Nizip.com
Üye ol
Barak ve Ezo Gelin

Bir başka olur Barak sofraları

Görüntülenme: …

Orhan Çelik Üye
files/pictures/5/11/20061011191840_2655_1.JPG [Eksik eski medya kaydı] Barak köylerine gittiğiniz zaman sizi asla yemeksiz çevirmezler. Misafirin köyden aç olarak ayrılması,Barak halkına büyük bir saygısızlık olarak kabul edilir. Zamana ve dünyanın değişen düzenine adeta karşı çıkarcasına örf ve adetlerinden ödün vermeyen Barak halkı,köyüne gelen tanrı misafirine meşhur firig plavını muhakkak ikram eder. Fakat firig pilavı bildiğimiz bulgur pilavından öte,değişik bir lezzet içerir. Buğday henüz taze iken sapı ile beraber toplanıp,değişik evrelerden geçirilen firig,sadece kuru bir pilav olarak karşımıza çıkmaz,muhakkak üzerinde haşlanmış kuzu eti veya haşlanmış hindi (culluk) eti bulunur. Yanında eşkili taze fasulyesi veya güveç türü ekstradan bir yemek te olmazsa olmazlarındandır Barak halkının ikramları arasında...
Benimde Nizip dışından gelen misafirlerime Barak sofrasını ve Barak kültürünü tanıtmadan,memleketlerine yolcu etmek prensibim değildir. Bu güzel sofrayı ve güzel kültürü tanıtabilmek ve yaşatabilmek için her zaman,her yerde,her şeyi yapmaya hazır olduğum gibi,bizlere bu güzel duyguları yaşatan Tüm Barak Ahalisine saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
sakalli0727 Üye
VARMI BÖYLE BİŞEY YA İNAN ABİİ DAHA İFTARIMI ACMAMIŞTIM BURAYI ACTİM.KURUFASULYE.TAM AYNI ANDA KARDEŞİM İÇERİ GİRDİ ELİNDE YEMEK :))YEMEKTE KURU FASULYE:))GÜZEL Bİ RASTLANTI OLDU.KONUYLA ALAKASI YOK AMA YAZAYIM DEDİM.
BİİZM KÖYLÜLERİMİZ BÖYLE BUNU HERKES BİLSİN.BEN BAŞKA KÖYLERİDE BİLİRİM NE YAZIKKİ BAZI KÖYLERDE ANTALYADAN BAHSEDİYORUM KONYADAN BAHSEDİYORUM ADAMLA KONUŞMAYA TENEZZÜL ETMİYORLAR SANKİ.KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATANLARA HELAL OLSUN DİYORUM
Orhan Çelik Üye
Bizim yörenin insanı başkadır. :)
Subutay Üye
Abi ya bu sahur sofrası mı, iftar mı? Saat 5:09'u gösteriyor. Ama ben bu sofraya tok olsam gene otururdum. ;)
Orhan Çelik Üye
Ramazandan önce ,yani geçen kış. Ticar köyü
fsoyarik Üye
İŞTE NİZİP VEYA ANTEP YÖRESİNİ DİĞER ŞEHİRLERDEN AYRI KILAN ÖZELLİKTE BU
ALLAH YAŞAYANDAN VE YAŞATANDAN RAZI OLSUN
YALNIZ BU RESMİN ALTINA İBRAHİM HOCAMIZIN MEŞHUR DUASINI İSTERİZ İSTERİZ İSTERİZ..........................
ahmeter Üye
BAKIYORUMDA BARAKIN YEMEKLERINI IYI BELLEMISSIN
HUR'UNUDA GENİŞLETMEYE BASLAMISIN ORHAN
İSTANBULA GELDINDE HANGI NIZIPLI SENI YEMEKSIZ BIRAKTI
BU BIZIM DOGAMIZDA VAR ALLAH VERGISI(SEN HARIC)
GALIBA SANA TARAF GEL BANA GECERLİ
EYVALLAH
Orhan Çelik Üye
İstanbul'a geldiğimizde millet dilinin ucundan davet ediyor kardeşim. Ne yapalım bizde Barak tarafına yöneldik :)
Hem sen kendin bak,fotoğrafta bile toklu koyun gibi duruyorsun. :)
cengizkrbck Üye

Aha Orhan abi ayıp ettin şimdi... sen istanbulun yoluna düşecen biz seni ortada bırakıcıyık ha ayıp ettin şimdi...
sırf sana özel 7 aylık yemek yapma eğitimimin tamamını seferber edecem...
Orhan Çelik Üye
Allahına kurban Cengiz senin. Senden yana şüphem yok kardeş. Sen yaparsın. Benim sözümü anlayacak olan o toklu koyun anladı zaten :)
fsoyarik Üye
sevgili orhanım şimdi ayıp ettin istanbulu kast ederken bursayıda dahil ettinmi abi selamlar
Orhan Çelik Üye
Barak Mutafa??

Eski Türk yemeklerini büyük bir k?sm? ile Baraklara özgü yemek çe?itleri, bu yörede oldukça yayg?n görülmektedir. Esasen Baraklar bu anlamda zevklerine dü?kün insanlard?r. Misafir a??rlamak onlar için bir ?eref ve mutluluk kayna??d?r. Bu anlay?? Baraklar? misafir perver k?lm??t?r. Bunun için Barakta her evin özel olarak misfirlerini a??rlad?klar? odalar? vard?r. Misafirlerin a??rland???, toplu sohbetlerin yap?ld??? ve sorunların konu?uldu?u bu odalar Barak’?n bir nevi kültür yerleridir. Ac? kahve anlam?na gelen M?rra’da bu odaların vazgeçilmez içece?idir. Misafirlere m?rra ikram etmek onlara verilen de?erin ve geli?lerinden duyulan memnuyetin ifadesidir. Barakta günlük hane halk?n?n yemeklerinin d???nda, ziyafet, bayram, dü?ün, ölü ve yol yemekleri yap?lmaktad?r. Yöreye özgü 15 çorba çe?idi bak?m?ndan Barak mutfa?? oldukça zengindir. Pilav her yerde pirinç ve bulgurla yap?l?r. Ancak Barakta pilav malzemesi olarak, birde firik kullan?l?r ki firi?i ba?ka yerde görmek mümkün de?ildir. Yöreye özgü firik pilav? sade ya?la ve üstü kaplama etle servise hazırlan?r ki lezzet ve tad bak?m?ndan ender bir pilav çe?idir. Firik bu?day ba?akların?n henüz tam olarak olgunla?madan ate?te pi?irilmesi ile yani bir nevi kebap yap?larak hazırlanan bir bulgur çe?ididir. Etle yap?lan çok çe?itli türleri vard?r. ?i?te ku?ba??, k?yma, pirzola buraların vazgeçilmez kebaplar?d?r. Yine bir kebap çe?idi olan patl?can kebab? vard?r ki buda yöreye özgü kebap türüdür. Çekilmi? k?yma ile patl?canların ?i?lerde ate? üzerinde pi?irilerek yap?lan bu kebap yine tad ve lezzet olarak öteki kebaplardan daha çok aran?r. Beklide patl?can?n lezzet buldu?u yemek çe?idi budur. K?ymal? etin gerekli sebze kar???m? ile hazırlanarak ustal?kla hamur ekmekler üzerine yay?lmak suretiyle f?rında pi?irilen lahmacun bu yörede lezzetin doru?una ula??r. Ayr?ca özel aylarda yap?lan A?ure bölgeye has baklava çe?itleri, künefe ve kaday?f tatl?lar?da yap?lmaktad?r. Barakta yemeklerin hazırland??? ve pi?irild?i yere mutfak anlam?nda “ocakl?k” denilir. Ocakl?klar genellikle ev bölümünün d???nda ayr? müstakil yap?larld?r. Bu yörede hiç de?i?meyen geleneklerden biriside istisnas?z hergün yap?lan yufka saç ekme?idir.
ibrahimher Üye
Barak seni gören eğlenir kalır
Cenneti görmeyen sendedir sanır
Nice garip var ki gelir barınır
Sofran açık boldur aşın değil mi

Köyleri var bir sırada sayılır . Düz ovaya bakan gözler yorulur
Her odada dibek sesi duyulur
Misafire ikram işin değil mi

Kuşaktan kuşağa hep süre gelmiş
Bir çok güzelliği Hak sana vermiş
Ben demesem bile tarihler övmüş
Dağlar kadar yüce başın değil mi

Fırat çağlar iken türkünü yakar
Sacır bir taraftan gıptayla bakar
Suriye’ye doğru bir serap akar
Gönüller fetheden nakşın değil mi

Nizip’ten güneye yollar düz gider
Azezeli senle rekabet eder
Bir gün gelir Fırat sinene döner
Yeşerir toprağın taşın değil mi

Şu sabah yıldızı ülger kovanda
Terazi kuyruktan önce doğanda
Sepet ellerinde üzüm bağında
Dönerken güzeller yeşim değil mi

Nice aşıkların sürerken devran
Ahu gözler vurmuş gönüller viran
Seherde bülbülü feryada salan
Açarken güllerin bir şen değil mi

Harmanların öbek öbek düzülür
Fıstık dalda gerdan üzre yazılır
Halay döner güzel olan süzülür
Doğar hilal gibi kaşın değil mi

ŞAHİN bu sözlerin gerçeği över
Barak deyip geçme bir dünya değer
Sende arzularsan görmeyi eğer
Bir fincan mırramız peşin değil mi
Ahmet ŞAHİN 1991
.

Edited by - İ.H.Er. on 10/13/2006 03:49:38 AM
Orhan Çelik Üye
Konuya uydu valla :)

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim