s.a savaş hususunda hiç bir bilgim yoktu ama sizin siteniz sayesinde belli bir bilgiye sahip oldum...cok sağolun...sizide benim siteme beklerim....pek kapsamlı bir site değil ama yinede ziyaret edilebilecek hoş bir site([URL]https://10hcali.birligi.org) alperen6727[/URL]
Resmi aç
Tarihimiz Kültürümüz
Buda benden bir resim Nizip savaşı ile ilgili.Ama kaynağı hakkında bir bilgim yok
Nizip Savaşı Mevki Olarak Nerede Yapıldı ?
Sayın R. Tarhan'a haritalar için teşekkürler.
KONU İÇİNDE YENİ BİR KONU
M. Çağatay ULUÇAY'ın TARİH ANSİKLOPEDİSİ(Bateş Yayınları, 3.cü baskı, sayfa 350)ndeki aktarmaları: ''Osmanlı ordusu Nizip'te, Mehmet Ali Paşa'nın ordusu da İbrahim Paşa komutasında Halep'te konaklıyordu.
(ORDULAR NİZİP OVASINDA CEPHE ALIRLAR. Nizip Ovasının güneyinde Mısırlılar, Kuzeyinde Türkler.)
Osmanlı ordusunun oyalanmasından yararlanan İbrahim Paşa, Türk ordusunun kanatlarını kuşatacak şekilde Mısır ordusunu düzenledi. Moltke, başkomutan HafızMehmet Paşa'ya BİRECİK'e DOĞRU ÇEKİLMEYİ TAVSİYE ETTİ. Başkomutan bunu şerefine yediremedi, reddetti. Nihayet, İbrahim Paşa saldırıya geçti. Derme çatma Osmanlı ordusunu
4 saat içinde perişan etti(29Haziran 1839)........''
Bu ifadelere göre;
1- Osmanlının 30 000askeri Nizip'te(50 000 küsürü de Malatya ve Kayseri'de).
2-İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu Halep'ten gelip, savaş için Nizip ovasında konuşlanıyor.
3-Savaş alanı Nizip ovası.
Şimdi, asıl merak edilmesi gereken konu 'bence' şu olmalı! HAFIZ MEHMET PAŞA KOMUTASINDAKİ OSMANLI ORDUSU SAVAŞTAN ÖNCE NİZİP'TE KAÇ AY, KAÇ YIL KALMIŞ OLMALILAR KİHAFIZ PAŞA ADLI BİR MAHALLEMİZ OLUŞMUŞ!
Biraz da bu konuyu(ki birbirine bağlantılı) irdelemeye ne dersiniz? Tabi, savaşın tam odak noktasının belirlenmesi ve ortak karara varılmasını da ihmal etmeden.
Nizip Savaşı (1839)
Hafız Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri ile KAvalalı Mehmet Ali Paşanın oğlu İbrahim Paşa komutasındaki Mısır kuvvetleri arasında yapılan savaşdır.
Kütahya antlaşmasına rağmen Mehmet ALi Paşa Osmanlı padişahının emirlerini dinlememesi ve en sonda tek taraflı olarak istiklalini ilan etmesi üzerine Sultan II.Mahmud 21 Haziran 1839'da bu asi paşanın yola getirilmesi için bir ferman yayınladı.Osmanlı kuvvetlerinin başına Hafız Mahmet Paşa getirildi.Harekete geçen Hafız Paşa Mayıs 1839 sonlarında Fıratı atlayarak Nizip çayı ile bu çaya karışan Orul suyu kenarında ordugahını kurdu.21 haziranda Halepten yola çıkan ibrahim paşa iki koldan birecik doğrultusunda yürüyüşe başladı.iki gün sonra da osmanlı kuvvetleriyle karşılaştı.23 haziran günü osmanlı ordusuna yanlardan başlatılan mısır saldırısı halid paşa miralay ibrahim bey kendi kıtalarının hafız paşada Hassa alayının başında olarak verdikleri savaşta geriye püskürtüldü.fakat 24 haziran günü akşama kadar süren çarpışmada mısır süvari birliklerinin baskısı altında osmanlı kuvvetleri ezildi ve hafız paşa çekilme emrini vermek zorunda kaldı.hafız paşa bu durumdan sonra geriye kalan askerleriyle rumka-besni üzerinden malatyaya çekildi..
Osmanlı Tarih Ansiklopedisi
Redaksiyon : Ayşe BULUT
HAzırlayanlar : Bahadır ATALAY
Ayşe BULUT
Nihal YAZAN
Yukarda rumka diye geçen yer rumkalesidir.
Fıratı atlayarak Nizip çayı ile bu çaya karışan Orul suyu kenarında ordugahını kurdu
ifadesi önemlidir.
Bu arada Kemal ve Orhan beylerin Hafızpaşa mahallesi üzerinde yoğun bir çalışmaları var. Oradan da karargah çadırının kurulduğu neticesi çıkarılmaya çalışılıyor.
Neden Fıratı atlasın acaba savasa gelen askerler dogudan mı geliyordu. Eger Istanbuldan geliyorlarsa Fıratı asmalarına gerek yok. Mısır Ordusu da batıda geldigi icin Fıratı asmasına gerek yok. Acıklar mısınız?
Benim okuduğum bir kitapta bu savaşın Orul civarında, Mızar geçidinde yapıldığı yazıyordu. Bahsi geçen yerleri bilmiyorum.Tam metnini yazarım sonra.
Nizip Tarihi kitabında da işlenmiş bu konu....
Nizip savaşı.
Hafız paşa isminin nereden geldiği konusunda siteleri gezdim.edindiğim bilgi aşağıya çıkardım.
Bu general moltke Osmanlı ordusunda 4 yıl süre ile görev yapmış . bunun sadece 28 ayını istanbulda geçirmişdir. Diğer zamanları çoğunu anadoluda geçirmiş. 1838 yılında Prusyalı istihkam Yüzbaşısı von mühlbach ile birlikte danışman olarak Tarsus ordusu komutanı Çerkez Hafız Mehmet paşanın yanına gönderildiler. Bu iki Subay Kürtlerle yapılan savaşda ve 24 haziran 1839'da Mısırlı İbrahim Paşa ile yapılan Nizip Savaşına katılmışlardır.
Şimdi Hafız Paşa mahallesinin isminin nereden geldiği konusunda biraz fikir oluşmuştur bence. Birde Nizip savaşı ile bilgi toplamaya başladım. elime yeni bilgiler geçtikce sizlerle paylaşacam..
diğer görüşlerde kürtlerle yapılan savaşlardan bahsedilmişdi. buradada bahsedildiğinden konuların hepsinin gerçeklik payı var bence.
.
hocam bizim büyüklerimizin dediğine göre Nizip savaşı orul suyunun yanı nizibe doğru şimdiki mızar a bağlı TAP mevkiinde olmuş bilginize
YAV ABİLER SADECE BU NİZİP SAVAŞINI SÖYLÜYORSUNUZ.NİZİPTEKİ TARİHİ ESERLER VE TARİH HAKKINDA KONUŞMUYORSUNUZ.HANİ LEYLEK CAMİİ,HANİ TAŞ KÖPRÜ?KARDEŞİM BİRAZ DA BUNLARI ARAŞTIRIN.RİCA EDİYORUM HEPİNİZE.
Ahmet yaprak arkadaşım istediğin soruların cevabını bu linkten bulabilirsin..
https://www.nizip.com/forum_topic.asp?TOPIC_ID=3621&FORUM_ID=70&CAT_ID=10&Forum_Title=2%2E5%2ENizipden+Fotograflar&Topic_Title=Nizip+ve+Niziplilerin+Eserleri&whichpage=1&tmp=1#pid37562.
SAVAŞ OLMUŞ BİTMİŞ ARTIK TEKNOLOJİ İLE SAVAŞALIM.
Bu resmi internette gezinirken buldum. Sanırım çoğunuz benim gibi ilk defa görüyorsunuz. Buyrun. Ressam hakkında bilgi bulamadım.
Acaba resim yeni bir resim midir, yoksa eski mi? Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.
resimgen pek anlamam ama Nizip savaşıbildigim kadarıyla tarihinj enkanlı savaşlarından biriimişbirçok uygarlıga başkentlik yapmışolanşehirlerşimdi nizibin nahiyesi karkamış belkıs gibi bizler Nizip lilerolarak ilçemizhakındaki bilgileri herkesle paylaşalım sizin yaptıgınız gibi teşekürler
resimden anlamam fakat ilçemizhakındaki buresim için teşekürler
kardeş bu resim Nizipte olan savaşımı anlatıyor.yoksa rastgele bir resim mi.yani bu resmi ne amaçla koydun yada kaynağı ne .
tarihimizi hatırlattığın için saol güzel paylaşım keşke Nizip savaşından görüntü ve resim paylaşımında bulunulsa o zaman Nizip hangi şartlar altında bu dereceye kadar gelişmiş daha iyi anlardık
( GEÇMİŞİNİ UNUTAN BİR MİLLET GELECEĞİNİ AYDINLATAMAZ)
Dikkat ederseniz resmin altında "Battle de Nezib" yazıyor. Yani Fransızcada Nizip Savaşı anlamına geliyormuş.
telefoncu fevzi;76840 wrote:kardeş bu resim Nizipte olan savaşımı anlatıyor.yoksa rastgele bir resim mi.yani bu resmi ne amaçla koydun yada kaynağı ne . tarihimizi hatırlattığın için saol güzel paylaşım keşke Nizip savaşından görüntü ve resim paylaşımında bulunulsa o zaman Nizip hangi şartlar altında bu dereceye kadar gelişmiş daha iyi anlardık ( GEÇMİŞİNİ UNUTAN BİR MİLLET GELECEĞİNİ AYDINLATAMAZ)
Bence resım eskı ama düzenleme yapılmıs
Haklısınız cerenn, katılıyorum. Bunu sanat tarihinde ya da güzel sanatlarda eğitim gören birine sormak lazım gelir.
Fransızcan çok hoş subutay.:)Seni takdir etmek lazım.:)Nizipli_subutay;77164 wrote:Dikkat ederseniz resmin altında "Battle de Nezib" yazıyor. Yani Fransızcada Nizip Savaşı anlamına geliyormuş.
abi nerden buluyon ya böyle resimleri...helal sana valla...bu arada nezib'in Nizip'le bi ilgisi olup olmadığı konusunda kesin bir sonuca varıldı mı?varılmadıysa bu Nizip savaşı'ını temsil eden bir fotoğraf olmuyo o zaman...
Ben Fransızca bilmiyorum. Fransızca bilen birine sordum. O da öyle dedi. Gerçi Battle de Nezib'i tercüme etmek için çok da Fransızca bilgisine gerek yok sanırım.:P Ama resmin altında Fransızca yazdığını düşünürsek resmin bir Fransız sanatçı tarafından yapılmış olması muhtemel.
Je ne peux pas parler le Français... :)
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.