Profesorlerimiz

Prof.Dr.Cahit TANYOL

Orhan Çelik Üye
Nizip’in bağrından kopmuş,gerçek bir Nizip’li olan ve yıllar sonra 94 yaşına gelmiş olmasına rağmen,doğduğu ve büyüdüğü ilçeyi unutamamış olan büyük akademisyen Prof.Cahit Tanyol,bu gün Nizip’te idi ve doğup büyüdüğü mahalleye gitti,hatıralarını canlandırmak için... Yalnız bırakmadık kendisini Dürümcü Emmi ile beraber... O büyük insanla beraber bizde duygulu anlar yaşadık,bazen güldük bazen tebessüm ettik. Kendisine bu duygusal yolculukta refekat ederken yaşadıklarımı ve duyduklarımı yazmam gerektiğini ve sizleride bu duyguya ortak etmeyi istedim. Bundan sonrasını kendisinden dinleyelim : Tarihi kilise camisinin yanında bir su değirmeni vardı,küçükken çimmeye (yüzmeye) giderdik,diyor ve derin bir aaaah ! Çekiyordu...Hemen yamacında mezbahane vardı,o da yok olmuş gitmiş,sahi Ayşe bacı vardı yaşıyormu acaba ? Diye sözlerine devam ederken,O’nun da ebedi hayata göç ettiğini öğrenmiş oldu bu arada....’’Vaaay beee! Demek Şefika bacı da rahmetli oldu’’ Diyerek yeniden bir aahh! Çekti ve derin düşüncelere daldı. Evet işte bu Hacı Kara Ali’nin evi,hatırladım burasını... Ama vefat edeli yıllar olmuştu,geriye 50 yaşlarında bir torunu kalmıştı,O’nunla sohbete daldı ve bir an bana dönerek; ’’ Kara Ali hacca gitmişti,hac dönüşü evin kapısının üzerinde HACI yazdırmıştı,şimdiki gibi hatırlıyorum.Eskiden hacı olanlar evinin kapısına metal levha üzerine HACI yazdırırlardı. Eskiden hacca gitmek o kadar kıymetli idi bundan dolayı yazarlardı’’ Deyip,elini kapıya doğru uzatarak; ’’İşte tam şurada asılıydı’’ Diyerek bana o levhanın asılı olduğu yeri gösterdi. Şıhlar Camisinin önünden geçerken yine bir aah ! çekti derin derin... Hayırdır ? Hocam ! Diye sordum ; ’’Eskiden buraya Nare (salıncak) kurulurdu,buradan ayrılmayı hiç istemezdik.’’ Dedi... Daha sonra teker teker bir çok isim saydı ama,hiçbirini tanımıyordum,çünkü hepsinin ebedi hayata göçeli yıllar olmuştu.Biraz canı sıkıldı ve ’’Beni doğduğum büyüdüğüm eve götürün’’ Dedi... Kendisinin tarifi üzere gittik.Bahsettiği yer,Pazar camii mahallesinde dipsiz bir sokak idi... Doğup büyüdüğü evin kapısını çaldığında adeta heyecandan kalbi duracaktı. Kapıyı bir bayan açtı ve bizleri içeri aldı.Daha sonra odada oturan evin reisi de avluya çıkıp bize hoş geldin dedikten sonra kendisine ziyaret sebebimizi açıkladık,bizleri büyük bir konukseverlikle karşıladılar. Hocamız usul usul merdivenlere basıp,yukarıya çıktı...Bundan sonrasını anlatmaya kelimeler yetmez,orada olmak ve yaşamak lazımdı bence.... Yine içli bir sesle ; ’’Orhanım işte tam burada bir balkonumuz vardı,şimdi yok olmuş,şu duvarda bir yazı vardı o da silinmiş. Bitişikte İsso bacı vardı,O da yok artık... ’’ Hey haaat ! Hey haat ! Her şey ne kadar da değişmiş ’’ Diyerek yavaş yavaş merdivenlerden indi... 94Yaşına gelmiş olmasına rağmen,hafızası müthiş yerinde olan bu büyük insan,pazar camii mahallesinin dar sokaklarında yavaş yavaş ilerlerken,bir kez daha dönüp bakamadı doğup büyüdüğü taş duvarlı evine... Neler hissetiğini,nasıl duygular içerisinde olduğunu anlamak zor olmadı bizim için... Ağarmış saçları, ağlamaklı gözleri ve mimikleri her şeyi anlatıyordu bizlere.... Nizip Devlet Hastanesine ek bina yaptırmak için geldiği memleketinde ,duygusal anlar yaşayan, duygularını bizimle paylaşanve doğup büyüdüğü toprakları unutmamış olan bu büyük insanı saygıyla selamlıyor ellerinden öpüyorum...
Orhan Çelik Üye
Resim kaynağı
Pr.Dr.Cahit Tanyol. 1924 yilinda Nizip’te dogdu. Adana Maullim Mektebi’ni ve Gazi Egitim Enstitüsü’nü bitirdi. Istanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun olduktan sonra yeni kurulan sosyoloji kürsüsüne asistan olarak girdi. Ayni bölümde Doç. Prof. ünvanlari aldi. Gençlik yillarindan baslayarak canli bir edebiyat yasaminin içine daldi. Gazete yazarliginin yani sira sosyolojik yapitlar kaleme aldi. Babasinin adi Mahmut, annesinin adi ise Refika’dir. Babasi ihtiyat zabitligi sirasinda I. Dünya Savasinda Kermansah’da sehit oldu.Cahit Tanyol babasini çok küçük yasta kaybetmesi nedeniyle, çocuklugu üç kardesi ile birlikte annesinin yaninda ve büyükbabasinin ilgisi ile geçmistir. Bu nedenle Cahit Tanyol’un yetismesinde baba modeli olarak büyükbabasinin büyük önemi vardir. . ESERLERI Neden Türban, Türkler ile Kürtler, Schopenhauer’da Ahlak Felsefesi Gendes Y.
Resim kaynağı
. Edited by - admin on 30.10.2006 10:08:01 PM
admin Yönetici
Nizip tarihinin belgelere dökülmesi sürecinde çok emeği vardır. Kendisi yaşayan bir tarihtir. Saygıyla selamlıyor, hasretle elinden öpüyor, tanışmayı dört gözle bekliyorum...
Orhan Çelik Üye
Eğer yarın İstanbul’a dönmeyecek olursa yanına uğrarız abi :))))).
harunsami Üye
Böyle degerli hocalarımızda varmış demek bizi haberdar ettigin için teşekkür ettim orhan abicim ama benim dikkatimi çeken başka bi konu var çok ciddi bir şekilde söylüyorum sen roman yazmayı denesene güzel bir uslubun var bence bunu degerlendirmelisin nerden geldigini az çok tahmin edebiliyorum ama bence bazı roman yazarlarına taş çıkartırsın.sevgi ve saygılar...
coskun Üye
Tamamen duygusal şeyler. Keşke hocamızın ilminden daha fazla istifade edebilseydik.
admin Yönetici
Sabah bir dostum arayınca hocamla kahvaltıya gittik, kendisini şahsen tanıyabilme mutluluğuna ulaştım. İmkan olursa akşam daha geniş bir platformda sohbet imkanı arıyoruz.
coskun Üye
NRT’Cİ Arkadaşlar !! eğer mümkünse dün gece verdiğiniz haberde Cahit amcamızın Vali Bey’le sohbeti esnasında söylediği bir şiir vardı onun metin olarak buraya yazarlarsa çok memnun olurum.. Edited by - coskun on 10/31/2006 1:11:31 PM
muratuzunaslan Üye
allahın rahmeti vebereketi üzerinde olsun tüm Nizipler adına teşekkür ederim.
cengizkrbck Üye
okuyacamda derse gitmeliyim
fsoyarik Üye
Mevla sağlık sıhhat ile beraber uzun ömür ihsan etsin.Sevgili dostum hocamızda Nizip ile ilgili bir çok belge ve bilgi mevcuttur istifade etme şansımız varmı? selamlar
benbaskan Üye
Nizip Devlet Hastanesi Ek Binasının Protokolü İmzalandı Gaziantep Valiliğinde devlet vatandaş işbirliği sağlık hizmetleri alanında hizmet için protokol bir aradaydı. Hayırsever Profesör Doktor Cahit Tanyol tarafından yaptırılacak olan Nizip Devlet Hastanesi Ek Binasının protokolü Gaziantep Valiliğinde imzalandı. İmza töreninde Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Nizip İlçe Kaymakamı Mustafa Canarslan, İlçe Belediye Başkanı Hacı Fevzi Akdoğan, Nizip Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bekir Paksoy, Güneydoğu Anadolu Sağlık Yapılanma Koordinatörü Dr. Hasan Çağıl, İl Encümen Üyesi Galip İnal ve Dürümcü Emmi Lakabıyla Mehmet Cankesen katıldı. Saat 15.00’te başlayan imza töreninde bir konuşma yapan Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı hayırsever Sayın Tanyol’un bu girişimleri gerek ilimiz, gerek ilçemiz açısından oldukça hayırlı bir iştir. Devlete, Millete katkılarından dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum diyerek Profesör Dr. Cahit Tanyol’u tebrik etti. kaynak:www.nrtmedya.com işte hocamızdan anlamlı ve güzel bir adım kendisini tebrik ediyorum halkımız için sağolun demek istiyorum.
Orhan Çelik Üye
Coşkun kardeş,şu an NRT deyim,senin hatırına aynı şiiri yayınlayacaklar. :))))))))))).
felluceli Üye
böylesi bir anı yaşamayıpta okuduğum için çok üzgünüm çokkk keşke tüm Nizip’lilerin katılımı sağlanabilseydi hocamın vakti olsaydı.Bir daha ki sefere erkenden ilan edebilirmisiniz böyle bir ziyareti.
Orhan Çelik Üye
Şuan Nrt de oturuyoruz,başkan ve dürümcü emmi de buradalar,Felluceli kardeş,gelmek istersen bekleriz.
Huzi Üye
İsmini duymuştum,ama bu kadar yaşlı olacağını zannetmiyordum.....
coskun Üye
Orhan wırrote. "Coşkun kardeş,şu an NRT deyim,senin hatırına aynı şiiri yayınlayacaklar. :)))))))))))". Canını yerim onların..
alakus Üye
Yaşayan bir tarih , hemde doğduğu yere vefakar bir insan. Nizipliler onunla ne kadar iftihar etseler yeridir.. Bende burdan sevgili hocama teşekkür ediyor ellerinden öpüyorum..
kasapoglu Üye
Değerli hocamızı Nizip’e geleceği gün Moda’da bulunan evinden ben alıp Kadıköy’e getirdim.Yolda biraz sohbet ettik.Gerçekten değerli bir insan.Ayrıca Nizip için yaptığı hizmet de takdire değer.Ayrıca kendisine refakat edip Nizip’e kadar birlikte giden ve yapılan protokolde Hocamızın yanında hazır bulunan amcam Mehmet CANKESEN’e (Dürümcü Emmi),değerli hocamıza,yaptığı hizmetlerinden dolayı Belediye Başkanımız
kasapoglu Üye
H.Fevzi AKDOĞAN’a ve emeği geçen tüm hayırsever Nizip insanı na şükranlarımı sunuyorom..
cengizkrbck Üye
VAy be Orhan abi ne yazmışsın ama ağlayacaktım neredeyse... . Emeği geçen tüm abilerime teşekkür ederim. . Orhan abi bizde değerli hocam gibi yaşlanınca Nizipi gezmek istersek illa hastane mi yaptırcaz.. Resmi aç . Edited by - cengizkrbck on 11/1/2006 11:43:43 AM
admin Yönetici
Artık Rüstem kardeşi rahat bırakmam, hazır hocamıda razı etmişken, bizlerle paylaşmak istediği anılarını bir köşe yazısı olarak yayınlamayı umuyoruz. Tabiki burda en büyük görev yine fedakar aile Cankesen’lere düşüyor. Artık biriniz hocamızı ara sıra arayarak, değerli anılarını bizlerle paylaşmasını ve bir köşe editorü gibi sürekli bir yazı dizisi oluşturmamızı sağlarsınız :) Ben ülkemin eşsiz değerlerinden gördüğüm ve hemşerisi olmaktan onur duyduğum Prof.Cahit TANYOL hocamın anılarını sabırsızlıkla bekleyeceğim. . Küçük Hüseyin şiirini sabah kahvaltısında alel acele cep telefonuma kaydetmiştim, sohbetin bir bölümünden çıkardığım ve kendi ağzından dinlediğim bu şiiri geçici bir siteye attım ve sizlerle paylaşmak istiyorum. Ses kalitesi için kusura bakmayın... . Zaman zaman duygusallaşdığındaki sesindeki titremeyi farkedeceğinizi umuyorum.. Noy: vma formatında... Prof.Cahit Tanyol Küçük Hüseyin şiiri kendi ağzından... indir.
musaeken Üye
çok etkileyici bir anı-öykü olmuş.teşekkürler orhan çelik!
felsefefe Üye
http://www.Nizip.com/pic_pop.asp?mode=12&cid=1565 . Dürümcü Emmi Sayın Eski Emniyet Müdürümüzle ne konuşuyordu merak ettik. . Dürümcü Emmi Nizip dışında olan bir iş adamımız. . Ancak birçok Nizipli Hemşerimizden onu ayıran bir özelliği var. . Aslında onun bu özelliğini hepimiz biliyoruz. . Ancak ben bunu bu gece tekrar yazmak istedim. Paylaşmak için ve teşekkür için.. Onun farkı HEP NİZİBİ DÜŞÜNMEK ... . Nizip için ne yapabilirim. Hemşehrilerime nasıl yardımda bulunurum. . İlçeme nasıl hizmet edebilirim. Oraya katkım ne olabilir. . Resimde bulunan Sayın Valimiz HASAN ÖZDEMİR beyle de Nizip için ne yapabilirizi konuşuyordu. . Ben şahsım adına onaNizipli olarak teşekkür ediyorum.. Çünkü bir çok ihtiyaç sahibi onun yardımlarından faydalandı faydalanmaya devam da edecek. . Sayın Hocamız Cahit Tanyol’u Nizibe getiren de O.. Onun ilçemiz hastanesine milyarca liralık tesis yapması için ikna eden de O. . Dürümcü EMMİ sözle değil fiille iş yaptı yapmaya devam ediyor. . Hepimizin bildiği gibi NİZİP HASTANESİ’nin şu andaki binaları ve cihazlarında onun katkısı çok fazla. . Konuşmayı sevmiyor. . Ben onunla Nizip.com adına röportaj yapalım teşekkür edelim diye düşünüyordum. . Size bir şey diyeyim mi Onun konuşmaya kendini tanıtmaya ihtiyacı yok. . DürümcüEmmi’nin bu yıl kendi yaptığıve diğer hayırsever hamşehrilerimizden topladığı yardımları milyarlarca lira.... BU forumdaniye bu sözleri yazdım. . Yıllardır tatil için bile gelmeyen Cahit Hocamızı yardım için ikna eden Nizipe alıp getirenO da o yüzden... . NİZİP:COM adına Nizip adına ihtiyacı olanlar adına hem Cahit Hocamıza Hem Dürümcü Emmi’mize hemde diğer emeği geçenlere Allah RAZI olsun diyoruz. . Sizlerle gurur duyuyoruz efendim. . . Edited by - felsefefe on 02.11.2006 02:16:09
Huzi Üye
Amanııııııın Metal elementine bakın,nasıl da kasım kasım kasılmış.... . Teeeyyy...! Teeyyyy... ! Teeeyyy... ! Hele hele hele... Kimlerle oturmuş öyle... Huzeyfe ölmesin de kim ölsün dostlaaar...! http://www.karpuz.com/msnsmiley/msnsmiley/msnsmiley%20(59) [Eksik eski medya kaydı] .

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim