Tarihi Karkamış

Nizip Bölgesindeki Höyükler Büyük Bir Hazinedir.

hazal1 Üye
Resim kaynağı
Nizip bölgesinde 13 adet höyük var Ilk insanlar ilk yerlesim birimlerinde yasamaya basladiklarinda genel olarak kendilerini korumak için ya yüksek tepelere kaleler kurarak buralarda yasamaya baslamislar ya da gizli magaralara siginmislardir.Daha sonralari özellikle bazi icatlarin kesfiyle bu koruma çesitleri çogaltilmistir.Iste bu koruma çesitlerinden bir tanesi de HÖYÜK''''''''''''''''lerdir.Höyük''''''''''''''''ler dinazorlar devrinde volkanik patlamalar neticesinde lavlarin olusturdugu irili ufakli dag görünümlü cografik olusumlardir.Normal dglar ile volkanik daglari çok kolay ayirt etme olanagi vardir.Normak daglar birbirlerine yapisik siradaglar seklindedir.oysa volkanik daglar tek baslarina hemen siritirlar.Volkanik daglarda kaya yoktur.Sert toprak yapisi vardir. Böyle olunca insanlar küçük volkanik daglari oyarak buralara evler yapmis ve gizli kapilar olusturmuslardir.Dis görünümü küçük bir dag gibidir.Ama aslinda içinde bir çok ev vardir.ve çok degerli esyalari bu gibi evlere saklayip korumaya çalismislardir.Höyükler savas siarlarinda müthis bir siginma ve koruma yerleridir.Kalelerden daha avantajlidir.Zeten genel olarak savasma gücü olmayan insanlar akinci isgalcilere karsi böyle siginma yerleri kesfetmislerdir.Ilk sehirler olusuncaya kadar höyüklerin büyük bir bölümü küçük küçük köyler seklinde boy göstermistir.Zaten birbirine yakin höyüklerde yasayan insanlar birbirlerini taniyan çevre insanlariydi.Nizip bölgesinde tespit edilmis ve koruma altina alinmis 13 adet höyük vardir.Buralarda kazi yapmak yasaklanmistir.Anitlar Yüksek kurulu onayi olmadan hiçbir kazi yapilamaz.Yapanlar ise cezalandirilir.Ama yine de kaçak kazi yapanlar vardir.Ben merakimdan dolayi Karkamis yolu üzerindeki Dazhöyük tepesine çiktim.Gerçekten çok duygulandim.tahmin ediyorum oranin içi küçücük bir köy gibi.Köylüler bazi yerleri açma tesebüsünde bulunmus ama durdurmuslar.Bu tür yerlerin de zamani geldiginde turizme kazandirilmasi gerekir.Nizip''''''''''''''''in en büyük höyük''''''''''''''''ü Keriz dagi olarak görülmektedir.Zeugma sehrine yakinligi nedeni ile orasinin çok büyük sirlar gizledigi bir gerçektir.Keriz daginin Höyük olup olmadigi yönünde henüz arkeologlar tarafindan tespit edilmis bir adi yok.Ama Volkanik bir dag oldugu kesin.Daha sonraki yillarda buarasinin da büyük hazinelere gece oldugunu simdiden söyleyebilirim.. Edited by - RamazanTarhan on 22 Kas 2005 13:04:19
Ramazan Tarhan Üye
Hakikaten çok güzel bir tespit..Özellikle Karkam??''?n dünyan?n ilk yerle?im ?ehirlerinden oldu?unu söylemeye gerek yok herhalde.Bu bölge zeten ba?l? ba??na bir hazinedir.Höyükleri ben de merak etmi?imdir hep.Ama bu ayd?nlat?c? bilgiler için ben de ?ahsen tesekkür ediyorum.Yaln?z,Keriz da??n?n höyük oldu?unu sanm?yorum.Buras? etraftaki da?lardan oldukça yüksek ve volkanik bir da? görünümü verse de gerçekte volkanik olmad???n? dü?üniyorum.Tabiki zamanla daha iyi anla??lacakt?r. Edited by - RamazanTarhan on 17 Kas 2005 11:27:17
Zuhre Sozeri Üye
Merhaba Hazal, Ilginc bir konuyu gundeme getirmeniz, su siralar bolge uzerine calismam nedeni ile beni de heyecanlandirdi. Konuyu biraz daha acmaniz mumkun mu? Bilgilenme acisindan. Ornegin oldukca cok sayida hoyukden bahsediyorsunuz. Dogrusu ilk anda akla bunlarin birbirleri ile nasil bir iliski kurdugu merak cekiyor. Nizip ilcesindekiler belli bir alanda mi yogunlasmis?
hazal1 Üye
Evet,özellikle Nizip-Karmam?? platosu üzerinde höyük olarak te?his konulan 5 adet yap? var.Bunların benzerleri Süriye topraklarında da devam etmektedir.F?rat Nehrine do?ru Belk?s yerle?im alan? daha çok da?l?k bir yap?ya sahip oldu?u için buradaki höyük niteligindeki benzer yap?larla ilgili sadece tahminler yürütülmü?tür.Sizin de bu konuda heyacanlanman?z beni de sevindirmi?tir.Bununla ilgili olarak Üniversite üzerinden bir ara?t?rma egiliminde olman?z? çok arzu ederdim.Ben sadece gazeteciyim.Ya?ad???m yöre ile ilgili ne bulursam arşivliyorum..Birecik köprüsü ilk aç?ld???nda kesilen devenin kasab?n? bile ara?t?rd?m.Ama sizinki daha bilimsel tabikii..Höyüklerle ilgili bilimsel tespitlerin (nas?l izin al?nacaksa)sonuçlar? görmek aç?s?ndan ben de yazd?kların?zdan dolay? ümitlenmi? durumday?m.Umar?m bu ümitlerim smut baz? neticeler do?urur...
hazal1 Üye
<table cellspacing="0" cellpadding="0" width="770" border="0" <tbody <tr <td class="textstyle" valign="top" align="center" width="496" <table height="100%" cellspacing="0" cellpadding="0" width="490" border="0" <tbody <tr <td valign="top" bgcolor="#b8dc7c" <b style="mso-bidi-font-weight: normal" <p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-ALIGN: center" align="justify" Gaziantep bölgesinde kaz?s? yap?lan tek höyük Tilmen höyügüdür. Bu höyük diger höyüklere oranla daha büyük oldu?u için zamanla ya?mursular? ve f?t?nalar neticesinde toprak a??nmalarına neden olmu? ve üst k?s?mlar? gözüktügü için kaz? çal??malar? ba?lat?lm??t?r.Anadolunun medeniyetler üzerinde kuruldu?u dü?ünüldügün dre ne kadar zengin bir kültür hazinesine sahip oldu?umuzun bir kan?t? da bu höyüklerdir. T?LMEN HÖYÜK . . <p class="MsoBodyText" style="MARGIN: 0cm -0.1pt 0pt 0cm; TEXT-ALIGN: justify" align="justify" "FONT-WEIGHT: normal; COLOR: black; mso-ansi-language: TR" "mso-spacerun: yes" "FONT-WEIGHT: normal; mso-ansi-language: TR" Tilmen Höyük, ?slahiye ?lçesinin l0 km do?usundad?r. Bölgenin en büyük höyüklerinden olup, 24 m. yüksekliktedir. Yap?lan kaz?lardan buran?n M.Ö.III.bin y?l?n?n son döneminde büyük bir ?ehir oldu?u ortaya çıkm??t?r. ?ehir iç ve d?? kaleden olu?maktad?r. Kalenin surlar? büyük ve düzgün kesme ta?lardan yap?lm??t?r. Yap?lan kaz?lar sonucu höyükten pek çok araç-gereç,çanak-çömlek,tak?lar ve süs e?yalar? çıkar?lm??t?r, . . <p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-ALIGN: justify" align="justify" . . <p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" align="justify" . . <p align="justify" . </td </tr </tbody </table </td <td style="BORDER-RIGHT: #576d33 1px solid" valign="top" align="right" width="136" <table height="50" cellspacing="0" cellpadding="0" width="103" align="center" border="0" <tbody <tr <td style="BACKGROUND-POSITION: left top; BACKGROUND-ATTACHMENT: fixed; BACKGROUND-IMAGE: url(https://www.meteor.gov.tr/2003/iller/link/simdi/gaziantep.aspx); BACKGROUND-REPEAT: no-repeat" </td </tr </tbody </table <table height="50" cellspacing="0" cellpadding="0" width="58" align="center" border="0" <tbody <tr <td style="BACKGROUND-POSITION: -102px top; BACKGROUND-ATTACHMENT: fixed; BACKGROUND-IMAGE: url(https://www.meteor.gov.tr/2003/iller/link/simdi/gaziantep.aspx); BACKGROUND-REPEAT: no-repeat" </td </tr </tbody </table </td </tr </tbody </table [/b]
cimbomlu Üye
Bu höyükler taaa Hititler zaman?na dayan?yor san?r?m..O vakitler Birecik kalesi büyük bir askeri merkezdi..
Ramazan Tarhan Üye
Birkaç hafta önce sitede baz? sorunlar olu?tu..Ben buradan görmü?tüm.Gül han?m bir liste yerle?tirmi?ti.O listede Sar?koç köyü de vard?...Daha sonra admin bey site ar?za yap?nca bir hafta önceki kayıtl? siteyi yerle?tirdi...Belki kayıtlar? adminde vard?r..veya Gül han?m takrar listeyi yazacakt?r diye dü?üniyorum.
hazal1 Üye
Güneydo?u bölgesi gerçekten de büyük bir hazine y???n? gibidir.Bu bölgedeki tarihi kaz?lar ve eserlerle ilgili birçok makele ve ara?t?rma yap?ld?.Özellikle höyükler çok dikkat çekici boyuttad?r.Bununla ilgili yay?nlanm??? bir ara?t?rma dosyas?ndan baz? resim ve notlar? ''Güneydo?u Tahrifat Raporu'' ba?l???nda ayr? bir konu olarak açt?m.Bilmiyorum belki admin o konu ile bu konuyu birle?tirir..ama çok çarp?c? durumlar var..Bunlar? bilmek ve ara?t?rmak gerekir..Nizip bölgesi bu yüzden çok zengin bir bölgedir..Zamanla bu daha iyi anla??lacakt?r...
ahmeter Üye
Anlad???m kadar? ile höyüklerin tarihi degerleri kaz?lar sonucunda çıkmaktad?r.Eger kaz? sonucunda herhangi bir çanak-çömlek bulunursa kaz? yasa?? hemen konulmaktad?r.Sonra da buras? ara?t?rmaya al?nmaktad?r.Diger höyükler bu ?ekilde ortaya çıkm??t?r.Tabiki tarihi eser kaçakç?l??? suçunu da buradan duyurmak gerekir..?damla e?degerdir :))))).

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim