Nizip.com
Üye ol
Geleneklerimiz Anılarımız

Geçmiş zamanda Nizip'te çocuklar

Görüntülenme: …

tytyhgtyhgh Üye
Yakında yayınlamaya çalıştığım;'' Nizip Ağzı '' kitabımda 750'den fazla eski Nizip hanekleri, öyküler, atasözü ve deyimler, kutsanan yerler, eski adet ve töreler, evlenme merasimler, yemek kültürüi gibi bilgileri kapsayan kitabımdan bir bölüm;

GEÇMİŞ ZAMANDA NİZİP’TE ÇOCUK OLMUŞSAN;

• Kavurgacı Güllüş amminin büyük hasır ve içi bezle kaplı sepetinden kavurga almıştır..
• Her kar yağdığında, büyük tas içinde yapılan ve kar ile üzüm pekmezinden yapılan
karsanbaçtan yemiştir.
• Her kış, buğday, kırık leblebi, karpuz çekirdeği, menengüç ve kendir tohumunun
karışımı ile kavrulan ‘’Kavurga’’ yemiştir.
• Tahta çubukta macun( somur bitmez) yemiştir.
• Bayramlarda pamuk helva yemiştir.
• Her yaz mutlaka deliklikayada veya meyhanada çimmiştir.
• Arkadaşları ile mevsimine göre bahçalardan marul, erik veya nar gibi meyva çalıp yemiştir.
• İlkokula tahta çanta ile gidip, Ortaokulda şapka takmıştır.
• Genelde yazın ölüler için hayrına; hasbetilullah- sebilullah nidaları ile dağıtılan buyan şerbeti sebilinden elinde satıl, kazan veya sürahisi ile almıştır.
• Evlerde buzdolabı olmadığı için buz fabrikasından çıkacak buz kalıbından 25
kuruşluk buzu havlu elinde sıra bekleyip almıştır.
• Sokakta arkadaşları ile vurçakır oynamıştır.
• Mevsiminde gülle, çelik çomak, istop , aşık( koyun kemiği) kumarı oynamıştır.
• Kurban bayramında evinde kurban kesilmesine rağmen, bayram yerinde mutlaka kebap yemiştir.
• Yazın eylenceci Burhanın; - Adapazarından gittik getirdik beyim diye sattığı çerezden alarak yiyip, bayramda işlettiği tahta nare’ye(sallangaç) binmiştir.
• Kör Kemal, Memilli, Zeki Bey, Kör Senem, deli Mesut, Kuddusi gibi o günün karizmatik şahıslarını tanıma şerefine ermiştir.
• Birdirbir veya uzun eşek oynamış, atlamalarda hep beraber yerlerde sürünmüştür.
• Yazın, gazozu olabildiğince sallayıp; aç çoşar oynayıp ya bedava içmiş ya da arkadaşına bedava gazoz, kola içirmiştir.
• Yine yazın caddelerde satılan, buzun bıçakla ufaltılıp bardağa üzerine gül veya limon şurubu eklenmesi ile yapılan şuruptan içmiştir.
• Kış başlangıcında eve gelen kışlık kömür veya odunları, arkadaşlarına bir şeyler vaat edip birlikte dama taşımıştır.
• Bir ustasına telden araba yaptırıp mahalle sokaklarında arkadaşlarına hava atmıştır.
• Yazın damda veya evin hayadında cibinlikli tahtta yatmıştır.
• Bayramlarda, el öpmek bahanesi ile para vermeyecekler de olsa yakın uzak bütün akrabaları dolaşıp para toplamıştır, vermeyen yarın gel demişse ertesi gün de gitmiştir…
• Arkadaşlarına imrenerek; pul, kibrit para kolleksiyonculuğu yapmıştır.
• Bombacı Şakir’in bayram topu ile korkmuştur.
• Aşağı oba, yukarı oba mahalle kavgalarına karışmıştır.

Mahmut Küçük
Şair-Araştırmacı yazar
M.KÜÇÜK Üye
valla ağabey bir tespit ancak bu kadar yapılır tebrikler.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Polen2734;148187 wrote:meyhanada çimmiştir

Delikli kayada çimdim, bunun içinde annem kafamı yarmıştı ama Meyhana dediğiniz yeri hatırlayamadım.
M.KÜÇÜK Üye
admin;148232 wrote:Delikli kayada çimdim, bunun içinde annem kafamı yarmıştı ama Meyhana dediğiniz yeri hatırlayamadım.

Sevgili akif zannediyorum kiliseden aşağıya doğru inerken orada bir köprü olsa gerek oralara meyhananın çayı derler diye biliyorum.
cengizkrbck Üye
çoğunu yapmak isterdi gönül...
doganesmeray Üye
ya abi bu kadar acımasız olma :)) bizi can evimizden vurdun özledigimiz o çocukluk dönemine inerek. kitab ın çıkınca haberimiz olur inş..
Gökhan Dokuyucu Üye
bunları hatırlarım:)
Genelde yazın ölüler için hayrına; hasbetilullah- sebilullah nidaları ile dağıtılan buyan şerbeti sebilinden elinde satıl, kazan veya sürahisi ile almıştır.
evet olayı abarttığım olmuştur.

Sokakta arkadaşları ile vurçakır oynamıştır.
Mevsiminde gülle, çelik çomak, istop , aşık( koyun kemiği) kumarı oynamıştır.
• Kurban bayramında evinde kurban kesilmesine rağmen, bayram yerinde mutlaka kebap yemiştir
Birdirbir veya uzun eşek oynamış, atlamalarda hep beraber yerlerde sürünmüştür.
Yazın, gazozu olabildiğince sallayıp; aç çoşar oynayıp ya bedava içmiş ya da arkadaşına bedava gazoz, kola içirmiştir.
Hafız imamda bunu çok yapmıştım yani şıhlar camiinde..
• Yine yazın caddelerde satılan, buzun bıçakla ufaltılıp bardağa üzerine gül veya limon şurubu eklenmesi ile yapılan şuruptan içmiştir.
Cicili bicilide vadır:)
Kış başlangıcında eve gelen kışlık kömür veya odunları, arkadaşlarına bir şeyler vaat edip birlikte dama taşımıştır.
• Bir ustasına telden araba yaptırıp mahalle sokaklarında arkadaşlarına hava atmıştır.
• Yazın damda veya evin hayadında cibinlikli tahtta yatmıştır.
• Bayramlarda, el öpmek bahanesi ile para vermeyecekler de olsa yakın uzak bütün akrabaları dolaşıp para toplamıştır, vermeyen yarın gel demişse ertesi gün de gitmiştir…
bu konuda süperimdir:Dönce para önce el öpme:P
• Arkadaşlarına imrenerek; pul, kibrit para kolleksiyonculuğu yapmıştır
Aşağı oba, yukarı oba mahalle kavgalarına karışmıştır.
bunun sebebini hiç anlamadım hep abilerle gidip ya dayak attık yada yedik:D
tytyhgtyhgh Üye
Hatırlamadığım başka şeyler yapılmışssa, özellikle 50'li yaş üstü hemşehrilerim yazsın ki, kitaba eklerim.Bu kitap gelecekte hepimizin hazinesi olsun.Torunlarımıza imrenerek anlattıklarımız zamanla yitip kaybolmasın.Geçmiş zaman olurki hayali cihan değer sözü hepimiz için gerçek oldu.Nizpte yaşamak şanstı hepimiz için...Mahmut Küçük
dedekılıç Üye
Burada belirtilenlerin hepsi tamam.Bunları okurken yine çocukluğumu hatırladım.Bravo.
KILIÇ27 Üye
Başarılı bir çalışma tebrik ederim
dogan60 Üye
bende cocuklugumu hadirladim ben cocuklugumda oturdugum yerler istiklal mah.sihklar mah.birde
sizin yaziniz bana eski gunlerimi hatirladi
dogan60 Üye
MENES;148246 wrote:Sevgili akif zannediyorum kiliseden aşağıya doğru inerken orada bir köprü olsa gerek oralara meyhananın çayı derler diye biliyorum.
aynen orasi koprunun sag arafind
Orhan Çelik Üye
Abi sıra dutlar vardı,onu unutmuşsunuz :)

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim