Nizipden Duyurular Etkinlikler

Zeytin çekirdeğinden karbon üretimi yaptılar Türkiye birincisi oldular

Görüntülenme: …

kızılaslan tıp merkezi Üye
TÜBİTAK tarafından düzenlenen "Bu Benim Eserim" adlı proje yarışmasında ilk 50'ye girerek Türkiye 1.si olan Adile Altınbaş İlköğretim Okulu öğrencileri ve öğretmenleri Okul rehber öğretmeni Ayşe Akpek,Öğrenciler Ebru Demirel,ve Kübra Bayırlı dünyada bir ilk olarak zeytin çekirdeğinden karbon ürettiler. Proje rehber öğretmeni Ayşe Akpek yaptığı açıklamada günümüzde özellikle su arıtma sistemlerinde kullanılan aktif genellikle hindistan cevizi kabuğundan yapılmaktadır fındık ve kayısı çekirdeği kabuğu üzerindede yapılan uygulamalar vardır su arıtma sistemleri için çok önemli olan aktif karbon pahalı bir madde olduğunu söyleyerek Türkiyede aktif karbon sistemi olmadığını belirtti. Ayşe Akpek sözlerine şöyle devam etti. İlçemizde oldukça fazla üretilen zeytinin çekirdeği yalnızca ısınma amaçlı kullanılmaktadır bizde zeytine dahada değer katabilmek için zeytin çekirdeğinden aktif karbon üretmeye çalışarak zeytin çekirdeği farklı boyutlarda kırarak örnekler hazırladık bu örnekleri odun ateşinde mikrodalga fırında ve pirina fırınında aliminyum folyo içerisinde beklettik elde ettiğimiz örnekleri mikroskopla incelediğimizde en iyi gözenek oluşumunda odun ateşinde bekletilen orta büyüklükteki zeytin çekirdeği örneklerinde olduğunu gördük normalde ideal aktif karbonun bir gramında 1000 metre karelik yüzey alanı vardır şeklinde konuştu Akpek Türkiyede zeytin çekirdeğinden karbon üretiminin ilk defa denendiğini söyleyerek aktif karbon üretiminin zeytin çekirdeğinden yapılması halinde yöremizde bolca üretilen zeytinin dahada değer kazanacağını yaptığımız deneyimlerin sonucunda da zeytin çekirdeğinden belirgin gözenekler oluşturmayı başardık şeklinde konuştu.
Nizip A.A.Selim Bacaksız
Zeugma Gazetesi
05468777805
Resim (Peerless)
Mustafa Bilici Üye
tebrikler!!!
başarılarının devamını diliyorum...
öğrencilerimiz ve öğretmenimiz ulusal basında zeytin çekirdeğinden karbon üretmeyi başaran öğrencilerimiz ulusal basına manşet oldular...
Mustafa Bilici Üye
ulusal basında hangi gazete selim bey...
kardeş gaziantepin bir çok gazetesinde yayınlandı ayrıca bazı bölgesel gazetelerdede çıktı gaziantep27 gazetesi:gaziantepekspres gazetesi: gaziantep sabah gazetesi ve gaziantep güncel gazetesinde yayınlandı..
bulent_alkurt Üye
Sizi tebrik ediyor, bir Nizipli olarak sizlerden gurur duyarken başarılarınızın devamını diliyorum...
kadriye Üye
bu fikir kimden çıktıysa çok güzel zaten bizim yorumlarada gerek yok siz kendinizi ispatlamışsınız TEBRİK EDER BAŞARILAIN DEVEMINI DİLERİM YANLIZ BÖYLE PARLAK Bİ NESİL GÖRÜLMELİ VE DEĞERİ BİLİNMELİ BU KONUDA YETKİLİLERE DUYRUKUR
papatya Arşiv üyesi
Herkese açık mesaj: 3.828
Nizip'te böyle insanların olması bizleri çok mutlu ediyo başarılar
mehmetoguz Üye
tebrik ediyorum
Gökhan Dokuyucu Üye
Ülkemiz ve ilçemiz için gerçekten güzel bir çalışma...
Öğretmenimizi ve değerli öğrencilerini tebrik ediyorum...
Gökhan Dokuyucu Üye
AKTİF KARBON

Yaygın olarak kullanılan endüstriyel adsorbanlar arasında çevre kirliliğini kontrol amacıyla, şu anda kullanılan adsorbanların en önemlisi, yüksek gözenekliliğe sahip aktif karbonlardır . Ticari olarak aktif karbonlar, odun, turba, linyit, kömür, mangal kömürü, kemik, Hindistan cevizi kabuğu, pirinç kabuğu, fındık kabuğu ve yağ ürünlerinden elde edilen karbonların çeşitli işlemlerden geçirilerek aktive edilmesiyle elde edilirler.

1900’ lü yılların başında, şu anki aktif karbon üretiminin temelini oluşturan patentler yayınlanmıştır. Bu patentler, bugün bile hala geçerli olan aktif karbon üretiminin iki temel prensibini açıklamaktadır. Bunlar kimyasal aktivasyon ve gaz aktivasyonudur. 1920 yılından sonra, ilk olarak, aktif kömür su arıtılmasında kullanılmaya başlanmış, fakat yaygın bir kullanım sağlanamamıştır. Ancak, 1927 yılında Almanya’da içme suyundaki klorofenol kokusu büyük problem yarattığından, şehir suyunun hazırlanması sırasında aktif karbon kullanımı da büyük önem kazanmıştır. Aktif karbon, 1929 yılında Hamm Water Works’da granüler formda, bundan bağımsız olarak 1930’da Harrison tarafından Michigan Bay City’de, yine 1929 yılında Spalding tarafından içme suyundaki kokuların uzaklaştırılması amacıyla toz halinde kullanılmıştır. 1932 yılına gelindiğinde Amerika’da 400 fabrika, 1943 yılında ise yaklaşık 1200 fabrika istenmeyen kokuların kontrolünde aktif karbonu kullanmıştır.

Aktif Karbon’un Genel Özellikleri
Aktif karbon, büyük kristal formu ve oldukça geniş iç gözenek yapısı ile karbonlu adsorbanlar ailesini tanımlamada kullanılan genel bir terimdir. Aktif karbonlar, insan sağlığına zararsız, kullanışlı ürünler olup, oldukça yüksek bir gözenekliliğe ve iç yüzey alanına sahiptirler (5). Aktif karbonlar, çözeltideki molekül ve iyonları gözenekleri vasıtasıyla iç yüzeylerine doğru çekebilirler ve bu yüzden adsorban olarak adlandırılırlar.

Daha fazla bilgi için;
https://www.kimyaevi.org/merak/aktif.asp
Halil CANPOLAT Üye
Can-ı gönulden tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.
Bu değerli mucitlerimizin icatlarını ulusal televizyon kanallarında ilgili proğramlarda da sergilemelerini arzu ediyoruz.
ibrahim1015 Üye
Yaptığınız buluş çok harika bişey sizleri en içten dileklerimle kutlarım. Teşekkür ederiz. Bir kez daha Nizip adını türkiyeye hatta dünyaya seslendiğiniz için...
ibrahim SOYDAN
hazarfen Üye
son dönemlerde altınbaşilköğretim ve atatürk ilöğretim başarılı bir performans gösteriyorlar.özel okulların bile bu başarıyı yakalayamaması Niziplileri gururlandırıyor.özellikle altınbaş ilk öğretim müdür ve öğretmenlerini kutluyorum.
Mustafa KANAL Üye
OLACAZ TABİ OLMASSAK AYIP

NEDE OLSA NİZİPLİYİKK...
erkan_antep Üye
aferin çocuklar...

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim