (uluğu)… Rica notu: Lütfen, yorumlarınızda a-) bize özgü bu deyimlere, yorumlarınızı eklerken ‘bildiklerinizin’ anlam açılımlarına da yer veriniz. b-) Kendi bildiğiniz ve duyduğunuz Nizipliler’e özgü deyim ve deyişleri de yazınız… Ki ortak çalışma ürünü bir Nizip dökümanı oluşsun.
Ramazan Tarhan Üye
"-Keret eşşe (eşeği) kimi (gibi)… " Nizipcom İstanbul buluşmamıza damgasını vuran söz..Toplantıya Keretli bir abimiz katılmıştı...Zaten Keretliyim deyince kahkaha tufanı başladı.Yarım saat Keret eşeğini konuştuk...çok hoş dakikalardı...ben hep söylemişimdir..Bu Kemal Cengiz "bizim yürüyen kütüphanemizdir" diye...Yalnız bunları kayıt altına almak yetmiyor...Yaşamak da gerekiyor..Zira yaşanmadığı müddetçe bir sonraki nesil için hiç bir mana ifade etmeyen deyişler olur...
fsoyarik Üye
Teyyyy.Galderli daglar
müslüm akpek Üye
Ben bunların çoğunu ilk kez duydum, çok merak ediyorum anlamlarını.
busenaz Üye
Sevgili abilerim ve kardeşlerim.ağzı urvalı ne demek beni aydınlatırmısınız.bir abime sordum sanırım msjımı görmedi cevap alamadım.başka bir abime sordum o da bilmiyormuş.teşekkürler..
mehmet karakaş Üye
busenaz;180947 wrote:Sevgili abilerim ve kardeşlerim.ağzı urvalı ne demek beni aydınlatırmısınız.bir abime sordum sanırım msjımı görmedi cevap alamadım.başka bir abime sordum o da bilmiyormuş.teşekkürler..
Urva, un veya hamur demek bildigim kadarıyla.
Kemal Cengiz Üye
Urva, fırına sürülen işlenmiş hamurun (ekmeğin) altına serpilen un... Ağzı urvalı: a- Karnı tok, sırtı pek... b- Bilgili, görgülü, kültürlü, mantıklı... c- Ne dediğini, ne söylediğini bilen... d- Hoş sohbet...
busenaz Üye
Teşekkürler.ağzınıza sağlık.ramazan abi bak verdiğin cevap ta yanıldın bu sefer:))sağlıcakla kalın herkese iyi akşamalar ben kaçıyorum...
şükrü çiftçi Üye
valla bende yeni gördüm böle kelimeleri **ha yeni aklıma geldi kemal abi o gün belediyenin ordan geçtiğimde o nur yüzünüzü görmek sevindirdi
turkbeyi Üye
mrb kemal abi..."El iyisi" evet bu kelime bildiğim kadar karşılığı yine anlaşıldığı gibi "Başkasına iyi bi ze yabancı gibi veya başkarına iyi bize kötü manasında kullanıldığı biliyorum yanlışsam kusura bakma.........Diğerleri çok güzel ve hemen hemen çoğunu büyüklerimdem duymuştum aklıma gelenleri toplayıp bende yazmaya çalışayım.Emeklerinize teşekkürler.
Ramazan Tarhan Üye
Kemal Cengiz;180954 wrote:Urva, fırına sürülen işlenmiş hamurun (ekmeğin) altına serpilen un... Ağzı urvalı: a- Karnı tok, sırtı pek... b- Bilgili, görgülü, kültürlü, mantıklı... c- Ne dediğini, ne söylediğini bilen... d- Hoş sohbet...
Bütün bu anlamlara ben de bir yenisi ekliyeyeim..Biliyorsunuz fıstık ve zeytin koymak için naylon çuvallara telis teniliyor.Bu telisleri dikmek için urvan adı verilen bir ip kullanılır..Bazen bu telislerde hazır urva bulunur..Yani dikmek için kolaylık olsun diye..."ağzı urvalı telisin varmı?" derler...İşte bu yüzden bilgili hazır cevap insanlara "ağzı urvalı" tabiri de kullanılıyor...
nizipli_mehmet Üye
-Allah ‘verecekse’ iki iyiliğin birini versin… bu ne demek tam çözemedim de?
fsoyarik Üye
Amma adamsın.Dag dayın tavşan emmin.Selamlar
Mustafa KANAL Üye
Ağza ökenmek=Söylenen sözü alaycı bir şekilde tekrar etmek.
Kemal Cengiz Üye
-Allah ‘verecekse’ iki iyiliğin birini versin… Yaşlı ve çok hasta kişiler için Nizip'te 'sıkça' kullanılan bir dilek: açılımı, Allah, ya yatalak edip, elden-ayaktan düşürüp süründürmesin, ya da tez günde canını alıp kurtarsın'dır.
Kemal Cengiz Üye
Galderli (hardal) daglar... Dag dayın tavşan emmin... için fsoyarik'a _ Ağza ökenmek=Söylenen sözü alaycı bir şekilde tekrar etmek... için de Mustafa KANAL'a teşekkürler._________________
Mustafa KANAL Üye
İti an çomağı hazırla:) (Birinden dert yanarken veya dedikodusu yapılırken,dert yanılan veya dedikodusu yapılan, kişinin olayın konuşulduğu yere gelmesi.)
Kemal Cengiz Üye
Sevgili Ramazan, telisli urvan benzetmen için teşekkürler... İlk kez duyuyorum; ama, urva ile urvan'ın çok farklı anlamlar içerdiği aşikâr.
fsoyarik Üye
Dag dayın tavşan emmin=Her yere davetsiz sokulan ile nereye giderse gitsin her yerde yatacak ve yiyecek sıkıntısı olmayan insanlara söylenir
fsoyarik Üye
Galderli (Hardallı) daglar= Genellikle bir insanın yaptıgı işi begenmeyince o insanla alay etmek veya küçümsemek mansı ile kullanılan igneleyici bir ifade olrak kullanılır
fsoyarik Üye
Deveyi Yardan yuvarlayan bir tutam ottur= Basit bir menfata meyledip o işten zarar görülünce kullanılan bir deyimdir.
fsoyarik Üye
Kemal abi biri digerine çocugu için İTİN OLSUN der niye acaba?Selamlar
admin Yönetici
Nizip değişleri dışında ekleyenlerinki sayılmaz :) Önce google da arattıralım lütfen. Anası soğan, babası sarımsak... Kendi olmuş bir ölbe şeker ! Ailesinin kökü, kültürü ve adetleri belli olduğu halde, farklı bir baş çekerek kendini olduğundan şirin veya entel göstermeye çalışan kişiye söylenen bir Nizip deyimdir.
fsoyarik Üye
Aslına tükürdügüm aslına çeker şimdi tamam oldumu adminim.selamlar
Subutay Üye
Yaşlılardan "aznavur gibi..." lafını çok duyarım. Zalim, acımasız insanlar, özellikle erkekler için kullanılır. Aznavur Ermeni ismi. Acaba 1910'lu yıllarda yöremizde vuku bulan hadiselerle bir alakası var mı? Araştırmak lazım.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim