NIZIP ÇAYI
Bir zamanlarimizin yani basinda akan
piril piril bir çay vardi. . .
ayni adli vadinin,
tabanindan giderdi.
O vakit göletlerinden, dinlenerek geçerken, kenarlarda patlayan,
pinarlari yalardi.. .
Dere köylerindeki dere köylüler, akintiya karsi dirençle yüzen içinde ki, baliklarin cinsini, sirtlarindan tanirlardi... Tasköprü'den baliklama atlayan, Nizip'li gençler,
pes pese yüzerek,
kenarlarina çikarlardi...
O çayimizin son resimleri, sazanlari ve sazliklariyla
bizim neslin belleginde
isil, isil, yesil, yesil, sakli kaldi. . .
K. Kurt Mart - 2004 - Nizip
PEMBE Yilin KARASI
Içim sevinçle dolardi,
Her yeni yil gelirken.
Sofralar kurulurdu, zengin mi zengin. Dilekler tutulur, oyunlar oynanirdi. Kahkahalar çinlardi, sen evlerde.
Benim için pespembeydi yilbasi geceleri.
Son dört yeni yil,
Henüz gelmemisti dünyaya.
Komsumuz Sidika Teyze, tek katli kondusunda Kimsesiz yasiyordu kis ortasinda
Tepsi götürdüm dolusuyla,
Yesin diye fukara.
Ince silte altinda titreyerek,
Inler gibi konustu.
"Donuyorum, odun yok mu?"
Döndüm olan hizimla, kaptim istedigini. Getirdim birkaç odun.
"Al iste teyze" dedim ama,
Cevap vermedi bana
O yilbasi gecesi pembe degildi artik,
Kara renkte gelmisti adaletsiz dünyaya..
Vedat ÖZELGÜN
NIZIP GÜLÜ
Nizip'te
Gülün tomurcugu ehrama benzer
Dikeni kiz kakülü gibidir Batmaz
Batsa da kanatmaz Saran/oksayan dostun yüregini...
Nerede olur ise olsun Nizipli'"
Tüter misk-i amber gibi...
Sorun, sorgulayan dostlar Nizipliler'i taniyanlara Nizip'ten gelip geçenlere Ki
Kimse inkar etmez, edemez Vicdani el vermez
Ve diyemez ki
Bana etki etmedi
Nizipli dostun gül kokusu...
Nizip'te
Gülün kokusu
Elvan elvan, tütsü tütsü Insancil ve de asirlik bir irsiyettir
Kirklansa da kirgin gönül Çikmaz tenden kokusu Bundandir ki
4 Nisan 1979 Kemal CENGIZ
Gönderen:Admin
Yorumlayan: pala tarih 21.01.2006
Valla iyi güzel de, iki sey garibime gitti; birincisi siirlerimiz basligi altinda dayim Camur Sevket ile sevgili dostumuz Cigerci Ugur´un bu baslikla alakasi neydi onu cözemedim, ikincisi siirler sayfaya sanki gelisigüzel serpistirilmis okurken epey zorlandik. Ama herseye ragmen güzel.
Yorumlayan: admin tarih 23.01.2006
Resim karpuzatan dergisindeki ayni sayfadan alindi. Genelde sayfa yapisini korumaya çalistim.
Unutulmayan Yüzler
Mehmet Cankesen'in Kaleminden Nizip S.S Esnaf ve Sanatkarlar sitesinin yapilmasinda unutulmaz katkilarindan dolayi kendilerine sonsuz sükran borçlu oldugumuz bu sahislar dan ölenlerine Allah'tan rahmet yasayanlara da esenlikler diyerek yazmaya basliyorum. Nizip S.S Esnaf ve Sanatkarlar kooperatifi 1971 yilinda rahmetli Necip Oguz baskanliginda kuruldu ilk yönetim kurulu Mehmet Çaliskan, rahmetli Mithat Ugur, Yilmaz Ögüt , Edip Özer, Yusuf Uygur ve Nasit Tasiyici' dan mütesekkül idi. Allah hepsinden razi olsun memleketimizin çok önemli ihtiyaci olan bu is yerlerinin ( yani sanayi sitesinin ) yapilmasini öncülük yaptilar, farkli isler o kadar hizli yürümüyordu ikinci kongrede bir iki kisi yeni yönetim kurallara girdi ve baskanliga Yusuf Uygur seçildi onun zamaninda da sanayi sitesinin insasi devam etti ama bilmeden üçüncü kongrede rahmetli M.Ülkü Bilgi yeni yönetim kadrosuna girdi ve baskan seçildi sanayi insaati M.Ülkü Bilgi zamaninda onun üstün gayret ve çabalar, sevecen kisiligi çok aktif bir yasam tarzi vardi ve bu türlü aktif yasamini islerinde yansitmasini çok iyi biliyordu ve bu sayede bir çok kimsenin basaramayacaklari isleri kendisi basardi Allah'in rahmeti üzerine olsun. Memleketimizin ihtiyaci olan bugün Türkiye'de birçok vilayetinde olmayan sanayi sitesini bir abide gibi memleketimize kazandirdilar. Cenabi Allah’tan kendisine rahmet dilerim mekani cennet olsun. Onun zamaninda yani 18.3.1983 yilinda 238 is yeri ayrica sosyal tesisleriyle birlikte tamamlandi ve hak sahiplerine kura çekimi yapilarak teslim edildi. Rahmetli M.Ülkü Bilgi den sonra hizmet bayragini teslim alan H.Ibrahim Seven kardesimizde üzerine düsen görevi, amatör bir ruh hali içinde severek tasimaya su anda devam ediyor. O muhtesem kardesimiz H.Ibrahim Seven in kadrosuyla birlikte sanayi sitesine ek olarak, ikinci kisima 300 is yeri kapasiteli insaata basladi ve hak sahiplerine teslim edildi ve buda yetmeyince 3'cü kisim ek insaat 90 is yeri olarak insaata devam ediyor. Bittigi zaman toplam 618 isyeri ve sosyal tesisleriyle birlikte güzel ilçemize kazandirilmis olacak. Bu vesile ile tüm geçmis yönetim kurullarinda görev yapmis olan gerek su andaki' yönetim kurulunda görevli olanlara H.Ibrahim Seven' in sahsinda ölenlere Allah'tan rahmet kalanlara esenlikler ve islerinde basarilar dilerim.Ayrica bende bir Nizip'li olarak hemserilerimin göstermis oldugu üstün gayret ve çabadan onlarin nami hesabina gurur duyuyorum. Allah hepsinden razi olsun. Mehmet CankesenGönderen: admin
Yorumlayan: f.deliaslan tarih 22.01.2006
Öncelikle ben de bu büyük tesise(Sanayii sitesi) emegi geçen büyüklerimizden aramizda olmayanlara Allah(c.c)'den rahmet ve hayatta olanlara ise esenlikler diliyorum. Bizler görev nedeni ile ilçemizin disinda oldugumuzdan dolayi bazen arkadaslarla aramizda yapmis oldugumuz sohbetlerde Gaziantep'imizin dev sanayisi ve sehirlesmesinden bahsedilince gögsümüz kabariyor, ve Gaziantepli olmanin verdigi hazzi yasiyoruz. Ayni sey; güzel ilçemiz Nizip içinde geçerli. ilçemizi neden sanayii merkezi, zeytinyagi merkezi, fistik merkezi ve bir zeugma saheseri olan truzim bölgesi yapmiyoruz. Emegi geçen ve geçecek olan tüm hemserilerimize simdiden sevgi ve saygilarimi sunuyorum. Esenlikler diliyorum.
Birecik Baraj Gölü Henüz 10 yaslarinda iken ilçemizde Seçimlerden etkilenip kendi aramizda aday seçerdik. Benim vaatlerim den birisi de ilçemize deniz getirmekti. Çocuk akli ile kurdugumuz bu hayal, simdilerde baraj gölleri ile gerçege dönüsmüs durumda. Hancagiz Baraji, Karkamis baraji ve Birecik Baraji... Bunlardan özellikle Birecik Baraji, 43 köyü, 1 ilçeyi, Zeugma antik kentini ve on binlerce ekilebilen araziyi sular altinda birakmasi ile taninmistir. Bölgede büyük çapta göç yasanmis ve dogal denge degismistir. Yüksek fiyatlarla arazileri istimlak edilen halk bu paralarin bir kismini sehirde ev almaya, kalanini da bankaya repoya yatirmistir. Bölge sosyo ekonomik olarak degisime ugramis ve halk bu konuda egitilmemistir. Su an 30,000 insanin etkilendigi Birecik Baraj Gölü etrafinda, hiçbir sosyal yapilasmaya, kültürel faaliyete, hatta sandal gezisine dahi izin verilmemektedir. Çünkü "içme suyu baraj gölü" statüsündedir. Peki neler yapilmali? -Birecik baraj Gölü derhal "içme suyu barajgölü" statüsünden çikarilmali. -Göl etrafinda turizm sirketlerine tesvikler verilmeli ve dogunun tatil cenneti haline getirilmeli. -Kültürel faaliyetlere agirlik verilmeli, Zeugma ile eszamanli tanitimi yapilmali -Zeugma su alti turizmine de açilmali -Göl etrafi agaç dikme, alanlarina göre ayrilip, ilçe ve ildeki dernek ve örgütlere tahsis edilip agaçlandirilmasi saglanmali. -Su ve su ürünlerinin gölde üretimi için tesvikler verilmeli, alternatif geçim yollari açilmali, bilinçli balikçiliga izin verilmeli, -Gölden yüksek yerlerde siteler yapilabilmesine olanak taninmasi için, simdiden yer tespitleri, elektrik ve su alt yapilarinin yapilmasi, gölü kirletmeyecek sekilde kanalizasyon alt yapisinin dösenmesi gerekmektedir. Bunu yaparken de kaçak yapilasma ve dogal güzelligin bozulmamasi için simdiden kontrol altina alinmasi gerekmektedir. [SIZE=3]Bunun gibi daha neler neler sayilabilir, simdiden bu dogal güzellige sahip çikalim, bunu da son ana birakmayalim. [FONT=Arial][SIZE=3]Devletler bazi kararlar alirken, su anki sosyo ekonomik yapiyi ve sonrasinda olusmasi gereken yapiyi göz önüne almak zorundalar. Suan burada degisime ugramis cografi bir yapi var ve bundan etkilenmis kültürler. Gelin bunlari el birligi ile birbirine adapte edelim ve sonraki kusaklara aktaralim [FONT=Arial]M.AKIF AKPEKResim kaynağıGönderen: adminYorumlayan: f.deliaslan tarih 02.02.2006Birecik Barajinin Nizip'e ne faydasi oldu. 1) Ilçenin sosyo-ekonomik yapisi bozuldu, 2) Önceden ilçenin içmesuyu sikintisi vardi. Bu barajin içme suyu baraji statüsünde olmasina ragmen ilçede hala su kesintileri olmakta, 3) Emlak fiyatlari artmakta, 4) Önceden gariban vatandas fistik toplamaya gidiyordu, Ev ekonomilerine bir miktar katki sagliyordu, Garibanin elinden bu isi de aldilar. 5) Issizligi tetiklediler. Çünkü Antep fistigi Nizip için hayati önem tasiyordu. Fistik toplama isçiliginin yaninda fabrikasyon(Devlüp) isçiligide büyük darbe yedi, 6) Ilçe asiri göç aldi, Issizlikte en büyük faktör budur. 7) Hadi bu baraj yapildi. Birakalim da bahsedildigi gibi burasi doga harikasi olsun(Yapilirsa eger). Buralari da istimlak edip, Beton yiginina dönüstürmeyelim. Buradan da rant saglamaya çalismayalim. Tüm hemserilerime seygi ve saygilar. Yorumlayan: stones tarih 02.02.2006Yapmis oldugun güzel tespitlerin için kutlarim.Çalismalarinda basarilar dilerim. [/FONT][/FONT][/SIZE][/SIZE]
Böyle azimkar ve millet sevdalısı yılmaz şahsiyetlere TÜRKİYE'mizin her yerinde ihtiyaç duyulmaktadır allah yar ve yardımcıları olsun başarılarının devamını dileriz
Sayın ve saygıdeğer büyüğümüz Mehmet Cankesen abimize yorumlarından dolayı öncelikle teşekkür ederim.
Nizipi ve Nizipliyi çok güzel anlatmış.
bizler bile bazen şehir dışına çıksak geri dönmek için can atıyoruz, çünkü havasındanmı suyundanmı bilimmez Nizipli memleketinden uzak duramıyor.
memleketimiz, insanıyla, havasıyla, iklimiyle, yemekleriyle, yaşantısıyla gerçekten vazgeçilmez.