Nizip.com
Üye ol
Geleneklerimiz Anılarımız

çocuklugumuzun tatlı anıları

Görüntülenme: …

fsoyarik Üye
Çocuklugumuzda evler topraktan veya beyaz taştan yapılırdı nizipte hayatsız ev bulamassınız dış kapı genellikle tahtadan çift kapıl olurdu kapılarımn arkadında 60-70 santimlik demirden mangalı vardı hele anahtarlar yokmu siyah 20 santim boyunda en az 300 gram gelirdi garç diye kilidi açıp kaparlardı.Tek kapılı evlerin kapısı tenekedn olurdu.kapı yani hayadın girişinden sonra ev odalara açılır her odanın girişinde Bartçlar olurdu.Bartıça ayakkabı soyularak odaya girilir burada yıkanılırdı. Oda içine girince mahmil yada tagalı pencereler olur,pencereler perde ile örtülürdü korneş nerde bez perde kıvrılıp içinden ip geçirilir taganın her iki yanına çivi çakılır ipler buraya baglanır perde bu ip üzerinden açılıp kapanırdı.Evlerde ışık yeni yeni gelmiş tüpmü nerde Gaz ocaklrı vardı pompalayarak yanan sarı renkte çogunlukta tıkanır tel veya telli uçla açılırdı.Kışın her evde bir tandır olur ekmek fırınlarından yanmış gazvel alınır gece üstü küllenir bu tandırın üstüne bir yorgan örtülür kare şeklinde olan bu tandırın ayak konacak yeri olup ayaklar ve vucurt böyle ısıtılırdı.
Kardaşım kış öyle bir kar olur damı kürer sonrada damdan üstüne atlayıp inerlerdi hahov kışın tahtadan okul çantasının üstüne binip azmı kaydık pantolanın arkasında iki yamalık her iki dizdede birer yamalıklı pantolon giyerdi zenginimiz ve fakirimiz bahar gelince çamurlu saman ile sıvanan damlar log ile düzlenirdi.
Her evin bir ocaklıgı olur ocaklıklarpıgara dedigimiz bacası olurdu.Bulgurlar duvarlarda yer yapılıp saklanır etten topaçlar bunun içine gömülürdü bozulmasın diye Zahreler yapılır ocaklıgın kavak odunu ile yapılan tavanına nar,armut, asılır incir mişmiş kuru erik cir yapılır yani kurutulurdu bunları komşuyla paylaşmak ne kadar hoş işlerdi.Komşuda kazma ,kürek hatta eşek bile paylaşılır işi olan isterdi
Hallelerden bulgur kaynar salça kaynar suçuklar pestiller bastıklar yapılır kışın ceviz içi sarıp yemesi bir ayrı keyifti.
Bayramlarda hömülhöçe biner delikli kayada yüzerdik hele çelik çokmak çüçük höl oyununun tadına doyulmazdı. ah çocuklugum ah keşke geri dönebilsem çok tatlı ve temiz bir güzellik vardı.Selamlar
hayri murat bakırcı Üye
Hacım paylaşımın için teşekkürler fakat ben hiç bir şey anlamadım özellikle çelik çokmak çüçük höl ksr bakma ben fazla anlamıyorum niizp'in eski dilinden...
boroboro Üye
çelik çokmak çüçük höl ksr

atari oyunları ve bilgısayar olmadıgından o zamanda...bunlar lar oynanırdı..bunlar birer oyun...:)
27karabela Üye
şimdide isterdim öyle olsun şimdi herkes futbol ve benzeri oyunlarla ilgileniiyor biraz eski oyunlar unutuldu
şükrü çiftçi Üye
fatih abi bizi eski çoçukluk anılarınıza götürdünüz
çelik çokmak biz oynuyoruz daha :D
emeğinize sağlık
müslüm akpek Üye
Kapıların yüzeyi eskiden saç levhayla kaplanırdı uzun süre bunun nedenini sormuştum meğer kapı taşlama adedimiz olduğundan yaparlarmış bir evin oğlu oldumu kapıyı taşlardık bize şeker verene kadar.
yazgan Üye
vallahi az kapı taşlamadım ama unutamadığım biriside adını burada vermeyeyimŞıhlar mahallesindekomşularımızdan biri 3 kızın üstüne oğlan oldu dediler çocuklar toplanıp gittik kapı taşlamaya çünkü malum çok istenen erkek çocuk doğmuş muhtemelen sadece şeker değil bozuk parada atarlardı meğer doğan 4.kız imiş adam bizi sopadan bir kovaladı aradan en az 30 yıl geçti hala unutmamışım.
müslüm akpek Üye
yazgan;205168 wrote:vallahi az kapı taşlamadım ama unutamadığım biriside adını burada vermeyeyimŞıhlar mahallesindekomşularımızdan biri 3 kızın üstüne oğlan oldu dediler çocuklar toplanıp gittik kapı taşlamaya çünkü malum çok istenen erkek çocuk doğmuş muhtemelen sadece şeker değil bozuk parada atarlardı meğer doğan 4.kız imiş adam bizi sopadan bir kovaladı aradan en az 30 yıl geçti hala unutmamışım.
Çok komikmiş, sizde nerden duydunuz oğlan oldu diye.
dontpanic Üye
benim daha bi garip bi çocukluğum vardı zaten ben eşşek gibi adam oldum ama ruhsal olarak 10 yaşında kalakaldım.

ben bi lolipopu kaç yalamada bitirebilirim diye hesaplamalar yapardım ki yolculuk esnasında yanıma kaç lolipop almam gerekecek onu düşünürdüm.
ben manyakım zaten.
şükrü çiftçi Üye
çoçukluk yıllarınız çok hoşmuş
bizde ne gezer böyle vakaalar
müslüm akpek Üye
Bu dontpanic'i Bakırköye gönderelim.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim