Nizip'de güzel bir adettir, cemaat olmak. Kan davalarından tutunda , en küçük ticari bir anlaşmazlığa varan sorunlara kadar, Nizip’in karakteridir cemaat kurarak sorunu çözmek.
Mesela İki kişi ticari bir konuda anlaşmazlık içerisine girer, bir türlü neticeye varamazlar, her iki tarafında yakınları sorunu en adil şekilde çözüme kavuşturabilmek için hemen ‘’ Yorum gelin cemaat olak’’ derler ve sözü geçen ,aklıselim insanların oluşturacağı bir heyetin huzurunda sorunlarını anlatırlar. Her iki taraf dinlendikten sonra cemaat olan ( karar mercii) kişiler olayı tatlıya bağlar ve hak olan doğru kararı verirler. İşin güzel tarafı ise cemaatin verdiği karar asla tartışılmaz ve hemen kabul edilir.
Cemaatin verdiği kararı kabul etmeyenler toplumda yer edinemez ve dışlanırlar. Cemaatin kararını kabul etmemenin çok ayıp bişey olması itibariyle genelde karara boyun eğilir. Tabi cemaat kurma olayı sadece ticari anlaşmazlıklarla sınırlandırılamaz. Kız kaçırma, kan davası, aile içi ve başkasıyla yapılan kavgalar vs. vs. Aklınıza gelebilecek ne kadar anlaşmazlık varsa cemaat kurma yoluyla sorunlar kapatılıp tatlıya bağlanır. Kanımca cemaat olayı sayesinde devletimizin mahkemeleride fazla meşgul edilmemiş olur.
Bilmem yanılıyormuyum ?
Geleneklerimiz Anılarımız
Gelin Cemaat Olak Yorum:)
Bu uygulama yıllar öncesinden hatta peygamber efendimiz dönemine kadar uzanan bir uygulama sanırım, sorunların aile büyükleri huzurunda tartışmasız, adilce çözülmesi her iki tarafıda razı ediyor.
kavgaların yaşanmaması ve dostlukların sürmesi dileğiyle...
bide derler ya hani iki müslüman ikide savurgan getirin kim haklı kim haksız çıksın ortaya!!
gelin cemaat olakın yorum
cemaat adamyk elhamdillah
"yoorumm getirin iki cumaat haksızsam başım üstüne" derler.
"Cumaatin kestiği barmak acımaz" derler... :)
cumaat mi ? cemaat mi ? veya fark varmı :)
Sevgili Coşkun aramızdaki meseleyi halledelimmi yoksa cemaat olalımmı ? Tercih senin,haber bekliyom.:D
Orhan kardeşim gerçekten güzel konulara deyiniyor. Nizipcomun amacını anladıkca, hayatımıza yer etmiş ve yaşatmamız gereken bu tür faydalı adetlerimizi tanıtmalı, hatırlatmalıyız. Bu nedenle size tekrar teşekkür ediyorum. Şuan önemsiz gibi görünse de birbirine bağlı bir topluluk ve millet olmamızdaki en büyük etkenlerden biride bunlardır.
Diğer üye arkadaşlarımında bu tür adetlerimizi ayrı konu başlıkları ile hatırlatmalarını umuyorum.
Orhan bey sureten halledildi ama en kısa zamanda cumaat olsak daha iyi olur kanaatindeyim.
Sitede bulunmamdaki gaye ne siyasi ne hobi amaçlı,sadece ve sadece ilçemizin unutulmaya yüz tutmuş örf ve adetlerini yaşatmaya çalışmaktır. Her zaman söylediğim gibi sitemizin arşiv bölümü dev bir kütüphaneyi andırmaya başladı,bu konuda emeği geçen tüm arkadaşlara özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bende elimden geldiği ölçüde ilçeme her konuda hizmet etmeyi kendime borç biliyorum.
Şimdi bir kardeşimiz çıksada nizipte cemat başı olan büyüklerimizi yazsa ne güzel olurdu.Selamlar
Fatih abi yalnız şöle bişey var; olayın ehemmiyetine göre cemaat başlarıda değişir. Eğer basit bir kavga ise benim gibiler,eğer önemli bir ticari mevzuu veya kan davası niteliğinde büyük olaylar içinde sizin gibi büyük abilerimiz cemaat başı olur.
Orhan Nizip 72resim yüzünden sana kızdı.Cumaat olakta sizi barıştırak...
bi nevi eski üsul mahkeme
orhan abi sen cemaat başı ol haftada bi akşam cemaat olak osmanlı parkıda mekanımız olsun
Yok yaw Hakancım orası çok kalabalık her kafadan bir ses çıkar Okan parkı daha uygun olur :)
Cemaat burda orhan abi sen nerdesin
Olak Yorum Olak
Geldim geldim :DHakanSahin;105541 wrote:Cemaat burda orhan abi sen nerdesin
vay sen hoş geldın orhan abım benım senın olmadıgın yerı ne yapmalı ıyıkı varsın abı
Oooo memetcim sende burdamıydın...Herkes geldiğine göre cemaat olak ve sitemiz hakkında kriter yapalım. :)
Aslında Bu Kritere Gerçekten İhtiyaç var. Bazıları Ekiple Aldı Başını Gidiyor.
abı çok haklsın ben kendı adıma solım bugunlerde geyık muhabbetının dozunu baya bır artırdım neyse nızıpe gelımde yapacak bır seyler bulurum sıte ıcın orhan abı admıın metal abıden yapacak bır seyler bulurum
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.