Resim kaynağı
Bundan birkaç yil öncesine kadar Findik fiyatlari
Antep Fistiginin yarisindan bile daha az fiyatlarda seyrediyordu.
Ne olduysa son zamanlarda satin alinan bazi ünlü kalemlerin
demeçleri Bu yarista Antep fistigini gerilere düsürmeyi basardi.
Antep Fistiginin karaciger kanserine yol açan ’aflatoksin’
olusumuna zemin hazirladigini bildiren Harran Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Gida Mühendisligi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ibrahim Hayoglu’nun
kime hizmet ettigini henüz anlamis degilim.Üstelik bizden birisi.
Hayaloglu’nun Antep Fistigi kanser yapiyor demecindeki aflatoksinin olusum
gerekçesi antepfistiginin iç yapisi ile ilgisi yoktur.
Birazcik Kimya bilgisi olan birisinin aflatoksin denen maddenin
küf mantarindan meydana geldigini bilir.Üstelik Antep fistigi
uzun yillar tadini koruyabilen ve küflenmeyen bir gida maddesidir.
Gün geçmiyorki Radyasyonlu findiklarin kalp ve damar hastaliklarina
iyi geldigini söylemeyen birisi çikmasin.Bunun da son örnegi Prof.Dr.Mehmet ÖZ
Yenisafak Gazatesinin 28.09.2005 tarihli sayisinda Mansetten verilen
haber sayesinde findik fiyatlarinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.
Biliyorsunun bunlarin sülalesi Karedenizli..Antep Fistigina göre yag
orani oldukça yüksek olan Findik kalbe nasil iyi geliyor bunu anlamis degilim.
Binlerce ÜreticI çiftçimizi magdur eden bu tür beyanatlar ve oyunlar
ne akademik kariyerlere ne patronum diyen zenginlere yakisiyor.
Bizlerde Fistigimizi tanitmali ve dünya pazarindaki yerinin almasini
saglamaliyiz.Bizden biri olan birilerinin de çikip antep fistiginin binlerce
yararlarindan ne zaman sözedecek merak ediyorum dogrusu....
Bizim insan?m?zda ?öyle bir özellik var :Bir ?ey deger kazan?yorsa herkes o ?eyi yapmaya ba?lar.ba?lay?nca da bu sefer o ?ey elde kal?r ve fiyat? dü?er.Mesela so?an...bazen k?tl?k gibi
so?an fiyatlar? bir milyona çıkar...çünkü o sene kimse ekmemi?tir..ertesi sene herkes eker.
bu sefer so?an bollu?u yüzünden so?anlar soka?a dökülür..Mercimek te bir ara öyle oldu.
Antep f?st???n?n son 7-8 senesine dikkat ettiniz mi??anl?urfa'ya gidenler bilir.Yol kenarında binlerce dönüm ekin tarlalar? hep f?st?kl?k yap?lm??..Ve son bir iki y?ld?r ürün almaya ba?lad?lar bile..Böyle olunca f?st?k bollu?u fiyat dü?ürmeye etkili oldu...Dikkat ettiyseniz ayn? hikaye zeytin üzerinde oynanmaktad?r.Herkes zeytin fidan? dikmeye ba?lad?.5-6 y?l sonra zentinya?? s?radan bir ya? olursa hiç ?a??rmay?n....
hazal hn.tebrik ederim.ancak bir okumu?,doçentin ,cahilli?ine ak?l erdiremedim..oysa antep f?st???n?n her derde deva oldu?unu kör,sa??r biliyor.da omu bilmiyor..ne mutlu sizler gibi arkada?lara ..kutlar?m..bu tür insanların gerçekten kime hizmet etti?i belli de?il?kat?liyorum....sevgi ile kal?n
Geçen gün arkada?lar ile birlikte FOTEX'de al??veri? yap?yordum.Pakistanl? bir arkada??m f?st?k sordu.?ran f?st???n?n kavrulmu? ve ambalajlanm?? olanların? bize gösterdiler.Antep f?st???na göre biraz tombulca ve lezetti de antepf?st??? kadar degil..Dikkatimi çeken ise Pakistanl? arkada??m?n söyledikleriydi.Türkiye'deki f?st?klar çok ilaçland?klar? için hastal?k te?kil ediyorlarm??...Evet dedim..babam da her y?l 3-4 defa ilaç yap?yor..T?rt?l ilac?,karagöz ilac?,sinek ilac?,yaprak ilac? vs..acaba geröekten bu ilaçların faydalar? varm??veya f?st??a zarar m? veriyorlar?bilemiyorum tabiki...ama yabanc?ların bile böyle dü?ünmesi benim de f?st?k zevkimi k?rd? do?rusu...bilen birisi varsa lütfen açıklas?n...nedir bu meselenin özü...bu ilaçlar ne içeriyor?..neye fayda veriyor..?10-15 sene kadar önce ilaç falan yoktu..ve f?st?klarda gayet iyi tutuyorlard?...
Erken hasat?n F?st??a zarar verdigini duymu?tum.Boz f?st?k yüzünden a?açlara zarar verilmektedir.Her meyve zaman?nda toplanmal?d?r.Bu Allah'?n do?aya verdigi bir yap?d?r.Ama baz? ucuz hesaplar yapan insanlar?m?z bunu dü?ünememektedirler.
DOSTLAR,ZATEN .....AB.........D?YE D?YE..Ç?FTÇ? YOK ED?LMEK ?STEN?YOR.?BU POL?T?KA ZAMANLA ÜRET?C?Y? YOK EDECEKT?R.SEVG?L? ARKADA?LARIN ANLATIMLARI DO?RUDUR.B?Z?M B?NLERCE FISTIK A?ACIMIZ VAR,BEN 25 YIL ÖNCEDEN B?L?R?M ?ESK?DEN ?LAÇ YOKTU?AMA FISTIK BOL VE LEZETL? ?D????MD? ?SE TAM TERS? HERŞEY VAR AMA?PARA ETM?YOR.HATA FISTIK ...GÜNEBAKAN ÇEK?RDE??NDEN DAHA UCUZ?BU KADAR MI SAH?PS?Z OLUR BÖLGEM ÜRET?C?S??SORUYORUM?NERDE VEK?LLER?NERDE Z?RRATÇILAR?NERDE DEVLET PL?T?KASI?B?Z? YETER?NCE FISTI?IMIZ VARKEN??RAN VEYA BA?KA ÜLKE FISTIGININ B?ZDE NE ??? VAR???ER ?R HUSUS ?SE?TARIM MÜDÜRLÜKLER?..ZEYT?N F?DANI ...Ç?FTÇ?YE VERD?.ANCAK BU F?DANLAR VER?MS?Z VE TELEF OLDU?BURADA ÜRET?C?N?N 4 5 YILI HEBA OLDU?PEK? BU NEY?K?MSE CEVAP VEREM?YOR?NEY BU HAL?M?Z?LÜTFEN B?R?LER? ÇIKSIN SUÇLULARI CEZALANDIRSIN?BA?KA B?R KONU ?SE BU YEMYE??L MEMLEKET?M?Z?N GÜZEL?M .........ZEYT?N BAHÇELER? SÖKÜLEREK YER?NE ...BETONLA?MA DED???M?Z?B?NALAR YAPILDI.?BEN VE B?RÇO?UMUZ BU KATL?YAMI YAPANLARI KIN?YORUM?A?LANACAK HAL?M?ZE LÜTFEN GÖLMEYEL?M?SONUÇ ?T?BARI ?LE TÜRK?YEDE DO?AL OLARAK TARIM POL?T?KASI B?TM?? VE KÖHNELE?M??T?R?H?Ç B?R .....AB........ÜLKES? ?STEMEZ B?Z?M B?R ...TARIM ÜLKES?.....OLMAMIZI?OYSA TÜRK?YE AYN? ZAMANDA B?R....TARIM ÜLKES?D?R?.............SELAMLAR...............
.................
................
iyi ho? konu?mu?sun bence de iyi bir tan?t?m ?art bak?n karadenizliler bir aganigi naganigi dediler ?u an f?nd?g?n geldi?i yer ortada bizim de böyle bir reklama ihtiyac?m?z var bence ayr?ca reklam?n iyisi kötüsü olmaz bizim insan?m?z neden ma?dur olsun bizim f?st?g?n f?nd?ktan fazlas? var eksi?i yok hakl? degil miyim?
Nizip'li Tüccarlar ve i?letmeciler biraz kesenin a?z?n? açsa...mesela Cem Y?lmaz'a teklif götürse..Güzel bir reklam ile bir anda Türkiye gündemine oturur.Fiyatlar? da yükselir..
BENCE HAR?KA B?R F?K?R CEM YILMAZ ZATEN ?UANDA OPET REKLAMINI YAPTI (KÜÇÜK B?R B?LG? OPET N?Z?PL?LER?N SAYILIR KURUCUKARI N?Z?PL? )
T?CATER ODASI BU KONU ?LE ?LG?LEN?RSE HAR?KA OLUR HE MFISTI?IN HEM DE ?LÇEM?Z?N REKLAMI OLUR ÇALI?MALR BEKL?YORUZ SAYGOLAR .
K?M TUCCAR?NERDE?B?ZDE B?RL?K VE BERABERL?K YOK K??B?ZDE B?R KERE FEST?VAL YAPILDI MÜKEMBEL OLDU??K?NC?S? BERBAT?UÇÜNCÜSÜ DE YAPILMADI?S?Z NE D?YORSUNUZ K??HERKES KEND? HAVASINDA?B?ZDEK? TÜCCAR?AYAK AYAK ÜSTÜNE ATAR VE KEND?N? YEN?LEMEZ?HAKKINI ARAMAZ?BU ÖRNEKLER? ÇOGALTA B?L?RS?N?Z?B?Z B?R T?YATRO B?LET? VEREM?YORUZ?KALDIK? ..CEM YILMZ?NERDE O MANGAL YÜREKL? TÜCCAR?
.......................
Nizip için son 20 y?lda yap?lan en iyi reklam?n TURNA ya?lar? oldu?unu dü?üniyorum.
?kincisi ise ÜLFET...K?sa zamanda Nizip'i tan?tt?lar bu reklamlar...Reklam olay?n?n
mühim oldu?unu buaradan da görmek mümkündür...
DE?ERL? ARKADA?LAR ANTEP FISTI?ININ ?Ç?NDE BULUNDU?U DURUM B?ZLER? DE GERÇEKTEN ÜZMEKTED?R.AMA ANTEP FISTI?ININ ?Ç?NDE BULUNDU?U SIKINTI SADECE BÜGÜNÜN SIKINTISI DE??LD?R UZUN YILLARDAN BER? SÜREGELEN SIKINTILARIN B?R?KMES?NDEN KAYNAKLANMAKTADIR.AMA ?N?AALLAH BUNDAN SONRA BU SIKINTILARIN A?ILMASI ?Ç?N ÇALI?MALAR YAPILACAKTIR. FEST?VAL REKLAM TANITIM ÇALI?MALARI ?Y? GÜZEL ÇALI?MALAR AMA BUNLAR YEREL BAZDA OLDU?U ZAMAN ÇOK FAZLA SES GET?RMEMEKTE VE ?STENEN SONUÇLAR DA ALINAMAMKTADIR. ANTEP FISTI?ININ ULUSAL VE ULUSLARARASI TANITIMI. FISTIK ÜRET?C?S?N?N?Ç?NDE BULUNDU?U SIKINTI VE PROBLEMLER?N ÇÖZÜMÜ FISTI?IN KAL?TE VE STANDARTININ ARTTIRIMI TÜKET?M?N?N ARTTIRIMI YURT?Ç? VE YURT DI?INDAK? PAZAR PAYININ ARTTIRIMI KISACA ANTEP FISTI?ININ HAK ETT??? YERE GELMES? ?Ç?N PROFESYONEL ÇALI?MALAR YAPMAK ÜZERE HAZ?RAN AYI ?ÇER?S?NDE GAZ?ANTEP TEDEVLET BAKANIMIZ KÜR?AT TÜZMEN E BA?LI DI? T?CARET MÜSTE?ARLI?I GAZ?ANTEP M?LLETVEK?LER?GAZ?ANTEP VAL?L??? BELED?YEBA?KANLI?I
SANAY?ODASIT?CARETODASI T?CARET BORSASI ?HRACATCILAR B?RL??? TARIM ?L MÜDÜRLÜ?Ü FISTIK ARA?TIRMA ENST?TÜSÜ Z?RAAT ODASI G?B? KURUM VEKURULU?LARIN DA KATILDI?I B?R TOPLANTIDA ANTEP FISTI?I TANITIM GRUBU KURULMASINA KARAR VER?LM?? VE GRUB KURULMU?TUR. TANITIM GRUBU ANTEP FISTI?INI EN KISA ZAMANDA HAK ETT??? YERE GET?RMEK ?Ç?N ÇALI?MALARA BA?LAMI?TIR.
say?nVEK?LL?M.gerçekten.nedense bölgemizde hiç bir esnaf odas? ve zirrat odalar.belediye ayr?ca f?st?k tüccarlar?.ne elini cebine.nede diline at?yor.ancak oturmas?n? biliyorlar.yan? k?saca oturduklar? makam?n hak?n? veremiyorlar.burada..ekme?imizin tuzu mu yok?anlamad?m.bu tan?t?m ve piyasaya sürüm olayi üzerinde çal??maya yeltenmiyorlar?bu konuda siz ne yapabilirsiniz ki?bas?n toplant?n?zda ?ahit oldum?adam oda ba?kan? kendi odas? ve üyelerinin sorununu anlatmaktan aciz?di?er alanda g.antep te f?st?k sorunu ile ilgili toplant? oluyor.vatanda? siyasi amaçl? dü?ünüyor?onun gözü toplant?y? nas?l provoke ederimde?reklam?m olur hesab? pe?inde?i?te biz bu kafa ile nereye gidebiliriz?size soruyorum.ALLAH için söylediklerim yalan m??siz toplant? yap?yorsunuz.vatanda? geliyor veya kat?lmiyor ama?sadece uyuyor.siz bundan ne verim beklersiniz?bizde dayan??ma ve uyan?? daha yerle?memi??asl?nda bir mücadele veren?bergamal?lar kadar da gelemiyoruz?ne f?st?k tan?t?m?.nede .geni? kapsaml? bir festival düzenleyemiyoruz................bir küçük ilçe olan....o?uzelli.....kadar gelemiyoruz.veya birecik kadar gelemiyoruz?bunda ne sizin?ne de belediyenin suçu var?tek suç oda ve tüccarlar?m?zdad?r?sevgi ile kal?n.....................
...............................
Gaziantep-Ad?yaman-Kilis-?anl?urfa bölgelerini kapsayan anepf?st??? üretimi için
bölgeler aras? al?m-sat?m merkezlerinin(f?st?k halleri) bir çat? alt?nda toplanmas?
bu alanda yap?lacak en büyük yat?r?md?r diye dü?üniyorum.mesela,F?SKOB?RL?K
gibi f?nd?k sektöründe söz sahibi bir kurumun belirleyici birçok etkeni bulunmaktad?r.
As?l sorun sadece f?st?k için kurulmu? olan güneydo?ubirli?in yeterince aktif olmamas?d?r.
bunun yan?nda f?st???n bir zevk arac? olman?n yan?nda baz? zaruri ihtiyaçlar içine al?nmas? olabilir sayg?larla...
.
Güneydo?u birlik Fiskobirlik kadar ürün üzerinde söz sahibi degildir..Fiskobirlik f?nd?k fiyatların? belirlemede Hükümet ile pazarl?k bile edebilmektedir.
Ya ALLAH a?k?na arkada?lar hiç f?nd?kl? baklava duydunuz mu? Cevizli baklava zaten ucuz oluyor. Neden herkes F?st?kl? baklava diyor. Hiç dü?ündükmü? ?imdi ben görev gere?i bir çok yerler gezdim. Ve ?u anda Malatya'da bulunuyorum. Buradaki ilçelerin baz? festivallerinden bahsetmek istiyorum. Malatya ilçelerinde hemen her y?l ve her ilçede bir festival vard?r. Örne?in;
Ye?ilyurt'ta -- Kiraz festivali
Arguvan'da --Türkü festivali
Arapgir'de -- Ba?bozumu ?enlikleri
Malatya ve di?er ilçelerinde kay?s? ?enlikleri ve daha niceleri;
Neden bizim ilçemizde F?st?k, zeytin ?enlikleri olmuyor. Bu gibi ?enlikler sayesinde Bizler ürünlerimizin tan?t?m?n?yaparak ilçemizin reklam?n? yapm?? olabiliriz diye dü?ünüyorum. Tüm hem?erilerime sevgi ve sayg?lar?m? sunuyorum.
2006 YILI FISTIK MAHSULLER?N?N SON YILLARIN EN YÜKSEK RAKAMINA ULA?MASI BEKLEN?YOR.S?B?RYA SO?UGUNUN BU VER?MDE ÇOK ETK?L? OLAB?LECEG? HESAPLANMAKTADIR.Z?RA HEM ZARARLI KURDLAR ÖLÜYOR HEM DE DOLU TEHL?KES? ORTADAN KALKIYOR..KARAGÖZLER ?SE SAPASA?LAM YAZ SICA?INI BEKL?YOR..HABER?N?Z OLSUN...
sevgili karde?lerim 8500 adet üyesi bulunan ziraat odas? destekleme ile ald??? para ile birtane ziraat mühendisi tutsa bilimçli tar?m yap?lsa olmazm? admlar anca bina sat?n almakla u?ra??yorlar halbuki hizmeti makul kira ilede kiralan?p yap?la bilinir say?n aksoy ara?t?rmac? gazeteci olarak sorun bak?m ziraat odas? ba?kan?na destekleme ba?lad???ndan bu tarafa kaç para toplam??lar bu para ile bir veterinet bir ziraat mühendisi bulamazlarm?yd? f?st???n reklam?n? yap?yorlar foto?rafta çal??an i?çi ayaklar? ile üzerinde geziyor paslanm?? teneke ile f?st?k seçiyor bunu da el ilan? yapm?? kamu oyuna da??t?yor karde?im bu foto?raf? sen görsen biz bile f?st?k yemeyiz..en ba?ta bu memlekete acil olarak ar-ge ad? alt?nda bir birim kurulmas? laz?m .