Ben Anteplime söz vermişim ağam. Fransız arabaları cesedimi çiğnemeden Antebime giremeyecektir. (Şahinbey)
-Şu an ölüm bana, Ağustos ayında soğuk su içmek gibi geliyor)
Ası adı Molla Muhammed olan Karayılan Gaziantep'in 40 km kuzeyinde olan Kahramanmaraşın pazarcık ilçesi höyüklü köyündendir. Ermeniler tarafından köyüne yapılan baskında, karayılan henüz 16 yaşındayken babası şehit edilmişti. Okuma yazmayı kendi başına öğrenen karayılan, köy imamlığı yapıyordu. Antep savaşı şiddetlendiği günlerde, kurmuş olduğu çetesi ile düşmana ağır ve kesin bir darbe indirmiş, daha sonra Antebi çepeçevre saran düşman kuvvetlerini yararar, dülük köyüne gelmiştir. Karargah olarak karagöz camisini kullanan karayılan sarımsaktepe'de ermeni ile çarpışırken şehit edilmiştir. (1920) ve Artık bu isim Gaziantep'i temsil eden bir ünvan olmuştu. Destanlar yazılmıştı karayılan üzerine..
Karayılan derki harbe oturak.Kilis yollarından kelle getirek Fransız adını bütün kaldırak Neylemeli Aslan Mulla vuruldu! Fransız topları leyleğe vurdu alladı salladı Anteb'e vurdu Yılan bey uğruna bekçi mi durdu. Neylemeli Aslan Mulla vuruldu! Atıyor da zalim gavur atıyor Mulla beyim şehit olmuş yatıyor. Güçcük Mehmet çetelerin kaçıyor. Vur gavuru dayanmaz Mulla beye! Anama söyleyin damda yatmasın. Çuha şalvarına uçkur takmasın. Oğlum gelir diye yola bakmasın. Neylemeli Aslan Mulla vuruldu!Karayılan derki öldüm gaziler Kurşun değdi yaralarım sızıla Evde yetim kaldı emlik kuzular Neylemeli Aslan Mulla vuruldu! Atına binmişte elinde dizgin. Çeteler içinde yılanım azgın Olduğu cephede hiç vermez bozgun Vurun Türk Uşağı Antep gidiyor! Anteb'in kolleci yücedir yüce Topların sesinden yatılmaz gece Gözünü sevdiğim Savcılı Hoca Neylemeli Aslan Mulla vuruldu! Kolumu salladım toplar atıldı Kara daş içinde çete koymadı Karşıdan göründü düşman kalmadı Vurun arkadaşlar namus günüdür! Şıhın Dağı derler bir ova yazı Yazıda yaylar koyunla kuzu Gözünü sevdiğim Türk Elif Kızı Neylemeli Aslan Mulla vuruldu!
Tarihimiz Kültürümüz
KÜRT KARAYILAN İLE TÜRK ŞAHİNBEY OMUZ OMUZA
BEN ANTEPLİME SÖZ VERMİŞİM AĞAM.
SAHİNBEY: 30 Yaşında Teğmen Bölük komutanı.
Fransızların kilis yolundan gelip antebe girmek istedikleri 600 kişilik donanmasına karşın, Elma köprüsü üzerinde çarpışan şahinbey ve 200 kişilik bölüğü ağır zayiat verdirmelerine rağmen donanma karşısında daha fazla direnemeyeceğini anlarlar..
Askerler: Geriye çekilelim komutanım.
Şahinbey: Siz çekilebilirsin. Ben çarpışmaya devam edeceğim.
Askerler: Ama şahinbey, yalnız başına ne yaparsın bunca ermeniyle,
ŞAHİNBEY: Geriye döner, bıyıklarını kıvratır ve şöyle der: Ben Anteplime söz vermişim ağam. Fransız araçları cesedimi ezmeden Antebime giremeyecekler.
Askerler: Ama efendim tek başınıza mücadele fazla uzun sürmez.
ŞAHİNBEY: Şu anda ölmek bana, Ağustos günü su içmek gibi geliyor..
Fransızlar Şahin Bey'in kuvvetleri üzerine son kez top ve makineli tüfeklerle saldırdılar. Top ve mermi yağmuru altında sadece tüfekle karşı koymanın ölümle neticeleneceğini anlayan Şahin Bey'in kuvvetleri geri çekilmeye başladı. Şahin Bey'in yakınında bulunan arkadaşları birlikte çekilmek için Şahin Bey'e ısrar ettiler. O, çekilmeyi her defasında reddetti. Elmalı Köprüsü taşlarını kendine siper ederek Fransızlara ateş etmeye devam etti. Şahin Bey Fransız piyadelerinin süngü darbeleri altında 28 Mart 1920 tarihinde şehit düştü. .
VURUN ANTEPLİLER NAMUS GÜNÜDÜR.
Ben Antepliyim, Şahin'im ağam.
Mavzer omzuma yük..
Ben yumruklarımla dövüşeceğim..
Yumruklarım memleket kadar büyük..
Bu dağlarda biz yaşarız,bu dağlar bizim dağımız..
Namusumuz temiz, bayrağımız hür.
Analarımız, karımız, kızımız, kısrağımız.
Burada erkekçe dövüşür..
Hep senden yanadır çektiğim kahır.
Bu senin ülkende, senin gölgende.
Düşmesin kara kalpaklar, kirlenmesin duvaklar.
Korkum yok ölümden kâfirden yana.
Alacaksa alsın beni şafaklar.
Yıktım toprağın üstüne bir sarı kurşunla birini.
Çıktı karşıma biri.
Çıktıkça çektim tetiği Bismillahlar la beraber.
Vurdum alnından kafiri..
Bu kaçıncı kurşundur, bu kaçıncı bismillah.
Bu kaçıncı ölüdür?.
Bir türkü söylenir siperlerde her sabah.
Vurun Antepliler namus günüdür!.
Rabbim bizlere bir daha istiklal marşı yazdırmayı ve bu tür kahramanlıklar yaşatmayı gerektirmesin. Fakat şartlar gerektirdiği takdirde yine omuz omuza kahramanlık destanları yazabileceğimizden hiç kuşkum yok..
Sayın hocam seninle guru duyyoruz güzel konularla bizleri aydınlatmandan dolayı sana teşekür.
ederim.
MAMADO "MAHMUT KARAYILAN".
1885 doğumlu. Eskiden Antep’e şimdi Nizip’e bağlanmış Peşke Binam köyündendir. Binam, vadi içinde güneye yönelmiş Rişvan Oymağından geldiklerini iddia eden bir Kürt aşiretidir..
Bu sözler, Nizip Tarihi adlı belgeseli yazan sayın Mehmet YILMAZ hocamıza aittir. Kitabın içinde 3 tam sayfa Karayılan anlatılmaktadır. Hem de kendi ağzıyla. Çünkü sayın hocamız 1973 yılında O sağ iken görüşmüş ve anlattıklarını bire bir yazmıştır. Bu doğruluk payı yüzde yüz olan ifadelere göre KARAYILAN Nizipli’dir. Hem de Binam köyünden. Kitabın tamamını buradan okuyabilirsiniz..
Acaba, sayın hocam İ. Halil ERDOĞAN bir başka Karayılan'dan mı bahsediyor?.
hocam ,mutişsin.
hocam bu "Haşıl" ne demek tam olarak....
.
alıntı:
Kemal Cengiz:
MAMADO "MAHMUT KARAYILAN".
1885 doğumlu. Eskiden Antep’e şimdi Nizip’e bağlanmış Peşke Binam köyündendir. Binam, vadi içinde güneye yönelmiş Rişvan Oymağından geldiklerini iddia eden bir Kürt aşiretidir..
Bu sözler, Nizip Tarihi adlı belgeseli yazan sayın Mehmet YILMAZ hocamıza aittir. Kitabın içinde 3 tam sayfa Karayılan anlatılmaktadır. Hem de kendi ağzıyla. Çünkü sayın hocamız 1973 yılında O sağ iken görüşmüş ve anlattıklarını bire bir yazmıştır. Bu doğruluk payı yüzde yüz olan ifadelere göre KARAYILAN Nizipli’dir. Hem de Binam köyünden. Kitabın tamamını buradan okuyabilirsiniz..
Acaba, sayın hocam İ. Halil ERDOĞAN bir başka Karayılan'dan mı bahsediyor?.
.
https://www.gaziantep.gov.tr/GAZIANTEP.php?page_id=46.
Benim yukarıda verdiğim bilgiler. Gaziantep Valiliğinin Resmi beyanlarıdır. Doğrusu benim verdiğim bilgilerdir. Bu yazınızdan sonra 2 Tarih kitabına daha baktım onlarda aynı sözleri ifade etmekteler. Bilgi için Gaziantep Valiliğinin Resmi web sitesini bir ziyaret edelirsiniz..
. Gaziantep savunmasındaki karayılandan bahsediyorum. Yukarıdaki kitabı yazan şahış başka birinden bahsediyor sanırım. ben şunu ifade edeyim: Karayılan 1920 yılında Gaziantep’te şıhın dağında şehit edilmiştir. Bu yukarıdaki şahıs 1973 yılında nasıl görüşmüş bilemiyorum. başka biridir
helal olsun halil hocam.hakkat güzel bir mesel vermişsin küffara karşı türk ve kürt hatta arap omuz omuza savaşmış.ne güzel bir manzara.Allah u zülcelal bize o birlik zamanlarını gene nasip etsin.sağolun Er hocam.
Valiliğin sitesine girdim ve Nizip Tarihi kitabından MAMADO (MAHMUT KARAYILAN) bölümünü tekrar okudum. Sayın hocam İ. Halil ERDOĞAN haklı. Bizi yanıltan Mamado’nun soyadının Karayılan olması ve benim obölümü çok eskiden ve üstün körü okuyup şartlanmaktankaynaklanmış..
Ama şu da bir gerçektir ki; MAMADO (MAHMUT KARAYILAN) da Antep Kurtuluş savaşında, ŞAHİN BEY, KARAYILAN ve diğer şehit ve gazilerimiz kadar NAMLI BİR KAHRAMANDIR..
TÜMÜNÜN RUHLARI ŞÂD OLSUN....
Demek ki iki ayrı Karayılan'dan bahsediyoruz ve ikisi de gerçek..
Birisi, valiliğin sitesinde belirtilen Molla Muhammed olan Karayılan Gaziantep'in 40 km kuzeyindekiKahramanmaraşın pazarcık ilçesi höyüklü köyündendir. 1920 yılında şehit düşmüştür..
Diğeri, Nizip tarihi kitabında da bahsedilen MAMADO ''MAHMUT KARAYILAN''ve Habeş Böler çetesiile beraber çarpışan, 1885 doğumlu,Nizip'e bağlı Peşke Binam köyündendir. Mehmet YILMAZ hocam, Nizip tarihi kitabını çıkarırken gidip röportaj yapmıştır..
yanı o zamanda TÜRK KÜRT diye bır ayrım buı zamanda olmasının sebebı ıse belırlı ülkelerin kendı çıkarlarını korumak için ortalıgı karıstırarak ıkı ırkı bırbırlerıne dusurmeye çalısıyorlar .
umarız bunu basaramazlar
Nizip'teki söyürçü gezme adetinin Antep sürümüdür. Şimdi bana söyürçü gezmek nedir diye sorma!!! :).
Halil Hocam bilgiler için teşekkürler.
alıntı:
cengizkrbck:
.
hocam bu "Haşıl" ne demek tam olarak....
.
Abi haşıl: Gaziantep yöresine ait bir müzik türü. Barak havası gibi bir şey diye biliyorum.
Hocam bizi farklı konularda aydınlattığınız için teşekkür ediyor. Saygılarımı sunuyorum..
Bu tür bilgileri bizimle daha sık paylaşırsanız sevinirim....
ABİ HAŞIL İÇİNDE TEŞEKKÜRLER...
Hocam belki konuyu dağıtıyorum ama zaten türküde de geçiyor:.
"Elektirik söndü kalkın haşıla,
Haşılı getirin, koyun aşına...".
Bu konudaaslında Antepli arkadaşlar daha iyi anlatır.
alıntı:
İ.H.Er:
Abi haşıl: Gaziantep yöresine ait bir müzik türü. Barak havası gibi bir şey diye biliyorum.
.
Emeğine sağlık Harika bir yazı..
KÜRT KARAYILAN İLE TÜRK ŞAHİNBEY OMUZ OMUZA .
Abi başlıgı veririken neden kürt,Türk diye vurgulama yaptın, pek mana veremedim?.
alıntı:
"quote" alibey2727 demişki:
KÜRT KARAYILAN İLE TÜRK ŞAHİNBEY OMUZ OMUZA .
Abi başlıgı veririken neden kürt,Türk diye vurgulama yaptın, pek mana veremedim?.
.
.
Ne zaman ki bir takım yahudi siyonist oyunlarını oynayanlar içimize dalınca, bizleri bir takım ırk, cemaat, mezhep ve meşrep farklılıkları ile bölmeye çalışmış, bu bölme sonucunda, 30 bin vatan evladının kanına malolmuştur..
Bu topraklar üzerinde yaşayan herkes müslümandır. Müslüman çatısı altında olmak ise bir gururdur. Başka bir isimle çatı aramaya gerek yoktur. Lazı çerkezi, doğulusu batılısı, arabı kürdü ve türkü ile hepsi bu vatanının evladıdır. Adil avazın şu sözlerini bu konuda çok manidar buluyorum ve onunla sözlerimi bitiyorum:.
Bana ırkımı sormayın
Gah siyahım gah beyazım
Bazen Türküm, Bazen Kürdüm
Benim Dinim yeter bana...
.
Allah’a emanet olunuz..
Bir zamanlar bu millet Bu bayrağın altında beraber can vermişlerdir. Hiç bir ayrım ve ayrıcalığa meydan vermeden, bu toprakları korumuş, kardeşliğin en güzel örneğini sergilemişlerdir. Hepiniz Adem’in çocuklarısınız, Adem ise topraktandır genellemesi ile, Cenabı mevlanın "Sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve sizi oymak ve kabilelere tanışanızı diye böldük. Üstün olan sadece takva (Allaha yakın) olandır" ermi ilahisini içine sindirmişlerdir.
Bana ırkımı sormayın
Gah siyahım gah beyazım
Bazen Türküm, Bazen Kürdüm
Benim Dinim yeter bana...
ÖNEMLİ OLANBU VATANIN EVLADI OLMAK. AYNI İNANÇLARA SAHİP OLMAK DEĞİLMİDİR..
TEK YUMRUK OLUP, BU VATANIN HER KARIŞI İÇİN SAVAŞANLAR BÖYLE DEĞİLMİYDİ..
.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.