Barak ve Ezo Gelin

EZO GELİN

ibrahimher Üye
VE EN CAN ALICI NOKTA................VE VEFATI ANINDAEZO GELİNİN KIZINA SÖYLEDİĞİ VASİYYETİNİ DUYDUKÇA TÜYLERİMİ ÜRPERTİYOR VE KENDİMDEN GEÇİYORUM. Arkadaşlar yazacağım ama inanın, ezo gelinin kızındanduyduğum o sözler çok entresandı. Yani yüreğim titriyor şu an. Ezo gelinin mezarını az önce yazmıştım, dağın Türkiyeye bakan kısmında. Oradan Türkiyede kalan dokuzyol (uruş gözüküyor). Hani ondan sonra bu taratfa başka mezar da yok demiştim ya. Kızı da buna imza attı tabi. Başka mezar olmadığını söylerken o ara bir şey mırıldandı. Zaten dedi, annem ölürken dediki, dedi ve ağlamaya başladı. noldu dedim. hayırdır. Vasiyyet etmişti, dedi, yine hıçkırıklarla sözün sonunu getiremedi. Biraz yüreği inince, bende israr ettim. hadi anlat nolursun teyze falan dedim. ikimiz yalnız oturuyoruz. Annem sıla harsreti ile yanardı. Bu dağın başına çıkar Vatana doğru, uruş köyüne doğru yanık türküler söylerdi. dedi. Ve bana dedi ki, dedi: Kızım, yavrum, ciğerparem, vatan hasretinden öte bir hasret görmedim. Her bu dağın başına çıkıp uruş köyüne baktıkça ciğerim yanar. Eğer ölürsem, beni bu dağın, uruşa bakan tarafına gömün, oradan uruşun havasını almak, kokusunu koklamak istiyorum." Tabi ben kendimden geçtim. Bu arada bizim yetkilileri çağırdım. Bir gelirmisiniz dedim. Efendim çok entresan dedim. Benimde gözlerimi yaşlı görünce hepsi toplandılar başımıza, onlara tercüme ettim hadiseyi. Orda bulunanlarda göz yaşlarını tutamadılar. Aman Allahım vatan hasreti neymiş ya. İştebuda ezo gelinin yanık türküsüymüş arkadaşlar. Bunu o gün Mızarlı mamet bir söylemez mi abi. ciğerlerimizi dağladı. Bir ördek uçurdum Uruş Gölünden Tilsevet Gölüne battı mı dersin Bir haber alsam Zambır köyünden Bir telini Şibip'e attımı dersin Urgunda sacır var geçmez arayı Avcılar kaçırdı bahtı karayı Şaine küllüğü hem zugarayı Bu üç köyü şavkı tuttu mu dersin Kerpiçtendi şu Kozbaş'ın yapısı Deve hüyükten geçer geçit kapısı Sana kurban olsun Suriye'nin hepsi Sahiplerin seni sattı mı dersin Neneyle yazısı kara neneyle Çık Suriye dağlarına doğru bize el eyle Gelmez miydin bir saat yanımda kalmazmıydın Ben gitmem benim yarim var diyemez miydin Nen eyle yazısı karam neneyle Çık Suriye dağlarına bize el eyle.
Orhan Çelik Üye
Hocam Allah razı olsun sizden,benim için çok önemliydi. M.F.ULUKUŞ bu arada sende hoş geldin kardeş. .
küçükdeco Üye
Uffffffffffffffff ciğerimiz dağlan dı yahu.
semay Üye
Bunca mı tatlıymış vatan oyyyy anam.
mfulukus Üye
Hoş bulduk Orhan abicim.Biz de senin gibi abilerimizin çalışmalarından bir parça istifade edebilirsek ne mutlu bize. Çalışmalarında kolaylıklar abicim... "Kalbin neredeyse hazinen oradadır." .
Orhan Çelik Üye
Ezo gelin konusunda üniversiteli arkadaşlarını ikna edebildinmi bari ? İkna olmadılarsa alıp buraya getir. Erdoğan hocam ile beraber onları kıskaca alırız. :)
mfulukus Üye
Abi çorbanın tadına bakıp ta ikna olmazlar mı.Bu tat ancak Antep'ten çıkar dediler.Var olsun kültürümüz her yerde gögsümüzü kabartıyor.Her zaman hakkıyla yaşayabiliriz inşallah...Hocamdan da Allahrazı olsun öyle bi teşebbüsleri olursa soluğu yanınızda alırlar.:) "Kalbin neredeyse,hazinen oradadır.".
ibrahimher Üye
Elbette beklerim abi. Seve seve hemde jest ve mimik kurallarına göre anlatırım. O jestleri yazıya tam aktaramadım. Daha doğrusu orada hissettiklerimi tam aksettiremedim yazıya.
nizipli_mehmet Üye
abi bu EZO GELİN'İ sadece çorbadan adını bılıyorduk nerden bılebılırdık kı EZO GELİN'İN bir efsane oldugunu bu haberı gorunce interneten araştırdım ezo gelının ne zorluklarla yasadıgını öldugunu bızı aydınlattıgınız için tskler ORHAN abi sen zaten sureklı kişileri aydınlatmaya yönelik yazıyorsun sana teşşekkur edrım abı bu tur haberlerın bızı aydınlatmaya yönelk olmasını dılerım abi saollasın
nizipli_mehmet Üye
ADMİN abi sanada fotoğraflar için teşşekkur etmek gerek saol abı çok arastırmacı bir kişiliğe sahıpsın böyle olduguna göre sınırlısndır sen abi her yere sınırlı kişilerde lazım yoksa orayı kımse idare edemez abicim hattimden ileri gıttıysem senden özur dilerım abi kusura bakma bu benım şahsı dusuncem..
Orhan Çelik Üye
Yok bee ! Admin kadar sakin birini görmedim. Git kendisi ile tanış bak ! Düşündüğünden çok farklı biri :)
muratkılıç Üye
Güzel bir konu ama,şunları da eklemekte fayda görüyorum. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. EZO GELİN,KESİNLİKLE BİR AŞK HİKAYESİ DEĞİLDİ; Yıllardır dilden dile dolaşan Ezo gelinhikayeleri bir aşk hikayesi olarak anlatıldı filimler de, kitaplarda. Oysa Ezo gelin Anadolu kadının hüzünlü bir gerçeğiydi. İçinde ihanet, gurbet, ayrılık, hasret, çile, acı gelenekler olan bir dramdı. Anadolu ile Ortadoğu arasına kurtuluş savaşından sonra giren sınırlar onlarca Ezo gelin dramını ortaya çıkardı. Özelikle Güneyimizde çizilen Irak ve Suriye sınırları asırlarca birbiri ile yaşamış insanların dostluklarının bitiş, akrabalıklarının hasrete dönüşmesine sebep oldu. Bu sınır çizgisinin sembol ismi Ezo gelin oldu. Ezo gelin adı ile meşhur olan kadının öyküsü, Gaziantep’in Oğuz eli ilçesine bağlı kendine has bir kültürel kimliği olan Barak ovasında ki Uruş (Dokuzyol) köyünde yaşandı. Asıl adı Zöhre’dir(1909-1936). Ona neden Ezo denildiği ise bilenmemektedir.Ezo gelin geç kızken güzelliği Barak’ta herkesin dilinde dilden dile dolaşırmış. Evleri yol üzerinde kuyunun yanında bulunduğu için yoldan geçenler su içmek için dururlarmış. Su istedikleri bu yerden suyu sunan Ezo olunca su daha da çok içilir olmuş. Öyle ki Ezo’nun güzelliğini duyanlar onu görmek için özel olarak su içmeye gelirlermiş.Ezo Andolu’da evlenmek için imkanların kısıtlı olduğu bir dönemde Berder ( değişikle) evlenir. Köyde başkasını seven Şido Hanifi (Açıkgöz) Sevdiği kızla evlenmek için Berder yapmak ister. Ancak karşı tarafın ailesi buna izin vermeyince bu evlilik gerçekleşmez. Sevdiğine kavuşamayan Şido Hanifi Halasını Ezo’nun ağabeyine verir. Kendiside Ezo ile evlenir.Ancak Şido Hanifi eski sevdiği kızı bir türlü unutamamaktadır.Barak’ın müzik kültürü ile büyüyen Şido Hanifi, sazı ile sözü ile eski sevgilisi için türküler yakar. Şido Ezoyu ihmal eder. Ezo aldığı duyumlarda aldatıldığını düşünür ve evliliğinin on yedinci ayında evi terk eder. Geleneğin acı tarafı, Berder usulu evlendikleri için Ezo’nun ayrılmasından Sonra aralarında bir sorun olmayan Ağabeyi’de Ezo’ya karşı aldığı Hazik kadından ayrılır. Şido Hanifi dul olan halasını Sevdiği kızın ağabeyine veriri sevdiği kızı alır. Bu şekilde belki ilk sayılabilecek dul bir berder gerçekleşir. Berder geleneğine kurban olan Ezo içine kapanır. Evden dışarıya çıkmaz olur, kimse ile konuşmaz dünyaya küsmüş bir barak gülüdür. Suriye ile Türkiye’yi ayıran sınırlar çizilmiş ama gidip gelmeler hala vardır. Aileler bölünmüşte olsa da bu gidip gelmeler esnasında Ezo’yu yine Suriye’deki teyzesinin oğlu Abuzer Memey ister. Ezo altı yıl gibi bir dul kalma durumundan sonra bu teklifi kabul eder. Barakta çok sayıda isteyenle evlenmemesine rağmen Suriye’deki biri ile evlenmesi birazda kendinden ve bulunduğu çevreden kaçıştır. Suriye’deki evleneceği kişi zengin değildir. Düğün yapılmayacaktır. Gelin alayı gelip Ezo’yu götürecektir. Gelin alayı gelmek üzere iken Ezo ortalıktan kaybolur. İlk evliliğinden şansı olmayan Ezo için akrabaları endişelenmeye başlar. Herkes Ezo’yu aramaya başlar. Düğün alayı geldi gelecektir. Ancak birazdan Ezo sırtında bir çuvalla görülür. Herkes Ezo’nun sırtındaki çuvalda ne olduğunu merak eder. Ezo çuvalı getirdiğinde herkes çuvalın içinde toprak olduğunu anlayınca, anlamsız bakışlarla Ezo’ya bakar. Ezo toprağı vatan hasreti çektiği zamanlar öpüp koklamak öldüğünde mezarına konması için götürdüğünü söyler. Zaten hüzünlü olan akrabaları hepten hüzünlenir. Ezo giderken, sevgisini, aşkını vatanını bırakmanın acısı ile kavrulur. Arkasından gitmemesi için çok uğraşılır. Hatta Eski eşi Şido Hanifi sazını bu kez varken kıymetini bilmediği Ezo için çalmaya başlar. Artık her şey bitmiştir. Düğün alayı Barak ovasının düzlüğünde kaybolmuştur. Geride sadece yanık türküler, acı tınılar kalmıştır. Ezo’nun Suriye’deki eşinden altı çocuğu olur. Birkaç yılda gelip vatanında hasret giderir. Her geldiğinde heybesine toprak doldurup götürür. Takii sınırlar kapanıp, dostlukların akrabalıkların arasına mayınlar döşenene kadar. Gurbet ve yoksulluk Ezo’yu yataklara düşürür. Derdine verem derler. Ezo öleceğini anlamıştır artık. Gurbet kılcal damarlarına kadar işlemiştir. Vasiyet eder. Mezarımın taşına “ Bahtı kara Ezo Gelin burada yatıyor. Türkiye’ye doymadan gurbet ellerde veremden öldü diye yazılmasını ister. Mezarında Bozhöyük’ün Türkiye’ye bakan tarafına gömülmesini ister. Mezar taşına istediği yazılmasa da Höyüğün Türkiye’ye bakan yönüne gömülür (1956). Büyüklerin çizdiği sınırlar Ezo Gelin’in tam kalbinin üzerinden geçer. Yokluğun, kültürün getirdiği Berder geleneği Ezo’ya kızılcık şerbeti içirir. Suriye ile Türkiye arasında dostluk rüzgarları esmeye başlayınca Ezo gelin mezarı (1999) yılında Türkiye getirilir. Doğduğu, sevdiği, ihanete uğradığı, geleneğe kurban gittiği köyüne getirilir..Bir zamanlar dostlukların yaşandığı bu coğrafya’ya bir dönem kinden, nefretten sınırlar çizilmişti. Belki nice bilinmeyen Ezo gelin dramları yaşandı. Şimdilerde Türkiye ile Suriye arasında esen sıcak rüzgarlar kin buzullarının erimesine sebep oluyor. Gaziantep’te açılan Suriye konsolosluğunun önü her gün yüzlerce geçmiş zamanın çarklarında kaybolmuş Ezoları aramak için Suriye’ye gitmek isteyen insanlarla doluyor. .
Gökhan Dokuyucu Üye
Ezo’lardan Barak duası 26/09/1999 Hürriyet EZO GELİN Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi’ne bağlı Dokuzyol Köyü kızları, Ezo Gelin’in cenazesine yöresel kıyafetlerle katıldılar. Güzelliği efsaneleşen Ezo Gelin’in doğduğu köye getirilen cenazesinin başında Barak Ovası’nın kızları, dua ettiler. Tabut Ezo Gelin Kültürünü Yaşatma Derneği Odası’nda bir gece bekletildi. Ezo Gelin’in dillere destan güzelliğini sembolize etmek için süslenen genç kızlar, toprağa verilene kadar tabut başında dualar ederek nöbet tuttular. Tabutun üzerine de Suriye’deki mezarından toplanarak getirilen çiçekler kondu.
Gökhan Dokuyucu Üye
Efsane kadının dönüşü 25/09/1999 Hürriyet Yaşam öyküsüyle efsane haline gelen Ezo Gelin’in cenazesi Suriye’den Türkiye’ye nakledildi. Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi’ne bağlı Dokuzyol Köyü’nde toprağa verilen Ezo Gelin’in cenaze törenine Vali Muammer Güler ve 5 bin kişi katıldı. Cenaze, valilik tarafından yaptırılan külleyedeki mezara gömüldü. ADINA türküler söylenen, güzelliği ve acı dolu yaşamı filmlere konu olan Ezo Gelin’in önceki gün Suriye’den getirilen cenazesi, dün valilik tarafından düzenlenen törenle, doğduğu Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi’ne bağlı Dokuzyol Köyü’nde toprağa verildi. Böylece 63 yıl önce Türkiye’den ayrılan Ezo Gelin’in vasiyeti de yerine getirildi. Açık alanda cuma namazı kılındı. Törene Gaziantep Valisi Muammer Güler ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Cenaze, valilik tarafından yaptırılan külliyedeki mezara defnedilirken, hayattaki tek kızı Celile Abuzer baygınlık geçirdi. Ezo Gelin’in 43 yıl boyunca gömülü kaldığı Suriye’deki Bozhüyük Köyü’nün tepesindeki alandan toplanan çiçekler de mezarına kondu. Ezo Gelin’in güzelliğini sembolize etmek için köylü genç kızların tek tip kıyafet giyerek çiçeklerle süslendiği törende, kızlardan biri temsili Ezo Gelin’i canlandırdı. Mızarlı aşık Mehmet Yılmaz tarafından ağıtlar yakıldı. Yöresel sanatçılar da Ezo Gelin adına yakılmış ağıtları söyledi. Dokuzyol Köyü’nde tamamlanan Barak Odası’nın açılışı yapıldı. Ezo Gelin Barak Müzesi’nin de temelinin atılmasından sonra tören sona erdi. Adına türküler yakıldı Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Ezo Gelin 1909 yılında Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi’ne bağlı Dokuzyol (Uruş) Köyü’nde doğdu. 7 kardeşmişler. Neden Ezo dendiği bilinmeyen Zöhre, daha çocukken bütün köyün sevgisini kazanır. Büyüdükçe güzelliği ile dikkat çeker. Taliplisi çoktur. Sonunda kısmet yakındaki Beledin Köyü’nde oturan ’Şiddo Hanifi’ namıyla tanınan Hanefi Açıkgöz’e çıkar. 20 yaşındaki Ezo Gelin’in ekonomik nedenlerle berdel usulüyle Hanefi Açıkgöz ile evlenmesine karar verilir. Buna göre Hanefi Açıkgöz Ezo Gelin’i, Ezo’nun ağabeyi Zeynel Bozgeyik de Hanefi Açıkgöz’ün halası Hazik’i alır. Evlilik sürmez. 17 ay sonra Ezo Gelin baba evine döner. 5-6 sene ağabeyi Zeynel’in evinde yaşar. Güzelliği dilden dile dolaşmaya devam eder. Deve katarcıları onu görmek için yollarını değiştirir, hatta bir yolcunun su istediği Ezo Gelini’ni görünce, güzelliğine büyülenerek elindeki tası yere düşürdüğü söylenir. Suriye’nin Kozbaş Köyü’nde oturan teyzesinin oğlu Abuzer Memey (Mehmet) ile berdel usulüyle ikinci evliliğini yapar. 1936 yılı bir ilkbahar günü Ezo Gelin akrabalarından birkaç erkek ve kadınla ağlayarak Suriye’ye doğru yola çıkar. Kadınlı erkekli bütün köylü Ezo’nun Suriye’ye gelin gitmesine karşı çıkar. Hanifi Açıkgöz de ilk eşi Ezo’nun gitmesini kabullenemez. Tepelere çıkıp, Suriye’ye dönerek yanık türküler söyler. İkinci eşini bile unutur. Ezo Gelin’in ününün yayılmasına, Hanifi Açıkgöz’ün adını geçirmese bile söylediği yanık türkülerin büyük etkisi olur. ÇORBANIN ÖYKÜSÜ Küçük bir köy olan Kozbaş’ta fakir olan Abuzer Memey, bazan yarıcılık, bazan de kaçakçılık yaparak geçimini sağlamaya çalışır. Ezo Gelin Suriye’de yaşadığı günlerde sık sık Türkiye’ye gelir. Kozbaş’tan Lüle Köyü’ne taşınan Ezo Gelin’in 6 kızı olur. Ancak bunlardan sadece Celile Abuzer yaşar. Yokluk içindeki çileli yaşam nedeniyle Ezo Gelin verem hastalığına yakalanır, gözleri iyi görmemeye başlar. Mumbuş’ta hastaneye kaldırılır. Hastane yemeklerini yiyemediği için pişirdiği çorbanın kokusuna diğer hastalar da dayanamaz ve isterler. Ezo Gelin çorbasının buradan kaynaklandığını söylenir. Adı Türkiye’de bir çorbaya da verilir. Öleceğini hisseden Ezo Gelin kocasına, ‘‘Öldüğümde beni Türkiye’ye götürebilirsen oraya akrabalarımın yanına göm, eğer zorluk çıkarsa Bozhöyük Köyü’nün tepesine, mezar taşım Türkiye tarafına gelecek şekilde gömdür. Sağlığımda doya doya seyredemediğim Türkiye’yi bari mezarımdan seyredeyim. Mezar taşıma da şunları yazdır: ’Bahtı kara Ezo Gelin burada yatıyor. Türkiye’ye doyamadan gurbet ellerinde veremden öldü’’’ vasiyetinde bulunur. Ezo Gelin 1956 yılında hayata vede eder. Cenazesi vasiyeti üzerine Bozhüyük’ün Türkiye’ye bakan tarafına defnedilir. Kızı ağıt yaktı Ezo Gelin’in yaşayan tek çocuğu olan Celile Abuzer, canazeyle birlikte Suriye’den geldi. Annesinin Dokuzyol Köyü’nde toprağa verilmesi sırasında ağıtlar yakan Celile Abuzer, fenalık geçirerek bayıldı. Güçlükle teskin edilen Celile Abuzer,Annemin istediği vatan topraklarında defnedilmesi sevindirici ama yaşadığımız Suriye’den uzak kalması bizi üzüyor’’ dedi. 5 bin kişi katıldı Ezo Gelin’in Türkiye’ye getirilen cenazesi, adına yapılan külliyede boş bir odada bir gün bekletildi. Cenaze namazının ardından omuzlara alınan Ezo Gelin’in tabutu, yakındaki daha önceden hazırlanan mezar yerine kadar taşındı. 5 bin kişilik bir vatandaş topluluğunun katıldığı törenin ardından Ezo Gelin’in cenazesi, vasiyeti yerine getirilerek vatan toprağında defnedildi.
Gökhan Dokuyucu Üye
Ezo Gelin köyünde toprağa verildi 24/09/1999 20:00 Anadolu Ajansı GAZİANTEP Güzelliği ve çilesi türkülere, filmlere konu olan Ezo Gelin’in 63 yıllık "vatan toprağı hasreti" sona erdi. Suriye’nin Cerablus bölgesindeki Bozhöyük köyünde bulunan mezarından dün akşam saatlerinde alınarak doğup büyüdüğü Oğuzeli ilçesine bağlı Dokuzyol köyüne getirilen Ezo Gelin’in cenazesi, bugün kılınan namazın ardından, kendi adını taşıyan külliyede toprağa verildi. CENAZENİN BAŞINDA NÖBET TUTTULAR Ezo Gelin müzesinde katafalka konan cenaze, ziyaretçi akınına uğrarken, cenaze namazına kadar tabutun başında, barak giysili kızlar nöbet tuttu. İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından, dualar eşliğinde külliyeye getirilen cenaze, ailesi tarafından toprağa verildi. Ezo Gelin ile birlikte Suriye’den gelen kızı Celile Abuzer, annesinin toprağa verilişi sırasında zor anlar yaşadı. Duaların ardından temsili olarak Ezo Gelin’i canlandıran Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı son sınıf öğrencisi Gülşah Sönmez, topluluğa seslendi. Sönmez, Ezo Gelin’in mezarının yanında, "Beni tekrar doğup büyüdüğüm topraklara getiren büyüklerime teşekkür ederim. Ruhum şimdi huzur içinde. Bundan emin olunuz" dedi. Bu sırada bazı kadınların ağıtlar yaktığı görüldü. "HUZUR İÇİNDE YATACAK" Daha sonra köylüler tarafından hazırlanan ve 40 koyun kesilip, 200 kilogram firikten (tam olgunlaşmamış buğday) hazırlanan yöresel firik pilavı, Barak sofrasında yenildi. Yemekten sonra, Mizarlı Mehmet Aşık ve diğer yöresel sanatçıların yaktığı ağıtların dinlenmesinin ardından, Ezo Gelin’in doğduğu ev olan ve Barak Odası olarak düzenlenen evin açılışı yapıldı, Ezo Gelin Müzesi’nin temeli atıldı. Gaziantep Valisi Muammer Güler, burada yaptığı konuşmada, adı; sevgi, aşk, gurur, onur, güzellik, memleket özlemi ve sabır ile özdeşleyen Ezo Gelin’in, 63 yıllık vatan hasretinin artık sona erdiğini söyledi. Türk ve Barak kültür hayatında önemli bir yere sahip olan Ezo Gelin’in artık ruhunun huzur içinde olduğunu kaydeden Güler, "Ruhu şad olsun ve burada huzur içinde yatsın. Biz de bu görevi yaptığımız için huzur içindeyiz" dedi. Konuşmalardan sonra Barak kültürünün yansıtıldığı taşlamaya geçildi. Saz sanatçıları, topluluğa yaklaşık 2 saat süren bir konser verdiler. KIZI, EZO GELİN’İ ANLATIYOR Bu arada, Ezo Gelin ile birlikte Suriye’den gelerek annesinin cenaze törenine katılan Celile Abuzer, Ezo Gelin’i anlattı. Ezo’nun çok güzel ve iyi bir anne olduğunu söyleyen Abuzer, şöyle devam etti: "Çocuklarını seven, ancak vatanını herşeyden üstün tutan bir anneydi. Vatanı yüzünden derde düştü. Son zamanları ıstırap içinde geçti. Sürekli kan kusuyordu, ama yine de (memleketim) diyordu. Yoksulluk ve sefillik içindeydi, ama bunu kimseye anlatmadı. Şimdi vasiyeti yerine geldi, ben ve ailem çok mutluyuz." EZO GELİN KİMDİR Adı; sevgi, aşk, gurur, onur, güzellik, memleket özlemi ve sabır ile özdeşleşen Ezo Gelin, Oğuzeli ilçesine bağlı eski adı Uruş olan Dokuzyol köyünde dünyaya geldi. Asıl adı Zöhre olan Ezo Gelin’in ağabeyi Zeynel, Şiddo Hanifi’nin halası ile evlendi. Ezo Gelin de, bu evliliğe karşılık "berdel" yöntemiyle Şiddo Hanifi ile evlendirildi. Ezo’nun evliliği, eşiyle anlaşaması nedeniyle 1,5 yıl sonra sona erdi. 6 yıl süreyle evlenme tekliflerini kabul etmeyen Ezo, ailesinin ısrarı sonucu, Suriye’de oturan teyzesinin oğlu Abuzer Memey ile yine berdel yöntemi ile evlenmeyi kabul etti. Abuzer Memey’in kızkardeşi Selvi de, Ezo’nun ağabeyi Zeynel ile evlendi. Geçimini yarıcılık ve kaçakçılık yaparak kazanan Abuzer Memey ile 16 yıllık evliliği süresince 6 çocuk dünyaya getiren Ezo, eşi kaçakçılıktan yakalanıp cezaevine girince, ekonomik zorluklar ve memleket hasreti sonucu vereme yakalanarak, 18 Mart 1956’da öldü. Ezo, sınırın mayınlanmasından sonra, içinde büyüttüğü vatan hasretini dile getirdiği, "Bozhüyük’e gömün beni, memleketimi mezarım görsün" sözü üzerine, Cerablus ilçesi Bozhüyük tepesinin Türkiye’yi gören bölümüne gömülmüştü. Ezo Gelin’in mezarı, yakınlarının başvurusu üzerine, Gaziantep Valisi Muammer Güler’in talimatı üzerine, Oğuzeli Kaymakamı Celal Hüsnü Kansız’ın Suriye makamları nezdinde yaptıkları ısrarlı girişimleri sonucunda getirildi. .
Gökhan Dokuyucu Üye
Ezo Gelin 63 yıl sonra köyüne döndü 23/09/1999 24:00 Anadolu Ajansı GAZİANTEP Güzelliği ve çilesi, türkülere, filmlere konu olan Ezo Gelin’in 63 yıllık vatan hasreti sona erdi. Ezo Gelin’in, Suriye’nin Cerablus mıntıkasına bağlı Bozhöyük köyündeki mezarı bugün açıldı ve çıkarılan naaşı, Oğuzeli Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız başkanlığındaki ekip tarafından teslim alındı. Kargamış Sınır Kapısı’ndan getirilen Ezo Gelin’in naaşı, Suriye’ye 1936’da evlenmek amacıyla gittiği güzergahtan, yani Devehöyük, Çatalçam, Kovanlı, Ekinveren üzerinden, doğduğu köy olan Oğuzeli ilçesine bağlı Dokuzyol köyüne götürülmek üzere, yola çıkarıldı. Ezo Gelin ile birlikte, Suriye’de oturan kızı Cemile Abuzer de Türkiye’ye geldi. Ezo Gelin’in cenazesi, yarın kılınacak cenaze namazının ardından, Ezo Gelin Külliyesi’ndeki mezara defnedilecek. Burada düzenlenecek törende, Ezo Gelin’in temsili seslenişinin ardından konuşmalar yapılacak, Mizarlı Aşık Mehmet ve diğer yöresel sanatçıların ağıtları dinlenecek. Daha sonra Ezo Gelin’in doğduğu ev olan ve Barak Odası olarak düzenlenen evin açılışı yapılacak, Ezo Gelin Müzesi’nin temeli atılacak. EZO GELİN KİMDİR Adı; sevgi, aşk, gurur, onur, güzellik, memleket özlemi ve sabır ile özdeşleşen Ezo Gelin, Oğuzeli ilçesine bağlı eski adı Uruş olan Dokuzyol köyünde dünyaya geldi. Asıl adı Zöhre olan Ezo Gelin’in ağabeyi Zeynel, Şiddo Hanifi’nin halası ile evlendi. Ezo Gelin de, bu evliliğe karşılık "berdel" yöntemiyle Şiddo Hanifi ile evlendirildi. Ezo’nun evliliği, eşiyle anlaşaması nedeniyle 1,5 yıl sonra sona erdi. Ezo Gelin, ilk eşinden ayrıldıktan 6 yıl sonra, ailesinin ısrarı sonucu, 1936 yılında Suriye’de oturan teyzesinin oğlu Abuzer Memey ile evlenmeyi kabul etti. Bu evlilikten 6 çocuğu olan Ezo Gelin, yakalandığı verem hastalığı nedeniyle 18 Mart 1956’da öldü. Ezo Gelin, sınırın mayınlanmasından sonra vatan hasretini dile getirdiği, "Bozhüyük’e gömün beni, memleketimi, mezarım görsün" sözü üzerine, Bozhüyük tepesinin Türkiye’yi gören bölümüne gömülmüştü. Ezo Gelin’in mezarının nakli, yakınlarının başvurusu üzerine, Oğuzeli Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız’ın 4 yıldır Suriye makamları ile yürüttüğü görüşmeler sonucunda gerçekleşti.
Gökhan Dokuyucu Üye
Ezo Gelin’nin vatan hasreti cuma günü bitiyor 21/09/1999 19:00 Anadolu Ajansı GAZİANTEP Güzelliği ve çilesi türkülere ve filmlere konu olan, Barak Ovası’nda efsane gibi anlatılan, adı çorbalara verilen ve Türk kültür hayatında özgün yeri bulunan Barak ile özdeşleşen Ezo Gelin’in, yarım asıra yakın vatan hasreti cuma günü sona eriyor. Ezo Gelin’in Suriye’de bulunan ve perşembe günü Oğuzeli Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız başkanlığındaki heyet tarafından getirilecek mezarı, cuma günü doğum yeri Oğuzeli ilçesine bağlı Dokuzyol (Uruş) köyüne nakledilecek. Cenaze namazı sonrası sembolik bir törenle toprağa verilecek olan Ezo Gelin’in "vuslat" töreninde Mizarlı Aşık Mehmet ve diğer yöresel sanatçılar ağıtlar yakacak. Tören, Ezo Gelin’in doğduğu ev olan ve Barak Odası olarak düzenlenen evin açılışının yapılması ve Ezo Gelin Müzesi’nin temeli atılmasıyla sona erecek. EZO GELİN KİMDİR Adı; sevgi, aşk, gurur, onur, güzellik, memleket özlemi ve sabır ile özdeşleşen Ezo Gelin, Oğuzeli ilçesine bağlı eski adı Uruş olan Dokuzyol köyünde dünyaya geldi. Asıl adı Zöhre olan Ezo Gelin, halasını ağabeyi Zeynel’e veren Şiddo Hanifi ile "berdel" yöntemiyle evlendi. Ezo’nun evliliği, eşi ile anlaşamaması üzerine 1,5 yıl sonra sona erdi. 6 yıl süreyle evlenme tekliflerini kabul etmeyen Ezo, ailesinin ısrarı sonucu Suriye’de oturan teyzesinin oğlu Abuzer Memey ile yine berdel yöntemiyle evlenmeyi kabul etti. Abuzer Memey’in kızkardeşi Selvi de, Ezo’nun ağabeyi Zeynel ile evlendi. Geçimini yarıcılık ve kaçakçılık yaparak kazanan Abuzer Memey ile 16 yıllık evliliği süresince 3 çocuk dünyaya getiren Ezo, eşi kaçakçılıktan yakalanıp cezaevine girince, ekonomik zorluklar ve memleket hasreti sonucu vereme yakalanarak 18 Mart 1956’da öldü. Ezo Gelin, sınırın mayınlanması sonrasında içinde büyüttüğü vatan hasretini dile getirdiği, "Bozhüyük’e gömün beni, memleketimi mezarım görsün" sözü üzerine, Cerablus ilçesi Bozhüyük tepesinin Türkiye’yi gören bölümüne gömüldü. DEVLET BAKANI YILMAZ’IN KÖYLÜSÜ Devlet Bakanı ve DSP Gaziantep Milletvekili Mustafa Yılmaz’ın da köylüsü olan Ezo Gelin’in mezarı, yakınlarının başvurusu üzerine, Gaziantep Valisi Muammer Güler’in talimatı üzerine, Oğuzeli Kaymakamı Celal Hüsnü Kansız’ın Suriye makamları nezdinde yaptıkları ısrarlı girişimler sonucunda getiriliyor. KIZI ZOR İKNA EDİLDİ Ezo Gelin’in, Suriye’de bulunan kızı Celile Abuzer’in, "istediği zaman annesinin mezarını ziyaret edemeyeceği" düşüncesiyle karşı çıkması üzerine yapılan girişimlerle bu konuya da çözüm bulundu ve Celile Abuzer’e, vize ve pasaport konusunda kolaylıklar sağlandı. .
Gökhan Dokuyucu Üye
Nurgül yeni "Ezo Gelin" olacak ! Türk sinemasının efsane filmi "Ezo Gelin" Nurgül Yeşilçay’ın başrolü ile dizi olarak çekilecek !04 Nisan 2006 10:54 Ünlü oyuncu Nurgül Yeşilçay, ’Asmalı Konak’ın gelini Bahar rolüyle popüler olmuştu. Ardından Atıf Yılmaz’ın son filminde ’Eğreti Gelin’ geldi ve genç oyuncu şimdi de ’Ezo Gelin’ olmaya hazırlanıyor. Pastel Film, yedi yıl önce Orhan Elmas’tan film haklarını satın aldığı ’Ezo Gelin’i dizi olarak çekmeye karar verdi. Türk Sineması’nda Fatma Girik’le özdeşleşen Ezo Gelin karakterinin yeni yüzü kesinleşince, senaryosunu Ahmet Yurdakul’un yazdığı dizi için diğer oyuncuların arayışı başladı. ÖNCE PAHALI GELDİ Şimdilerde ’Belalı Baldız’ dizisinde oynayan Nurgül Yeşilçay, Pastel Film’in teklifine olumlu yaklaştı. Ancak, oyuncunun istediği ücret yapımcı firmaya önce yüksek geldi. Ezo Gelin rolü için başka isimlerin arayışına giren Pastel Film, daha sonra Yeşilçay’la çalışmaya karar verdi. Dizinin Genel Koordinatörü Ömhur Kaynak, "3 hafta boyunca başka alternatifler üzerinde durduk. Türkiye’de Ezo Gelin’i taşıyabilecek başka isim yoktu. Bu rolü Nurgül Yeşilçay’dan başkası oynayamazdı. Biz de şartlarını kabul ettik" dedi. Arkadaşlar Dizi filmde Ezo Gelin’in vatan ve köy hasretinden çok, berder usulü ön plana çıkarılacak gibi. Bu da biz yöre halkını üzer. Daha önceki Zerda filminde olduğu gibi G.antep ve bu defa da Barak yöre halkının incitileceğini düşünüyorum. Umarım reyting hesabıyla yanlış aktarımlarda bulunmazlar ve ülkemizin kültürel değerlerinden olan Ezo Gelin konusu suistimal edilmez. Ezo gelin hakkında birçok bilgiyi ilçemizin sitesinde bulabilirsiniz. Forum yetkililerinin anlayışına sığınarak bir kaç linki sizle paylaşayım. Ezo Gelin’in Hayat hikayesi(https://www.nizip.com/article_read.asp?item=319 Ezo Gelin Türbesi ve ziyaret halindeki bir kaç genç https://www.nizip.com/pic.asp?cmd=7&search=ezo&submit1=Search&num=10 Birde Ezo Gelin’in naaşı getirilirken yaşananlar varki bence en can alıcı noktalardan birisi de bu olacaktır. Forumumuzda bu konuyla ilgili sürükleyici bir yazı dizimizde bulunmakta. Buradan https://www.nizip.com/forum_topic.asp?whichpage=2&TOPIC_ID=2961&FORUM_ID=62&CAT_ID=10&Forum_Title=2%2E2%2EHafizam%FDzda+Kalanlar+ve+%D6z lemlerimiz Topic_Title=Ezo+gelin+getirilirken+ya%FEananlar+%2 1
Gökhan Dokuyucu Üye
Ezogelin - Ayna Ezogelin ilkbaharda fırata inse O kırmızı yanaklara zülüfler düşse Son günlerde hallerinde bir durgunluk var Sanki birikmiş bir yağmur var gözlerinde Sıcak toprak, yeşil yaprak, serin çardak ezo Güzel gözlüm, temiz özlüm, ömür sözlüm ezo Ölüm varsa senden olsun al bu ömrü ezo Seven kalbi bilir allah sebat eyle ezo Canım sevgilim, güzel nergisim Ezogelin güzel yarim, her şeyimsin benim
Gökhan Dokuyucu Üye
Ezo Gelin benim olsan seni vermem feleğe Güzel yosmam başın için salma beni dileğe Anası huridir de kendi benzer meleğe Nen eyle de ah Ezo Gelin nen eyle Çık Suriye dağlarına bize el eyle Ezo Gelin çık Suriye dağlarının başına Güneş vursun kamerinin kaşına Bizi kınayanın bu ayrılık gelsin başına Nen eyle Ezo Gelin nen eyle Çık Suriye dağlar/nın başına bize el eyle
admin Yönetici
Nizip.com kütüphanesindeki Ezo Gelin makalesinde bu dediklerinin hepsi var zaten :) Arada bir şöyle gezseniz orayı neler bulacaksınız da, bi türlü ısındıramadık size orayı :)).
Gökhan Dokuyucu Üye
zaten ordan aldım 2004 de yazılmış bende gün yüzüne çıkarayım dedim :))
kartal_27 Üye
meraba orhan kardeş gönlüne yüreğine sağlık.biz gurbetçilere memleketimizin güzelliklerini kültürünü yaşattığınız için sizlere çok teşekkür ederim.tüm hemşerilerime selamlarımı ve saygılarımı sunarım.
berkay Üye
sml orhan bey cok güzel seyler yapmıssınız ben konyada oturuyorum sitede gezmek hosuma gidiyor
Cali Üye
hocamşu anda o sıcak ve heycanLı ortamı sizinle yaşamış gibi hissettim. cok güzel anlattınız. inanın defalarca keşke dedim...

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim