Tarihimiz Kültürümüz

Nizip ve Yöresindeki Aşiretler

kuseyyir Üye
Osmanlıca belgelerin okunmasında elimden gelen tüm yardımı yaparım. Dediğiniz gibi yerleşim yerlerinin oluşumu mühim. Ben burada 8'inci kuşağım ve dedem tek başına gelmiş. Onun geldiği zamanlar zaten iskan zamanına denk geliyor ve köy yeni kurulmuş. O dönemki malumata ulaşırsam sanırım daha sağlıklı ilgiler alırım. Bir de dikkatimi çeken husus dedelerinizin askerlik kayıtlarına bakarak silsilenize ulaşmışsınız. Ben dedelerimin çağdaşları ile alakalı askerlik hikayeleri duydum fakat kendi dedelerimin ila lakalı böyle hikaye duymadım. Babamın dedesine kadar hep tek erkek çocuk gelmişler () ve bu noktada acaba Osmanlı devletinde ailenin tek erkek çocuğu askere alınıyor muydu sorusu aklıma geliyor. Eğer öyle ise askere alım kayıtlarından bir malumat elde edebilir miyim bilmiyorum. Dediğim gibi inşallah münasip koşullar hasıl olunca belgelere ulaşmaya çalışacağım. Bana bu hususta yol gösterdiğiniz için tekrar çok teşekkür ederim. Hayırlı çalışmalar.
M.KÜÇÜK Üye
Tarhan ben istanbula gelsem bilgi edinebilirmiyim...
fsoyarik Üye
aslında Devletin en büyük hatası bilgi akışı sağlamamam ve eldeki bilgileri paylaşmamak Hasan kardeşimin dedigi gibi belgeler gün yüzüne çıksa Kardeşlerimiz aslını ögrenir aynı babanın evladı aynı dinin ümmeti olmanın mutluluğunu doya doya yaşardı Biz anne tarafımızın Akçakent köyüne urfa tarafından geldiğini dedelerimizden duyardık ancak aslımızı bilmezdik araştırdık bir ögrendikki bizim aslımız KARAKEÇİLİ Selamlar
keyaksar Üye
M.KÜÇÜK;257737 wrote:[FONT=&quot]PİJAN AŞİRETİ (PİJANLILAR)[/FONT] [FONT=&quot]Açıklama:[/FONT] [FONT=&quot]PİJAN AŞİRETİ TARİHİ Aslında Pijan aşireti Orta Asya diye adlandırdığımız Türkistan bölgesinden göç eden bir topluluktur.Bu topluluğun temelleri Oğuz Türklerine dayanır Oğuzların kollarından biri olan Bozok kolunun bir uzantısıdır şematik gösterecek olursak OĞZUZLAR=BOZOKLAR=SÜLEYMANİ BEYLİĞİ=BERAZİLER PİJAN AŞİRETİ yani Pijan aşireti bu beyliğin bir uzantısıdır.Genel olarak baktığımız da pijan aşireti kürt değildir saf öz Türklerdir.Kökeni Türkistan a dayanır birçok aşiret gibi içlerinde kürtleride barındıran bir aşirettir pijan aşireti yani kökeni TÜrk ama içerisinde alevi,suni,kürt,türk birçok topluluk barındırır.aşağıda da nerde yaşamışlar ve nerde yaşamaktadırlar bu bilgiler yer almaktadır... (Suruç'tan başlayarak Samsat, Antep, Maraş ve Halep'e kadar olan alanı kaplarlar. Kuzey Kurmancisi konuşurlar. Genel olarak Sünni olan aşiretin Maraş'ta bulunan uzantıları Alevidirler. Doğu Kürdistan'daki Berazîler ile bağlantılıdırlar. Erzurum ve Kuruçay dolaylarında yaşayan Berazî aşireti bu konfederasyondan kopmuş ve 1730'da Suruç dolaylarından göç etmiş Aileler tarafından oluşturulmuştur. BERAZİ AŞİRETİNİN KOLLARI Eladînan (Aladdin ve Eledîn adıyla da bilinirler) Didan Qeregeçan (karakeçi veya karageçi adıyla bilinirler) Ketikan Meafan Mir Oxiyan Pijan (pican) Şedadan (Sedad) Şexan Zerwan Hepimiz Pijanlı olduğuna göre sadece Pijan Aşiretini anlatmam yeterli olur sanırım ... PİJAN AŞİRETİ Pijan-Pican-Piji-pici-Biji-bici = (Isfahan yakınlarında bir şehir ismidir.) Gibi isimlerle anilan bu Kabile günümüzde müstakil bir aşiret statüsüne kavuşmuştur. Pijanlara bu ismin Veriliş nedeni onların Pijan = Biljan şehrinden olmaları nedeni iledir. Bijan veya Pijan; HINIS kazası yakınlarında bir kale İsimidir. İşte bu kalede oturan tüm halka Pijaniler denir. Bu gün Doğu ve Güneydoğunun birçok bölgesine dağılmış bir aşiret olan Pijaniler aslında Süyemani Beyliğinde yer alan Berazilerin bir kabilesidir. Pijanilerin Doğu Anadolu'da Müküs, İsbayerd ve Hizan'da birer beylik kurdukları bilinmektedir. Pijanlardan üç kardeş veya amca çocuğu oldukları soylenen bu beylerden ilki Del Bey kılıç zoruyla ve bir kısım Pijanlı Arkadasiyla Hizan'ı zapt eder. Oradaki aşiretlerden Nemiriler çaresiz boyun eğmek zorunda kalır. Timur'un oğullarından Şahruh'un Azerbaycan seferi sırasında Bitlis Beyi ile beraber Hizan beyi Piji Süleyman Bey de Şahruhu karşılar (1421). Bu karşılama ve hürmetten memnun olan Şahruh çeşitli hediyeler vererek onların yerlerinde kalmasını temin eder. O dönem Piji reisi Mir Melik iktidardadır. Daha sonra Melik'in istifasıyla yerine oğlu Melik Davut geçer. Davut'un Hizan'da Bidadiye isminde bir medrese inşa ettiği bilinmektedir. Davut'tan sonra yerine Ahmet Bey geçer. 39 yıl gibi uzun süre iktidarda kalan bu Bey Kanuni Sultan Süleyman'a diğer aşiretlerle beraber biat ederek tabiiyetini bildirir. Kanuni de bir fermanla bu beyi Hizan bölgesine Osmanlı valisi olarak atar. Bu ailenin oğlu idarecisi Hizan'da Zeynel Bey'dir. O da Sultan İkinci Selim'le görüşmeye gider ve İstanbul'da vefat eder. Diğer bir Pijan Beyliği Müküs'dür. Üçüncü Pijan Beyliği ise İsbayerd kasabası beyliğidir. Bunlar 1597 Yılına kadar 1005'ten bu şehirlerde reislik yapmışlardır. Pijanların Beraziler içinde yer alan Kabilesi Süleymani Beyliği'nin dağılmasıyla önce Süleymaniye şehrine yerleşmeye çalışmışlardır. Fakat orada tutunamayınca 1700 yılında Osmanlı idaresi tarafından Suruç Berazilerinin içine getirilmiş ve Suruç'ta 16 köye yerleştirilmişlerdir. Reisliklerini ise Hac Hıdır ailesi yüklenmiştir. Bılındiler, meşkanlar, Atuşakları, Cımıkan, Hacisan, ve Beşaltı isimli kabilelerden oluşurlar. Bu aşiretten Reşit Bey'in oğlu Abdülhamit Han döneminin Hamidiye alayları kaymakamıdır. Fakat ne yazık ki bölge şair ve tarihçilerinin Kendisiyle ilgili pek de iyi Kanaat sahibi olmadıkları görülmektedir. Reşit Bey Beraziler arasında hakkaniyet ölçüsünde bir Hamidiye alay taksimatı yapmamış böylece diğer altı Berazi aşiretin şimşeklerini üzerine çekmiştir. Hatta alayları kullanarak söz konusu Berazi aşiretlerine çeşitli zulümler icra etmiştir. Bu zulümlerin başında asil atların zorla Alaya Demirbaş olarak alınması meselesidir. O dönem çok kıymetli olan asil atların hiçbir paha ödenmeden bu şekilde Hamidiye alayları demirbaşına alınması onun hapse atılmasına da sebebiyet vermiştir. Berazi Şairi Baki Xıda (Baki Hıdır) 'ın besteleyip müzik haline Getirdiği Xalo isimli bestede Reşit Bey'in hapis macerasını şöyle anlatılır. Reşit Bey, Hamidiye alay Kaymakamı sıfatıyla Berazi aşiretlerinden asil atları toplamaya başlamıştı. Beko'yi Ayşebuki isimli bir şahsın da fakir asil atını elinden aldı. Beko tüm yalvarmalarına rağmen atını kurtaramayınca kılıcını Çekerek Reşit Bey'e saldırdı. Fakat muhafızlar tarafından yakalanarak elleri ve ayakları bağlandı. Reşit Bey, atların demirbaşa kaydını ionaylayan dağlama mührünü bu fakir adamın da kıçına vurarak ona işkence etti. Gücünün yetmediğini anlayan Beko devrisi sabah kadın elbisesi giyerek tüm aşiret reislerini bir bir ziyaret edip "ben artık bir kadınım mert ve kahraman erkek arıyorum" diye Reşit Bey'in aleyhinde propaganda yapmaya başladı. Bu şekildeki bir propagandası tuttu ve yüzlerce aşiret ve Kabile reisi Urfa'ya giderek Reşit Bey'in aleyhine Bab'iâliye Sultan Abdülhamit Han'a telgraf ve mektuplar yolladılar. Böylece Reşit Bey, bir gece evinden alınarak Urfa'da zindana atıldı ve tüm Yetkileri elinden alınmış oldu. Pijanların Kurtuluş Savaşı dönemindeki reisleri ise Galip Bey'dir. (Galip Beyden sonra oğlu Mustafa Bey, ondan sonra oğlu Galip Bey, ondan sonra şimdiki Pijan Aşireti reisi Şükrü Yüksel Beydir.)[/FONT] [FONT=&quot]Gizlilik Türü:[/FONT] [FONT=&quot]Açık: Tüm içerik herkese açıktır.[/FONT] [FONT=&quot]İletişim Bilgileri[/FONT] [FONT=&quot]E-posta:[/FONT] [FONT=&quot]chp_gokhanoztas@hotmail.com[/FONT] [FONT=&quot]Yer:[/FONT] [FONT=&quot]nizip, Gaziantep, Turkey[/FONT]
Ben aslen Mardinliyim. Dedem 12 Baba sayardı, bu ne demektir? 600-700 yılık bir geçmiş demektir. Bundan daha 20 - 25 yıl öncesine kadar aşiretler son derece kapalı ve katı kuralları olan topluluklardı. Özellikle Osmanlı Devletinin Sanayi Devrimini ıskalaması kendi bünyesindeki Müslüman tebanın asimile olmasını engellemiş, değişen dünya ile birlikte batıda ortaya çıkan işçi sınıfı, burjuvazi ve çekirdek aile yapısı batıya benzer bir ekonomik üretim tarzı geliştiremeyen Orta Doğu bölgesine çok geç gelmiştir. Gelişen eğitim olanakları, büyüyen ekonomi ve yeni teknolojik gelişmeler toplumları toprağa bağlı üretimden ve doğal olarak eski toplumsal yapının örfünden adetinden uzaklaştırır. Kuşkusuz ki tarıma dayalı üretim-ekonomi aşiret türü kurumları içinde barındıracaktır. Kültürel etkileşime son derece kapalı olan Kürt aşiretleri, zorla asimile olmaya en fazla direnç gösteren topluluklardır. Misal Ketkenlerin 1940'lı yıllarda ve sonrasında doğanları Kürtçe bilmezken, baba ve anneleri Türkçeyi zar zor konuşabiliyorlardı... Düşününüz ki daha 50 yıl öncesine kadar kapalı kalan bu aşiretlerin bundan 500-600 yıl önce bir anda asimile olup Kürtleşmeleri ancak kağıt üzerinde bu kadar basit olabilir, fakat pratik olayın böyle olmadığını bizlere çok güzel bir şekiilde ispatlar. Yaklaşık 10 yıl önce bu tartışma konusu henüz tazeyken esas çekişme, Berazi Aşiret Konfederasyonu çatısındaki Karakeçili Aşiretinin Türk kökenli olup olmadığı üzerine yapılıyordu. Bana öyle geliyor ki, bu tartışmaların asıl gayesi Güneydoğu Anadolu bölgesi gibi homojen olmayan bölgelerde toplumsal mühendislik uygulamaktır. Yukarıda alıntı yaptığım arkadaşımıza ait olan yazının aslında Türklükten söz edilmez. ( Yukarıda alıntı yaptığım yazıyı yazan arkadaşı tenzih ederim. )Şimdi bu çok değerli yazın kaynakları nereden türeye gelmiştir.? İşte güzel bir örnek : " https://www.angelfire.com/tn3/tahir/trk26.html " Bu örneği kaleme alan zatın kafası her ne içmişse baya baya iyiymiş... Neredeyse kusursuz bir tasarım oluşturmuş! Şıhanların Kürt olmadıkları tezi gerçekte doğruluk oranı yüksek olan bir görüştür. G.Doğu'da ki Seyyitler ve Barak-Urfa bölgelerindeki Şıhanların akraba olmaları kuvvetle muhtemeldir. Nihayetinde Seyyidler Peygamber soylusudur. Fakat Hz. Muhammedin Arap olmadığını, Hz. İbrahim'in soyundan geldiğini ve Hz. İbrahim'in de Anadoludan gittiğini savunan Batıni görüşlerde mevcuttur. İnternette çokça rastladığımız abuk subuk yazılara itibar etmek yerini köyüne, kökenine gitmek ve oradan başlamak en mantıklı yoldur.
keyaksar Üye
hasan tekçe;257819 wrote:müslüm abi zaten kürt türk diye tarihte bir ayrım yok.tarihte bizim ecdadlarımız ''gurlar''diye anılmışlar.ve kürtler hala hangi milletten oldukları sorulduğunda gurman,hangi dili konuştukları sorulduğunda ise gurmanç diye cevap verirler.bu ayrım sonradan dışarıdan müdahaleler sonucu oluşmuş.kürtler turani kavimlerin içerisindedir ve kesinlikle gurlulardır.ben bugün bir kürt arkadaşımla bu konu hakkında biraz sohbet ettim.kürtçede gur ne manaya gelir dedim,verdiği cevap çok ilginçti''KURT''dedi.bilindiği üzere eski türklerde türklerin kurttan türedikleri inancına ait bir çok efsane ve destan mevcuttur.peki gurman nedir dedim,ben kurdum demek dedi.uzun lafın kısası yukarıdada belirttiğim gibi kürtler en az türkler kadar türktür....
Gurman ne demek? "gur" Kürtçede kurt anlamına geliyor da, "man" ingilizcede "adam" manasına geliyor ki; buradan hareketle "kurt adam" anlamı çıkması mı gerekiyor? İngilizce ve Kürtçe! Kürtçeye, gırtlak yapısına ve gramere hakim olmadan böyle çıkarımlar yapmak çok iddialı olmaz mı? :confused:
müslüm akpek Üye
Keyaksar bildiklerini paylaşmaya devam ederseniz çok seviniriz.
fsoyarik Üye
Keyaksar bey siz tarihi varakalar ve belgeler ile hareket eden yazılara düz mantık ile yaklaşıyorsunuz Köylerde dedelerimizin tuttuğu belge bilgi ve kütükler yok amma devlet arşivlerinde alınan vergilerden ve arzi kayıtlarından kesin deliler var tarihin bir akışı ve kaynakları var Bu kaynaklar Dini kaynaklar sosyolojik ve kültürel kaynaklar gibi sabit ölçüler ile değerlendirilir Malesef Turani kavimler dediğimiz Türk toplulukları tarih yaşamış amma yazmamışlar Biz bizans kaynaklarından Avarlıları İran kaynaklarından Turani ve gurani toplulukları öpreniyoruz Bu gün SÜMERlere sahip çıkamayacak kadar tarhi araştırmalardan uzağız Çin uyğur bölgesindeki kalıntıları dünyaya incelettiremeyecek kadar güçsüzüz Dünyanın ilk pramitlerini yapan milletiz amma araştırmamız zayıf ve mesnetsiz Zira TARİH YAZMAMIŞIZ Osmalı tarihini bile yazmamışız hala orhan beyin annesi kim diye tartışıp duruyoruz Selamlar

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim