Nizip'in eski adının ya da Nizip adının nerden turedigini, anlamını merak eder dururdum ve her defasında karsıma Nisibin diye bir isim cikar ve o da Nusaybin olurdu. Mitolojik Kahramanımız Perseus'u araştırken bir de ne goreyim? (- ne goresin! )Perseus'un oglu meger Nizip diye bir kızla evlenmiş. Ne dersiniz? Ben mi simdiye kadar bu konu da cahil kaldim,yoksa Nizip'in adının mitolojik tarihteki Nicippe'den geldigini farkederek, Insanlık adına kucuk ama benim icin buyuk bir adım mı atmıs oldum :) Arşimed gibi cırılcıplak hamam dışına kacak halimiz yok. Hem de ne buldugumuzun dogrulugundan emin olmadan. Katkısı, elestirisi, onerisi olan arkadas acaba var mı?
-Nıç..... bence yok....
Tarihimiz Kültürümüz
Nizip’in eski adı Nicippe
İlginç bir iddia, dayanağınızı biraz daha açarmısınız ?
"Nisibin Ar Rum" Yani Roma Ülkesindeki Nisibin(Nizip)
ismi "Nasibina Asur" Yani Asur Ülkesindeki Nasibina(Nusaybin)
ile karıştırılmamak için tarih kayıtlarında hep kullanılmıştır.
Nizip'in tarihteki kayıtlarda bulunan ilk ismi budur.
(Bilge UMUR:Tarihi Adlar Kaynağı Kitabı Sayfa:604)
Fakat Muharremcigimin bekarlığı kafasına vurunca
Gerçekten de yeni keşif yaptı sanırım..Bence de çok
enteresan ve de ilginç...hadi bakalım..
.
Beni bekar bırakan senin gibihayırsız arkadaslar oldukca daha cok basima vurur tabi:)
Ama Nisibin ismini hep Nusaybin icin kullanılmıs olarak gordum. Yoksa aslinda ben Nisibin ismini Nizibin eski adı olarak gormek icin cok arastirmistim lisedeyken ama sonuc alamamıstım. Hem arastıracak materyalim yoktu hem de dil mil. Hakli olabilir Bilge Umur bey. Ama Onun kaynagını da gormeden inanmayacak bir adamım. Bu arada bahsettigin isim tamlamaları hangi dilde?Farzedelim ki Bilge beyin iddiası gercek olsun yine de Nicippe ismi her iki şehre de adını vermiş olamaz mı? Nusaybin ile Nizip'in aralarındaki bu ilişkiyi acaba Nasturilerde, Asurilerde falan mı aramak gerekiyor?
Eski keşif ti de buzamana kadar niye yazmadın ben ilkdefa duydum ilgimide çekti muharrem kardeşten devamını bekliyorum ..........................................................
Ramazan abi muharremin bekar lıgıyla neden bu kadar ilgileniyorsun
Gene konu benim bekarlıgıma geldi, Herkes konusuyor ama ama is tutan yok.
Oktay asıl sana sormak lazım sen neden ilgilenmiyorsun diye. Sen de arkadasım degil misin?
Sen de oyle soru işareti koymuşsunOrhan sana da soruyorum. Sen niye ilgilenmiyorsun. Bir Ramazan mı kaldı dost olarak yani. Bu arada konu hala Nicippe!... :)
.
Karar ver Muharrem !
Konumuz Nicippe mi ? Yoksa Evlilikmi ?
Nicippe aslında amaaaa......
Evlilik de istemem yan cebime koy turunden bir muhabbet bu aslında...:)
ENTRESAN OZAMAN PERSUUSUN OGLU BİZİM ENİŞTEMİZ OLUYOR Bİ ANLAMDA:))
alıntı:
sakalli0727:
ENTRESAN OZAMAN PERSUUSUN OGLU BİZİM ENİŞTEMİZ OLUYOR Bİ ANLAMDA:))
Evet ama Nizip adının Nicippe'den geldigini kesinlestirmemiz gerekiyor. Cunku Nicippus de olabilir. Bu konuda daha yetkin isimlerle yazisip haber vermeyi umuyorum.
Ben Nizip'in adının bölgemizde yaşamış ve çok sevilen bir Rum rahip olan Nzipsis'den geldiğini biliyordum.
Bu bilginin kaynagını ya da bu kaynaga nasil ulasacagimizi belirtirsen aydinlanmis oluruz.
Abi perseus un gelini burada oturmuş..
Ya da buraya cami falan mı yaptırmış.. niçin onun ismi verilmiş?.
alıntı:
cengizkrbck:
Abi perseus un gelini burada oturmuş..
Ya da buraya cami falan mı yaptırmış.. niçin onun ismi verilmiş?.
:) Biliyorsun bazen insan aski icin buyuk ve kalici bir sey yapmak ister. Kimi pirlanta alir, kimi sevgilisi icin saray yaptirir, kimi de adini bir yere vererek kalici hale getirir. Mesela Mercedes marka arabaların adı da boyle bir kızdan geliyor.
Yanlış olabilirim ama Yeşil Nizip adlı 1950 yılında yazılmış bir kitap var. Sanırım orada okumuştum.
alıntı:
Muharremkaplan:
Bu bilginin kaynagını ya da bu kaynaga nasil ulasacagimizi belirtirsen aydinlanmis oluruz.
O kitaba ulasabilecek bir mekanda degilim. O kitaba ulasabilenler varsa en azından o sayfayi scan edip resim olarak ya da text olarak ekleyebilirler mi. .
Yazdıklarınız bi hayli enteresan,sürekli okuyorum,sizi tebrik etmek amacı ile üyelik almak zorunda kaldım.
Eğer sırf bu yüzden üyelik aldıysanız biz de teşekkür ederiz. Ama madem üyelik aldınız bildikleriniz varsa katkı yapabilirsiniz. Sırf bu bölümden bahsetmiyorum.
Sayın Muharrem, kitap şu an yanımda değil. Ama aklımın bir köşesine yazdım.
alıntı:
muratkılıç;
Yazdıklarınız bi hayli enteresan,sürekli okuyorum,sizi tebrik etmek amacı ile üyelik almak zorunda kaldım.
Tesekkurler, aslinda o kitabı ben de okudum ama yazarın iddiasını neye dayandırdıgını hatırlamıyorum. Yazar kaynak belirtmiş midir acaba?
Valla o rahibin zamanından bir belge kaldığını zannetmiyorum. Heralde rivayet olsa gerek.
Bu ülke sizin gibi gençlerle gurur duyar,araştırmacı ruhunuzu asla kaybetmeyin,yarınlar sizin gibi değerli gençlere emanet.
alıntı:
Nizipli_kurt:
Valla o rahibin zamanından bir belge kaldığını zannetmiyorum. Heralde rivayet olsa gerek.
:) Bende sanmıyorum. Benim sordugum, yazarın bu rivayeti nereden aldığı. Eğer kişisel tahminden oteye gidemiyorsa, bu durumda biz daha saglıklı tahminlerde ya da çıkarımlarda bulunabiliriz. Hatta eski bizans eserlerini yada osmanlı eserlerini inceleyenlere ulaşmamız mumkun. Cunku yazarın donemindeinternet henuz icad edilmediği ve dolayısıyla da araştırmacılık olayı henuz bozulmadığından, imkanları pek kıt idi. :) Bizim imkanlarımız daha çok ve gerçeğe geçmiştekinden daha yakınız.
ama ozamanlarda posta güvercini vardi muharrem abii:))onu es geçme
NİZİP NE DEMEK ??ÇOCUKLUGUMDAN BERİ KENDİ KENDİME SORDUGUM AMA BULAMADIGIM Bİ SORU.
alıntı:
sakalli0727:
ama ozamanlarda posta güvercini vardi muharrem abii:))onu es geçme
NİZİP NE DEMEK ??ÇOCUKLUGUMDAN BERİ KENDİ KENDİME SORDUGUM AMA BULAMADIGIM Bİ SORU.
:) yaa biz de o dertten muzdaribiz işte.
Europa Suriyeli çok güzel bir kızdı. Öyleki parlak teni göz alıcı bakışı ile dillere destan olmuştu.http://www.Nizip.com/pic.asp?cmd=6&cid=1451
Demek ki buralarda da yaşamışlar.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.