bende eminim bu sokak ayni fotograftaki gibi duruyorhatta sagdaki iki katli evin ön yüzü uzun carsiya bakiyor orda cok eskiden bir muhasebeci vardi bizim dükkanin muhasebecisiydio dükkanin karsi sokagi kilisliye cikan eski yapi kredi bankasinin ara yoluburasi sihlar mahallesi cami sihlar cami diger camii ise belkiz mahaleesindeki camiiama resim 1930larin degil diye düsünüyorum egerki belkis mahallesindeki ara sokaktaki camii 1930dan önce yapilmissa resim 1930 dur
ama eminim o caminin sihlar camii olduguna cünkü belkis mahallesi o durumdaki en yüksek mahallesiymis nizipinDaha cok emin olmak isteyen ayni kabaltindan resim ceksin ve karsilastirsinbüyük ihtimal bu resim carsi camiinin minaresinden cekilmis (cünkü resim soldan sagi cekmis)
tarihin 1930 yılı olduğunu zannediyorum çünkü bayaa eski bir resim...bildiğim kadarıyla o yıllarda belkıs mh. yok...ve de bu fotograf çarşı camisinden çekilseydi bedesten ve kabaltınıda içine alırdı diye düşünüyorum...
her ne kadar saha camisine giden veya şıhlar camisine giden uzun çarşıya çok benzesede arkalardaki minare kafaları karıştırıyor...1930 yılında çarşı camisinden başka o tür minare yok diye biliyorum...
yinede en kısa zamanda bilen birine göstereceğim inşallah:)
haritacı ramazan tarhan
bir şey yazmayınca ben bir iki şey söyleyeyim
1- Şıhlar Camisi önde
2- Çarşı Cami arkada.
3- Öyle bir persfektif ki.
Camiye en fazla 150 metre beriden çekilmiş.
Evleri saydım
Yani Şıhlar camisini önümüze alacağız.
Cami ile aramıza 150 200 metre koyacağız.
Alırkende Çarşı camisini sağımıza alacağız.
üstteki 2 resimdeki ayrıntı daha belirgin olması için bedesten alanını büyülttüm.
aşağıdaki fotoğrafda Bedesten seçilebiliyor. yanlışım varsa düzeltin lütfen.
Arkadaşlar fotoğraflardaki ayrıntılarda önemli. Bedestenin arkasındaki Saha camisi olmalı, miladi 1899'da yapıldı.
Kayıtlarımızda Şıhlar camisi Miladi 1875 - 1890 yılları arasında yapılmış ve muhtemelen bu fotoğraf şıhlar camisinin minaresinden veya varsa yanındaki yüksek bir binadan çekilmiş.
Çarşı camisinin minaresi 1955 yılında yaptırıldığı için bu fotoğraflarda gözükmemekde.
İnce uzun alan uzun çarşının eski hali olmalı, Coşkun özkaya zamanında genişletilmişti. Daha önce de genişlemeye tabi tutuldumu bilemiyorum.
sakalli0727;167770 wrote:bu cadde uzun carsinin alt caddesi cadde degil aslinda sokak burasibedestenin arka sokagi yani carsi caminin o taraftan cekilmiskarsidaki cami ise sihlar camiisoldaki ilk evin yerinde simdi gülnihal magazasi varsokaktan camiye dogru giderken cok ince bir sokak var caminin arka kapisi var orda hemdeince sokoga cikmadan saga dönersen uzun carsinin ilk basina cikarsin ince sokaktan sonra saga dönünce ise sebse halinin yokusuna cikarsin cok ilerdeki camiiye gelince o cami dedemgilin mahallesindeki belkis mahallesindeki camii ismi ne bilmiyorum ama belkis mahallesinde o camiibu görünen daglar ise sagdaki zergil tarafini gösteren daglarsoldaki daglar ise akcakent tarafini gösteriyor ama simdi oralardan otoban gectieger bir imkani olan varsa gitsin uzun carsinin alt sokagindan carsi caminin yakinlarindan bu fotografin yenisini ceksinkarsilastiralimuzun zamandir yazmiyordum ama bu konuya yazmam lazimdi :=)o dedigim cadde sen degilsin bak insandan bile cadde oluyor nik olarak :))sokaktan olmu$ cokmu
ben bu fotograftan yani asil konu fotografindan bahsediyorum
siz yanlis fotografa yorum yapiyorsunuz diger resimler karistiriyor konuyu bence diger resimlere ayri konu acilmali
bu resimde büyük ihtimal hani bi ara sokaktan kilise yoluna cikiliyor orda yüksek bir evler var eski yapi ordan cekilmistir
dediginiz gibi minareden cekilmis olsa kabaltinida almasi lazim objektifin
hatta yanlis hatirlamiyorsam orda habes bölerin evi varmis eskiden nizipin kurtulusunda emegi gecen bir atamizin
kasim abii siz habes bölerle akrabalik varmi varsa dedenizin evi nerde yada benim dedigim yerdeki ara sokkataki evler kimin hani 2-3 katli olan eski yapi evler
1.si eger o bedestense kabaltı bitişiği nerde
2.si çarşı camiinin minaresi sonradan yapılmış olabilir ama caminin kendisi nerde eğer ondeki bina camiyse birazda o büyütülürse net anlaşılır sanırım.3.sü ise bedestenın arkasındaki o büyük bina ne.iyice meraklandık.admın abımız resmin başka ebatlarınıda zomlarsa anlaşılacak gibi
Adminimiz resimdeki bedesteni tarif edince diğer ayrıntıyı hemen farkettim. Bende şu anda günümüze kadar ayakta kalabilmiş olan taş binalardan, Sayınların yeri olarak bildiğim tarih ibinayı ve Kabaltını işaretledim. Bu resim gerçekten manevi değeri parayla ölçülemiyecek kadar büyük çok değerli bir resim. Eğer bu resimler çoğaltılma imkanı olursa bende satın almak isterim. Adminim belki bu konuda bizlere yardımcı olacaktır. Bu resimleri gönderenin ve siteye kazandıran Hacı gardaşımın ellerine sağlık.....Resim kaynağı
Senin tesbitinde doğru olması lazım ama biraz çelişki var. Sebebine gelince de, Bedesten yıkılmazdan önce o kadar büyük değildi. Resimdeki Bedesten binası ise, kabaltından karşı tarafa kadar yani resmin sağından sol tarafına kadar kabaltınıda içine almış ?? Acaba sonraki yıllarda Bedestenin yarısı yıkılmış günümüze kadar ayakta kalan Bedestenin yarısımıydı?? Keşke bu resmi babama bir gösterebilseydim. O daha iyi bizleri aydınlatırdı....
Bir tahmin daha yapmak istiyorum. Şıhlar Camisinden Ak-iş'e doğru çekilmiş olamaz mı? Eğer kamerayı biraz daha sağa kaydırırsanız böyle bir görüntü oluşabilir. Kamerayı tuttuğunuzu farzedin. Eğer azıcık sola dönerseniz yani sokağa paralel durusanız ilerideki minare de Saha Cami ya da daha kuvvetli bir ihtimalle Leylek Cami olabilir...
ibrahim kardes muhakkak cek o acilardan görüntüyü karsilastiralim
bide sana zahmet olmassa belkis mahallesindeki ara caminin yapilis tarihine bir bak
resimin cekildigi tarihi az cok tahmin ederiz ozaman