Geleneklerimiz AnılarımızNIZIP DEYIMLERi
Görüntülenme: …
nizipte sadece niziplilerin anlamini bildigi bazi deyimler aklima geldi onlari yazayim
sizde akliniza gelen deyimleri yazarak arsivimizi genisletelim
1.KARAMETi KANDAN BETER OLMAK (attigi iftira cok tesirli olup kan davasi cikarcak nitelikte olmak)
2.NARDiBi OLMAK (eli cok SIKI a$iri cimri olmak )
3.GÖZÜYLE OCAK YIKMAK (nazari cok cabuk gecen)
4.KÜLÜ BA$iNA KOYMAK (kadinlar tarafindan söylenen, evinde kocasi yada cocugu öldügünde güzelligi gitsin diye ocak külüyle kendini cirkinlestirmek)
.................
ne kadar cok farklı kelimeleriniz var ehuehuehu ama hoş
daha önce açılmıstı bu konu yanılmıyorsam gelenek ve göreneklerı kısmında daha farklı deyımler beddualar var.
deyimle beddua bir degil mehmet sen bir görüyorsan bisey diyemem tabii .bu arada gercekten sana hayranim aynen nizip comun arama motoru gibisin:)))kim hangi bir konu acsa bu var diyorsun ama birlestirmiyorsun !
neyse devam...
5.SURSAT OLMAK (beceriksiz olmak )
6.STARASI KESKIN OLMAK (YILDIZI PARLAK yani SÖZÜ GECEN BIRI OLANA DENIR)
7.KAVALO OLMAK (BOS GÖZLERLE BAKAN KISACASI BIRAZ SALAGO OLMAK)
8.YILDIZI Di$i OLMAK (INSANLARLA HEMEN ILETISIM KURMAK VE KARSIDAKI INSNALAR TARAFINDAN HEMEN KABUL GÖRÜNMEK )
9.MAZRIK GIBI OLMAK (kapkara bir ten e sahip olmak .cook esmer olmak YADA BRONZLASMAK:) ))) )
10.FORS ATMAK (maliyla mülküyle yada giyim kusamiyla karsidakilere hava atmak )
bır olmadıgını bılıyorum onlarında war oldugunu söyluyorum ama deyımler konusuda var yanılmıyorsam ya benim ya da halil abı vardı onun konusuydu... birleştirmiyorum çünkü o kısımlarda ben hariç başka kişilerde var sorumlu olarak...
SICIP COMRUGU YITIRMEK ....HEYCANLA BIR ISE BASLAYIP ELINE YÜZÜNE BULASTIRMAK...mesela iflas etme gibi durumlarda yada sonradan görme gibi durumlarda kullanilan cok az kullanilan bir deyim :)) biraz argo da olsa zaten nizip dilinin icinde argo oldugunuda unutmamak lazim
sevgili sakallı seninde maşallahın var hani...nizip kültürünü korumaya and içmişsin belli...acaba bunun nedeni çok uzakta olmak ve özlem duymak mı...şu an nizipteki gençlerin bile bilmediği o kadar çok şey biliyorsun ki...nizip genç kızlarında mesela kesinlikle şive yok...sanki istanbul hanımefendisi gibiler...acı gerçek şu ki...nizip öz kültürünü kaybediyor...çocukluğumda geldiğim niziple şimdiki nizip o kadar farklı ki...şu an ben hiç nizipte yaşamasamda nizipte yaşayanlardan daha nizipliyim...sanırım içinde yaşamakla, dışardan özlem duyarak yaşamak arasında çok fark var...nizipte yaşayanların belki nefret ettikleri biçok şeyi bizler özlüyoruz ve yaşatıyoruz...yüksekokulun fakültenin ve turizme açılmanın çabası içindeyken maddi anlamda gelişmesi için her türlü imkanlar zorlanırken (bunlara kesinlikle karşı değilim hatta tam destekçisiyim) karşıkarşıya kalınacak bir hal varki buda kültürel alışveriş sırasında nizip özünden çok çok şey kaybedecek...kaçınılmaz son...seni kültürünü yaşatma çaban ve davandan ötürü taktir ediyor ve gıptayla ardından bakıyorum:)
Bir iki tanede ben yazayım bari.
ıslık avarası olmak,(çalmadan oynamak veya harekete geçmek için en ufak bir bahane aramak.)
bu deyim değil ama;''it'in aklı eksiği paklavadan pay umar''(aşk ı memnu dizisindeki evin şoförü gibi:D)
hasan tekçe;230356 wrote:Bir iki tanede ben yazayım bari.
ıslık avarası olmak,(çalmadan oynamak veya harekete geçmek için en ufak bir bahane aramak.)
bu deyim değil ama;''it'in aklı eksiği paklavadan pay umar''(aşk ı memnu dizisindeki evin şoförü gibi:D)
aşkı memnunun sıkı takipçisiyiz galiba:)
handan_istanbul;230354 wrote:sevgili sakallı seninde maşallahın var hani...nizip kültürünü korumaya and içmişsin belli...acaba bunun nedeni çok uzakta olmak ve özlem duymak mı...şu an nizipteki gençlerin bile bilmediği o kadar çok şey biliyorsun ki...nizip genç kızlarında mesela kesinlikle şive yok...sanki istanbul hanımefendisi gibiler...acı gerçek şu ki...nizip öz kültürünü kaybediyor...çocukluğumda geldiğim niziple şimdiki nizip o kadar farklı ki...şu an ben hiç nizipte yaşamasamda nizipte yaşayanlardan daha nizipliyim...sanırım içinde yaşamakla, dışardan özlem duyarak yaşamak arasında çok fark var...nizipte yaşayanların belki nefret ettikleri biçok şeyi bizler özlüyoruz ve yaşatıyoruz...yüksekokulun fakültenin ve turizme açılmanın çabası içindeyken maddi anlamda gelişmesi için her türlü imkanlar zorlanırken (bunlara kesinlikle karşı değilim hatta tam destekçisiyim) karşıkarşıya kalınacak bir hal varki buda kültürel alışveriş sırasında nizip özünden çok çok şey kaybedecek...kaçınılmaz son...seni kültürünü yaşatma çaban ve davandan ötürü taktir ediyor ve gıptayla ardından bakıyorum:)
insan gurbete geldgi zamanki gibi kaliyor bunu anladim gurbete ciktigimda yani ben nizipin 15 yil önceki haliyim bi anlamda ...ayrica bu bir hobi gibi oldu bende...büyüklerle sohbete cok severim...onlarla sohbet ederken kelimeleri deyimleri secerim ....sonradan unutmamak icin yazarim.günlük hayatta tabiki bende kullanmiyorum bu konusmalari cünkü hanim nizipli degil :)) sivemiz bizim zenginligimizdir buna sahip cikmamiz lazim ....nizipteki kizlarin konusmamasi olayina gelince utandiklarindandir...cok kaba buluyorlar sivemizi...HASAN TEKCE kardesim bu deyimleride biliyordum ben ama aklima gelmemisti yazman cok iyi oldu....tskler sana da
handan_istanbul;230361 wrote:aşkı memnunun sıkı takipçisiyiz galiba:)
evet takip ediyorum,hemde sinirlerim zıplaya zıplaya.şimdi diyceksin ki sinirlerin zıplıyosa izleme;ama ne yapayım bağımlılığı kötü.
o dizideki şoför oğlanda evin zengin kızına aşık ya,işte tam bu deyim e uyuyo,it'in aklı eksiği paklavadan pay umarmış.
ISINI BILMEYEN CAVUSLAR DÖNER BOKUNU AVUCLAR gene argoyla gidiyoruz.. acilimi söyle isini bilmeyen esnaflar düsünmeden is yapanlara denilir.yeryüzünde sadece nizipte kullanilan ve niziplilerin gittigi yerlerde kullandiklari harika bir deyim:))NOT LÜTFEN DEYIM HARICINDE YORUMLAR YAPMALYALIM ARKADASLAR::: en azindan bu sayfada
pisige bokun derman demisler...dönmüs topraga gömmüs <<<birine senin elinden su is cok iyi gelir denildiginde kisinin naza gecmesi ...yapmamak icin bahaneler uydurmasi
''seklevey olmak'' (biraz akli dengesi bozuk olmak.)
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.