Geleneklerimizdir bir toplumu ayakta tutan ve tek vücut bir ulus olduğumuzu hatırlatan...
Geleneklerimizdir paylaştığımız değerleri hatırlatan...
Bu nedenle şirin ilçemizin geçmişe dayanan bir geleneğini anmak ve bir nostaljiyi yaşayarak, sizlere de hatırlatmak istedik. Ne kadar hurafe sayılabilse de, geleneklerimizive ortak değerlerimizi hatırlama babında yaşamak istedik, sizlerle ve çocuklarımızla. Benim pek bilmediğim bir konuydu ama forumdan ve çevremden birkaç arkadaş ve büyüyümden öğrendiğim kadarıyla sizlerle paylaşacağım.
Oğlum Mustafa Rauf 1 yaşına girmek üzere, Cenabı Allah vatana ve dinine hizmetkar yapsın onu, nazardan saklasın İnşaallah.
Dedik ya geleneklerdir bir topluma geçmişi olduğunu hatırlatan...
Oğlum Mustafa Rauf henüz bir yaşına yeni girmek üzere, geçenlerde yürümeye başlayınca sıkça düşmeler oldu tabi. Bunların birinde aile büyüklerim "Bunun kösteği kırılmamış, kırmak lazım" dediler. O an anlamadığım ve bilmediğim bu geleneğimizi, birkaç dosta sordumsa geçmişte sıkça yapıldığını ve mahzuru olmayıp yapılmasının hoş bir anı olacağını söylediler. Bende hem bu geleneğimizi yaşamak, hem de Nizip.comun bir köşesine katkıda bulunması için yapmaya karar verdim.
Bu gece iftarda bacanağım Kasım BÖLER'le beraber, diğer bacanağım Bünyamin BİLİCİ'nin evinde misafirdik. Çok değerli babası H.Celal BİLİCİ amca ve muhterem kayınpederim Ali AĞA'nın oğlu Rauf OKAN'da hazırlarken fırsat bu deyip işe koyulduk :)
Amaç eski bir geleneği büyüklerimiz nazarında çocuklarımızın hafızasına nakşetmek ve hoş bir hatıra olarak kalmasını sağlamaktı. Köstek kırma birkaç şekilde yapılabiliyormuş;
Köstek Kırma
Henüz yürümeyebaşlayan ve sıkça düşen çocuğun kösteğini kırmak için, bir bohça hazırlanır. İçerisine şeker, çukulata, fıstık, ceviz ve lokum benzeri, çocukların ilgisini çekecek yiyecekler konulur. Bohçanın bir ucuna bağlanan ipin diğer ucu çocuğun baş parmağına bağlanır. Burada ip çok zayıf ve parmağa usulen bağlanması lazım ki parmağa birşey olmasın. Mahallenin çocukları geniş bir alanda toplanır ve yarıştırılır. Birinci gelen çocuk bohçayı alır kaçar ve ip kopar, çocuklar bohcanın peşinde koşuşup eğlendikden sonra şekerler paylaştırılır ve gelenek dualarla süslenir.
Bir diğer yöntemde aynı şekilde ama bu defa iki ayağına ip bağlanır ve çocuklar şekerleri kapışırken, bir aile büyüyü dualarla ipi koparır..
Biz ikinci yöntemi yapmaya fırsat bulduk.
Değerli H.Celal BİLİCİ amcam bu tür gelenekleri seven ve bilen biri olarak hemen işin başına geçti, sağolsun.
Tevrat'da geçen, İsrailoğullarının üstün meziyetleri ve dünya hakimiyetlerini sembolize eden ve Firavunların kalın kendirden yapma kölelere ayaklarından bağlanan ve sadece bir adım atabildikleri ve tarihte daha sonraları pranga olarak adlandırılan ayak bağının ilk çıkış yeri olsa da Mevdudi'nin ifadesiyle müsbet bazı tanımlamalar dindışı olsada dışlamamak gerekir."Bana destek olacağına köstek oluyorsun" atasözünün ilk çıkış yeri de ortasya Türkleridir.Yani bazılarına ayakbağı olmak hoş karşılanmamıştır.Çocukların yürüme esnasındaki yapılan köstek kesmenin inanç esaslarına dayandırılarak yapılması elbette geneleksel İslam dışı bir bid'atır.Bid'atlerde hasen veya şeri aramak da bir o kadar talihsizliktir.Fakat sembolize edilen olayın şekli inanç esaslarına dayanmıyorsa Mevdudi'nin de tanımladığı gibi yapılmasında hiçbir sakınca yoktur.Yeni doğan bir bebegin saçlarının uzun olması ve kesilen saçların ağırlığı kadar altın miktarının fakir birisne bağışlanması gibi sünnet olan bir uygulama neden yapılmaz da bu gibi İsrailiyat kokan eylemler hep hoş karşılanır?..Admin kardeşimizin sevinci elbette başka bir boyut.Çocuğun düşmesi ve kalkması ve yürümesine engel olarak köstegin gösterilmesi inanci bir yaklaşımdır.Oysa çocuk yürümeye başladı diye bir bahne niyetiyle çocuklara ikramda bulunmak ve bir şenlik havasında bunu dostlara duyurmak daha hoş ve müsbet olurdu.Bu vesile ile düşe kalka yürümesini de ögrenen ve hayata yeni tutulan bu küçük adminnin dini mübin üzerine yaşaması dileklerimle...
VE aramıza bir altın gibi bir kardeş daha katıldı YUSUFPOLAt yazını bir solukta okudum şimd ianlatım köstek kırma ne olduğunu yazılarının devamını diliyorum..
Allah razı olsun kardeşler. Cenabı Allah tüm çocuklarımıza hayırlı gelecekler nasip etsin İnşaallah.
dediğim gibi yaptığımız hoş bir geleneği hatırlamak ve bu vesile ile çocuklarımızı sevindirmek, devamında da dualar etmekti. Bunu vesile kıldık ve böyle yaptık. Bu tür gelenekleri severim, sizlerinde hatırladıkları varsa geleneklerimiz köşesinde yazarsanız, bizlerde faydalanmış ve gelecek nesillere aktarmış oluruz.
Abi çok hoş. Allah vatanına,milletine hayırlıbir iş -güç sahibi olduğu,telli duvaklı gelin getirdiği günleri görmeyi nasip etsin. Ömrü uzun, dügünü güzün olsun. Yalnız abi bir ayrıntıyı geçmişsin. Bohça sağ ayağın baş parmağına bağlanır diye biliyorum. Selamlar.
sevgili adminim, allah analı babalı büyütsün.İnşaallah devletine, insanlığa,dinine faydalı bir insan olsun.
sevgili dostum allah güzeldir güzel olanı sever bu işte güzel bir hasenattır.Bize bu duyğuları yaşattığın için çok teşekkür ederim. selamlar
Allah razı olsun kardeşlerim, eski bi geleneği canlandıralım istedim. Bu tür geleneklerimizden bildikleriniz varsa , tiyatro ekiplerinden rica eder, fotoğraflarız. Fikirlerinizi bekliyorum.
Niziplikurt, çocuğun parmağını riske etmek istemedim :)