Tarihimiz Kültürümüz

Nizip Ne Demek?

Mteroglu Üye
Bu kadar hassas bir konuda ortaya atmış olduğunuz teorinin dayanağını anlayamadım .Neredn çıkardınız İncil yada Tevratta gectiğine 4 kutsal kitabın 4 ünüde inceledim NEZİB keliemsini bulamadım Subutay sen nereden çıkjardın ya kelimeyi yanlış yazdın yada kulaktan duyma bilgilerle yazdın.Bu araştırman çok güzel aslında hele günümüz insanın yaptıklşarı yanında sitelerri ne amaçla kullanıldığı belli olan bir ortamda çok farklı konuya değinmen yerinde ama Lutfen bilgi adı altında verilmek istenen şeye çok çok dikakt edelim çünkü vebali var insan hakkı var işin içinde lutfen daha dikkatli seçeleim kelimelerimizi yada anlatmak istediğimiz şeyleri.Kaldıki reklam gibi yazmışsın İncil den bahsederken.Ha şunuda belirteyim Nizip belki küçük bir ilçe olmakla birlikte zamanında dinlerin ve uygarlıkların hakimiyeti alyına girmiş olabilir bu o yörenin sonradanda o şekilde kalcağı anlamına gelmez.Hayat değişiyor her şey değişiyor...
Mteroglu Üye
verdiğin kaynak kitap ve maddeleri tek tek neden açıklıyorsun ispat anlamındamı yoksa subutay.Ha bu arada subutay ne demek merak ettim?
nilnil27 Üye
subutay bir araştırma yapmışsın çok güzel,biz küçükken Nizip te eskiden çok ceylan varmış ceylanda eskiden hizip miş ordan geldi derlerdi ne derece doğru yalan bilmiyorum ,yani bizi oyalamışda olabilirler emin değilim.(bence saçma ) seninki de mantıklı geldi daha detaylı araştırma yapmak gerek. dalga geçen sende araştırda bir fikir ortaya koy tartışalım.bana komik gelmedi sanaysa nesi komik geldi anlamadım.filozofların daha iyi bilmesi lazım bir kaç fikir yada araştırma ortaya atılır ,tartışılır sonuca varılır .illaki bu demiyor ki arkadaş! bence siz daha komiksiniz...
Subutay Üye
Sanırım biraz önyargılısınız. Yazdığım mesajları okuyun, ne demek istediğimi anlarsınız. Böyle okumadan, araştırmadan cevap yazmış olmak için yazmak pek de doğru bir yaklaşım değil. Sayın nilnil27, sizin yazdığınız "Hizip-Nizip" şeklindeki teoriyi daha önce hiç duymadım. Araştırmak lazım gelir. Seviyeli yorumunuz için teşekkürler.
Mteroglu;76698 wrote:verdiğin kaynak kitap ve maddeleri tek tek neden açıklıyorsun ispat anlamındamı yoksa subutay.Ha bu arada subutay ne demek merak ettim?
Mteroglu Üye
Mübarek kitabımız Kuran-ı Kerim hariç tüm kutsal kitaplar daha sonraları değiştirilmiş olup o andaki yönetimdeki din görevlilerinin kendi çıkarları ve rantları için kullandıkları birer koz olarak kullanılmıştır.Bu amaç doğrultusunda herşeyde uygulayarak kendilerini haklı çıkarmaya çalışmışlardır.Bunun aslında böyle olmadığı değişik zamanlarda ispat edildiysede hemen örtbas edildi.Sonuçta kendi değiştirdiği teoriler ,sözüm ona kurallar boşa çıkarsa sarsılacaklardı.O yüzden riske edemezlerdi.Kendi idellaeri amaçları için hiçbir şeyden kaçınmayan bu zihniyet bu çalışmalarını her alanda göstermişlerdir.Bu aklımızın alamıyacağı kadar çok büyük rantlardır.Onlarda dini sonradan değiştirerek insanlara kutsal kitapların emriymiş gibi sundular.Aslında öyle değildi hiçbirşey.Yüce Yaratanın hiçbir gönderdiği kitapta insanların onuruna şerefine zor gelecek hiç bir şey konulmamıştır.Hiç bir insanın hiçbir insana Takva(İman,inanç ölçüsü)hariç üsütnlüğü olamaz.Kaldıki kendi menfaatleri için herhangi bir şeyide değiştirmekten geri kalmamışlardır.Kendi dinlerini en mükemmel dinmiş gibi gösterip,bütün teknolojinin yerlerin vede benzeri tüm şeylerin kendi dinleri tarafından uygulandığını bildirmektedirler.hele hele son zamanlarda bu işler çalışmalara dahada gün yüzüne çıkmaktadır.Kaldıki bizlerde üzerimize düşen görevi yerine geitirp gerçekleri araştımamız lazımdır.Bilmemek ayıp değil ama öğrenmemek çok ayıptır diyerek saygılarımı sunuyorum...
Mteroglu Üye
Sanırım biraz önyargılısınız. Yazdığım mesajları okuyun, ne demek istediğimi anlarsınız. Böyle okumadan, araştırmadan cevap yazmış olmak için yazmak pek de doğru bir yaklaşım değil. Sevgili kardeşim subutya önyargılı olmak anlamında değil özür dileyerek başlamak istiyorum sizden.Şimdi siz araştırmış olduğunuz maddeleri ben tek tek 4 kutsal kitap tada Nezib olarak aradım tüm kitaplarda ama bulamadım siz nerede nasıl buldunuz onu merak ettim belkide benim kayanka olarak baktığım eserde yanlış olabilir ama hiç kimseyi zana altında bırakamak gibi niyetim yok olmadı olmazda bende bu tür şeyleri konusurken yada yazarken çok iyi şekilde arştırılıp yazılamsı gerekliliğine inanıyorum.Çünkü vebali var herhangi bir insanın bunu okuduğunfda yanlışı eğil doğruyu öğrenmesi gerekir kanaatindeyim.Ama yazdıklarım sizin için lutfen farklı anlaşılmasın.Tekrar özür dilerim.
Ramazan Tarhan Üye
Nizipli_subutay;76572 wrote:43 numaralı mısrada sizin de gördüğünüz üzere "Nezib" kelimesi geçiyor. Başta da belirttiğim gibi buradaki Nezib kenti ile şimdiki ilçemizin alakası yok. Bu kent şimdilerde İsrail civarında Judah Ovası denilen bir bölgede kurulmuş. İddiamı tekrarlıyorum. Romalılar zamanında kurulmuş olan Nizip ilçemizin adı, bu kentin adı ile aynıdır.
Evet metinde geçen şekline bakılırsa bu ad yer ismi olarak anılmıştır.Subutay'ın iddiası bana mantıklı geldi.Büyük İsrail devletinin hayali haritasında üst sınır Nizip olarak gösterilmiştir.Bu da Kitab-ı Mukaddesteki Nezib şehrini sınır kabul eden deyişinden kaynaklanmış olabilir.Bilgi ve döküm için teşekkürler subutay...
admin Yönetici
Nizip'in ismi Nezib olduğu için İncil'de geçmemiş, İncil'de geçtiği için Buraya Romalılar zamanında Nezib ismi verilmiş olabilirmi?
Ramazan Tarhan Üye
biz de onu diyok işte..aynen öle admin kardeş... :))))
ibrahim Üye
peki o zaman incilde geçmeden önceki ismi neydi nezibimizin :)
Subutay Üye
Sayın Mteroğlu, özür dilenecek birşey yok ortada. Ben sizin mesajlarımı bir kere daha dikkatlice okumanızı istemiştim. Ben burada İncil-Kur'an-Tevrat kıyaslaması yapmak gayesinde değilim. Konuyu belli bir çizgide tutma amacındayım. Amacımız memleketimizin adının kökeni ve sadece bu... Şimdi, Sayın Admin ben daha önce de dedim. Toplumlar yeni keşfettikleri yerlere kendi kültürlerinden isimler vermişlerdir çoğu zaman. Ben de Romalıların ilçemize İncil'de geçen ve İbranice bir kelime olan Nezib dediklerini düşünüyorum. İlçemizin Nezib'den önceki adı nedir derseniz onu araştırmak lazım. Çünkü Romalılar Nizip'e MS 1. yüzyılda hakim olmuşlardır. Ama sizler de vakıfsınız ki şehrimiz milattan önce kurulmuştur. Bence bu noktada yoğunlaşmalıyız. Nizip'in Nezib'den önceki adı nedir? Sayın Tarhan, herşeyi Nizip için yapıyoruz. Katkılarınız için ben teşekkür ederim. Huzeyfe, sana diyecek lafım yokk!... :)
Subutay Üye
Osmanlıca sözlükte bire bir şunlar yazıyor; Nezib (nezâb): Geyik ve sair hayvanların cima zamanı çıkardıkları ses. diye geçiyor. Bunu daha önce hiç duydunuz mu? Memleketimizin adı buradan geliyorsa yandık!!!... :p
secretgarden Üye
Subutay;172324 wrote:Osmanlıca sözlükte bire bir şunlar yazıyor; Nezib (nezâb): Geyik ve sair hayvanların cima zamanı çıkardıkları ses. diye geçiyor. Bunu daha önce hiç duydunuz mu? Memleketimizin adı buradan geliyorsa yandık!!!... :p
sair hayvan nedemek oluyo :)))))))))ve cima nedemek bide??
rasimm Üye
Demek ki eskiden Nizip te Geyik Çokmuş. Şimdi de Bir kaç tane kalmış gibi.....
Subutay Üye
Burada yazmayayım. Özel mesaj attım...
secretgarden;172339 wrote:sair hayvan nedemek oluyo :)))))))))ve cima nedemek bide??
müslüm akpek Üye
Yani ne derseniz deyin Nizip yerleşim olarak çok eski, ipek yolu üstünde olması mezepotamyanın başında olması stratejik bir konumda olması, ilçemizin geçmişte ne kadar önemli bir noktada olduğunu gösteriyor. Bu yüzden ismi İncilde ve tevratta geçmesi çok normal. Ama şu ceylan meselesini sevmedim.
felsefefe Üye
Farsça kelime o tabi. Ama Nizip herhalde hiç Fars hakimiyetinde kalmadı. O yüzden o kelimeyle alakası elbette ki yok. Hristiyanlığın önemli yerlerinden Özellikle Anteple Nizip arasında kalan dağlık yerlerde eski Hristiyanlar yaşamışlar.
şükrü çiftçi Üye
bir önemli kişinin oğlundan geliyormuş oğlunun ismi nizibiymiş ordan geliyor die tahmin ediyorum
admin Yönetici
Subutay;74945 wrote:Uzun süren araştırmalarım sonucunda "Nizip" kelimesinin kökenini ve de anlamını bulmuş bulunmaktayım. Nizip kelimesi İncil'de ve de Tevrat'ta "Nezib" şeklinde geçmektedir. Zaten yabancı dillerdeki haritalarda ve de kaynaklarda Nizip, Nezib şeklinde; Antep ise Aintab şeklinde geçmektedir. Bu noktadan hareketle Nezib kelimesi ise eskiden "Beit Nuzib" şeklinde idi. Yani "Nezib"e daha da önceleri "Beit Nuzib" deniyordu. "Nezib" ya da "Nuzib" "garnizon, uç nokta ya da sütun" anlamına gelmektedir. Orjinal metin şöyledir: Nezib: NET AVS NIV NRSV NASB TEV 1- Standing place - Dik duran yer, nesne 2- "garrison" or "pillar" - garnizon ya da sütun Detayları tartışabiliriz.
Zeugma'da da bir garnizon olduğunu ve incilin sonradan tahrif edildiğini düşünürsek mantıklı geliyor . Bu arada nisibis diye aratmalarda Nusaybin'inde aynı isimle çıktığını hatırlayayım. bu nedenle buralara nisibis ar rum denilmiş.
M.KÜÇÜK Üye
Yav hani Nizip suyu bol olan yer demekti. Sitede daha önce böyle okumuştum.
hasan tekçe Üye
bana subutay arkadaşımızın söyledikleri daha mantıklı geldi.sınır şehri, neden olmasın ki.
admin Yönetici
Nizipin adı kesinlikle Nisibyn/Ad Zociandem tabirinden geliyor. Anlamı ise Zociandem çayı yanındaki Nisibyn dir. Şuan akevler mevkisinde bulunan tarihi kalıntılar burasıdır.
fsoyarik Üye
Bencede tarihi kalıntılardan daha iyi belge olmaz amma Akçakentin adı niye geçmiy yorum.Selamlar

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim